Snowdenin paljastama NSAn massavakoilu tuomittu laittomaksi Yhdysvalloissa

Seitsemän vuotta sitten eräs alihankkijan työntekijä, Edward Snowden, järkytti kertomalla julkisuuteen Yhdysvaltain kansallisen tiedustelupalvelun (National Security Agency) NSAn vakoilevan laittomasti mm. omia kansalaisiaan ja ulkomaisia hallintoja.

Keskiviikkona annetussa tuomiossa liittovaltion hovioikeus (the U.S. Court of Appeals for the Ninth Circuit) katsoo, että NSAn harjoittama laajamittainen seuranta ja datan keruu omien kansalaisten puhelintiedoista ilman oikeuden kohdennettua lupaa on ollut laitonta ja mahdollisesti perustuslainvastaista (unconstitutional).

Politicon julkaisema, tuomari Marsha Berzonin 59-sivuinen mielipidekirje toteaa, että NSAn toiminta on ollut myös vastoin liittovaltion FISA-lakia (Foreign Intelligence Surveillance Act), joka mm. määrittelee rajoituksia tiedusteluyhteisön oikeudelle ”vakoilusta ja terrorismista epäiltyjen ulkomaisten agenttien” seurantaan. FISA tuli voimaan vuonna 1978.

Berzon mainitsee kirjeessään Snowdenin jossain määrin kiittävässä valossa – ei niinkään vakoilijana ja maanpetturina kuten USAn hallinnon syytteet antavat ymmärtää, vaan hallinnon sisäisten rikkomusten esille tuojana ja vääryyksien paljastajana.

Snowden itse reagoikin hivenen epäuskoisesti näihin uutisiin, jotka on – ainakin Suomen valtamedian – uutisvirrassa myrkytetty näkyvistä Novitšok-hermomyrkyllä (löytyy valitettavasti suomenkielisistäkin otsikoista englanninkielisessä muodossa ”Novichok”… hävetkää! toim.huom.)

Vuonna 2013 kiitokseksi – syystä – maailmanlaajuisen huomion herättäneestä tietovuodosta Yhdysvaltain – silloisen presidentin Barack Obaman – hallinto asetti Snowdenin syytteisiin vakoilusta ja häntä jahdattiin kuin rikollista Hongkongista Venäjälle, mistä hän haki poliittista turvapaikkaa ja missä hän siitä asti on asunut.

Yhdysvalloissa kansalaisten oikeuksia puolustavan järjestön (American Civil Liberties Union, ACLU) mukaan NSA ei lopettanut kyttäystään, vaikka jo vuonna 2015 hovioikeus katsoi, ettei NSAn massiivinen puhelinseuranta ollut ”antiterrorismilain” (Patriot Act) oikeuttamaa toimintaa ja huomautti, että ohjelma tulisi sulkea.


Lähteet

RT (2.9.2020): Snowden did nothing wrong? Court rules NSA spying on Americans’ phones was illegal all along. https://www.rt.com/usa/499742-nsa-spying-illegal-snowden

Gerstein, Josh | Politico (2.9.2020): Court rules NSA phone snooping illegal — after 7-year delay. https://www.politico.com/news/2020/09/02/court-rules-nsa-phone-snooping-illegal-407727

Satter, Raphael | Reuters (3.9.2020): U.S. court: Mass surveillance program exposed by Snowden was illegal. https://www.reuters.com/article/us-usa-nsa-spying/u-s-court-mass-surveillance-program-exposed-by-snowden-was-illegal-idUSKBN25T3CK

Stempel, Jonathan | Reuters (7.5.2015): NSA’s phone spying program ruled illegal by appeals court. https://www.reuters.com/article/us-usa-security-nsa/nsas-phone-spying-program-ruled-illegal-by-appeals-court-idUSKBN0NS1IN20150507

Kuva(kaappaus): Edward Snowden | Twitter (2.9.2020) https://twitter.com/Snowden/status/1301251393832050688

2 comments

 1. Onko tuomio lainvoimainen?

  Sitten kun on, niin Suomenkin vaihtoehtomedioiden kannattaisi asiaa korostaa.

  (Vaikka se tietyissä piireissä tavallisin salaliitto-oletus olisi tosi. Eli että koko Snowden-tapaus olisikin ”mustahattujen” operaatio NSA:n vallan alentamiseksi siksi, että trumplaiset ”harmaahatut” puhdistivat ensiksi NSA:n syvän valtion agenteista.)

  Jos tuomio jää lainvoimaiseksi, oikeastaan paljastuu merkittäväksi virheeksi mm. se, että viime vuosina Suomenkaan valtamediat eivät ole juuri Snowdenin julkisista asiallisista kommunikoinneista uutisoineet.

  Tykkää

  • Kuinka MSM (silloinen The Guardian poissulkien) voisi kertoa pääasiassa vaihtoehtomedioiden esiin tuomien Edward Snowdenin paljastusten merkityksestä ja totuudellisuudesta? Sehän osoittaisi että ns. salaliittoteoreetikot olivat oikeassa väittäessään jo ennen Snowdenia hallitusten harjoittavan kansalaistensa laitonta, laajamittaista seurantaa. Myös nk. länsimaisissa demokratioissa.

   Sehän voisi johtaa siihen, että ihmiset alkaisivat epäillä MSM:n muunkin uutisoinnin luotettavuutta, hyvänen aika!
   (sarkasmivaroitus viimeiselle lauseelle)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s