IS 11/2018 OIKAISU: selkärankaisten vähenemisestä kertonut WWF:n raportti

 

Ilta-Sanomat uutisoi 30.10.[2018] WWF:n julkaisemasta raportista, joka kertoi selkärankaisten eläinten määrän vähenemisestä maapallolla ihmisen toiminnan seurauksena.

Kyseisestä uutisesta puuttui oleellinen sana: keskimäärin. Tämä sana puuttui myös WWF:n suomenkielisestä tiedotteesta, johon Ilta-Sanomien ja muun median julkaisemat jutut perustuivat. Alkuperäisessä, englanninkielisessä raportissa tuo kyseinen täsmennys,’on average’, on mukana.”

 

Tekniikan Maailma kirjoitti aiheesta 2.11.2018: ”Sanan ’keskimäärin’ puuttuminen muuttaa asian merkityksen täydellisesti.

Tämä puutteellinen virheellinen ilmaisu on kuitenkin levinnyt suoraan esimerkiksi Ylen, Ilta-Sanomien ja Lännen Median laajalle levinneisiin juttuihin. Tekniikan Maailma ei löytänyt suomalaisesta mediasta yhtään artikkelia, jossa tämä erottelu olisi kerrottu ja sitä olisi analysoitu. Helsingin Sanomien jutussa raportin metodeja oli analysoitu eniten, mutta siitäkin oli jäänyt pois olennainen määritelmä eläinkantojen keskimääräisestä vähentymisestä.
Tutkimuksesta levinneen uutisoinnin on nostanut esille The Atlantic -lehden tiedetoimittaja Ed Yong, joka on lähilukenut Elävä planeetta -raporttia.

Tekniikan Maailma kertoo päivityksessään 3.11, että ”jutun julkaisemisen jälkeen WWF on täsmentänyt suomenkielistä tiedotettaan sekä kertonut lisää tietoja tutkimuksen taustoista”.

 


Facebookin Avoin Tilannehuoneessa 2.11.2018: https://www.facebook.com/groups/tilannehuone/permalink/1018025895074004

oikaisu: https://www.facebook.com/groups/tilannehuone/permalink/1018495015027092

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s