Lokalisaatio-webinaari 27.8. klo 18.30 (eng)

Tulevaisuus on paikallinen

LINKKI: https://us02web.zoom.us/j/86596430967
Zoom ID: 865 9643 0967

On käymässä selvemmäksi koko ajan, että emme palaa tavallisiin oloihin (business as usual) lähiaikoina. Globaalin ja kansallisten talouksien on ennustettu kutistuvan muutaman seuraavan vuoden aikana ja kauemminkin.

On tärkeämpää kuin koskaan, että tulemme yksilöinä ja yhteisönä vakaimmiksi ja vastustuskykyisemmiksi valamalla itsemme syvemmin paikallisiin järjestelmiimme ja vähentämällä riippuvaisuuttamme globaaleista järjestelmästä.

Webinaarissa tutkitaan, miten yhteisöt ympäri maata muodostuvat paikallisen toiminnan taakse ja järjestäytyvät kansalaistoimintaan. Webinaarissa pohditaan myös, miten tällaista yhteisöjen verkostoa voitaisiin laajentaa ja ulottaa kansallisiin ja globaaleihin aiheisiin.

Webinaari on englanninkielinen.

Webinaarissa kysytään:

Miksi lokaalisaatio on joustavin malli kohdata lukuisia moderneja kriisejä?
Millaisin keinoin paikalliset yhteisöt saadaan järjestäytymään?
Miten erilaiset paikalliset toimijat ja verkostot voivat tehdä yhteistyötä globaaleissa aiheissa?

Tilaisuuden puhujat:

Tara Krishnaswamy, Citizens for Bengaluru
Kejal Savla, Blue Ribbon Movement
Ashish Kothari, Kalpavriksh
Sridhar Radhakrishnan, Thanal

Moderaattori: Adil Basha, Bhoomi College

Puhujien esittely englanniksi

Tara Krishnaswamy, Citizens for Bengaluru and Shakti
Tara is a co-founder of Shakti, a pan-India, non-partisan citizens pressure group working to get more women into State Assemblies & Parliament, pressure MPs to table the Women’s Reservation Bill in Parliament, and the Election Commission to discipline parties towards gender equitable nominations.
Tara is also a co-founder of Citizens For Bengaluru, a grassroots people’s movement with landmark campaigns for #SteelFlyoverBeda, campaigns for mass public transit like the #ChukBukuBeku & #BusBhagyaBeku for suburban gains and public buses, and the #BekuBedaSanthe for the citizens manifesto in Bengaluru. The current campaign is for initiating and institutionalising Ward Committees for systemic participation of citizens in grassroots democracy in urban local bodies.
In her day job she is a Software Director at an MNC in Bengaluru.

Kejal Savla, Blue Ribbon Movement
Kejal is a facilitator and convenes a youth-led collective at The Blue Ribbon Movement (BRM).
Kejal joined the Blue Ribbon Movement as a Fellow of the Community Connect Fellowship (CCF) in 2013, which she later started leading. CCF through its 10 batches has worked on building youth leadership through local civic action with around 400 youth.
Over the years, she has been part of co-envisioning BRM’s transition from an NGO to youth-led movement that re-defines leadership structures. This youth-led movement practices non-violent leadership through collective decision making (100% consensus). It builds communities of alternative learning, expression, action and dialogue through different initiatives. She has been part of designing, facilitating and implementing these through circles, workshops and events.
Kejal believes in the spirit of togetherness, to support and jointly act. She is part of diverse networks, collectives on youth and alternatives like Vikalp Sangam, VartaLeap, 2069:The youth fest and some others.

Ashish Kothari, Kalpavriksh
Ashish Kothari began working on environment and development issues in his school days in 1978-79, as one of the founders of Kalpavriksh, an Indian environmental NGO. He coordinates Kalpavriksh’s programme on Alternatives.
She has independently authored articles on federalism, citizenship, gender and
caste issues with First Post, The News Minute, Live Mint, News Laundry, Times of
India, Hindustan Times.
Ashish has been active with a number of people’s movements, including Narmada Bachao Andolan (Save Narmada Movement) and Beej Bachao Andolan (Save the Seeds Movement). He helps coordinate the Vikalp Sangam (Alternatives Confluence, http://www.vikalpsangam.org) process in India and the Global Tapestry of Alternatives globally (https://globaltapestryofalternatives.org). He helps run the website and associated list of Radical Ecological Democracy (www.radicalecologicaldemocracy.org).
He is the author or editor of over 30 books (including Churning the Earth: Making of Global India; Alternative Futures: India Unshackled; and Pluriverse: A Post- Development Dictionary), and over 400 articles.

Sridhar Radhakrishnan, Thanal Trust
Engineer and environmentalist. Sridhar Radhakrishnan resigned from Government service in 1997 and became a full-time environmentalist. He was closely associated with many campaigns like the industrial pollution issues in Eloor-Edayar and the anti- Endosulfan struggle in Kasaragod.
Presently, he functions as Coordinator of the Save our Rice Campaign, a national movement towards building a sustainable way for food security in India. He is director of Thanal, a well-known environmental organisation in Kerala, and founder and co-coordinator of Kerala Paristhithi Aikya Vedhi.
His major works are ‘Grasim Since 1963 – A Burden on Our Heads’ and ‘Cleaning Up Kerala – A Synthesis of Studies on Municipal Solid Waste Management in Kerala. He is also the co-author of the publication ‘A Green Print for Sustainable Kerala – Lessons for Existence’

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s