Turkin Kreikkaa ja Armeniaa koskevat valloitussuunnitelmat julki

Abdullah Bozkurt raportoi Nordic Monitor -julkaisussa Turkilla olevan salainen suunnitelma Kreikan valtaamiseksi. Power Point -esitys Kreikan valtaamisesta on päivätty 13. kesäkuuta 2014, ja siinä esitellään salaista sotilaallista operaatiota koodinimeltä TSK Çakabey Harekât Planlama Direktifi, TSK (Turkin sotavoimien) Çakabey -operaatiosuunnitelmasuositus.

Çaka Bey oli 1000 -luvulla elänyt seldjukki-turkkilainen kaappari, joka valloitti Smyrnan ja piti vallassaan Samosta, Lesbosta, Kiosta ja isoa osaa Aigean meren rannikkoalueista. Çaka Beyta kunnioitetaan Turkissa Turkin laivaston perustajana.

Bozkurt kirjoittaa päiväyksen todennäköisesti kertovan, että suunnitelma oli päivitetty ja viimeistelty tuolloin aiemmista versioista, ja että suunnitelma todennäköisesti on edelleen aktiivinen.

Power Point -esityksen toisella sivulla listataan suunnitelmia Kreikkaa ja Armeniaa vastaan. Päivämäärät kertovat, milloin suunnitelmat on laadittu, Bozkurt päättelee.

Asiakirjat löytyivät oikeudenkäyntimateriaaleista. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganille lojaali tutkiva syyttäjä Serdar Coşkun oli ilmeisesti unohtanut poistaa klassifioidut asiakirjat muun tutkintamateriaalin joukosta ennen kuin luovutti ne oikeudelle, arvelee Bozkurt.

Asiakirjat oli otettu talteen pääesikunnan päämajasta epäonnistunutta vallankaappausyritystä (15.7.2016) koskeneen tutkinnan yhteydessä. Coşkun määräsi arrmeijan luovuttamaan kaiken sähköpostitse käydyn kirjeenvaihdon vallankaappausyritystä edeltäneiltä kahdelta kuukaudelta, mukaan lukien kryptattu viestintä, 1. lokakuuta 2016.

Kymmenen päivää myöhemmin, 11. lokakuuta 2016, syyttäjä määräsi “luotetun apulaisensa, poliisiupseerin nimeltään Yüksel Var, keräämään sähköpostiviestinnän pääesikunnan sisäisiltä palvelimilta ja raportoimaan takaisin hänelle.” Varin komennossa oleva armeijan teknikkojen sai työnsä valmiiksi 14. helmikuuta 2017. Syyttäjät – Necip Cem İşçimen, Kemal Aksakal, İstiklal Akkaya – jättivät syytekirjelmän Ankaran 17. korkeaan oikeuteen maaliskuussa 2017. Syytteen liitteenä olivat kaikki pääesikunnan tietokoneilta talteen otetut sähköpostit. Mitään vallankaappausyritykseen liittyvää ei sähköposteista löytynyt, ja moni uskookin vallankaappauksen olleen Erdoganin ja hänen tiedustelupalvelunsa sekä armeijan päällystön orkestroima False flag -operaatio, jonka todellinen tarkoitus oli lavastaa oppositio ja suorittaa massapuhdistus, kirjoittaa Bozkurt.

Kreikan ja Armenian valloitusta esittelevässä suunnitelmassa ei ole mitään yksityiskohtia; invaasiosuunnitelmat on todennäköisesti merkitty huippusalaisiksi eikä niitä siksi ole voitu jakaa Turkin armeijan intranetin kautta; Turkin armeijan informaatioturvallisuutta koskeva direktiivi No. MY114-4 (B) määrää, että sensitiivisiä suunnitelmia voidaan siirtää vastaanottajalta toiselle ainoastaan MEDAS- (Mesaj Evrak Dağıtım Sistemi) tai OMASIS -järjestelmien (Otomatik Mesaj Aktarma Sistemi) kautta.

Bozkurt päättelee Çakabey -operaatiosuunnitelmasuosituksen valmistetun päämajassa esiteltäväksi varasuunnitelmaksi, jossa on huomioitu Syyrian tilanteen kehitys; Turkin armeija arvioi valmiuksiaan naapurimaidensa suhteen haluten säilyttää hyökkäys- ja pelotevaikutuksensa länsirintamalla samalla kun joukkoja ja varusteita siirrettiin Syyrian rajalle.

Asiakirjojen läpikäyminen, kirjoittaa Bozkurt, osoittaa myös Turkin armeijan pääesikunnan panikoineen salaisten asiakirjojen ilmituloa ja pelänneen seurauksia. Ensimmäisen varoituskirjeen ilmitulosta on kirjoittanut 8. maaliskuuta 2017 kenraaliluutnantti Uğur Tarçın, pääesikunnan Kommunikaatio-, sähköinen viestintä- ja informaatiojärjestelmien johtaja (MEBS, Muhabere, Elektronik ve Bilgi Sistemleri). Hän varoitti lakiosaston väkeä että [harhateille päätyneiden] salaisten asiakirjojen joukossa oli Turkin kansallista turvallisuutta koskevaa materiaalia, salaiseksi luokiteltuja tiedusteluraportteja sekä tietoa Syyrian ja itäisen Välimeren alueella olevista operaatioista.

Tarçınin kirjeen jälkeen pääesikuntaa lakiasioissa neuvova eversti Aydın Seviş  kirjoitti 24. lokakuuta 2017 Ankaran 17. korkeimmalle oikeudelle toistaen MEBS-johtajan huolet ja kehotti perustamaan komission seulomaan asiakirjat. Korkeimman oikeuden syyttäjät eivät kuitenkaan ilmeisesti jakaneet armeijan huolta ja liittivät kaikki sähköpostit salaisia asiakirjoja sisältävine liitteineen tapauskansioon, paljastaen siten salaiseksi luokiteltua materiaalia, mukaan lukien Kreikkaa koskevat valtaussuunnitelmat, Bozkurt kertoo.

Asiakirjat vahvistavat sen, mitä Nordic Monitor aiemmin Armeniaa koskien raportoi, kirjoittaa Bozkurt, nimittäin asiakirjojen joukossa on myös Armeniaa koskeva sotilaallinen suunnitelma, koodinimeltä Altay. Altay esiintyy myös Power Point -esityksessä.

Bozkurt kommentoi Erdoganin hallituksen käyttäneen hyökkäävää kieltä Kreikkaa vastaan aina vuodesta 2013, jolloin Erdogania, hänen perhettään, liikekumppaneitaan ja poliittisia kannattajiaan koskeva laaja korruptioskandaali tuli ilmi; Erdogan on pyrkinyt sotaisalla retoriikallaan johtamaan huomion pois kotirintamalla esiintyvistä vaikeuksista.

NATO-maat Turkki ja Kreikka riitelevät aluevesirajoista ja ilmatilasta Turkin rannikolla sijaitsevien kreikkalaisten saarten liepeillä sekä Aigean merenpohjan öljy- ja maakaasuesiintymien omistuksesta ja hyödyntämismahdollisuuksista.

Turkki solmi marraskuussa 2019 Libyan sopimushallituksen*) kanssa merenkulkua ja turvallisuutta koskevan sopimuksen, jolla muodostettiin erikoistalousalue (EEZ, Exclusive Economic Zone).Turvallisuutta koskeva osio mahdollistaa sen, että Turkki voi sijoittaa joukkojaan Libyaan ja lähettää Libyan kautta puolisotilaallisia SADAT-joukkoja sekä jihadisteja Syyrian luoteisosassa sijaitsevasta Idlibistä, joten tilanne alueella on kiristynyt.

(Toim.huom. Bozkurt kaiketi tarkoittaa, että Turkin ns. laajennettua helmikuussa 2018 “ulostyönnettyjä sotilaallisia tarkkailuasemiaan” Syyrian puolelle Idlibiin, käyttäen operaatiossa apunaan puolisotilaallisia joukkoja ja jihadisteja, se nyt hyödyntää palkkaterroristeja mm. ISIS-vankeja vartioivia kurdeja vastaan toteuttaakseen omia geopoliittisia tavoitteitaan.)

Serkan Demirtas raportoi 20.6. 2020 Hurriyet Daily News -mediassa tilanteen Idlibissa olevan edelleen epävakaa alueella olevien kymmenien tuhansien radikaali-islamistien vuoksi ja altis provokaatioille. Muhammed Hussein arvioi Middle East Monitorissa toukokuussa 2020 Turkin joutuvan hankaluuksiin entisten ystäviensä, “oppositioryhmien” kanssa mm. jihadistien keskinäisten valtataistelujen vuoksi, ja joutuvan taistelemaan näitä aseistamiaan “strategisia liittolaisia” vastaan.

*) Libyan sopimushallituksella tarkoitetaan YK-aloitteeseen perustuvaa, vaaleilla valitsematonta, 17. joulukuuta 2015 asetettua hallitusta, joka tunnetaan nimellä GNA, National Accord Government.

Toim.huom. Bozkurt käyttää tekstissään General Staff -ilmausta, joka kääntyy pääesikunnaksi ja yleisesikunnaksi. Omassa selostuksessani valitsin käyttää suomennoksena pääesikuntaa, koska se uskoakseni kertoo suomalaisille lukijoille yleisesikunta -ilmausta selvemmin, mitä tarkoitetaan.

Lähde:

Bozkurt, Abdullah | Nordic Monitor (15.6.2020): Turkey has a plan for the invasion of Greece, secret documents reveal

Asiakirja-kuvituksen lähde yllämainittu Nordic Monitorin artikkeli. Kuvituskuvan lähde Foreign Policy.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s