Lääkärit: ”antikoliiniesteraasi”, Angela Merkel ja Bundeswehr: ”Novitšok!”

Miksi Navalnyin lähipiirin väitteet muuttuvat valtamediassa uutisiksi? Miksi Saksan ja Ranskan valtiopäämiehet tarjoavat apuaan tunnetulle venäläiselle äärioikeistohahmolle ruokamyrkytysoireiden vuoksi Venäjällä?
Miksi NATO kokoustaa vieraan maan pikkupoliitikon takia?

Läntisen valtamedian ahkerasti ”oppositiojohtajaksi” kutsuma Aleksei Navalnyi on Saksan liittokansleri Angela Merkelin mukaan myrkytetty yhdellä maailman vahvimmista hermomyrkyistä. Käytännössä Saksa syyttää asiasta Venäjän valtiojohtoa vaatimalla siltä selvitystä.

Saksan puolustusvoimien (Bundeswehr) laboratorio on kuulemma löytänyt ”epäilyksettä” todisteita Novitšok-ryhmään kuuluvasta hermomyrkystä Nalvalnyilta otetuista näytteistä. Novitšok on neuvostoliittolaisten 70- ja 80-luvuilla kehittämien uudenlaisten – väitetysti vaarallisimpien – hermomyrkkyjen ryhmä.

Nimestään ja alkuperästään – joita valtamediassa Skripal-tapauksen aikaan vuonna 2018 ja nyt taas kovasti korostetaan – huolimatta Novitšok ei ole vain venäläisten omistama kemiallinen ase. Saksalainen vakooja toi sen hallintonsa käsiin jo 1990-luvulla, ja ruotsalaisille annettiin tuolloin oma näyte tutkittavaksi.

Vuoden 2018 väitetyssä Skripalien myrkytyksessä, Englannissa käytetyn aineen alkuperän Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova MTVn mukaan arveli löytyvän ”niistä maista (Iso-Britannia, Slovakia, Tsekki ja Ruotsi), jotka 1990-luvun lopulta lähtien ovat eniten tutkineet Novitšok-projektia” lisäten, että ”myös Yhdysvaltoja on syytä epäillä”.

Ilta-Sanomien kirjeenvaihtaja Arja Paananen huomioi, kuinka Venäjän ulkomaan tiedustelun (Sluzhba vneshney razvedki , SVR) ”pomo” Sergei Naryškin ja (YLEn tapaan) ”valtiollinen uutistoimisto” Ria Novosti ”antavat ymmärtää” ettei Venäjällä olla vakuuttuneita Navalnyin myrkytystarinasta.

Naryškin ei sulje pois vaihtoehtoa läntisten tiedustelupalveluiden osallisuudesta.

Zaharova on kiinnittänyt huomiota lännen johtajien nopeaan ja yhtenäiseen – kuin ennalta harjoiteltuun – reagointiin Navalnyin tapauksessa. Ulkoministeriön tiedottaja käytti termiä ”informaatiokampanja”. Sosiaalisessa mediassa on Paanasen mukaan pohdittu, olisiko myrkyttäminen tapahtunut vasta lennolla Saksaan tai vasta maassa.

Kysymyksiä herää muidenkin kuin Venäjän viranomaisten mielissä: ensinnäkin kaikki tiedot tapahtumista Venäjällä tulivat julkisuuteen Navalnyin omien avustajien ja neuvonantajien – joista YLE käytti otsikkoa myöden armeijan johtoon viittaavaa termiä ”esikunta” – kautta ja muotoilemina.

Yhdenkään journalistin ei olisi pitänyt vakavissaan rakentaa uutisnarratiivia ainoastaan yhden, jäävin näkökulman tarjoaman yksipuolisen tiedon varaan. Läntinen valtamedia (mainstream media, msm) teki ja tekee juuri näin ja ainakin Suomessa tilanteen ymmärrystä vääristää myös mielikuvan luominen Navalnyista merkittävänä poliittisena oppositiona Venäjällä.

Outo on myös RTn huomio, että Navalnyin Siperiasta lennättäneen berliiniläisen ”kansalaisjärjestön” (non-governmental organization, NGO), Cinema for Peacen kone saapui Saksan pääkaupungissa eri lentokentälle kuin alunperin aikoi: Schonefeld hylättiin ja Navalnyi laskeutuikin sotilaskäyttöön tarkoitetulle kiitoradalle Tegelin kentällä.

Lääkärit luovuttivat diagnosoinnin armeijalle

Helsingin Sanomien mukaan Navalnyita Saksassa hoitaneen yliopistollisen Charité-sairaalan (Universitätsmedizin Berlin) lääkärit ulkoistivat näytteiden tutkimukset puolustusvoimille. Ennen tätä, 24. elokuuta, sairaala julkaisi tiedotteen, jossa kerrottiin kliinisten löydösten viittaavan myrkytykseen aineella, joka kuuluu koliiniesteraasin estäjiin (cholinesterase inhibitors).

Aineen tarkempaa koostumusta eivät Charité-sairaalan lääkärit osanneet kertoa, mutta tiedotteen mukaan ”sarja laajoja testauksia on jo aloitettu”. Todentaminen antikoliiniesteraasiksi (cholinesterase inhibitors) tehtiin kuulemma usein testein, itsenäisten laboratorioiden toimesta.

Tiedotteessa kerrotaan myös, että keinotekoisessa koomassa (medically induced coma) pidetyn Navalnyin tila on ”vakava mutta ei tällä hetkellä hengenvaarallinen”. Navalnyin toipumisennuste jätetään avoimeksi.

(Tulee mieleen, etteivät lääkärit – toisin kuin virka- ja kausivastuulliset armeija ja poliittinen johto – voi ottaa kontolleen lääkärinvalan vastaista lausuntoa lääketieteellisistä tutkimuksista, toim.huom.)

Koliiniesteraasi

…on hermosolusta impulsseja välittävän liitospinnan eli hermoliitoksen eli synapsin entsyymi (ChE), joka katalysoi asetyylikoliinin hydrolyyttistä hajoamisreaktiota.

Entsyymit (nimen lopussa ”-aasi”) ovat pääasiassa proteiineja, jotka toimivat soluissa katalyytteina. Ne kiihdyttävät solun biokemiallisia reaktioita valikoivasti eli tönäävät tapahtumat liikkeelle osallistumatta niihin itse. Erilaiset entsyymit toimivat eri tavoin ja eri kohteissa, ja niillä on loputtomasti tärkeitä tehtäviä ihmisruumiinkin ylläpidossa.

Useimmiten koliiniesteraasilla tarkoitetaan asetyylikoliiniesteraasia (AChE), mutta sillä on myös ”sisarentsyymi” butyryylikoliiniesteraasi (BChE). Se pystyy katalysoimaan sekä butyryyli- että asetyylikoliinia, kun AChE vain jälkimmäistä. Koliiniesteraaseja käytetään niin parantamiseen kuin tappamiseenkin – vain annostus erottaa lääkkeen myrkystä.

Asetyylikoliini

koliinin ja etikkahapon esteri, toiselta nimeltään koliinin asetaattiesteri.

Keskus- ja ääreishermoston välittäjäaine, joka kuljettaa hermosolun lähettämät kemialliset viestit muille soluille kuten neuroneille, lihassoluille tai aivolisäkkeelle.

Verisuonten laajeneminen keinotekoisesti saadaan aikaan ruiskuttamalla vereen viestimolekyylejä, kuten asetyylikoliinia.

Asetyylikoliinireseptori

Asetyylikoliinireseptoreita on kahta alatyyppiä: muskariinireseptoreita ja nikotiinireseptoreita. Asetyylikoliinireseptori on ligandin ohjaama ionikanava, joita toimii kaikkien aitotumaisten solujen pinnalla osana mytoplasman eli soluliman ionipitoisuuden säätelyä.

Hermosolu, johon tulee sähköinen ärsyke, vapauttaa asetyylikoliinia, joka siirtyy diffuusion avulla muutamia mikrometrejä lihassolun tai seuraavan hermosolun pinnalle.

Reseptoreissa asetyylikoliinin tavoin vaikuttavia aineita, parasympatomimeetteja, ovat paitsi asetyylikoliinireseptoreja suoraan aktivoivat aineet, myös antikoliiniesteraasit, jotka estävät asetyylikoliinia synapsiraossa hajottavan entsyymin toimintaa.

Muun muassa Alzheimerin taudista kärsivien hoidossa käytettävät parasympatomimeetit ovat vaikutusmekanismiltaan antikoliiniesteraaseja.

Antikoliiniesteraasi (anticholinesterases)

…eli koliiniesteraasin estäjä (cholinesterase inhibitor) tai asetyylikoliiniesteraasin (AChE) estäjä (acetylcholinesterase inhibitor) ei ole nimestään (esteraasi) huolimatta entsyymi vaan aine, joka estää entsyymin, tarkemmin koliiniesteraasin toimintaa. Seurauksena asetyylikoliini alkaa kertyä ja sen aktivoiva vaikutus voimistuu.

Asetyylikoliinin kertyminen aiheuttaa lihasten toiminnan rappeutumista ja vääristää aivoista lähetettyjä ohjausviestejä, jotka ohjaavat hengitystä ja verenpainetta. Ilman tehohoitoa tila saattaa johtaa esim. hengityksen lamautumiseen. Antikoliiniesteraasi-myrkytystapauksessa nykyinen standardi on potilaan oireiden tasaannuttua lääkitä tätä atropiinilla, joka on asetyylikoliinin antagonisti.

Antikoliiniesteraaseja löytyy maailmasta lukemattomia, ja ne ovat erittäin laajalti edustettuina läpi faunan ja floran. Esimerkiksi narsissien myrkyllisyys johtuu galantamiinista, joka on myös yksi alzheimerin hoidossa käytetyistä antikoliiniesteraaseista. Niitä käytetään myös esimerkiksi hyönteismyrkkyinä ja päihteenä (nikotiini).

Organofosfaatit

…ovat pysyvävaikutteisia antikoliiniesteraaseja, ja niiden joukosta löytyy vahvimmat parasympatomimeetit: kemiallisina aseina tunnetuksi tulleet hermomyrkyt sariini (isopropyylimetyylifosfonofluoridaatti), somaani (pinakolyylimetyylifosfonofluoridaatti) ja tabuuni (dimetyylifosforoamidosyanidaatti) sekä brittiläisten kehittämä ja Yhdysvaltain käyttöön antama VX, joka ennen venäläisten ”uutta tulokasta” (Novitšok) oli myrkyllisin ihmisen kehittämä aine.

Ensimmäisessä Persianlahden sodassa tehtiin kokeilu, jossa Yhdysvaltain sotilaita suojeltiin (peruuttamattomilta) organofosfaattien vaikutuksilta ”tukkimalla” asetyylikoliiniesteraasi (AChE) pyridostigmiinilla, joka kuuluu organofosfaatteja lyhytikäisempien koliiniesteraasin estäjien (cholinesterase inhibitor), karbamaattien ryhmään.

Ehkäisevä malli on eläinkokeissa menestyksekkäästi suojellut hermomyrkkyjen vaikutuksilta. Persianlahden sodan ihmiskokeiden ylle on jäänyt kuitenkin epäilyksen varjo. On epävarmaa, oliko käytetyllä aineella osallisuutta selittämättömän, sotaa seuranneen ”Persianlahden sairauden” syntyyn.

Suomessa organofosfaatteja alettiin käyttämään hyönteismyrkkyinä viime vuosisadan puolivälissä. Saksassa organofosfaateilla tehtyjen (Bladan) itsemurhien aalto levisi myös tänne. Tapaukset harvenivat, kun torjunta-aineista vaarallisimmat tulivat luvanvaraisiksi. Erityisesti itsemurha-aineena profiloituneen parationin käyttö ja myynti kiellettiin Suomessa 1990-luvulla.

Novitšok

Novitšok-yhdisteet ovat ilmeisesti kaikki (viisi?) fosforoamidaatteja, joihin muista hermomyrkyistä kuuluu myös tabuuni (dimetyylifosforoamidosyanidaatti).

Skripaleiden tapauksen jälkipyykeissä pari vuotta sitten ScienceMag katsoi, että se mitä näistä kuuluisista antikoliiniesteraaseista julkisesti tiedetään on se, mitä entinen neuvostotiedemies Vil Mirzajanovin on kertonut. Hän avusti toista Novitšokin kehittäjää, joka sittemmin altistui työlleen, sairastui ja kuoli viiden vuoden kuluttua.

Nykyisin Yhdysvalloissa asuva Mirzajanov teorioi toisessa Arja Paanasen IS-artikkelissa, että Navalnyi olisi myrkytetty Novitšokeihin koodinimeltä A-242 kuuluvalla aineella. Perusteluna on, että tämän voisi kiinteänä jauheena ”helposti sujauttaa teemukiin”. Hänen mukaansa A-242 ei höyrysty helposti kuten A-234, jonka ”uskotaan” olevan myrkky Skripalien tapauksessa.

(ScienceMag kertoi, että useat uutiset spekuloivat Skripal-Novitšokin olleen mallia A-232.)

Toinen – oletettavasti edelleen Venäjällä asuva – Novitšokin kehittäjä, Vladimir Uglev, taas uskoo, ettei sivullisten uhrien puuttuessa kyse voinut olla sariinin, somanin tai Novitšokin käytöstä näiden nopean höyrystymisen ja suuren hengitystoksisuuden perusteella. Tosin Uglevia haastatellut Interfax mainitsee Novitšok-”mallin” A-234.

Jo vuonna 2018 lännessä pohdittiin, että osa Novitšokin ”paremmuudesta salamurha-aseena” on sen käyttömahdollisuus myös kiinteässä muodossa, joka on myrkyttäjälle kätevämpi ja koko ympäristölle turvallisempi käyttää. Miksi Venäjä ei olisi käyttänyt ”teemukiin sujautettavaa” Novitšokia myös Skripalien kohdalla?

New York Times korostaa kiinteän olomuodon juonikkuutta myös vihollisen yllättämisen kannalta, sillä se jäi näkymättömiin NATOn testivälineissä: ”The Novichok nerve agents came in solid form, like a powder or thick paste, and would not register on the chemical detector paper that NATO troops used.”

Mirzajanovin teoria vastaa jo hivenen liiankin täydellisesti kummasteluun siitä, miksi maailman vahvimmalla hermomyrkyllä touhutessa uhrit säilyvät hengissä. Mikä oudompaa: vahvin hermomyrkky ei myrkytä uhrin ympäristöä edes sisätiloissa. Syyrian johdon länsi väittää murhaavan joukoittain kansalaisiaan ulkonakin – laimeammalla organofosfaatilla.

Mirzajanovin täydellinen selitys on hankala todentaa: julkista tietoa Novitšokista lännessä on oikeastaan vain se, mitä Mirzanajov itse on kertonut, joten tietoja ei voi tarkistaa. Lännessä väitteitä aineesta voi todentaa vain sitä tutkivat tahot, kuten Zaharovin vuonna 2018 mainitsemien maiden turvallisuusluokitetut.

ScienceMagin Richard Stone tosin kertoo Kalifornian yliopiston kemistin, Zoran Radićin, mallintaneen Mirzajanovin vuonna 2008 julkaiseman omaelämäkerran antamien tietojen avulla, miten – rakenteeltaan tabuunia ja somaania muistuttava – Novitšok mallia A-232 sitoutuu asetyylikoliiniesteraasiin (AChE).

Hän havaitsi, että A-232 käpertyy tiukasti AChE:n aktiiviseen keskustaan, entsyymin synapsirakoon. Muiden hermomyrkkyjen tavoin se muodostaa vakaan, kovalenttisen sidoksen seriini-ryhmän kanssa. Todennäköisesti kaikki Novišok-yhdisteet kiinnittyvät asetyylikoliiniesteraasiin ”samaan tapaan”, sanoo Radić.

A-232 yhdisteellä on rakenteellinen ominaisuus, joka perinteisistä hermomyrkyistä puuttuu: ylimääräisellä protonilla varusteltu amiiniryhmä. Ominaisuus saattaa vaikeuttaa vastalääkkeen valintaa muodostamalla yhdisteen ja AChE:n välisen sidoksen tiukan yhtenäiseksi.

Alkyyli-amiiniryhmä saattaa tarkoittaa myös, että AChE:hen kiinnittymisen lisäksi A-232 pystyy kiinnittymään myös muihin entsyymeihin, jolloin vakavia myrkytysoireita saattaisi ilmaantua vielä kuukausien ja vuosienkin päästä yhdisteelle altistumisesta.

Perinteisille organofosfaateillekin altistuminen saattaa aiheuttaa pitkäaikaisia painajaisia, muistivaikeuksia, lihasheikkoutta ja masennusta.

Kuka hyötyy?

Interfax kirjoittaa 2. elokuuta ruplan halventuneen rajusti dollariin ja euroon nähden sen jälkeen, kun Saksan liittokanslerin tiedottaja Steffen Seibert ilmoitti, että Putin-kriitikko Aleksei Navalnyin katsotaan joutuneen hermomyrkyn uhriksi Venäjän federaation alueella. Seibertin alaista sen sijaan epäillään vuosia Saksasta tietoja toimittaneeksi Egyptin vakoojaksi.

Forex

Ruplan kurssi euroon nähden romahti rajusti myös maaliskuussa 2018, kun Englannin hallinto silloinen pääministeri Theresa May kärkenään – hyvin samaan tapaan kuin Merkel nyt Saksassa – julisti Venäjän hallinnon ”highly likely” yrittäneen myrkyttää entisen venäläisen vakoojan tyttärineen.

YLEn mukaan Saksassa on kritisoitu maan jatkoa Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeessa. Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom on Itämeren halki kulkevan putken suurin omistaja. Internet-haku ”Merkel Nord Stream” luo käsityksen, että hanketta kritisoidaan lännessä mielellään yleisemminkin.

Ennen keskiviikkoa Merkel on sanonut, että kaasuputkihanke jatkuisi ennallaan tapauksesta huolimatta. TASS kertoo tammikuisesta Putinin ja Merkelin tapaamisesta, jossa Saksa kertoi vastustavansa Yhdysvaltain talouspakotteita Nord Stream 2 -hankkeeseen osallistuville. ”Se on talousprojekti”, sanoi Merkel. ”Siitä syystä uskomme, että se on oikein.”

Vuonna 2015 Merkel kieltäytyi kutsusta Venäjälle tärkeään (2. MS) voitonpäivän paraatiin, sillä maiden välillä oli ”erimielisyyksiä” Itä-Ukrainan tapahtumista. Vuonna 2020 Merkel havittelee ”yhteis-eurooppalaista reaktiota Venäjää vastaan” – ennen todisteen todistettakaan: ”Yritämme sitä, kun tapauksen taustoista on enemmän selvyyttä.”

Länsi ottaa Navalnyin ”esikunnalta” – sotilaallisen humanismin opin mukaan – oikeutuksen puuttua Venäjän sisäisiin asioihin. Jo, kun Navalnyin kerrottiin sairastuneen Venäjällä – ennen ruokamyrkytysoireita kummoisempaa – YLE kertoi Saksan Merkelin ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ”ilmaisseen valmiuttaan auttaa Navalnyitä ja tämän perhettä”. 

Valmisteliko Merkel nykyistä asian tilaa jo tuolloin? Voidaanko uskoa, että saksalaisten tutkimukset Navalnyin tilasta on tehty vapaana paineesta olla nolaamatta näin aikaisin ”auttamaan” lähtenyttä valtiopäämiestä? Missä asiassa kaksi EUn suurvaltajohtajaa oli valmiit auttamaan Venäjällä(kin) merkityksetöntä miestä?

Yhdysvaltain läheinen liittolainen Saksa syyttää Venäjän federaation valtiollista johtoa – Yhdysvaltain liki satavuotista päävihollista – mm. läntisen agendan rakastaman oppositiohahmon myrkyttämisestä sotilasluokan kemiallisella aseella, jota ”tippa riittää tappamaan miehen”. Novitšok.

Ja kuitenkin – valtavalla metelillä ja mahdollisimman näkyvästi – kaikkivoipa venäläinen hallinto liki-paholainen johdossaan epäonnistuu – ei vain kerran vaan kahdesti – salamurhaamaan henkilön, joka ei aiheuta vakavaa uhkaa Venäjän federaation turvallisuudelle. Skripalit ja Navalnyi ”esikuntineen” ovat hengissä. Vaikka Novitšok.

Kukaan – edes Venäjän piskuisen naapurimaan presidentti – ei kysy, olisiko Saksalla syytä valehdella ja saada Venäjä näyttämään syylliseltä. Ei, tosiaan: lausunnot tulevat kuin ennalta kirjoitettuna, samalla kaavalla kuin Skripal-tapauksessa pari vuotta sitten – hyvin samaan tapaan kuin Ukrainan (hajoittaneet) tapahtumat näyttävät toistuvan nyt Valko-Venäjällä.

(Kokoomuksen äänenkannattaja Verkkouutiset muuten kertoo Valko-Venäjän – lännen epäsuosiossa olevan – presidentin Aljaksandr Lukašenkan väittävän, että hänellä on hallussaan äänite Puolan ja Saksan johdon välisestä keskustelusta Navalnyin tapaukseen liittyen ja että syytteet Venäjää kohtaan ovat vain keino saada presidentti Vladimir Putin vetämään tukensa Lukašenkan hallinnolta.)

MTV 4.9:
NATO kokoustaa Navalnyin myrkyttämisen vuoksi


OIKAISU 13.9.2020 klo 20:55: Korjattu ja selkiytetty pyridostigmiinin määritelmää.

Kommentti

Todettakoot ensimmäisenä, että läntisen valtamedia antamasta käsityksestä Navalnyin oppositiojohtajuudesta on ~20% todenhäivää ja ~80% silkkaa sontaa. Alla kuvakaappauksena esiintyvä Verkkouutisten artikkelin otsikko tosin on ihan vain VMP.

YLE otsikossaan 2018: ”Putin ehdotti Medvedeviä jälleen pääministeriksi – kommunistit kieltäytyvät tukemasta”. Miksi YLE ei kysy Navalnyin – ”Venäjän opposition johtajan” mielipidettä Venäjän politiikasta?

Koska Venäjän oppositio – ja politiikka yleensäkin – on ihan muuta kuin Leonid Volkovin vuonna 2012 perustama, Navalnyin vuonna 2018 uudelleenperustama ja Navalnyin (tähän asti) johtama Tulevaisuuden Venäjä (Rossiya Budushchego/Russia of the Future).

YLE tekstissä 2018: ”kommunistinen puolue KPRF on duuman toiseksi suurin puolue Yhtenäisen Venäjän jälkeen ja sillä on kaiken kaikkiaan 35 edustajaa. Yhtenäisellä Venäjällä on 140 paikkaa, eli yli puolet nykyisen duuman edustajista.

Olisiko nyt käynyt niin, että valkoihoisen, keski-ikäisen heteromiesoletetun parasta ennen -päiväys umpeutui, ja Navalnyin sopi poistua ei-niin-hiljaa takavasemmalle? Kalifin paikalle nousee – nyt kritiikin saavuttamattomissa voimaantuvien Nuorten Naisten Aikana – tietenkin:

Verkkouutiset julkaisee vastuuttoman valheellista journalistista sisältöä vastuuttoman lähellä vastuuttomasti jaeltua Vastuullista journalismia -vastuuta. Jokuhan voisi saada tästä sellaisen käsityksen, että Navalnyi olisi Venäjän poliittisessa oppositiossa merkittävä – ellei jopa merkittävin, kun seuraaja JOHTAA KOKO OPPOSITIOTA?!

((”Sbolin aviomieheen” (kuva yllä) viitaten: …tietävätköhän nuo tuolla Venäjissä raukat, että meillä täällä rikkaassa Lännessä on sellainen dekkari- eli rikosjännäriperinne: kun puolisoa myrkytellään, epäilty (ja syyllinen) on yleensä se… puoliso… etenkin vaemo…))


Suurvaltaluokan teatteria ei kuitenkaan järjestettäisi vain mitättömän poppoon puoluepelejä ratkomaan. Vallan todennäköistä on, että läntiset EU-herrat eivät vain katsoneet enää sopivaksi hurrata Aleksei Navalnyin kaltaiselle henkilölle.

Lännen – tai ainakin Euroopan – johtajat lie tajunneet, että Ukrainan Jeltsiniksi nostettu suklaakeisari Petro Porošenko oli väärä hevonen veikata. Ei pitäisi yllättää, jos Odessan joukkomurhan tuhkista johtoon noussut mies löytää luonnollista kannatusta uusnatseilta – RFE/RL:n kielellä ”nationalisteilta”.

Näihin aikoihin muuten USAn edustajat toivottivat EUn vittuun…!

Navalnyi onkin kaikkea muuta kuin kiiltävä keulakuva Lännen ”demokraattiset arvot, monikulttuurisuus ja suvaitsuvaisuus” -kulkueelle.

Vuonna 2011 hän liittyi 10 000 nationalistiin ”Venäläisten marssissa”, jonka iskulauseet ovat tšetšeenikaunoissaan verrattavissa ”rajat kiinni” -väkeen – tosin ei ihan, me elämme kansallisvaltiossa, venäläiset liittovaltiossa. Marssista kertoo Al Jazeeran artikkeli venäläisestä (ääri)äärioikeistosta.

Myös itse Navalnyista kertovasta artikkelista käy ilmi, että Navalnyi ei aina ole ollut yksinäinen susi. Hän oli Yablokon jäsen vuodesta 2000 ja kiipesi puolueen arvoasteikossa päätyen Moskovan osaston apulaisjohtajaksi. Navalnyi kuitenkin erotettiin puolueesta hänen äärioikeistoyhteyksiensä takia.

Navalnyi on antanut myös rasistisia lausuntoja: Hän kutsui georgialaisia ”jyrsijöiksi” Georgian sodan aikana ja vertasi siirtolaisia hyönteisiin (nasty bugs). Navalnyi oli myös perustamassa lyhytikäistä nationalisti-liikettä, joka taisteli demokratian ja etnisten venäläisten oikeuksien puolesta.

Raivattiinko nyt tieltä kiusalliseksi käynyt ”Venäjän oppositiojohtaja” samalla luukuttaen epäluuloa ja -luottamusta Venäjää ja sen hallintoa kohtaan?

NATO kokoustaa Navalnyin myrkytyksen takia.

Mitä luulette – ollaanko NATOssa hellyyttävän huolissaan miehen terveydestä ja pöyristyneitä Putinin (itse) väitetystä ilkeydestä pyhiä demokratian arvoja kohtaan? Vai keskitytäänkö uusien palikoiden asemointiin ja voimaantuneelle nuorelle naiselle sopivan infosota-strategian luomiseen?

JL

Lähteet

Suomenkielinen Wikipedia https://fi.wikipedia.org

Heino, Jyrki & Vuento, Matti (2007): Biokemian ja solubiologian perusteet. WSOY.

Pope, Carey N. & Brimijoin, Stephen | NCBI (31.1.2018): Cholinesterases and the fine line between poison and Remedy. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5959757/#R1

Amend, Langgartner, Siegert, etc. | NCBI (17.4): A case report of cholinesterase inhibitor poisoning: cholinesterase activities and analytical methods for diagnosis and clinical decision making. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7303096

Stone, Richard | Science (19.3.2018): U.K. attack shines spotlight on deadly nerve agent developed by Soviet scientists. https://www.sciencemag.org/news/2018/03/uk-attack-shines-spotlight-deadly-nerve-agent-developed-soviet-scientists

Paakkanen, Mikko | Helsingin Sanomat (2.9.2020): Liitto­kansleri Merkel: Aleksei Navalnyi yritettiin murhata novitšok-hermo­myrkyllä, Venäjän vastattava vakaviin kysymyksiin – ”Kemiallisen aseen käyttö on järkyttävää”, sanoo presidentti Niinistö. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006621871.html

Kuva: Kremlin via Wikimedia Commons (CC BY 4.0)

4 comments

 1. Liitetäänpä tämäkin tänne mietittäväksi:

  Ria Novosti julkisti Berliinin ja Warsovan välisen puhelinkeskustelun Bloggarista,eli Navalniasta. https://ria.ru/20200904/navalnyy-1576801535.html

  Hello, good afternoon, Nick. How are we doing?
  – Everything seems to be according to plan. Materials on Navalny are ready. Will be transferred to the Chancellor’s office. We are awaiting her statement.
  – Is the poisoning confirmed exactly?
  “Look, Mike, it’s not that important in this case. There is a war going on. And during the war, all sorts of methods are good.
  – I agree. It is necessary to discourage Putin from sticking his nose into the affairs of Belarus. The most effective way is to drown him in the problems of Russia, and there are many of them. Moreover, in the near future they will have elections, voting day in the regions of Russia.
  – This is what we are doing. How are you doing in Belarus?
  – To be honest, not really. President Lukashenko turned out to be a tough nut to crack. They are professional and organized. It is clear that Russia supports them. The officials and the military are loyal to the president. While we are working. The rest is at the meeting, not by phone.
  – Yes, I understand. See you then, bye.

  ”Käännetty googlella venäjästä”

  keskustelusta https://www.facebook.com/groups/tilannehuone/permalink/1515056002037655/

  Tykkää

 2. Haluaisin hätäkokoustavalta NATOlta ja Merkeliltä selityksen siihen, miksi Venäjä/Putin olisi myrkytettyään Navalnyin sotilastason hermomyrkky Novichokilla (joka ei edes näytä toimivan kun uhrit jäävät aina henkiin) päästänyt Navalnyin NATO-Saksaan tutkittavaksi ja hoidettavaksi? Jäädäkseen kiinni myrkyttämisestäkö?

  Siinä ei ole mitään järkeä.

  Tykkää

 3. (Avoin Tilannehuone – Kadonneen totuuden metsästäjät -Fb-ryhmässä 15.9.)


  Miten Navalny nostettiin julkisuuteen?
  2010 Navalny oli tuntematon bloggaaja, kunnes Vladimir Ashurkov, CTF Holdingingin ja Alfa Groupin johtaja otti häneen yhteyttä ja tarjoutui auttamaan. Ashurkov hankki Navalnyin rahoittajiksi Lontoossa asuvat Willian (Bill) Browderin ja Evgeni Chichvarkinin, jolla oli paljonkin Venäjän johtoa vastaan.
  Ashurkov loi yhteydet Navalnyille kansaivälinsen eliitin kanssa ja perusti yhdessä tämän kanssa Korruption vastaisen säätiön 2011. Säätiö keräsi satoja miljoonia ruplia lahjoituksina ja miljoonia dollareita bitcoineina.

  Riita Lontoon kanssa
  Saatuaan näkyvyyttä ja valtaa vuosien varrella Navalnyi alkoi muuttua röyhkeämmäksi ja uskoi olevansa korvaamaton, mikä johti välirikkoon muiden oppositioryhmien ja oppositiomedioiden kanssa sekä useisiin kunnianloukkausoikeudenkäynteihin, Navalnyin levitettyä perätöntä tietoa, jotka hän hävisi.
  Suurin näistä oli Navalnyiln liikkeelle levittämät väitteet Moskovan kouluruokailusta, joista säätiölle tuli 88 miljoonan ruplan vahingonkorvausvaatimus Prigozhinille 20.7.2020.

  Säätiö oli konkurssikypsä
  Yevgeny Chichvarkin oli perustanut Fund for Fighting Corruption and Supporting Libertarianism -säätiön Britanniaan marraskuussa 2019, minkä kautta Navalnyille oli tarkoitus kanavoida rahaa, mutta sulki rahaston 25.2.2020. Toinen Navalnyin keskisistä rahoittajista veti tukensa pois.

  Riita Nalvalnyn, Chivarkinin ja Hodorovskin välillä
  Navalny ajoi linjaa jossa ei boikotoitu äänestyksiä vaan kannustettiin kaikkia oppositioryhmiä äänestämään yhdessä muita kuin Yhtenäisen Venäjän ehdokkaita. Hodorovski taasen halusi ajaa kansaa kadulle boikotoimaan äänestystä.
  Hodorovski on Chivarkinin tyttären kummisetä ja näiden kahden välit ovat hyvät, joten Chivarkin tuki Hodorovskia ja veti rahoituksen pois Navalnylta.

  Ashurkov vaati takaisin säätiölle antamiaan osakkeita
  20.7.2020 kun säätiö määrättiin maksamaan 88 miljoonan ruplan korvaukset Navalnyi ilmoitti että säätiö ajetaan alas (konkurssiin) ja aloitetaan uusi säätiö.
  22.7.2020 Ashurkov vaati Navalnyitä palauttamaan Ashurkovin hänelle antamat 37 pörssiyhtiön osakkeet, joiden avulla Navalnyi oli saanut pääsyn yhtiöiden dokumentteihin ja yhtiökokouksiin.
  27.7.2020 Ashurkov soitti Navalnyille kysyäkseen onko hän päättänyt. Navalnyi ilmoitti ettei hän anna Ashurkoville takaisin mitään, ei rahoja, eikä osakkeita. Osan osakkeista hän oli siirtänyt vaimolleen ja loput olivat ’kadonneet’.

  Ashurkov tekee sovun ja pyytää tutkimaan Tomskia
  30.7.2020 Ashurkov soittaa ja toteaa että antaa osakkeiden olla ja pyytää Navalnyitä tutkimaan korruptiota Tomiskissa, jossa Ashurkovin osaomistama Rosvodokanal, Venäjän suurin yksityinen vesi- ja viemäriyhtiö oli hävinnyt kilpailutuksen Tomskissa toiselle yhtiölle ja tappio uhkasi myös 49 vuoden pituista sopimusta Ryazanin kaupungin vesihuollosta.

  Maria Lontoosta saapuu
  7.8.2020 Moskovaan, Hänestä tiedetään hyvin vähän. Hän valmistui Moskovan yliopistosta 2008 ja myöhemmin London School of Economics and Political Science -eliittikoulusta. 22 vuotiaana hän sai paikan Parlamenttiedustajan avustajana. Nykyään hänellä on muutama kirjakauppa Briteissä ja Australiassa ja hän asuu Lontoon keskustan eliittialueella Lontoon Towerin vieressä. Hänellä on läheiset suhteet sekä Chivarkiniin, Hodorovskiin että Ashurkoviin.
  2010 alkaen Maria on toiminut Navanyn säätiön tietolähteenä, toimittaen tietoja korka-arvoisien venäläisten rahavaroista Briitannian pankeissa. Koska nämä eivät ole julkisia tietoja, on epälity Marian saaneet tiedot Euroopan maiden tiedustelupalveluilta ja MI6:lta ja toimittaneen tiedot 2-3 kertaa vuodessa matkustamalla Moskovaan tapaamaan Navalnya.

  Läheistä yhteistyötä hotellihuoneessa
  Pravdan lähteiden mukaan, Maria seurasi koko matkan ajan Nalvanya ja vietti yöt tämän kanssa samassa hotellihuoneessa. Hänen isällään on kaksi kemian laboratoriota ja omistus yhtiössä joka tekee mikroneuloja.
  Saksassa aluksi epäiltiin että Navalny olisi myrkytetty laittamalla myrkkyä tämän alushousuihin, joihin ainoastaan Marialla oli pääsy. Sittemmin on esitetty välineeksi myrkkypulloa, jonka Maria toi Saksaan.
  Ainoa hetki jolloin Maria ei ollut Aleksein kanssa oli lennolla Moskovaan. Maria matkusti tuntemattoman miehen kanssa autolla Novosibirskiin josta hän osti lipun Omskiin. Lippuja Omskiin olisi ollut tarjolla suoraan Tomskista.

  Tomskissa Maria vältteli mediaa mutta lensi koneessa Saksaan
  Toisin kuin kaikki muut Navalnyn ryhmän jäsenet Maria vältteli mediaa Omskissa, mutta Pravdan tietojen mukaan hän lensi tulkin roolissa ambulanssikoneella Saksaan. On uskottavaa että Marialla oli ainakin paras englanninkielen taito ryhmästä kääntää sairaalan antamia dokumentteja.

  Maria näkyy Saksassa kuvissa mutta sitten katoaa
  Marian uskotaan olleen nainen joka oli Navalnyin vaimon kanssa kuvissa, mutta kun Venäjän tutkijat pyysivät lupaa kuulustella Mariaa tämä ’katosi’ eikä Saksa kerro missä hän on.

  Pravda 7.9: ”Стало известно, кто действительно хотел и мог убить Алексея Навального
  Читайте больше на”
  https://www.pravda.ru/society/1528118-Alexey_Navalny

  Th:ssa: https://www.facebook.com/groups/tilannehuone/permalink/1524738951069360

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s