Infektoituneet

Euroopan unionin julkaisutoimisto julkaisi 31. tammikuuta vuonna 2012 sarjakuvan nimeltä ”Infected”, infektoituneet. Sarjakuva on Euroopan komission kansainvälisen kehityksen ja yhteistyöosaston tilaustyö, eikä sitä ilmeisesti ole tarkoitettu laajaan julkiseen levitykseen.

Sarjakuva alkaa kiinalaisessa P4-turvallisuusluokitetussa laboratoriossa, jossa tutkitaan kuolettavia patogeeneja. Sankaritar-tutkijan nimi on Chang Wenling. Covid-19 -tutkijan, Wuhanin laboratoriossa työskennelleen, sittemmin kadonneen ”lepakkonaisen” nimi on Li Wenliang.

Seuraavalla aukeamalla Chang Wenling johdattelee laboratorioon tutustumassa olevaa seuruetta selostaen heille koko alueen olevan tiukassa kameravalvonnassa, sokeita pisteitä ja kuolleita kulmia ei ole.

Sokaiseva valonleimaus, seurue ihmeissään: Mahdotonta! Mikä se oli?!

Sankari tulevaisuudesta tietenkin. ”Olen elossa!” ja muutama ruutu hysteeristä naurua. Vartijat osoittavat sankaria järeän kaliiberin aseilla.

Sivuilla 8-9 villisilmäinen sankari on sidottu tuoliin ja ”hyvin tärkeät ihmiset”, Euroopan unionin ilmaantuvien uhkien erikoiskoordinoija-agentti Charlotte LeMagne (nimi on viittaus Kaarle Suureen, Charlemagneen), Yhdysvaltain erittäin pelottavien terveysasiain erikoislähettiläs Jack Frost, YK:n influenssapandemia-, ruokaturvallisuus- ja monien muiden asiain erikoislähettiläs Samuel de la Mancha sekä heidän avustajansa Bjorn Snejberg, Ghislain Tingrey ja tutkija Chang Wenling saapuvat tapaamaan sankaria, joka osoittautuu olevan aikamatkaaja vuodelta 2111, tuhotusta maailmasta.

Kansainvälisoikeudellisesti kiellettyjä ”syväkuulustelumenetelmiä” aiotaan soveltaa käyttöön. ”Epäkohteliaisuudella ei päästä minnekään”, toteaa blondi. Aikamatkaaja varoittaa tulossa olevasta laajasta epidemiasta ja sanoo: ”Kun se tapahtuu, teidän on tehtävä mitä ikinä tilanne vaatii tehdäksenne sellaisia poliittisia päätöksiä joilla varmistetaan, ettei tulevaisuus ikinä muodostu sellaiseksi josta minä tulen.”

Sankari ojentaa Chang Wenlingille jotain.

Sivulla 11 hämärät itämaisen oloiset miekkoset ovat jo kaappaamassa sankarin mukanaan tuomia, ”biologista ainesta” sisältäviä putkia myydäkseen ne eniten tarjoavalle lääkeyhtiölle. ”Älä ole huolissasi. Ei ole mitään riskiä, että tätä puhelinta kuunneltaisiin.”

Sivulla 13 paljastetaan, että hämärä itämaisen oloinen miekkonen on turvallisuushenkilö, joka kuuluu ryhmään, jonka on määrä valvoa aikamatkaajasankarin siirtämistä Yhdysvaltoihin. Siirron aikana on hyvä tilaisuus yrittää varastaa putkiloihin varastoitu ”biologinen aines”.

Sivuilla 14-15 itämainen miekkonen, agentti Sotuije kaappaa yksin toimien vahvan turvajoukon vartioiman aikamatkaajasankarin ampumalla muutaman työkaverinsa hengiltä kadulle ja tunkemalla sankarin autoon. Seuraa perinteinen takaa-ajo kaupungin kaduilla liikennesäännöistä piittaamatta ja sivullisia kolhien.

Sivuilla 16-17 aikamatkaajasankari paljastaa Sotuielle, että hänestä tiedetään tulevaisuudessa, josta aikamatkaaja tulee. ”Historiankirjat. Sinut tunnetaan hyvin tulevaisuudessa, eikä minään kivana kaverina. Tunnistin sinut jo laboratoriossa”, sanoo sankari ja karkaa liikkuvasta autosta. Pako tapahtuu markkinatorin liepeillä. Takaa-ajoa ja torilla olijoiden tönimistä. Sankari ”unohtaa” autoon pari putkilollista ”biologista ainesta”.

Seuraavalla aukeamalla ollaan Brysselin lentokentällä. YK:n influenssapandemia-, ruokaturvallisuus- ja monien muiden asiain erikoislähettiläs Samuel de la Mancha laskeutuu juuri lentokoneesta. Sveitsin televisio pyytää de la Manchaa haastatteluun.

Sivuilla 20-21 aikaa sankarin kaappaamisesta on ehtinyt kulua, ja ollaan jossain Aasian maassa, jota ei nimetä. YK:n influenssapandemia-, ruokaturvallisuus- ja monien muiden asiain erikoislähettiläs Samuel de la Mancha selittää kuvausryhmälle ilmaantuvien infektiosairauksien määrän olevan eksponentiaalisessa kasvussa. Zoonoosia — tartuntatauteja jotka voivat siirtyä eläimistä ihmisiin ja päinvastoin — esiintyy eläinten ja ihmisten yhdessä tiheään asuttamilla alueilla. Globalisaation takia niistä kehittyy helposti epidemioita ja pandemioita, de la Mancha selittää.

”Kuvitelkaa, jos juuri tällä torilla saisitte tartunnan uudenlaisesta taudinaiheuttajasta. Ette luultavasti edes huomaisi mitään ennen itämisajan päättymistä.” ”Olisitte suunnitellusti jo suunnannut takaisin Eurooppaan, Yhdysvaltoihin, Latinalaiseen Amerikkaan tai Australiaan, kansainvälisen lentokentän kautta. Ehkä useankin lentokentän.”

Olisitte ehtineet tartuttaa useita ihmisiä, jotka ovat matkalla eri puolille maapalloa, de la Mancha sanoo. Taudinaiheuttaja leviäisi koko maailmaan muutamassa päivässä.

Sivuilla 22-23 de la Manchan puhelin soi. Puussa kiikkuva apina kiinnostuu ja sieppaa puhelimen raapaisten de la Manchaa. ”Pelkkä naarmu”, de la Mancha lausuu. Seychelleilla lomailemassa oleva Chang Wenling saa lähetin tuomana paketin huoneeseensa.

Sivuilla 24-25 Chang Wenling avaa saamansa paketin. Paketti sisältää yhden ampullin aikamatkaajan ”biologista ainesta” ja rokotusruiskun. Chang Wenling työntää aikamatkaajalta saamansa mikrosiruläpykän rokotuspakkauksessa olevaan aukkoon jolloin ampullia pitelevä lukitus aukeaa.

Sivuilla 26-27 Chang Wenling soittaa New Yorkiin saadakseen apua henkilöltä nimeltä Henry. Sotuie salakuuntelee Chang Wenlingin puheluita. De la Mancha on sairastunut mutta tosi tiedemies ei hätäänny vaan tekee kokeneesti diagnoosin: ”Luultavasti sytomegalovirus tyyppiä B-1049.” ”Mutta se ei voi olla peräisin apinasta… ellei se ollut muuntautunut tai uudelleenyhdistynyt.” De la Mancha toteaa olevansa tartunnankantaja, ja ettei voi olla lähikontaktissa kenenkään kanssa tai koko maailma saastuu.

”Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin eristää itseni välittömästi ja antaa kollegoideni tietää” toteaa kasvonsa lakanaan käärinyt de la Mancha ja hiipii tiehensä sivulla 28. Kuvausryhmä lentää sivulle 29 Yhdysvaltoihin JFK-lentokentälle, jossa Sotuie huomiota herättämättömästi odottelee neljän mustiin pukeutuneen aurinkolasimiehen kanssa.

Seuraavalla aukeamalla rokahtavasti pukeutunut sankari törmää Chang Wenlingiin, joka ei heti tunnista sankaria. Paha poika Sotuie pukujenginsä kanssa aikoo kaapata taksia odottavan Chan Wenlingin. Punaisiin liekkikuviolla somistettuihin housuihin pukeutunut sankari saapuu ja käy matkalaukkua aseena käyttäen viiden konnan kimppuun. Sivuilla 32-33 nähdään, että matkalaukulla voi taltuttaa viisi aseistautunutta miestä. Sankaripari pakenee skootterilla.

Sivuilla 34-35 sankaripari ajaa kypärät päässä skootterilla liikenneruuhkassa ja keskustelee. Sankari kertoo Chang Wenlingille kuulleensa hänestä (tulevaisuudessa eletystä) lapsuudestaan asti, ja että itsensä sosiaalisesti eristänyt de la Mancha on kuolemassa apinalta saamaansa tartuntaan. Kuvausryhmä on levittänyt tartuntaa lentokentillä. ”Menetettyään yhden johtavista asiantuntijoistaan, kansainväliset terveysorganisaatiot eivät kyenneet toimimaan tehokkaasti” ja pandemia levisi. Melkein miljardi ihmistä kuoli, vaikka ihmiskunta ei päätynytkään sukupuuttoon. Pandemiaa seuranneet turvallisuustoimet tekivät elämän sietämättömäksi (tulevaisuudessa, jossa sankari on elänyt).

”Pahinta oli, että ihmiset itse hyväksyivät ne [turvallisuustoimet] ja antoivat kaiken vallan Dascari Sotuijelle… jonka sinä tunnet.” lausuu sankari Chang Wenlingille sivuilla 36-37. Sotuije kaappasi vallan voimakkaan mafian kanssa ja alkoi tehdä bisnestä pandemialääkkeellä. Eläimet ja ihmiset erotettiin toisistaan. Kuvien perusteella eläimet teurastettiin ja poltettiin. Köyhissä maissa ne, jotka olivat hankkineet elantonsa eläinten kasvatuksella, kärsivät pian nälkää. ”Muutaman vuoden kuluttua ihmisten ja eläinten välisiä kontakteja ei enää sallittu”, sankari kertoo. ”Silkkaa mielipuolisuutta.” Ihmiset elävät pidempään mutta kauhistuttavan eristäytyneinä. Masennuksesta tulee kaikkein yleisin sairaus. Silti kestää vuosia, ennen kuin jotkut harvat päättivät rikkoa lakia ja tapailla harvakseltaan.

Tapaamisista seuraa, että salaisissa tapaamisissa aletaan kehitellä projektia jonka seurauksena sankari lähetetään aikakoneen avulla menneisyyteen; ajatuksena on välttyä menneisyyteen vaikuttamalla siltä tulevaisuudelta, jossa sankari on elänyt. Edelleen ruuhkaliikenteessä huristellen sankari kertoo, että hänen Sotuien autoon ”unohtamissaan” ampulleissa ei ollut seerumia.

Sivuilla 38-39 selviää että sankarin ei ole tarkoitus pelastaa koko maailmaa, ainoastaan antaa aikaa toimia varoittamalla. ”Ainoastaan kovilla poliittisilla päätöksillä ja läheisellä yhteistyöllä kaikkien asianosaisten (pelaajien) kesken voidaan estää tätä ja muita kriisejä ilmaantumasta, kasvattamalla luottamusta virallisia instituutioitanne kohtaan”, sankari valistaa Chang Wenlingia liikenneruuhkassa. Chang Wenling sanoo, että juuri siksi hän tuli takaisin, päästäkseen kosketuksiin yhden kaikkein parhaan molekyylibiokemistin kanssa. Sankari sanoo, että epäilemättä Chang Wenlingin puhelinta on kuunneltu ja kyseinen biokemisti kaapattu vaan ei hätää, ”Voin todistaa sinulle että seerumini toimii.” Ja niin he palaavat JFK-lentokentälle ja lentää huiskaisevat toiseen maanosaan, jossa de la Mancha tekee kuolemaa kurjassa lautahökkelissä.

Sivuilla 40-41 konnajoukko tekee pomon käskystä selvää Sotuiesta, koska Sotuien toimittamissa ampulleissa, niissä ”autoon unohdetuissa”, on vain siirappia. Sivuilla 42-43 ihmeseerumin ansiosta parantunut de la Mancha ottaa yhteyttä kollegoihinsa ja ilmoittaa kriisin kanssa painiskeleville vastuunkantajille hyvät uutiset: meillä on vastalääke! Hurraa!

Sivuilla 44-45 pidetään lehdistökonferenssia ja onnitellaan itseä onnistuneesta vastuunkannosta. Virus saatiin pysäytettyä kuudessa viikossa sen ansiosta, että vapaaehtoinen lääkeyhtiöiden yhteenliittymä valmisti seerumia ja rokotetta. Onneksi kansainväliset tekniset organisaatiot auttoivat. Hyvä Me!

Viimeisillä sivuilla (46-50) pidetään lisää puheita julkisen sektorin, akatemian ja yrityssektorin yhteistyöstä. Muuten ei tavoitteena oleva Agenda 2030-tyylinen, koko planeetan kattava ”Yksi terveys” -lähestymistapa ole mahdollinen. Sankari ja Chang Wenling suutelevat. Kaikki on nyt upeasti.

Kommentti

Tarinan opetus on – ehkä –

1) vain lakia rikkomalla selviää tyranniasta
tai
2) maailma voidaan pelastaa vain kovilla poliittisilla päätöksillä.

Saatte itse päättää, kumpi vaihtoehto on teille enemmän mieleen.

RS

Lähde:

Publications Office of the EU: Infected (ISBN 978-92-79-21088-4)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s