Tuleeko Arjasta sankari?

 

Se on paniikissa, luulen ma, tuo pitkän linjan kuuluttaja Arja. Hän, joka raportoi, mitä pahaa Venäjä on eilispäivän kuluessa tehnyt. Joskus kaverinsa Kiinan kanssa, sen toisen öykkärin. Arjaa voisi kutsua Venäjän rikekirjanpitäjäksi. Tarkka Arja ainakin on, kirjaa sellaisenkin, mitä vähemmän hoksaava ei ole edes rikkeeksi älynnyt – kuten materiaalisen avun ja lääkintähenkilökunnan lähettämistä niihin maihin, joilta liittolaiset sen kielsivät.

Kyllä, totta kai avunsaajamaiden armeijat ovat varuillaan ulkomaanavun ja apuun tulleen armeijan lääkäriryhmän takia. Latinalaisen Amerikan maissa on saatu tutustua Yhdysvaltain naapuriapuun, joten siellä seurataan varmaan mielenkiinnolla Venäjän armeijan lääkäriryhmän vierailuja eri maissa.
Mutta armeijaahan on nyt paljon liikkeellä joka puolella. Torjuvat virusta. Yhdysvalloissa on saatu kuvattua kännykällä ja lähetettyä tieto maailmalle, että kaduilla on panssarivaunuja, HumVee-partioita, poliisipatrulleja, kansalliskaarti… kaikki torjumassa virusta.

Siitä on erimielisyyttä, onko laumaansa johtava Donald Trump pässi, lammaskoira, paimen vai aitaukseen houkutukseksi kaadettu viljakasa. Vaiko täikylpy, keritsijä tai susi.

 

Mutta ei unohdeta Arjaa. Ketään ei jätetä. Ihmisyys velvoittaa. Arjan koko maailma luhistuu siinä ympärillä, kaikki se vapaus, rauha, tasa-arvo, feminismi, suvaitsevaisuus, lännen arvojen ylivoima; kaikki luhistuu, pirstoutuu, sirpaloituu. Eikä pakopaikkaa ole. Arja ehkä tajuaa – vaikka ei halua uskoa, ei tietenkään, sama se on kaikilla nyt – että hänen puoltamiensa liberaalien arvojen säilyttämiseksi luodut rakenteet: lainsäädäntö, kansainväliset instituutiot, vapaa (passillinen ja viisumillinen!) liikkuminen, kätevät älypuhelimet ja – tietenkin kulutusluotot, joilla sai velaksi kaikkea kivaa – ovat samat, joita työkaluina käyttämällä luodaan koko maailman kattava kontrollirakenne. Eihän Arja mikään tyhmä tyttö varmaankaan ole.

 

Sitä myydään jo. Moniko entinen pääministeri ja muu maailmanpormestari julistaa jokaisessa vallanmediassa päivästä toiseen, että tarvitaan Uusi Maailmanjärjestys. Kaikki on kaivettu naftaliinista ja hautakivien alta vakuuttamaan: Tämä konrollirakenne täytyy olla, että ”voimme  säilyttää vapaan liikkuvuuden, ihmisoikeudet, arvopohjan ja maailmantalouden. Ja globaali terveys, tietenkin!” Inklusiivinen, sisällyttävä me-muoto osoittamassa, että ”teemme tämän yhdessä”, kaikkien on nyt noudatettava meidän kaikkien tähden hyvien johtajien – joiden vahtivuoroa kohtasi valitettavasti ihmiskuntaa uhkaava pandemia – opastusta. Niin kyllä tämä tästä lutviutuu. Vain ehdotonta tottelevaisuutta, ja kaikki sujuu parhain päin.

Asia kerrotaan aivan suoraan ja/koska uskotaan, että hyvinvointivaltion rippeistä tiukasti kiinni pitävät ihmiset suostuvat tähän ilomielin, että ovat niin viattomia, niin opetettuja, niin turvattomaksi itsensä tuntevia etteivät kyseenalaista mitenkään ilmiasultaan ja sisällöltään ristiriitaista retoriikkaa.

Kontrollirakenne istuttamalla ihmisiin ”terveydenseurantasiru”, muuten ei voi tässä rajattomassa, vapaan liikkuvuuden maailmassa ylittää ”kansallisvaltioiden” rajoja. Siihen mennessä ihmisiä seurataan älypuhelinten kautta. Google ja Apple ovat jo luvanneet kiinteänä osana puhelimessa olevan ”terveysseurantaohjelman”, Yht´äkkiä se ei enää olekaan valinnaista, lataako jonkin sovelluksen vai ei, nyt seurantasovellus tulee kiinteänä. Kunnes päästään ”kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisen” edistyneemmän teknologian versioon. Nanosiruun.

 

Rajaton maailma on aina tarkoittanut maailmaa, jossa jokaista voidaan seurata, silloin fyysisiä valtioiden ja alueiden rajoja ei enää tarvita kuin minimaalisessa määrin. Siksi ”aina mukana kulkeva” digitaalinen identiteetti ID2020. Henkilökohtainen datasi aina henkilökohtaisessa hallussa, ihon alla. Vanha tuttumme ”terveysseuranta”ohjelma uudessa lookissaan, uudelleen nimettynä, eri paketissa.

Oletteko jo unohtaneet, että tämä on tekoälyn (AI) ja esineiden internetin (Internet of Things, IoT) aika. Ubiqinon ei ole sama asia kuin ubiikki.

Liikenneministeri Susanna Huovinen kertoi jo vuonna 2005, että Suomesta tulee ubiikkiyhteiskunta. Tietotekniikka on läsnä aina ja kaikkialla.  Sitä vartenhan tietokantoja on digitalisoitu, rakennettu älytaloja, älykkäitä autoja, älykkäitä vaikka mitä. Et tule tarvitsemaan aivoja tulevaisuudessa. Jonkun mielestä se tietysti saattaa olla helpottavaa.

Tietoliikenneverkkoja laajennetaan, taas. G-miehiä liikkuu tätä nykyä ympäri maailmaa asennushommissa. Myös öisin. Sosiaalisessa mediassa liikkuu kuvamateriaalia nopeammin kuin sensuurialgoritmit ehtivät viipaloida tietoa.

 

Joten Arjaa pelottaa, kun alkaa ajatella, mihin suuntaan asiat saattavat kallistua. Eikä hän halua ajatella. Varsinkaan sitä, että hän on hyvissä valistamisen tarkoituksissa toiminut opasteena, joka ohjaa katsomaan vain yhteen suuntaan.

Ja katsonut sinne itsekin. Hän ajattelee: ihmiset ovat säilöneet elämänsä noihin mukana kannettaviin, parin vuoden välein hajoaviin, mutta alle vuoden välein muodista meneviin seurantalaitteisiinsa. Heillä on siellä pankkiasiansa, sosiaaliset kontaktinsa, elämän yhteystietonsa, kommunikointinsa, interaktiivinen vaikuttamisensa. Monille se on tärkeä työkalu. He maksavat niiden hankkimisesta ja käyttämisestä. He maksavat rahalla ja vapaudella näennäisestä helppoudesta.

 

Arja tähyilee Venäjälle nähdäkseen miten asiat siellä nyt ovat, kun täällä – medianarratiivin vapaassalännessä onnellistensivistyneitten suvaitsevaisuusalueella – ne ovat kääntymässä kamalaan suuntaan. Arja ei näe. Sensuurin verho on laskeutunut internettiin. Joskus sivustot häviävät silmien edessä, menevät valkoisiksi. Valeuutiset. Agendajournalismi. Misinformaatio. Disinformaatio. Kohutus. Tilastofaktat. Kriisiviestintä. Strateginen kommunikaatio. Toisto. Informaatiosota. Syvä journalismi. Syvä valtio.

Televisio. Tell A Vision.

Hän, tämä Arja tässä, tämä ihminen Arja ajattelee kaikkia niitä vuosia, jotka hän on ollut uutistoimituksessa. Hänen hiusjuurensa alkavat hytistä.

 

 

Innoituksen lähde

Paananen, Arja | Ilta-Sanomat (12.4.2020): 15 tiukkaa vinkkiä Putinin ymmärtämiseen – näin Venäjä ajattelee ja käyttäytyy aina. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006472472.html

Kuva: The Opte Project (CC BY 2.5) via Wikimedia Commons, Pixabay (CC0), pxfuel (CC0)
Kuvanmuokkaus: Johanna L

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s