Takinkääntäjät

Poliitikkojen ennen vaaleja pidetyissä puheissa annetut lupaukset ja linjanvedot ovat ehdokasmyyntiä, eivätkä tarkoitetut todesta otettaviksi.
Otsakekuvassa somelöytö: Yhdysvaltain demokraattisen puolueen vuoden 2020 presidentinvaalikampanjatunnus rinnastettuna toiseen symboliin.

Amerikkalainen vasemmistomedia Jacobin Magazine yllätti tarttumalla vasemmistoliberaaliksi – vaikea ymmärtää miksi – mielletyn Yhdysvaltain demokraattisen puolueen vaalipuheiden ja vaalien jälkeisen todellisuuden väliseen ammottavaan kuiluun.

Artikkelissa Joe Biden´s campaign is making it very clear: They will push austerity in the White House David Sirota pohdiskelee miten on mahdollista, että lähes kukaan ei huomannut presidenttiehdokas Joe Bidenin (dem) sisäpiirin olevan sitoutunut talouskuriagendaan.

Sirota aloittaa huomauttamalla demokraattien puoluekokouksen imeneen kaiken poliittisen hapen Yhdysvalloissa, jopa siinä määrin että enemmistö ei ole huomannut Bidenin kampanjatiimin signaloineen perääntyvänsä vaalien jälkeen koko agendasta, jonka puolesta kampanjoi. (Vuoden 2020 kampanjasisältö on – muotoilueroista huolimatta — sama kuin vuoden 2016 kampanjasisältö, toim.huom.)

Jotta tilanne tulisi selväksi, Sirota kirjoittaa, Bloomberg News raportoi aiemmin tässä kuussa Bidenin kampanjan julkistaneen 3,5 biljoonan eli miljoonan miljoonan dollarin ($3.5 trillion) talousohjelman, joka lupaa investoida puhtaaseen energiaan, hoivapalveluihin, amerikkalaisten tuotteiden ostamiseen sekä maan sisäisten, rodullisista syistä johtuvien varallisuuskuilujen sulkemiseen.

Rodullisten varallisuuskuilujen sulkeminen on suunniteltu tehtäväksi yksityisesti omistetun, ”Yhdysvaltain keskuspankin” (Federal Reserve, FED) toimesta. FEDin omistavat järjestelmään kuuluvat 12 alueellista reservipankkia, jotka puolestaan ovat järjestelmään kuuluvien osakaspankkien omistuksessa.

Osakaspankeissa on tunnettuja rikoksenuusijapankkeja kuten Citibank, JP MorganChase, GoldmanSachs sekä joukko ulkomaisia pankkeja kuten HSBC Holdings PLC, saksalainen Deutsche Bank Trust Co., japanilainen Mizuho Bank, Industrial & Commercial Bank of China jne.

RS

Tämä, kirjoittaa Sirota, on Bloombergin mukaan todiste siitä, että Biden ei enää ole talouskuri-ideologian ja alijäämäkyttäyksen kannattaja – mikä olisi hyvä uutinen.

Mutta sitten Bidenin puoluekokouspuheen aattona tämän huippuavustaja vihjasi toimittajille Washingtonissa, ettei se – talouskurista luopuminen – olekaan totta. Bidenin luottomies, (verokeidasosavaltio) Delawaren entinen senaattori Ted Kauffman ennusti Wall Street Journal Newsmakers -ohjelman haastattelussa, että suuri lisäys liittovaltion kulutuksessa olisi vaikea toteuttaa vuonna 2021.

“Kun pääsemme sisään, ruokakomero tulee olemaan tyhjä” sanoi Kauffman, joka johtaa Bidenin siirtymävaihetiimiä. “Kun nähdään, mitä [Donald] Trump on tehnyt alijäämälle… unohtakaa koko Covid-19, kaikki ne alijäämät, jotka Trump rakensi verohelpotuksilla. Joten mahdollisuutemme ovat rajoitetut.”

Sirota kirjoittaa talouskurin vahingollisuudesta – mallin seurauksista edelleen kärsivässä Euroopan unionissa ei varmaankaan olla eri mieltä. Hän kehottaa lukemaan ekonomisti Dean Bakerin artikkelin The Burden of Debt: Lessons for Biden Adviser Ted Kauffman washingtonilaisen, talous-poliittisen ajatushautomon (Center for Economic and Policy Research, CEPR) sivustolta.

Artikkelissa Baker pohtii, että hallituksen mahdollisuuksia rajoittaa talouden kyky tuottaa, ei velka. “Jos hallitus kuluttaa liikaa, se johtaa inflaatioon. Kun meneillään on korkean työttömyyden jakso kuten nyt, ja joka todennäköisesti jatkuu vielä tammikuussa Bidenin ehkä astuessa virkaan, olemme kaukana siitä, että osuisimme talouden inflaatiorajaan.”

Baker huomauttaa, että Japanissa velan suhde bruttokansantuotteeseen on enemmän kuin 250 prosenttia. Silti maassa inflaatio on lähes nollassa, eikä Japanin velan korko pitkäaikaiselle valtionvelalle ole kuin 0,03 prosenttia.

Baker ottaa esiin myös sen, että hallituksen myöntäessä patentti- ja tekijänoikeusmonopoleja lääke-, teknologia- ja muulle teollisuudelle se menettää useita satoja miljardeja vuodessa, sillä monopolit ovat käytännössä yksityistettyä verotusta. “Talous pitää saada vauhtiin, ja kun se saavuttaa kapasiteettinsa, veroja voi viimeisten neljän vuosikymmenen suurten voittajien osalta korottaa.”

Sirota kertoo Bidenin luvanneen kuukausi sitten Wall Street-vaalikampanjarahoittajilleen, että huolimatta äänestäjille annetuista julkisista vaalikampanjalupauksista, hän ei tule edistämään lainsäädäntöä, jonka tarkoitus on suitsia suuyritysten toimintaa.

Mitä tämä kaikki kertoo, Sirota jatkaa, on että puolueen virkailijat ovat onnistuneesti harhauttaneet jokaisen, tai että se valmistautuu toistamaan vuoden 2009: pysymään hiljaa ja pysyttelemään (deferring to) presidentin kanssa huolimatta siitä, mitä hän tekee.

Tosiaan, vaikuttaa siltä että monet poliittiset johtajat, toimihenkilöt, asiantuntijat ja puolueen tyrkyt ovat niin kiireisiä hurraamaan ja onkimaan seuraavaa Valkoisen talon keikkaansa, että kaiken hankalan siirtäminen tulevaisuuteen tuntuu olevan ylikaartuva ideologia. Se ei lupaa hyvää tulevaisuudelle, pelkää Sirota.

Sirota toteaa, ettei henkilökohtaisesti nauti ikävien asioiden esiintuomisesta Bidenistä – siitä saa paskaa niskaansa pitkin päivää – mutta jonkun se on tehtävä, tai seuraa katastrofi. Bidenin tapa polkea omat kampanjalupauksensa jalkoihinsa ei voi olla vaikuttamatta äänestäjiin, ja seurauksena saattaa olla Trumpin uudelleenvalinta tai jotain vielä kamalampaa, Sirota hermostuu.

Suomimauste

Vuonna 2009 vihreät paheksuivat poliittisia virkanimityksiä: ne eivät kuulu demokratiaan. Vuonna 2016 nykyinen puolueen puheenjohtaja ja sisäministeri Maria Ohisalo oli huolissaan kaverikapitalismista ja poliittisista virkanimityksistä. Tammikuussa 2020 takki alkoi kääntyä. Ennen seuraavia omaksedukskuntavaaleja mahdollisesti nähdään koko vuorikangas saumoineen.

Ilta-Sanomien Timo Haapala huomauttaa hallituspuolue vihreiden kaikkien varapuheenjohtajien työskentelevän viestintätoimistoissa (lue: lobbausfirma). Riikka Karppinen työskentelee Milttonilla, Jaakko Mustakallio kokoomuslaisen Kirsi Pihan Ellun kanoissa ja Fatim Diarra Pohjoisranta BCW:ssa.

Haapala huomauttaa, että viestintätoimistojen [asiakkaiden] viesti menee suoraan maan hallitukselle. Kai tällaisesta on olemassa jotkin eettiset säännöt? Tai ehkä vihreiden tekemä lobbaus on sellaista parempaa lobbausta, ja siten ”ihan eri asia”?


Kommentti

Project Veritas soluttautui vuoden 2016 presidentinvaalien alla demokraattisen puolueen vaalitoimihenkilöiden joukkoon salakuvaten demokraattisen kansalliskokouksen ja Clintonin kampanjan julkisen tason alla tapahtuvaa piilotettua toimintaa.

Tuloksena oli moniosainen dokumentaatio, jonka ensimmäinen osa Rigging the Election – Video I: Clinton Campaign and DNC Incite Violence at Trump Rallies kertoo alihankkijoiden kautta Trumpin vaalitilaisuuksiin värvätyistä agitaattoreista, joiden tehtävä oli esittää kysymyksiä Trumpille ja synnyttää mellakointiin johtavia tappeluita, mikäli mahdollista. Mellakoinnin aloittajat asemoitiin tilaisuuksissa niin, että massamedia sai helpolla kuvattua näytöksen.

Project Veritasin elokuvan nähtyään ymmärtää että demokraattisen puolueen tukijoiden Black Lives Matter -liikkeelle (BLM) antama taloudellinen tuki, BLM:n demokraattiselta puolueelta saama poliittinen tuki ja parhaillaan Yhdysvalloissa useissa osavaltioissa riehuvien BLM-mellakoiden ajoittuminen marraskuisten presidentinvaalien alle ei välttämättä ole ollut pelkkää sattumaa.

Rauhanomaiset protestit” ja “liikehdintä” on kuitenkin tainnut karata ohjauksesta. Poliisin rahoituksen lopettamista vaativaa “liikehdintää” tukenut Portlandin pormestari Ted Wheeler (dem) torjui Trumpin tarjouksen lähettää liittovaltion joukkoja Portlandiin auttamaan “rauhanomaisten protestien” hillitsemisessä. Wheeler on kieltäytynyt tarjotusta avusta kirjeitse.

Avun torjumista seuraavana päivänä “rauhanomaiset protestoijattunkeutuivat hänen asuntoonsa vaatien Wheelerin eroa ja poliisin lakkauttamista vuoteen 2022 mennessä. Takki kääntyi: Wheelerin turvallisuusväki soitti poliiseja apuun, mutta poliiseja ei tullut. Kenties poliisin resurssien vähentäminen on pakottanut poliisit priorisoimaan työtehtäviä?

Karman laiksi kutsutun syy-ja seuraus –ajattelutavan mukaan pahat teot kostautuvat tekijälleen.

RS

Lähteet

Sirota, Davis | Jacobin (20.8.2020): Joe Biden’s Campaign Is Making It Very Clear: They Will Push Austerity in the White House. https://www.jacobinmag.com/2020/08/biden-democratic-national-convention-austerity

Baker, Dean | CEPR (20.8.2020): The Burden of the Debt: Lessons for Biden Adviser Ted Kaufman. https://cepr.net/the-burden-of-the-debt-lessons-for-biden-adviser-ted-kaufman

Kuva: katso ingressi

2 comments

 1. > annetut lupaukset ja linjanvedot
  > ovat ehdokasmyyntiä

  Suomalaisittain puhutaan vaalilupauksista.

  Onnistunut vaalilupausten antaminen ja ja niiden peruminen (joka tietenkin on poliittisen vastustajan syytä) on suunnitelmallista ja pitkäjänteistä toimintaa. Ainoa haittapuoli on, että kansalaisten luottamus politiikkaan vähenee, josta taas seuraa, että seuraavalla kierroksella pitää luvata vielä enemmän

  Demareiden vappusatanen on mennen talven lumia mutta onneksi seuraava vaalilupaus on jo annettu: 6 tunnin työpäivä eli 25%:n palkankorotus kaikille!

  Tykkää

  • Pk-yrittäjillä voi olla vaikeuksia vastata hallituksen ehdottamaan 33% palkankorotukseen nykyisellä yritysverosysteemillä 😀
   Ravintola-alalla menee arviovero edellisen vuoden tuloksen perusteella. Nyt kun anniskeluliikkeet ovat olleet kiinni puolen vuotta, tulos ”hitusen heittää” arvioidusta.

   Pysyn edelleen ehdokasmyynti-termin takana.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s