Vapaa media on vapaamedia, ei vastamedia

^ yle.fi/doxnet/jari_…porttikielto-poriin
(Jari Hanska ja Susanna Kuparinen: Porttikielto Poriin, 2015)

Facebook-ryhmää Avoin Tilannehuone – Kadonneen totuuden metsästäjät (Th) voisi kuvailla vapaamedian interaktiiviseksi areenaksi. Sisällöntuotto perustuu pääasiassa kansalaisten omaehtoiseen tiedon etsimiseen globaalisti valta- ja vapaamedioista sekä sosiaalisen median sokkeloista – ja tietysti etsityn tiedon jakamiseen muille kiinnostuneille.

Teehoolaisista eräs kuvaili vapaamedian (valtamediassa ”valemedia”, joskus ”vaihtoehtomedia”) ja valtamedian suhdetta toisiinsa ”Median jokimetaforalla”. Valtavirran – valtamedian (mainstream media, msm) – vastakohta tai edes komplementti ei ole vastavirta – onhan järjetöntä yrittää mitellä voimiaan miljardeittain vahvempaa painetta vastaan.

 

Jokimetaforassa suuressa tiedon joessa vapaa(t )media(t) ei yritä kulkea sitä vastaan – vaan on sen sivuhaara.

 

Valtavan tiedon-joen vesimassoissa kulkee rinnakkain, ristikkäin, rauhallisesti ja rauhattomasti erilaisia, eri suuntia niin muiden kuin omaan aiempaansa nähden ottavia sivuhaaroja, pyörteitä ja pikkuvirtauksia. Kun joki jatkaa matkaansa, joskus ehkä kuohuten, kaikki sen virrat kieppuvat omia aikojaan omia ratojaan. Kaikki ne virrat kuitenkin yhdessä – ei ainoastaan päävirta, joka ei pysyisi keskellä ilman reunoja – muodostavat joen, jolla on vain yksi suunta.

Suunta on kaikilla tiedon virrassa sama: muutos. Valta(virta)median ulkopuolista mediaa – vapaamediaa – ei tulisi käsitellä jonain vastavoimana vaan pikemmin täydentävänä toimijana, yhtenä kokonaisuutta ylläpitävänä osana. Kuten sinne tänne pyörähtelevät rantavirtaukset tai pohjan maisemia tutkailevat ristivirtaukset tiedon joessa, vapaamedia ei humallu näyttävänä ja meluisana – massapaineen syrjäyttämistä vähät välittämättä – eteenpäin rynnistävän päävirran imusta.

Siinä, missä valtavirtamedia patoaa itseäänkin yksisuuntaisella voimallaan, vapaamedia ponnistelee – vaikka heiveröinen suuren virran voimaan nähde onkin – pysyäkseen uppoamatta kaikennielevän jymyn alle. Englanniksi puhutaan myös fringe mediasta eli mediakentän reunalla vaikuttavista julkaisuista.

 

Jokimetaforan (jota toimitus jonkin verran alkuperäisestä lavensi) esittäjän kiinnostusta ja arvostusta vapaamedian kenttää kohtaan – erityisesti verrattain valtamediaan – on nostanut muun muassa se, että ”erilaisia mielipiteitä ja näkemyksiä arvostetaan sinänsä, vaikka ne eivät menisikään Mediapoolin infosodankäynnin oppien sapluunaan.” 

Tämän – koko tiedon joelle, mutta erityisesti vapaamedian pienemmille ja suuremmille pyörteille – osoitetun vetoomuksen sopii päättää siihen, mikä on tärkeintä: Myös ”outojen” ja vaikeiden aiheiden arvostaminen (esim. eksopolitiikan artikkeleita YLEn, Sanomien [eli] Alman julkaisuista on vaikea löytää) sekä

avoin mutta kriittinen mieli asiaan kuin asiaan
luovat vapaamedian arvon – ja vapauden

 

 

 

 

Lähde

Avoin Th – Ktm | Facebook (24.3.2020)

Innoitus

Kuva (yllä)
Kuvanmuokkaus: Johanna L

 

 

 

One comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s