Koronatoimet – sukupolven suurin politiikkavirhe

Massamedian viime aikoina käyttämien ”Me kuollaan kaikki!” -otsikointien jälkeen on virkistävää lukea suhteuttavia vertailuja koronavirustilanteesta.

Teksasin teknillisen yliopiston terveystieteiden keskuksen apulaisprofessori Gilbert Berdine on vertaillut Ruotsin, New Yorkin, Illinoisin ja Texasin tapaa hoitaa koronatilannetta. Berdine käyttää Ruotsia kontrolliryhmänä muille.

Ruotsi

ei sulkenut kouluja. Vain yli 50:n henkilön kokoontumiset kiellettiin. Muutoin Ruotsin hallitus jätti päätökset yritysten sulkemisesta, maskien käytöstä ja sosiaalisesta etäisyydestä (social distancing) ruotsalaisille itselleen. Hallitus rohkaisi maskien käyttöön ja hajuraon pitämiseen, mutta mitään pakkoa ei ollut eikä suositusten noudattamatta jättämisestä rangaistu.

Kuolleisuus oli huipussaan 8. huhtikuuta 2020 ollen 11,38 henkilöä per päivä per miljoona henkilöä, Berdine kertoo. Huhtikuun 15. päivän jälkeen kuolleisuus on ollut laskussa, viimeiset 18 päivää alle yksi kuolema per päivä per miljoona hlöä. Tartuntoja on vähän. Berdine pitää lähestulkoon varmana, että Ruotsissa on saavutettu laumaimmuniteetti riippumatta siitä, mitä testitulokset kertovat. Testeissä etsitään yleensä IgG -vasta-aineita mutta laumaimmuniteetti saattaa syntyä myös IgA:n tai solumekanismien kautta.

Syksyllä, viimeistään talvella nähdään ilmaantuuko korona uudelleen.

New York

on ollut katastrofi, Berdine huomauttaa. Kaupunki implementoi täyden eristyssulkutilan (lockdown) 20. maaliskuuta 2020. Yhteiskunnan toiminnan kannalta vähemmän tärkeiksi katsotut yritykset määrättiin sulkemaan ovensa, ja työntekijät työskentelemään kotoa käsin. Apteekit, ruoka-, viini- ja viinakaupat saivat olla auki. Ravintolat ja baarit määrättiin myymään ainoastaan kotiin toimitettuna. Lisäksi hoitokodit määrättiin 25. maaliskuuta ottamaan koronapositiivisia potilaita siirtona sairaaloista. Määräystä muutettiin 10. toukokuuta niin, että siirrettävien potilaiden tuli olla koronanegatiivisia, mutta vahinko oli jo tehty.

Huhtikuun 7. päivään mennessä yli 50:n kuolleen määrä per päivä per miljoona henkilöä oli saavutettu. New Yorkin kuolleisuusaste per päivä oli lähes viisinkertainen verrattuna Ruotsiin, joka piti yhteiskunnan avoimena, laskee Berdine.

Worldometer-dataan perustuva graafi esittää kuolleisuutta per päivä per miljoona henkilöä. Ruotsi on merkitty sinisellä, New York oranssilla, Illinois harmaalla ja Texas keltaisella.

Illinois

otti käyttöön jyrkät eristyssulkutoimet 20. maaliskuuta 2020, mutta ilman New Yorkin kaltaista määräystä siirtää koronapositiivisia hoitokoteihin. Illinoisissa kuolleisuuskäyrä kohosi hitaammin kuin Ruotsissa ja New Yorkissa saavuttaen huippunsa, 15 kuolemaa per päivä per miljoona henkilöä, toukokuun 17. päivä. Kuolleisuusaste on laskenut hitaammin kuin Ruotsissa ja New Yorkissa, ja on pysytellyt korkeampana. Todennäköisin selitys Illinoisin datalle on, että eristyssulku hidasti tartuntoja nuorten ja terveiden keskuudessa mutta mahdollisti samalla enemmän siirtymäaikaa nuorista vanhoihin. Kaikenkaikkiaan vaikuttaa siltä, että eristyssulku on aiheuttanut enemmän kuolemia Illinoisissa kuin olisi tullut ilman sitä, Berdine hahmottelee. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä laumaimmuniteettia ei ole päässyt syntymään, eikä synny ennen kuin koulut ja talous taas avataan.

Texas

turvautui lievempään eristyssulkumenettelyyn kuin New York ja Illinois. Yhteiskunnan kannalta vähemmän tärkeät yritykset sulkeutuivat 31. maaliskuuta. Ulkoilu sallittiin ja osavaltion kuvernööri suositteli sosiaalisen etäisyyden käyttämistä, mutta sitä ei vaadittu. Kuvernööriä kritisoitiin ankarasti siitä, että hän ei turvautunut pakkokeinoihin, ja Teksasin terveydenhuollon ennustettiin ylikuormittuvan huhtikuun loppuun mennessä. Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Teksasin kuolleisuusaste ei ollut kovin korkea, ja taloutta alettiin avata 1. toukokuuta 2020.

Kesäkuun loppuun mennessä kuolleisuus alkoi kivuta hiljalleen ylöspäin. Talouden avaaminen keskeytettiin ja joitain koronatoimia otettiin uudelleen käyttöön. Kuolleisuusaste saavutti huippunsa, hieman yli 10 kuolemaa per päivä per miljoona henkilöä. Texas on edelleen pääosin suljettu yhteiskunta. Vaikuttaa siltä, että koronakuolemat viivästyivät eristyssulun takia, mutta se ei estänyt niitä.

Kaiken kaikkiaan Texasin kuolleisuusaste (239 kuollutta per miljoona henkilöä) on matalampi kuin Ruotsin (570 kuollutta per miljoona henkilöä), mutta Texas saattaa päätyä samankaltaisiin lukuihin Ruotsin kanssa seuraavien 30–60 vuorokauden sisällä, kun koulut ja talous avataan.

Datan perusteella vaikuttaa siltä, että eristyssulut eivät ole estäneet yhtään koronakuolemaa, päättelee Berdine. Koronatoimien aiheuttamat taloudelliset ongelmat tulevat todennäköisesti aiheuttamaan useampia kuolemia kuin tauti.

Korona tuskin katoaa, meidän on vain opittava elämään sen kanssa rinnakkaiseloa, Berdine miettii. Historia tulee todennäköisesti tuomitsemaan koronatoimet sukupolven suurimmaksi politiikkavirheeksi, Berdine arvioi. ”Maailma on suuressa kiitollisuudenvelassa Ruotsille sen antamasta esimerkistä.”

Suomen koronatilanne 17.8.2020


Kommentti

Kokeilkaapa huviksenne kirjoittaa mikä tahansa nelinumeroinen luku + new cases Googlen hakuun (kuten 3571 + new cases). Saatte sivukaupalla koronavirusaiheisia pelotteluotsikoita. Voitte kokeilla miten monella nelinumeroisella luvulla haluatte – tekoäly tuottaa teille valitsemillanne luvuilla pelottavissa määrin artikkeleita.

RS

Lähde

Berdine, Gilbert | Mises Institute (15.8.2020): Why Americans Should Adopt the Sweden Model on Covid-19. https://mises.org/wire/why-americans-should-adopt-sweden-model-covid-19

Kuva: Daniel Case (CC BY-SA 4.0) via Wikimedia Commons, Danko Durbić (CC BY 2.0) via Flickr
Kuvanmuokkaus: Johanna L

7 comments

 1. Kiinnostavia vertailuja. Itse päädyin siihen, etteivät infektoituneet tai sairaalassa olevat ole luotettavia lukuja testauksen tai hoitokynnysten erilaisuuden vuoksi. Ainoa luotettava luku lienee kokonaiskuolleisuus ja sekin vain länsimaissa, jos niissäkään.

  Suomen luvut eivät näytä mitään erityistä tapahtuneen:
  https://www.ossitiihonen.com/2020/08/06/talven-2019-2020-rakatautikausi-oli-suomessa-lieva-mukaan-lukien-koronaepidemia-covid-19/

  Muissa Euroopan maissa kokonaiskuolleisuudessa on merkittäviä eroja. Joissain maissa on sama tilanne kuin Suomessa, joissain kokonaiskuolleisuus on koholla: https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/

  Joidenkin maiden, esim. Italia ja Espanja, tilannetta voi selittää antibioottiresistenssi. Sairaalaan joutuminen syystä riippumatta voi olla vaarallista: https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ulkomaat/artikkeli-1.1031424

  Tykkää

 2. Katsoin huvikseni Etelä-Dakotan tietoja kun sielläkin on tullut pyörähdettyä.

  Asukkaita on noin 885 000 henkilöä. Huhtikuussa asiantuntijat ja virallistahot ennustivat 600 000 tartuntaa.

  Etelä-Dakota valitsi vapauden: ei eristyssulkua, ei sosiaalista etäisyyttä, ei maskipakkoa, ei talouden täystuhoa.

  Ilmoitetetut tartunnat ja kuolleet 19.8. 2020 on 10 443 tartuntaa, 154 kuolemaa.

  Asiantuntijoiden ja virallistahojen osumatarkkuus siten heikko.

  Olisin suonut, että Berdine olisi ottanut mukaan näitä ”haja-asutusalue”-valtioita jotka turvautuivat erilaisiin koronatoimiin, vaikka eri taulukossa, ja verrannut niitäkin.

  Sinähän Ossi voisit sen tehdä… Ota esim. New York, Montana, E- ja P-Dakota, Wyoming ja vaikka Boston.

  Suomen suhteen näkyy jo, että ongelma-alue on Uusimaa: Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Porvoo jne.
  Meillä täällä maalla ei mitään. Mutta eihän tuossa uutta ole. Ongelmat tulevat aina Hgin kautta. Johtuisiko siitä, että siellä on valtioneuvoston kanslia ja eduskunta…

  Tykkää

 3. Olen aika varattu muissa jutuissa ja projekteissa. Joku (TM) voisi kaivella samanlaisia US-lukuja kuin mitä on tuon EuroMoMo:n luvut, eli absoluuttisia kuolinlukuja. En pidä tartuntoja/hoidossa olevia/’koronan kanssa kuolleita’ luotettavina mittareina.

  Tykkää

  • Ei kannatakaan (tirsk). Australian hallituksen sivu (28.8.2020) terveydenhuollon ammattilaisille kertoo, että toistaiseksi on ratkaisematta korreloiko positiivinen testitulos potilaan infektoituneen tilan kanssa. Testien toimivuutta ei ole voitu tarkistaa.

   ”The extent to which a positive PCR result correlates with the infectious state of an individual is still being determined. Clinical resolution and in special situations, consecutive negative PCR tests in a previously positive individual are currently being used as criteria when considering release from isolation. However, this may change with increasing knowledge around SARS-CoV-2.”

   ja edelleen

   ”There is limited evidence available to assess the accuracy and clinical utility of available COVID-19 tests.”
   https://www.tga.gov.au/covid-19-testing-australia-information-health-professionals

   Lopputulos: ei tiedetä, oliko koko koronaa ollenkaan vaiko vain keskivaikea flunssa, kuten ”salaliittoteoreetikot” arvioivat kun edes jotain dataa alkoi tihkua. Monasti tuntuu nykyään, että terveydenhuollon poliittinen ohjaus tulee lääketeollisuuden talibaneilta, joita tiedeuskovaiset sokeasti seuraavat.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s