Superrikkaat nettoavat pandemialla

Yhdysvaltalainen politiikan tutkimuksen instituutti, Institute for Policy Studies (IPS) on julkaissut raportin nimeltään Billionaire Bonanza 2020 – Wealth Windfalls, Tumbling Taxes and Pandemic Profiteers.

Raportin mukaan superrikkaat ovat netonneet 282 miljardia dollaria vain 23 pandemiapäivän aikana kun samaan aikaan kymmenet miljoonat tavalliset amerikkalaiset ovat menettäneet työpaikkansa Lähteestä riippuen talouden arvioidaan supistuvan 20-40 % toisella vuosineljänneksellä (Q2).

Raportti kertoo edelleen että vuosien 1980-2020 välisenä aikana Yhdysvaltain miljardöörien verotus (suhteutettuna heidän varallisuuteensa) on pudonnut 79 prosenttia. Viimeisten 30 vuoden aikana miljardöörien varallisuus on kasvanut 1100 prosenttia kun mediaanikotitalouksien varallisuus on kasvanut nipin napin yli 5 prosenttia.

IPS

Pandemian aikana miljardöörit ovat kasvattaneet omaisuuttaan entisestään, viimeisten kolmen viikon aikana yhtä paljon kuin kokonaisuudessaan ennen vuotta 1980. Kolme henkilöä, CIA:n alihankkijana toimivan Amazonin omistaja Jeff Bezos, Berkshire Hathawayn omistaja, Bill Gatesin säätiön johtokunnassa istuva Warren Buffett sekä verovähennyskelpoisen “hyväntekeväisyyden” kautta sijoituksia tekevä Bill Gates omistavat kolmestaan yhtä paljon kuin puolet Yhdysvaltain pienituloisista kotitalouksista yhteensä. Neljäsataa rikkainta omistaa yhteensä yhtä paljon kuin 2/3 Yhdysvaltain kotitalouksista.

Gates ei millään muotoa ole ainoa säätiön verovähennyseduilla omaisuuttaan kasvattava miljardööri. Kartelliin kuuluu jokainen “hyväntekeväisyys-säätiö”.

Varallisuudenpuolustusteollisuus

IPS:in raportista välittyy kuva oligarkeista, jotka ovat ottaneet itselleen lainsäädäntö- ja toimeenpanovallan kontrolloiden lakien säätämistä omaksi edukseen. Miljardöörit maksavat “miljoonia välttääkseen maksamasta veroa miljardeista” armeijanaan joukko kirjanpitäjiä, lakimiehiä, varainhoitajia ja lobbaajia, jotka auttavat piilottamaan varallisuutta verokeitaisiin ja “hyväntekeväisyys-säätiöihin”. Tuloksena varallisuudenpuolustusteollisuuden toiminnasta ovat leikatut sosiaalitukiohjelmat, elintason lasku ja elinajan odotteen aleneminen.

Media antaa pandemialla tienaavalle Bill Gatesille runsaalla kädellä tilaa, onhan media ollut Gatesin säätiön “hyväntekeväisyyden” kohteena. Gatesin säätiön hyväntekeväisyysrahaa ovat nauttineet “riippumattomat ja luotettavat” Vastuulliset mediat” kuten brittien yleisradioyhtiö BBC, Media Inc, The Guardian News and Media LCC, Financial Times, National Public Radio (NPR), Public Radio International, Radio One Inc, televisiokanavat, terveysuutisiin keskittynyt News Deeply Inc mutta myös Stichting European Journalism CTR -säätiö, Center for Investigative Reporting Inc. ja järjestöt kuten Electronic Frontier Foundation Inc (EFF). American Society of News Editors, BBC Media Action, Entertainment Industry Foundation. Pulitzer Center for Crisis Reporting. National Newspaper Publishers Association Inc. Spiegel Online GMBH & Co. Red Onion GMBH.  Der Spiegel. Verizon-yhtymän AOL, NBC Universal, Al-jazeera…

Jättimäiselle ComCast-emoyhtiölle kuuluvalla NBC:lla on kaapelitelevisiokanavia kuten Yhdysvaltain suurin espanjankielinen kanava Telemundo ja CNBC Europe, tv-tuotantoa, elokuvastudioita mutta se ansaitsee myös internetin puolella. MSNBC-kanava on NBC:n ja Microsoftin yhteisomistuksessa.

Kaivoin itse tiedot esiin Bill & Melinda Gatesin säätiön verottajalle tekemistä Form 990-pf -kaavakkeista.

Jeff Bezos omistaa mm. Washington Post -lehden. Bezosin omistaman Amazonin täyspitkää työpäivää tekevien työntekijöiden palkka on niin kehno, että he joutuvat jatkuvasti hakemaan toimeentulotukea liittovaltion ruokakuponki-ohjelmasta, jonka veronmaksajat kustantavat. Keskimäärin 230 000 dollaria minuutissa ansaitseva Bezos on perustanut oman Amazon Relief -hyväntekeväisyys-säätiön, jolle hän pyytää lahjoituksia työntekijöidensä auttamiseksi.

IPS

IPS kirjoittaa raportissaan, että miljardööreillä on arvioitu olevan piilotettua varallisuutta jopa 21 biljoonan ($21 trillion) arvosta verokeitaissa, trusteissa ja kuoriyhtiöissä. Kansakunnan varallisuuden keskittyminen on luonut tilanteen, jossa pienenpienellä ryhmällä on suhteettoman suuri sananvalta siihen, miten yhteiskuntamme toimii, IPS toteaa. Sellaisten kotitalouksien, joiden nettovarallisuus on nolla tai negatiivinen, määrä kasvaa jatkuvasti. Järjestelmä muistuttaa demokratiaa vain nimellisesti. Amerikkalaiset työntekijät maksavat suurempia veroja kuin miljardöörit.

IPS suosittaa

* miljardööreille asetettava ylimääräinen 10 prosentin ansiovero

* varallisuuden piilottamista vaikeuttava, suuryrityksiä koskeva läpinäkyvyys-laki

* “hyväntekeväisyys” -kannustin, jolla neuvonantajia käyttävät säätiöt pannaan maksamaan tuloistaan

* pakollinen 10 prosentin maksuosuus säätiöiden varallisuudesta kolmen vuoden aikana

* progressiivinen perintövero

* varallisuusveron käyttöönottaminen

* globaali sulku piilotetulle varallisuudelle

* pandemialla rahastamista valvovan komitean perustaminen

Rahalla saa pandemia-kampanjan

Gates kuten muutkin hyväntekeväisyyskartellin jäsenet sijoittavat “hyväntekeväisyys”säätiönsä kautta yrityksiin. Esimerkiksi Gatesilla on sijoituksia lääkeyhtiöissä ja rokotevalmistajissa; pandemiapelon päivittäinen lietsonta “hyväntekeväisyyden” kohteena olleessa mediassa voidaan nähdä puhtaasti omien (patentoitujen) tuotteiden myynnin edistämisenä. Gates tienaa myös säätiön kautta tekemistään sijoituksista rahoituslaitoksiin ja teknologiateollisuuteen WHO:n julistaman karanteenin takia; jokainen etäkoululainen tarvitsee tietokoneen, älypuhelimen, nettiliittymän ja verkkopankkitilin, jolla maksaa nettiliittymänsä ja puhelinlaskunsa.

Gates omistaa säätiönsä kautta käytännöllisesti katsoen Maailman terveysjärjestö WHO:n, jonka toiseksi suurin rahoittaja hän on; Gates jakaa rahaa WHO:lle monen reitin kautta, epäsuoria väyliä tuleva rahoitus ei näy WHO:n julkistamissa tiedoissa. WHO julistanee pandemian aina, kun Gates tuntee kukkarossaan lievää onttoutta.

Gatesin taloudellisesti tukema media julistaa hänet epäitsekkääksi hyväntekijäksi. Joku saattaa jopa uskoa. On hyvä muistaa, että jokaista miljardöörin jakamaa ”hyväntekeväisyys”dollaria kohti veronmaksajat kustantavat karkeasti laskien puolet enemmän menettyinä verotuloina, IPS huomauttaa.

Talous, jossa varallisuus jakautuu näin epätasapainoisesti, ei ole toimiva talous. Ostovoima on keskittynyt hyvin pienelle joukolle.

Ranska, Tanska ja Puola ovat kieltäneet koronayritystuet sellaisilta yrityksiltä, jotka ovat rekisteröityneet verokeitaisiin tai joilla on verokeitaissa ”tytäryhtiöitä”.

Päivitys 2.5.2020 klo 06:48 Kauppa- ja investointutkijat kirjoittavat TNI-sivustolla sijoittajien mahdollisesti pyrkivän hyötymään pandemiasta haastamalla koronatoimiin ryhtyneitä valtioita sijoitusriitoja ratkovaan ICSID-tuomioistuimeen. Artikkelissa Pandemic Profiteers — how foreign investors could make billions from crisis measures tutkijat hahmottelevat sijoittajille avautuvia mahdollisuuksia rahastaa valtioita (lue: veronmaksajia) Investor-State Dispute Settlement -mekanismin (ISDS) kautta.

ISDS toimii vain yhteen suuntaan: valtiot eivät voi haastaa sijoittajia.

Esimerkiksi maat, joissa tieverkosto on yksityisten sijoittajien omistama, ja teiden käytöstä peritään maksu, ovat vaarassa saada karanteenimääräysten takia haasteen ICSIDiin menetettyjen tiemaksujen takia. Valtiot, jotka ovat kansallistaneet väliaikaisesti tehtaita, terveydenhuoltoa tai esimerkiksi elintarviketuotantoa taatakseen väestölle jonkinlaista turvaa saattavat joutua maksamaan sijoittajille miljardikorvauksia. Pakottava syy (Force majeure) on harvoin kelvannut puolustuksena ICSIDissa, tutkijat huomauttavat.

ISDS-maksut ovat kasvattaneet huomattavasti valtioiden velkataakkaa Latinalaisessa Amerikassa, Aasiassa ja Afrikassa. Espanjalla on toiseksi eniten haasteita ICSIDin eteen. Vuoden 2018 loppuun mennessä valtiot ovat maksaneet sijoittajille 88 miljardia dollaria erilaisia korvauksia.

Tutkijat suosittavat kaikkien olemassa olevien investointisopimusten terminoimista, irtautumista ICSIDista, kaikkien kauppa- ja investointisopimusneuvottelujen pysäyttämistä kunnes niiden hinta-hyöty -suhde on perusteellisesti selvitetty sekä ISDS-velkojen uudelleenjärjestelyä tai jopa vararikkoiseksi julistautumista ISDS-velkojen osalta.

Korjattu 10.5.2020 klo 10:38 kiinteistövero perintöveroksi (estate tax).

Lähde:

Institute for Policy Studies (IPS) | Billionaire Bonanza 2020 – Wealth Windfalls, Tumbling Taxes and Pandemic Profiteers.

Kuva: SVG

One comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s