Ihmisen tekemät pilvet

YK:n alajärjestön ammattilehdessä futurisoidaan nanoteknologian hyödyntämistä säänmuokkauksessa ja säänmuokkauksen hyödyntämistä ”ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä”.

Maailman yhdistyneiden kansakuntien (United Nations, UN) eli YK:n alaisuudessa toimii Kansainvälinen ilmatieteen järjestö (World Meteorological Organization). WMO on perustettu 1950-luvulla, ja sen päämaja sijaitsee Sveitsin Genevessä.

WMO julkaisee ammattilehteä nimeltään ”Pilvikartasto” (New Edition of the International Cloud Atlas). Vuoden 2017 numerossa on sään muokkausta käsittelevä artikkeli “Muutoksen siementäminen sään muokkaukseen globaalisti” (Seeding change in Weather Modification globally).

Artikkeli alkaa toteamalla säänmuokkausta harjoitettavan yli 50:ssä maassa maailmanlaajuisesti tarkasteltuna ja jatkaa selittämällä erilaisia käytössä olevia tekniikoita, teknisiä vaikeuksia, nanoteknologian tarjoamia uusia mahdollisuuksia sekä eri pilvityyppien muokkauksen haasteita.

Nanoteknologiaa voisi käyttää esimerkiksi uusien, paremmin pilvien siementämiseen sopivien kemikaalien luomiseksi, artikkelissa pohditaan.

Artikkeli muistuttaa myös WMO:n laatimasta “WMO guiding principles for the planning of Weather Modification Activities” -ohjeistuksesta, jonka ohjeita säänmuokkauksen tilastoinnin suhteen tulisi noudattaa, varsinkin kun ilmaston muokkaus on noussut keskustelun aiheeksi ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Seuraava pilvikartaston artikkeli, ”Ilmastotieteen evoluutio” (The evolution of Climate Science), antaa lisävalaistusta siihen, miksi muokkauksen tilastointia ja vertailua muokkaamattomiin pilviin pidetään tärkeänä: “ilmasto on tietyn ajanjakson kattava säätilan tilastollinen keskiarvo” – toisin sanoen sää ja ilmasto eivät ole ns. ihan eri asia, vaan kytköksissä toisiinsa.

Nykyisellään pilvityyppeihin on lisätty uusi luokittelu: antropogeeniset eli ihmisen tekemät pilvet, jotka tunnetaan myös nimellä homogenitus ja ”keinotekoinen pilvi”. Näihin kuuluvat mm. lentokoneen päästövanoista muodostuvat pilvet. Homomutatus-pilvet ovat homogenitus-pilvistä muodostuneita pitkäkestoisia pilvipeitteitä.

YK:n ilmastopaneeli IPCC:n vuoden 1999 raportin “Aviation and the Global Atmoshpere” perusteella lentoliikenteen yhteys pilvipeitteiden käyttäytymiseen on ollut jo pitkään tiedossa. Pilvien tahallista muokkaamista on harkittu keinona ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä.


Pääasialliset lähteet

WMO | A New Edition of International Cloud Atlas, Vol 66 (1), 2017

WMO | Classifying clouds

European Commission | CORDIS: Reduction of solar radiation by manmade aerosol and thus modified clouds in Europe; Grant agreement ID: CIPD930011 Start date 1 April 1994, End date 31 March 1995

Kuva: Pikrepo (CC0)
Kuvanmuokkaus: Johanna L

Aiheeseen liittyvää kirjallisuutta:

Unless Peace Comes: A Scientific Forecast of New Weapons (1968), toim. Nigel Calder

Kirjassa presidentti Lyndon B. Johnsonin tietellisiin neuvonantajiin kuulunut Gordon J.F. MacDonald ennustaa 21. vuosisadalla tieteen kehittyneen pisteeseen, jossa ilmaston muokkaus, maanjäristysten aiheuttaminen, tsunamien ohjailu ja massojen käytöksen kontrollointi ionosfäärin elektromagneettisen manipuloinnin avulla on mahdollista.

Hack The Planet (tekijä Eli Kintisch, 2010) kehittelee em. kirjassa esiteltyjä teemoja pidemmälle.

Sään käyttämistä aseena selostaa Yhdysvaltain armeijan julkaisuWeather as a Force Multiplier: Owning the Weather in 2025”.

WeatherModificationHistory.com -sivustolla on runsaasti Yhdysvaltain tiedonsaanninvapaus-lain (Freedom of Information Act, FOIA) avulla saatuja virallisia asiakirjoja ja lehtileikearkisto.

2 comments

  1. Artikkeli syntyi etsiessäni virallista vahvistusta sille havainnolle, että koronakaranteenien vähennettyä lentoliikennettä radikaalisti taivaat muuttuivat harmaan harsoisista taas lapsuuden sinitaivaaksi, jossa köllötteli normaalin näköisiä pullukkapilviä.

    Tykkää

    • Sinitaivaan ja poutapilvien palautuminen ovat myös oma havaintoni. Myös metsä on palautunut rehevämmäksi muutaman poikkeuksellisen käristyneen edellisvuoden jälkeen. Hyttysiä, paarmoja, perhosia, mehiläisiä, lintuja yms. ei näy edelleenkään juuri lainakaan.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s