Koronadata ja uutisointi eri väylillä

Tehdäänkö politiikkaa datan vai uutisoinnin perusteella?

Australian pääministeri Scott Morrison (liberaalipuolue) on kertonut tekevänsä koronarokotteesta “niin pakollisen kuin mahdollista”. Morrisonin hallitus on solminut aie-sopimuksen rokotevalmistaja AstraZenecan kanssa koronarokotteesta.

Morrison lausui 3AW-kanavan Neil Mitchellille tähtäimessä olevan rokotuttaa 95% väestöstä.

“Arvioin sen olevan niin pakollista kuin miksi se on mahdollista tehdä. Aina on tietenkin poikkeuksia lääketieteellisillä perusteilla, mutta niiden pitäisi olla ainoa peruste. Tarkoitan, me puhumme pandemiasta, joka on tuhonnut globaalitalouden ja vienyt hengen sadoilta tuhansilta ympäri maailmaa ja täällä Australiassakin yli 430:ltä henkilöltä.”

Pääministeri sanoi myös, että mitään varmaa päätöstä ei ole vielä tehty pakottamisesta.

Mitchell mainitsi rokotteenvastustajien varmasti pistävän vastaan pakkorokotuksille, johon pääministeri tokaisi: “Olen tottunut siihen” ja kehaisi olevansa se ministeri, joka ajoi läpi päätöksen siitä, että vanhemmat jotka eivät rokotuta lapsiaan eivät saa mitään valtion etuisuuksia kuten lapsiperhevähennystä tai päivähoitoavustusta.

Pääministeri kertoi suunnitteilla olevan voimakkaita kampanjoita, joilla ihmisiä rohkaistaan ottamaan rokote “…ja meillä on kokemusta rokotteiden kytkemisestä muihin [sosiaalisiin] ohjelmiin ja niihin palaamme kun on aika.”

Terveysministeri Greg Hunt (liberaalipuolue) uskoo vahvasti siviilioikeuksien polkemiseen hätätilan (“yli 430 kuollutta” Australiassa) niin vaatiessa ja kannattaa Morrisonin “Ei rokotetta, ei rahaa” -suunnitelmaa. Nick Coatsworth, hallituksen tartuntatautiasiantuntija kertoi tv:ssa että “Keppi ei ole koskaan ensimmäinen askel”, “Me toivomme että kaikki australialaiset ottavat rokotteen”, joka on kehitteillä. Coatsworth vakuuttaa joka tapauksessa rokotteen olevan ”tehokas ja turvallinen”. “Luottamus saa australialaiset ottamaan rokotteen, en epäile sitä yhtään.”

WHO: How to Respond to Vocal Vaccine Deniers in Public — opas terveydenhuoltohenkilökunnalle ja puhehenkilöille miten vastata rokotekriittisille julkisessa debatissa samalla vakuuttaen enemmistöä rokotteiden hyödyllisyydestä

Coatsworth sanoo uskovansa, että enemmistö australialaisista haluaa että niitä, jotka eivät ota rokotetta, kiristetään “Ei rokotetta, ei rahaa” -ohjelmalla ja että rokottamattomat eivät pääse ravintoloihin eivätkä saa matkustaa kansainvälisesti.

Pari tuntia myöhemmin pääministeri perui pakon rokotteiden ottamiseen.

Rokotevalmistajille vastuuvapaus

Uutistoimisto Reuters uutisoi muutama viikko sitten AstraZenecan saaneen syytesuojan ja vastuuvapauden rokotteen suhteen. Vastuuvapaus tarkoittaa sitä, että AstraZeneca ei joudu korvaamaan pikavauhtia kehitettävän rokotteen aiheuttamia haittavaikutuksia kuten autoimmuunisairaudet, neurologiset oireet, halvaus ja kuolema.

Reutersin haastattelema rokotevalmistajan johtoryhmään kuuluva Ruud Dodder totesi, ettei yhtiö voi ottaa sitä riskiä, että esimerkiksi neljän vuoden kuluttua alkaa ilmetä haittavaikutuksia [joista joutuisi vastuuseen].

Doddersin mukaan korvausvastuu rokotehaitoista on siirretty valtioille. Rokotteen puoltajien viestinnällinen haaste on vakuuttaa epäilevät siitä, että tuote jonka valmistaja ei halua ottaa vastuuta tuotteen seurauksista, on siitä huolimatta loistoidea, ”tehokas ja turvallinen”.

Informoidun päätöksen kanssa pähkäileviä saattaa auttaa vertailu aiempiin pandemioihin.

Vuosien 2009–2011 sikainfluenssa lähti Euroopan tartuntatautiviraston (European Centre for Disease Control and Prevention, ECDC) mukaan liikkeelle ihmisestä, josta se tarttui sikoihin ja jatkoi sitten leviämistä siasta sikaan. Siasta ihmiseen tartunta on ollut ”epidemiologisesti umpikuja”, toisin sanoen hyvin harvinainen. Tartuttava virus A(H1N1) sisälsi ”geenejä lintujen, sikojen ja ihmisen influenssaviruksesta yhdistelmänä, jollaista ei ole tavattu ennen vuotta 2009 missään päin maailmaa” vaikka sikainfluenssaa on havaittu 1950-luvulta lähtien. Vuoden 2009 ”pandemian” tartuntojen määrän on arvioitu Yhdysvalloissa olleen 60,8 miljoonaa henkilöä, maailmanlaajuisesti 24% maailman väestöstä.

Suomalaisia rokotettiin sikainfluenssaa vastaan GlaxoSmithKline- lääkeyhtiön Pandemrix-rokotteella, jonka aiheuttamat sivuvaikutukset – kuten narkolepsia – jäivät valtion korvattavaksi. Nyt vuonna 2020 Satakunnan kansa kertoo, että Pandemrix-rokotteessa ongelmia aiheuttanutta apuainetta toimitetaan GSKn yhteistyökumppanin, Sanofin kehitteillä olevaan koronarokotteeseen – josta EU on tehnyt 300 miljoonan annoksen sopimuksen.

Suomessa kansallisesta rokoteohjelmista päättävän Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikön päällikkö Taneli Puumalainen toimi GSK:n lääketieteellisten asioiden johtajana vuosina 2009–2012.

Yhdysvaltain tartuntatautivirasto CDC, Centers for Disease Control and Prevention:
2009 H1N1 Pandemic (H1N1pdm09 virus) Pandemic Influenza (Flu)

Kuolleisuus sikainfluenssa”pandemiassa” jäi pieneksi. Korona ei toistaiseksi ole poikennut kaavasta. Sikainfluenssa kiertää edelleen A-tyypin influenssan alalajina vuosittain.

Kommentti

Ministeri Ohisalo (vihreät) kaipaili 80 000 työperäistä maahanmuuttajaa. Halukkaita löytyisi varmaan helposti tekemällä Suomesta pakkorokotevapaa-vyöhyke.

Tämän voisi turvallisesti tehdä, sillä esimerkiksi Ison-Britannian tartunta- ja infektiotautitietoa kokoava hallituksen sivu “High consequence infectious diseases (HCID)” ilmoittaa, että 19. maaliskuuta 2020 alkaen koronaa ei enää pidetä korkean riskin tartuntatautina Isossa-Britanniassa.

High Consequence infectious diseases (HCID)

Talouden heikko happi ei johdu koronasulkemisesta, vaikka pääministeri toisensa jälkeen sitä uskottelee. Talous oli kuralla jo ennen koronaa. Vuoden 2008 jälkeen on käytännössä elvytetty, elvytetty ja elvytetty. Joka puolella.

Espanjan tv esitti hiljattain Madridin El Escorial -sairaalassa työskentelevän johtavan lääkärin, Luis de Beniton haastattelun. ”Viime viikolla meillä oli kolme [korona-]potilasta ja yli sata tyhjää sänkyä, joten ei, emme ole olleet lähelläkään terveydenhuollon ylikuormittumista”, Benito sanoo ja jatkaa mainiten toisen sairaalan, johon otettiin sisään 75 potilasta; sairaspaikkoja kyseisessä sairaalassa on 1300.

Toimittaja yrittää johdatella Benitoa puhumaan tartuntamääristä, johon Benito tokaisee: ”Ovatko he sairaita vai vain koronapositiivisia?” ja arvostelee tapaa tilastoida kaikki PCR-testatut koronatapauksiksi, koska se ei kerro totuutta sairastuneiden määrästä; totta kai tilastoitujen tartuntatapausten lukumäärä nousee testausten määrän kasvaessa.

Benito sanoo myös, että henkilökunta on lomilla, eikä mitään hätätilaa ole. Mitään toista aaltoa ei ole nähty, eikä hän sellaista odota. Toimittaja kysyy häneltä rokotteesta, jota odotetaan syksyksi. Benito toteaa olevan ”aina tuottavaa puhua rokotteista, eritoten sen jälkeen kun on lietsottu pelkoa sen uskottelemiseksi että rokote on tarpeellinen, täytyyhän sitä myydä. Kysymys kuitenkin kuuluu: tarvitaanko rokotetta, onko se tarpeellinen, onko se turvallinen, onko se tehokas? Ennen kaikkea, onko se tarpeellinen? Jos tartunta on jo levinnyt laajalle, miksi koko väestö täytyy rokottaa? Ihan ensimmäiseksi pitäisi rokottaa pelkoa vastaan.”

Haastattelun loppupuolella, Beniton ryöpytettyä median tapaa uutisoida, mieshaastattelija sanoo ”Olemme menettäneet kontrollin, emmekö olekin?”, jonka jälkeen naishaastattelija kiireesti siirtää keskustelun ”takaisin studioon”. Selkeästi kiihtynyt mieshaastattelija yrittää vielä saada Beniton vaikuttamaan ongelmatapaukselta, onnistumatta. Haastattelu päätetään kiireellä.

Muita aiheellisia kysymyksiä ovat: Onko maailma median vai ”koronan iskemä”? Miten talouden maailmanlaajuinen sulkeminen, elinkeinojen ja toimeentulon lakkauttaminen, auttaa ”koronan iskemiä” voimaan paremmin? Koronaa se ei ainakaan estänyt leviämästä.

Ketä talouden sulkeminen auttaa? Veronmaksajien takaamia elvytystukipaketteja saaneita verokeidastelevia pörssiyhtiöitä vai joita kuita muita? Parantaako väärin suunnattu elvytys reaalitalouden toimintaa? Onko sosiaalinen sopimus valtion ja väestön välillä voimassa tilanteessa, jossa pelastetaan kapitalismia eikä väestöä? Onko tautiluokitus oikea, ehkä sen pitäisikin olla kaverikapitalismi, eikä korona?

RS

Kuva: YouTube – Lääkäri Luis de Beniton haastattelu Espanjan yleisradion (RTVE) aamu-tv:ssa
vaihtoehtoinen jako YouTubessa (ei tekstityksiä)

14 comments

 1. ”Suomi on liittynyt mukaan EU:n yhteishankintaan koronarokotteiden saamiseksi. Asiasta on Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteen mukaan ilmoitettu tänään EU-komissiolle.

  Komissio puolestaan ilmoitti viikko sitten tehneensä lääkeyhtiö AstraZenecan kanssa ensimmäisen sopimuksen mahdollisen koronavirusrokotteen ostoista.

  Sopimus on STM:n mukaan __salainen__, niin kuin myös Suomen ilmoitukseen liittyvät asiakirjat. […] STM:n mukaan epäonnistumisen riskit ovat suuret, ja on todennäköistä, että suuri osa nyt kehitettävistä rokotteista ei saa riskien vuoksi myyntilupaa. ”

  tarkoittanee sitä, että Suomi ostaa vastuusta vapautetulta valmistajalta rokotetta, jonka apuaine As03 on samaa kuin narkolepsiaa aiheuttaneessa Pandemrixissa.

  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suomi-hyppasi-mukaan-eu-n-rokotekyytiin-salaisella-ilmoituksella-tavoitteena-suoja-koko-vaestolle/7903412?fbclid=IwAR1VJ1uJOcrRmByAyNMYXRvNJ0RnNhFjYRhsV-zMXJZgh4F0QpzWHQNlKm0#gs.e7qv5z

  Tykkää

 2. Nyt alkaa olemaan jo huvittavaa taas leikitään ihmisten terveydellä rulettia ei voi kuin ihmetellä ketä nyt on päättämässä tätä Sala operaatiota onko samat vastuunkantajat kuin 09 ja tietysti kyllä vahingot korvataan opetellaan sanomaan kirkkain silmin pokkaa pidättäen ja siirto muihin töihin samoin kuin Risikkokin siivoilkoon sotkut seuraava🤭

  Tykkää

 3. THL:n silloinen pääjohtaja Pekka Puska YLE TV1:n A-studiossa 21.10.2009, kun Pandemrix-rokotukset olivat käynnistymässä seuraavana päivänä:

  ”Kaikissa suhteissa tämä näyttäisi olevan täysin turvallinen rokotus. Meillähän vuosikausia pyöri influenssarokotukset, ja se on hyvin, hyvin turvalliseksi todettu.”

  Pekka Puska kymmenen kuukautta myöhemmin, 21.8.2010, kun epäiltiin Pandemrix-rokotteiden aiheuttaneen lapsille ja nuorille parantumatonta aivosairautta narkolepsiaa, varmistettu 14 tapausta puolessa vuodessa kun tavallisesti tapauksia havaitaan 3 vuodessa:

  ”Me emme tienneet kukaan, liittyykö tähän jotakin, me emme vieläkään tiedä, se oli se paras tieto.”

  ”Rokotteen pitkäaikaisvaikutuksia kuten tämä, suurissa väestöissä, ei ollut mitään mahdollisuutta tutkia.”

  Tutkimustiedon vähäisyydestä johtuen mm. Saksan lääkäriliitto suositteli, että lapsia ei rokoteta Pandemrix-rokotteella, ja Sveitsin lääkeviranomaiset eivät hyväksyneet Pandemrixia lapsilla käytettäväksi. Pääjohtaja Pekka Puska vaati näistä viranomais- ja asiantuntijakannoista kertoita vastuuseen ”rokotusvastaisuudesta”.

  ———-

  WHO:n sikainfluenssan aikainen johtaja ei ollut ”ehtinyt” 29. 12. 2009 mennessä ottaa muille suosittelemaansa sikainfluenssarokotetta ja tuskin otti sen jälkeenkään (”World Health Organization chief Margaret Chan revealed Tuesday that she has yet to be vaccinated against the swine flu virus, which has killed over 11,500 people world-wide.”) https://web.archive.org/web/20111106211450/http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5irACiJBJQIdVCWQoIVvGqw-rMyvQ

  ———–

  (5.10.2011) Ministeri Risikko oli jo sairastanut sikainfluenssan näyttäessään rokotteen ottamisen mallia mediassa
  Mediassa (mm. Keskisuomalainen 22.1.2010: ”Risikko halusi näyttää mallia julkisella piikityksellä”) kerrottiin ja näytettiin laajasti, kuinka tammikuussa 2010 peruspalveluministerinä toiminut Paula Risikko otti julkisesti sikainfluenssarokotteen.

  Vähemmällä huomiolle julkisuudessa on jäänyt, että rokotteen ottaessaan ministeri Risikko oli jo sairastanut sikainfluenssan. Ministeri kertoo sairastumisestaan syyskuussa 2011 ilmestyneeseen Mediaplanetin Flunssa -ilmoitusliitteeseen kirjoittamassaan kolumnissa. Rokotusinfolle ministeri Risikko vahvisti sairastuneensa marras-joulukuun vaihteessa 2009. Ministerin mukaan tieto tästä on ollut julkisuudessa aiemminkin.

  http://www.rokotusinfo.fi/

  ———–
  Historia on toistamassa itseään. ”Turvallista ja tehokasta” luvataan samalla kun toisesta suupielestä kerrotaan, että testejä ei ikävä kyllä ehditä tehdä sinä mittakaavassa ja seuranta-ajassa että osattaisiin kertoa rokotteen tehokkuudesta ja turvallisuudesta jotain varmaa.

  Seuraavaksi informoidun päätöksen tekemisen mahdollisuutta kannattavia alettaneen leimata julkisesti salaliittoteoreetikoiksi ( =kaikkia kritiikkiä esittäviä henkilöitä), vihjaten samalla että salaliittoteoreetikot uskovat kritiikittä kaikkiin mahdollisiin salaliittoteorioihin.

  — huoh —

  Tykkää

 4. Tautien diagnosoimiseen erikoistunut professori, immunologi, molekulaaribiologi, EU:ta neuvova Dolores Cahill sanoo, että turhan paniikin lietsonnan voi lopettaa, korona ei ole vaarallinen, kuolleisuus on pieni

  Tykkää

 5. International Business Times kertoi vuonna 2014 kuudenkymmenen Pandemrix-rokotteesta aivovaurion saaneen henkilön saavan viivästyneesti 60 miljoonan punnan korvauksen, noin miljoona puntaa per nenä.

  Brain-Damaged UK Victims of Swine Flu Vaccine to Get £60 Million Compensation
  https://www.ibtimes.co.uk/brain-damaged-uk-victims-swine-flu-vaccine-get-60-million-compensation-1438572

  Korvaukset luonnollisesti maksettiin veronmaksajien kukkarosta, koska lääkeyhtiöillä on vastuuvapaus tuotteidensa aiheuttamien haittavaikutusten suhteen.

  Nyt aiotaan ottaa sama uusiksi käyttämällä Pandemrixin AS03-apuainetta koronarokotteessa?

  Minun on erittäin vaikea löytää järjen hiventäkään päättävien tahojen toiminnasta. Yrittänyt olen.

  Tykkää

 6. Ian56 twitterissä: australialainen raskaana olevaa nainen pidätetty koronatoimia koskevan fb-postauksen takia:

  ”Totalitarian Victoria police arrest and handcuff a pregnant woman for making a Facebook post about a Lockdown protest.
  The woman is reduced to tears – her stress cannot be good for the baby
  https://m.facebook.com/groups/325022725279344?view=permalink&id=336402494141367

  The Nazis have taken over Australia”

  Tykkää

 7. Australian hallituksen sivu (28.8.2020) terveydenhuollon ammattilaisille kertoo, että toistaiseksi on ratkaisematta korreloiko positiivinen testitulos potilaan infektoituneen tilan kanssa, koska testin toimivuutta ei olee kyetty varmistamaan.

  ”The extent to which a positive PCR result correlates with the infectious state of an individual is still being determined. Clinical resolution and in special situations, consecutive negative PCR tests in a previously positive individual are currently being used as criteria when considering release from isolation. However, this may change with increasing knowledge around SARS-CoV-2.”

  ja edelleen

  ”There is limited evidence available to assess the accuracy and clinical utility of available COVID-19 tests.”
  https://www.tga.gov.au/covid-19-testing-australia-information-health-professionals

  Tykkää

 8. professori olli vapaalahti IS 25.8:”normaaliin voiaan palata, kun iso osa ihmisistä s a a d a a n rokotettua”.tähän pyritään (pakkorokotus) jatkuvan paniikin lietsomisen kanssa ilta illan jälkeen….. että porukka uskoisi että rokotus on ainoa joka pelastaa…( flunssasta joka on jokavuotinen ja siihenkään ei tarvita rokotusta.)…ja jos ei onnistu otetaan otetaan järeät keinot vastuuttomien saamiseksi ruotuun?GSK tulee taas mieleen se sikaflunssan aikana saatu ”tutkimusraha”GSK:lta onko sitä saatu taas…????

  Tykkää

 9. kuuden kuukauden saldo suomessa:16.9 (HS) 8750 ilmoitettua tartuntaa /sairaalahoidossa 14 /tehohoidossa 3/ herättää kysymyksiä: suhteutettuna väkimäärään –miksi ja kenen määräyksestä sairaalat odottavat pandemiapotilaita osastot tyhjinä ja tavallinen kansa odottaa omaa vuoroaan tutkimuksiin ja leikkauksiin ?

  Tykkää

  • Tätä, minkä otat esiin, ovat ihmiset monessa maassa miettineet, jo pitkään,

   Sairastumisista — joka on eri asia kuin tartunnan saaminen — uutisoitaessa median olisi aiheellista mainita myös toipumisprosentti, joka on lähes sata.

   Tykkää

 10. Siksikin vaihtoehtomedia joutui tarttumaan MSM:n keskustelukehikon rakenteluun alkamalla tarjota täydentävää tietoa. Suhteellisuudentaju (ja realiteetit) on kadonnut monessa asiassa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s