SATIIRI | Skandaali VM:ssä! Vale-ekonomisti ohjaili taloutta vuosikymmeniä

Euroopan unionin elvytyspaketti-neuvotteluista julkistetut lausunnot mielessä AM julkaiseE uudelleen Riikka Söyringin vuonna 2015 kirjoittaman, reaalitodellisuuden parodialuonteeseen pohjaavan satiirin.
Uudelleenjulkaisu on mielestämme perusteltua ottaen huomioon EU:ssa ja Suomessa tähän asti osoitetun talous- ja politiikkaosaamisen, joka vaatii milloin minkäkin sektorin elvyttämistä veronmaksajien takaamilla tuilla milloin missäkin. Maailma on Pahkasika.

Suomaan valtiovarainministeriön henkilökunta koki elämänsä järkytyksen, kun eläkkeelle jäävä, vuosikymmeniä valtiovarainministeriössä työskennellyt Massi Leväperä (58) tunnusti eläkkeelle jäämistään juhlistavassa tilaisuudessa olevansa vale-ekonomisti.

Leväperä kertoi tilaisuudessa ostaneensa kaikki tohtorintutkintonsa avoimilta markkinoilta kilpailukykyiseen hintaan ja pitävänsä sijoitusta koulutustodistuksiin hyvänä päätöksenä näin retrospektiivissä tarkasteltuna. ”Sijoitus koulutustodistuksiin kannatti. Se varmisti minulle ja sukulaisilleni hyvän elämän”, lausui Leväperä henkeään haukkoville kuulijoille.

Kuulijoiden joukossa olleiden, Leväperän alaisina työskennelleiden sukulaisten, serkkujen, hyvävelien ja orpanoiden nähtiin poistuvan takaovesta edukskunnan vahtimestarin saattelemina.

Lehtemme tavoittamat, Leväperän kanssa työskennelleet ministerit ja ministeriön henkilökunta sanoivat olevansa shokissa paljastuksesta.

”En koskaan epäillyt häntä”, lausui Suomaan entinen valtiovarainministeri Junnu S. Käteinen (kok) silmin nähden järkyttyneenä. ”Leväperä hallitsi täysin nomenklatuuran ja hänen jargoninsa oli uskottavaa. Sitä ei erottanut muiden asiantuntijoiden jargonista”, Käteinen taivasteli.

Myös toinen Suomaan entinen valtiovarainministeri, Totta Turpilainen-Ähränkö-Ryteikkö (sd) kuvaili olevansa ääristä vierin hämmästynyt. ”Tämä on minulle suuri järkytys. Leväperän esittämät talouspoliittiset toimintasuunnitelmat vastasivat täysin ministeriössä totuttua tapaa leikata muiden ministeriöiden menoja ja sosiaaliturvaa hyvän hallinnon kehyssuunnitelman alla aina kun mahdollista.”

Entinen kehitysministeri Raivo Käyrävääränen (kesk), valtiotieteiden tohtoriksi väitetty, sanoo muista poiketen epäilleensä Leväperää kepuloinneista. Käyrävääränen kertoo epäilyjensä alun perin heränneen, koska Leväperä purskahti nauruun kokouksessa, jossa Käyrävääränen esitteli ideoitaan yhtenäisestä kansallisesta toimintastrategiasta, jolla Suomaa valtiona voi tulosvastuuttomasti kohdata muun maailman.

”Kehityskehikon rakentaminen laadukkaan, laajamittaisen ja tasa-arvoisen yhdistämishankkeen ja rakenteellisten uudistusten toteuttamiseksi niin että tulevaisuuden haasteisiin kyetään vastaamaan painoalueiden rajapinnat ja avoin vuorovaikutusprosessi huomioivalla tavalla ei ole mikään naurun asia!” huudahtaa Käyrävääränen raivostuneena.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Vartti Vetelväki kertoo olevansa järkyttynyt paljastuksesta, mutta sanoo, että Leväperän työn laadussa hänellä ei ole mitään valittamista. Tapahtuneen valossakin arvioiden Suomaan taloutta on johdettu niin kuin sitä on aina johdettu, eikä Leväperän valeasiantuntijuus ole vaikuttanut haitallisesti, arvioi Vetelmäki.

”Sanoisin jopa Leväperän toimineen dynaamisesti ja innovatiivisesti vaikeassa toimintaympäristössä, jossa toimijoiden keskinäisten voimasuhteiden aktiivisella tasolla on yleistä etua suurempi painoarvo.”

Leväperän kollegat kuvailevat Leväperää tyypilliseksi uraohjukseksi. Leväperän entinen luokanvalvoja, valtiorahoitteisessa Logis-yliopistossa henkilöistämiskouluttajana toimiva valeopettaja Cai-Gustav Löperström sanoo Leväperän olleen huumorintajuinen ja tunnollinen opiskelija.

Pääministeri, hänkin tohtoriksi väitetty A. Clubb (kok) kommentoi lyhyesti leväperäisyyttä valtiovarainministeriössä ”Twittu mitä paskaa. EVVK. Olen just ostamassa uusii shortseja. Och samma på svenska.”

Ministeriö on luvannut asettaa työryhmän selvittämään tapahtunutta.

Leväperä toimi yli 30-vuotisen uransa aikana kansantalouden, budjetti-,vero- ja rahoitusmarkkinaosastojen johtotehtävissä samoin kuin hyvän hallinnon kehittämis- ja hallinto-osastoilla. Pääasiallisesti Leväperä kuitenkin toimi kulloisenkin Suomaan hallituksen talousnäkymiä ennustavana talouspoliittisena neuvonantajana.

Leväperä edusti Suomaan valtiota sekä Suomaan Pankkia Maailmanpankin kehityspoliittisessa, tasaverojen jatkuvan lisäämisen taloudellisten vaikutusten arviointia suorittavassa kansainvälisessä yhteistyöryhmässä vuosina 1983–2015.

Leväperä kaavailee konsulttiyrityksen perustamista hyödyntääkseen valtionhallinnossa hankkimaansa kokemusta.

Varoitus: Satiirin lukeminen voi vaarantaa mielenrauhasi


Kuva: Edvard Isto (CC0) via Wikimedia Commons, Senior Airman Alexander Cook (CC0) via U.S. Air Force
Kuvanmuokkaus: Johanna L

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s