YLE-pomo: Korona kuin sotaa – päätoimittajan tehtävä kirkas(tunut)

 

Suomen valtiollinen media, Yleisradio, julkaisi tänään lauantaina näkökulma-kirjoituksen, jossa sen vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen ensimmäisenä rientää vertaamaan ”koronakevättä” sekä Suomen veriseen sisällissotaan (1918) että 2. maailmansotaan. Huh.

Loput kirjoituksesta – kun ollaan ensin tehty valtiollisen median johtoauktoriteetin kynästä selväksi, että nykyinen poikkeustila todellakin on kuin sotatila – keskittyy kehumaan YLEä ja viljelemään kauniita sanoja kyseisen instituution tavasta ja tarkoituksesta etenkin poikkeusoloissa.

Kirjoituksen lopuksi eristyksissä kököttäville markkinoidaan YLE Areenan sisältöjä, vaikka muutakin on Jokisen mukaan kirkastunut koronan myötä kuin päätoimittajan tehtävä, nimittäin YLEn kannatus/kannattavuus: ”Kaikkien palveluidemme yleisömäärät ovat nousseet parhaimmillaan 50–100 prosenttia.”

 

Kirjoituksessa selitetään, miten YLEn toimitus hoitaa ”kohtuullisen onnistuneesti” lakiin kirjattua tehtäväänsä poikkeusoloissa, mm. ”olla keskeinen osa kansakunnan huoltovarmuutta”. Kerrotaan neliportaisesta varautumissuunnitelmasta (nyt porras 1), korostetaan yhteyttä eurooppalaisiin kumppaneihin ja – tietenkin – myös toteutetaan YLEn tehtävää poikkeusoloissa.

 

Huoltovarmuuskeskus (HVK) on saanut viime aikoina sapiskaa hämäristä maskikaupoistaan (ja vähän muustakin), mutta päätoimittajan tehtävä on koronan myötä kirkastakin kirkkaampi, joten – perustelunaan ”yritysten, yhteiskunnan ja järjestöjen yhteistyön tärkeys poikkeusoloissa” – YLEn vastaava päätoimittaja katsoo asiakseen valistaa suomalaista karanteenikansaa:

”Ei tuomita koko huoltovarmuustyötä”

”järjestelmämme ja päättäjämme toimivat erinomaisesti”

 

Huoltovarmuuskeskuksen tietoyhteiskuntasektorilla – HVK:n ja Medialiiton sopimuksen pohjalta, linkkinä viranomaisten ja elinkeinoelämän välissä – toimiva Mediapooli on epäilemättä aktiivitoiminnassa poikkeustilan vuoksi. Mediapoolin valmiuspäällikkö, Katja Ahola, painotti vuonna 2015:

”medialla on suuri rooli jokaisessa kriisissä
yhteisen tilannekuvan luomisessa”

 

Ahola tietää mistä puhuu: työssään hän suunnittelee mediatalojen (onko niitä enää kuin YLE ja Sanoma?) johdon kanssa muun muassa, kuinka poikkeusoloihin varaudutaan median kannalta keskeisen sisällöntuotannon ja infrastruktuurin turvaamiseksi. ”Että poikkeusoloissakin pystytään turvaamaan sananvapaus, sisällön luotettavuus, saatavuus ja se, että painotalot pyörivät.”

Miten Mediapooli sitten on varautunut poikkeustilaan? Ahola mainitsi yhtenä esimerkkinä mediatalojen henkilökunnan – siis journalistien – koulutuksen. Mediapoolin vuoden 2017 ”merkittävin uusi avaus” olikin toimittajayhdistysten kanssa järjestetyt Varaudu valeuutiseen -koulutukset. Kouluttajia tuli mm. ”NATOn strategisen kommunikaation keskuksesta ja EU:n strategisen informaation osastolta sekä poliisista, ulkoministeriöstä ja aluehallintovirastosta”. Samoja koulutuksia on näemmä järjestetty myös vuoden 2019 alussa.

Olisi voinut kuvitella, että huoltovarmuustoimenpiteet tähtäisivät nimenomaan kansakunnan ja sen asukkaiden kannalta keskeisten toimintojen turvaamiseen, ei mediatalojen konkurssien estämiseen tai viranomaisohjatun sananvapauden suojeluun vierasmaalaisilta opetelluin metodein.

 

Mikäli Jokisen turhanpäiväiseltä pelonlietsonnalta ja omakehulta vaikuttavan kirjoituksen merkitys, tarkoitus ja olemassaolon syy jäi vielä mietityttämään, kannattaa muistaa, että Ahola katsoi jo vuonna 2015, että median ja viranomaisten yhteistyö poikkeustiedottamisessa oli parantunut:

Mediapoolin valmiuspäällikkö:
”nyt media nähdään enemmän kumppanina kuin vastakkainasetteluna”

 

Muistelkaamme lopuksi, mitä päätoimittajien kirkkaus – se himmeämpi tähti ennen koronaa – muun muassa tarkoitti: ”Toimittajat eivät käytä työssään sananvapauttaan kansalaisina, vaan työnantajansa sananvapautta.”

Toisin sanoen kansalle ei kerrota, jos johto ei hyväksy mitä kerrotaan. Jos, jos ja jos…

 

 

 

Lähteet:

Jokinen, Jouko | YLE (18.4.2020): Vastaavalta päätoimittajalta: Korona kirkastaa Ylen tehtävän. https://yle.fi/uutiset/3-11309886

Puranen, Kaisu | Pelastustieto.fi (15.5.2015): Katja Ahola opastaa mediaa varautumaan. https://pelastustieto.fi/pelastustoiminta/tutkimus-ja-viestinta/katja-ahola-opastaa-mediaa-varautumaan/#800aa79d

Ahosniemi, Arno & Ylä-Anttila, Merja | Päätoimittajien yhdistys PTY (14.2.2020): Päätoimittajan tehtävä on kirkas. https://www.paatoimittajat.fi/paatoimittajan-tehtava-on-kirkas

Pohjala, Janne (10.4.2020):

 

Kuva: kaappaus Mediapoolin sivulta https://www.mediapooli.fi

 

 

One comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s