Ja ihmettelevät miksemme luota päättäjiin – tapaus Nerg

 

Iltalehti kertoi, että selkeän ja luotettavan virkamiesviestinnän – ja utaretutkimuksen – hymytyttö Päivi Nerg on nousemassa kokoomussote-ritari Martti Hetemäen paikalle ”hyvin vaikutusvaltaiseen [huippu]virkaan”

valtiovarainministeriön kansliapäälliköksi.

 

Epäilemättä maan tapaan asema on omalla työllä ja kyvyillä ansaittu. Reilu vuosi sitten Nerg antoi kirjoittaa kirjan siitä, kuinka koville hän joutui ”kun perusvirkamiesjohtajasta tuli tunnettu” ja ”täytyi liikkua kaduilla välillä turvamiesten kanssa”. Turun Sanomien raastavan tunteita herättelevässä artikkelissa voivoteltiin, ja Nerg antoi ymmärtää uhrautuneensa kansan puolesta:

Jonkun oli annettava virkamiehille kasvot, jotta heidän viestinsä menisi paremmin perille.

Pelkona oli, että epämääräinen ja virheellinen tieto valtaisi muuten alaa.

 

Käytännön esimerkkiä sisäministeriön kansliapäällikkö Nergin ”epämääräisen ja virheellisen tiedon vallalle pääsyn” torjumisesta tarjoaa hänen yhdenmukainen lausuntolinjansa silloisen virkamiesasemansa erikoisalaan kuuluneesta aiheesta: kyvystä hallita suomen rajojen sisäpuolelle päästettävien pakolaisten ja/tai turvapaikanhakijoiden aiheuttamaa kansallista turvallisuusriskiä.

Vuoden 2016 maaliskuussa Päivi Nerg vakuutti YLEn ajankohtaisohjelmassa:

Suomi on siinä aivan Euroopan kärjessä, että me tiedetään jokainen henkilö, joka tänne on tullut, minkälaisella taustalla hän on tullut.

Vuoden 2017 syksyllä Helsingin Uutisten @-haastattelussa Nerg taas kertoi, että:

Maahanmuuttovirastolla Migrillä ei ole tietoa siitä, kuinka moni turvapaikanhakija esiintyy väärällä nimellä turvapaikkaprosessissa.

Hakijat saattavat muuttaa antamiaan henkilötietoja turvapaikkaprosessin aikanakin.

N. 70–80 prosenttia hakijoista saapuu Suomeen ilman passia tai muuta henkilöllisyyden vahvistavaa asiakirjaa.

 

Nergin nimitti virkaansa Jyrki Kataisen (kok) hallitus vuonna 2012. Sanomalehti Karjalainen kuvaili nimitystä pääkirjoituksessaan ”tyylipuhtaasti, läpeensä poliittiseksi”. Lehti kirjoitti kristillisdemokraattien kansanedustajaehdokkaana 2007 olleen Nergin valinnan olleen silloisen sisäministeri Päivi Räsäsen (kd) päätös, ”sillä hallituksen pelisääntöjen mukaan esittelevän ministerin kanta on ratkaiseva”. Siis maan tapa.

 

Valtiovarainministeriön pesti – alivaltiosihteerinä – Nergillä oli jo ennen ylennystä valtion rahakukkulan kuninkaaksi. Helmikuisessa Kuntalehden haastattelussa tämä epämääräisen ja virheellisen tiedon vastainen soturi analysoi ”paraikaa VM:ssä työpöydällä ja pohdinnassa olevia” Soten rahoituslaskelmia. Selväksi käy, että vuorovaikutusta toivotaan ja siihen uskotaan.

 

 

Lähteet

Riikka Söyring | Vastavalkea (5.9.2017): Syrjäytyneet suomalaiset suurin turvallisuusuhka. https://vastavalkea.fi/2017/09/05/syrjaytyneet-suomalaiset-suurin-turvallisuusuhka

Ristamäki, Juha | Iltalehti (8.4.2020): Päivi Nerg nousemassa huippuvirkaan valtiovarainministeriön kansliapäälliköksi. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/5ef82119-7b14-4e89-8fe3-43dec6aaff76

Aalto, Sirkku | Helsingin Uutiset (30.8.2017): Sisäministeriön Nerg vastaa: Migri ei tiedä, kuinka moni turvapaikanhakija esiintyy väärällä nimellä. https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/554673-sisaministerion-nerg-vastaa-migri-ei-tieda-kuinka-moni-turvapaikanhakija-esiintyy

Kuva: EU2016 SK (CC0) via Wikimedia Commons
Kuvanmuokkaus: Johanna Lehtonen

4 comments

 1. ”Sitran hallitukseen nimitettiin seuraavat henkilöt:

  Tarja Halonen, presidentti

  Keijo Hämäläinen, rehtori, Jyväskylän yliopisto

  Anita Lehikoinen, kansliapäällikkö, opetus- ja kulttuuriministeriö

  PÄIVI NERG, alivaltiosihteeri, valtiovarainministeriö

  Jorma Ollila, DI, VTM

  Petri Peltonen, alivaltiosihteeri, työ- ja elinkeinoministeriö

  Puheenjohtajaksi hallintoneuvosto valitsi Anita Lehikoisen ja varapuheenjohtajaksi Päivi Nergin.

  Hallituksen toimikausi on 1.4.2020 – 31.12.2021”

  https://www.sitra.fi/uutiset/sitran-hallitus-uudistuu

  Tykkää

  • Mainostan tässä yhteydessä dokumenttielokuvaa The Swedish Elephant, joka haastattelujen kautta kuvailee ruotsalaisen yhteiskunnan skitsofreenista tilaa. Vierailevat myös Suomessa, Tanskassa ja Norjassa haastatellen paikallisia mikä antaa pohjoismaisille katsojille tilaisuuden vertailla.

   Haastateltavina on maahanmuuttajia, toimittajia (myös SVT:sta), vaihtoehtomediaväkeä, poliiseja, maahanmuuttoviranomaisia, virkamiehia, filosofeja, vaikka ketä. Kesto 2 h 39 min. , englanninkielinen tekstitys. Tasapainoisesti tehty elokuva, joka avaa silmiä — titetenkin vain jos haluaa nähdä eikä vedä ennakkoasenteita silmilleen.

   A Swedish Elephant – En samtidsskildring av dagens Sverige https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=xhf61C2-S4I

   Tykkää

 2. YLE 15.4: ”Valtiovarainministeriön kansliapäällikön nimitys peruttiin viime hetkellä – virkaan esitetään alivaltiosihteeri Päivi Nergiä

  Valtiovarainministeriön kansliapäällikön nimitys peruttiin viime hetkellä, kertoo Helsingin Sanomat (linkki alla). Valtioneuvoston yleisistunnossa piti käsitellä huomenna valtiovarainministeriön kansliapäällikön viran täyttämistä. Ministeriön hallinto- ja kehitysjohtaja Juha Majanen oli ehtinyt vahvistaa HS:lle, että virkaan esitetään alivaltiosihteeri Päivi Nergiä, kunnes hetkeä myöhemmin kertoi, että nimitys on poistettu istunnon asialistalta.

  Majanen vahvistaa STT:lle, että virkaan ollaan nimittämässä Nergiä ja että nimitys on poistettu huomiselta listalta. ’Puolueet ovat halunneet katsoa paperit kunnolla läpi ja nimityksen perusteet’, Majanen kertoo. Nimitys tulee Majasen mukaan käsiteltäväksi ensi viikon istunnossa.”

  https://yle.fi/uutiset/3-11307187

  **************************************************************

  HS: ”Valtiovarain­ministeriön kanslia­päällikön nimitys peruttiin viime hetkellä”

  https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006475518.html

  Tykkää

 3. IL-Analyysi 16.4: ”NIMITTÄMISESSÄ HIERTÄÄ:

  *NERGIN KOULUTUS. Nerg on maatalous- ja metsätieteiden maisteri. Hänen kilpahakijoinaan on neljä kansantaloustieteen tohtoria.

  *NERGIN TOIMINTA SOTE-UUDISTUKSEN VALMISTELUSSA viime vaalikaudella johtaneena VM:n hallintopolitiikan alivaltiosihteerinä. Nergin KATSOTAAN OSALLISTUNEEN TIETOJEN PIMITTÄMISEEN EDUSKUNNALTA.

  APULAISOIKEUSKANSLERI Puumalaisen päätöksen ja Nergin aseman julkinen puiminen on toistaiseksi jäänyt koronakriisin seurauksena vähälle, vaikka asiassa on panoksena Suomen vaikutusvaltaisimpana pidetty virka-asema.

  PUUMALAINEN EI KATSONUT, että virkamiehet olisivat ’menetelleet tietojen ja selvitysten toimittamisessa eduskunnalle lain tai virkavelvollisuuksiensa vastaisesti’.

  Eduskunnan perustuslakivaliokunnan sihteeri, valiokuntaneuvos ja oikeustieteen tohtori Matti Marttunen piti Puumalaisen ANTAMAA RATKAISUA VÄÄRÄNÄ JA JURIDISESTI VIRHEELLISENÄ.

  Lukuisat oikeustieteen professorit ovat eri yhteyksissä pitäneet Puumalaisen ratkaisua oikeudellisesti kestämättömänä. He hämmästelevät erityisesti sitä, että PUUMALAINEN VAIKUTTAA LUOTTANEEN MELKO SOKEASTI asianosaisten eli tässä tapauksessa epäiltyjen itsensä sanaan.”

  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/38cb0ad3-664f-4e28-8fa9-5d4364d6205e

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s