Yhdysvallat julisti talouspakotteet koronarokotteen kehittänyttä venäläistä instituuttia vastaan

Voiko uutisia lukea nykyään pyörittelemättä silmiään, kulmakarvojen siirtymättä takaraivolle?

Yhdysvallat on julistanut pakotteet venäläistä, maailman ensimmäisen koronarokotteen Sputnik V:n kehittänyttä tutkimuslaitosta vastaan, raportoi The Grayzone Project -sivuston Ben Norton.

Norton kirjoittaa Yhdysvaltain kauppaministeriön (Department of Commerce, DoC) asettaneen mustalle listalle maailman ensimmäisen koronarokotteen kehittäneen, Venäjän puolustusministeriön (Min(isterstvo )oborony Rossii) alaisen 48. keskustutkimusinstituutin sekä useita muita venäläisiä tutkimuslaitoksia.

Norton mainitsee 48. keskustutkimusinstituutin tehneen kehitysyhteistyötä ei-sotilaallisten lääketiedekeskusten kanssa ja toteaa Washingtonin kiihdyttäneen taloussodankäyntiään asettamalla uusia pakotteita vihollisina pitämilleen muille maille lähes päivittäin.

Yli neljännes maailman ihmisistä asuu alueilla, joihin Yhdysvallat kohdistaa pakotteitaan, Norton kertoo antaen vertailukohdan pakotteiden käytön ja niiden aiheuttamien kärsimysten inhimillisestä mittakaavasta. Pakotteiden alaiset maat – Kiina, Kuuba, Iran, Nicaragua, Pohjois-Korea, Venäjä, Syyria ja Venezuela – ovat vedonneet yhdessä YK:n pääsihteeriin, YK:n ihmisoikeuskomissaariin ja Maailman terveysjärjestö WHO:n pääsihteeriin talouspakotteiden lakkauttamiseksi, koska ne ”ovat laittomia ja röyhkeästi loukkaavat kansainvälistä lakia ja YK:n perustamisasiakirjaa.”

Huhtikuussa 2020 venäläinen yritys, joka on ollut Yhdysvaltain pakotteiden alainen vuodesta 2014, lähetti Yhdysvaltoihin humanitaarisena apuna ventilaattoreita auttaakseen amerikkalaisia sairaaloita hoitamaan koronapotilaita, Norton kertoo.

Norton kirjoittaa venäläisen, kiinalaisen ja kuubalaisen valtiojohtoisen rokotetutkimuksen lyöneen Yhdysvalloissa käytössä olevan julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyön mallin (Public-Private Partnership, PPP), jossa verodollareita syydettiin yksityisesti omistetuille lääkeyhtiöille rokotteen kehittämiseen.

Presidentti Donald Trump julisti toukokuussa Operation Warp Speed -nimisen ohjelman koronarokotteen kehittämiseksi ja rokotteen myymiseksi voitolla. Muut maat ehtivät kuitenkin ensin, Norton kirjoittaa.

Joten… Yhdysvallat asetti pakotteet 27. elokuuta 2020, käytännössä ns. vapaassa markkinataloudessa Yhdysvaltain kehitteillä olevan tuotteen kanssa kilpailevia yrityksiä vastaan – antaen ymmärtää, että Venäjän koronarokote on biologisen ja kemiallisen sodankäynnin väline.

Venäjän hallituksen puhehenkilö Dmitri Peskov kutsui pakotteita ”absurdin teatteriksi” todeten Washingtonin ilmeisesti olevan mahdotonta elää päivääkään langettamatta sanktioita jollekulle.

CIA:n kylmän sodan aikana perustama propagandayksikkö – Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) tarttui Venäjälle langetettuihin pakotteisiin antaen ymmärtää Venäjän kehittelevän biologisen ja kemiallisen sodankäynnin asetta. RFE/RL myöntää kuitenkin, että ”ne tahot, joihin Yhdysvaltain kauppaministeriö kohdistaa pakotteita, sisältävät yhden Venäjän puolustusministeriön yksikön, joka on mukana maailman ensimmäisen koronarokotteen kehittämisyhteistyössä”, Norton kirjoittaa.

Kommentti

Euroopassa vuosikymmeniä kollektiivisesti USAn propagandatuutiksi hahmotettu RFE/RL on vuonna 2020 onnistunut Helsingin Sanomien narratiivissa muuttumaan ”oikean journalismin airueksi maailmankolkissa, joissa media on hallinnon kontrollissa”.

HS myös osallistui vielä vuosi sitten Suomen ”Venäjän trolli” -narratiivin pääasiallisen luojan ja ilmeisesti läntisen infovaikutusverkoston agentin – Jessikka Aron uhriutumistarinan resonointiin ja näin myös läntistä hegemoniaa kritisoivien kansalaisten maalittajan valkopesuun.

Eihän Suomen suurin sanomalehti ”Hyvät Serkut, HS” toimi maanpetturilliseen tapaan vieraan suurvallan infosodankäynnin alustana omien kansalaisten – ja maksavan yleisön – todellisuudentajun hämärtämistä edesauttaen?

Johanna / AM
RFE/RL: U.S. blacklists Russian entities for chemical, biological weapon research

Venäjän valtiollinen media totesi, että nyt mustalle listalle laitetut tutkimuslaitokset ovat samoja, joissa on menestyksellisesti kehitetty rokotteita ebolaa, MERSia ja influenssaa vastaan.

Yhtä aikaa Venäjälle asetettujen pakotteiden kanssa Yhdysvaltain hallitus asetti pakotteita kahdelle tusinalle kiinalaiselle instituutiolle syyttäen niitä Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden intressien vastaisiin aktiviteetteihin osallistumisesta, Norton päättää artikkelinsa.


PÄIVITYS 5.9.2020 iltapuolella: CNBC uutisoi The Lancetin artikkeliin pohjaten, että Venäjän koronarokotteella ”ei ole ollut vakavia haittavaikutuksia” ja että rokote ”tuotti kehossa vasta-aineita”.

Kommentti

RFE/RL on Suomessakin hervottomasti palstatilaa saaneen Venäjän trolli -narratiivin alkuperäinen lähde. Venäjän trolli -narratiivi johti yleisen hysterian ohella mm. Trumpin Venäjäyhteyksien tutkintaan ja joukkoon oikeusjuttuja. Yhdysvaltain oikeusministeriön erikoissyyttäjä Robert Mueller nosti 16.2.2018 syytteen Ylen Jessikka Aron Suomessa tunnetuksi tekemän ns. Pietarin trollitehtaan sekaantumisesta Yhdysvaltain vaaleihin.

Janne Pohjala on selvittänyt Pietarin trollitehdas-tapausta. Yli kahteen vuoteen ei Yhdysvaltain oikeusministeriö kyennyt esittämään todisteita syytöksille, että Pietarissa olisi ollut trollitehdas ja venäläisomisteinen Concord Management olisi sitä pyörittänyt. Syytetyillä on Yhdysvalloissa oikeus nähdä omaa puolustustaan varten kaikki todisteet, joiden perusteella syytettyjä jostain syytetään. Lopulta Yhdysvaltain oikeusministeriö, vain muutama viikko ennen trollitehdas-oikeudenkäynnin alkua veti syytteen pois.

Voiko uutisia lukea nykyään pyörittelemättä silmiään, kulmakarvojen siirtymättä takaraivolle?

RS

Lähde

Norton, Ben | The Grayzone Project (28.8.2020): U.S. sanctions Russian research institute that developed Covid-19 vaccine. https://thegrayzone.com/2020/08/28/us-sanctions-russian-research-institute-covid-19-vaccine

Kuva: Pikist (CC0), Pixabay 
Kuvanmuokkaus: Johanna L

5 comments

 1. > asettamalla uusia pakotteita
  > vihollisina pitämilleen muille
  > maille lähes päivittäin

  Sanktioiden (pitkässä juoksussa katsottuna tapahtunut) äkillinen lisääntyminen kertoo sen että sanktion hinta (lahjukset) on laskenut niin alas, että yhä useampi firma katsoo kannattavaksi ostaa itselleen suojan kilpailijoita vastaan. “Ennen vanhaan” vain öljy-yhtiöillä oli varaa ostella sotia valtiolta.

  Silti hierarkian pitää säilyä. Nyt nämä todella isot toimijat asettavat omat ministerinsä hallitukseen. Seurauksena on ollut, että suuryhtiöt ovat sosialisoineet itse itsensä. Niistä on tullut osa valtiota ja kanainvälisillä areenoilla ne käyttävät valtion äänivaltaa ja ovat kokonaan lain ulkopuolella ja saavat valtion suojeluksen.
  – Sosialisointi tuo varmuuden tulevaisuudesta ja takaa yhtiöille sen suuruiset voitot mitä ministeri oikeana pitää.
  – Voiko kukaan hävitä tällaisessa kaupassa?
  – Veronmaksajan ei tarvitse maksaa veroa, koska raha otetaan pankista (sen mukaan mitä pankkiministeri päättää).
  – Osakkeenomistajan ei tarvitse huolehtia sijoituksestaan, koska omistajaohjausministeri huolehtii siitä.

  Kun suuryhtiöiden ei enää tarvitse pärjätä markkinoilla, koska oma ministeri hoitaa kilpailijat pois tontilta, on siitä seurauksena digitaaliyhtiöiden savupiipputeollisuus.
  – Kun USA asettaa sanktioita Kiinalaisille yhtiöille, ne joutuvat pakon edessä itse kehittämään uudet tuotteet tilalle. Nämä tuotteet ovat (luonnollisesti) seuraavan sukupolven tuotteita. Sen sijaan valtion tukiaisilla ja isolla rahalla USA:han kotiutetut tuotantolaitokset valmistavat noita “vanhanaikaisia” malleja tuotteista. Ja miksipä vaivautua kehittämään, kun kilpailua ei ole ja tuotekehittelyresurssitkin oli tuhlattu tuotantolaitosten siirtämiseen kotimaahan.
  – Näin USA:n mantereelle syntyy teollisuuslaitosten verkosto, joka pysyy pystyssä vain valtion tukemana ja tuottaa vanhentuneen teknologian tuotteita; kuin raskas teollisuus Neuvostoliitossa konsanaan.

  Kiinalle asetettujen sanktioiden seurauksena Kiinan tekninen etumatka kasvaa entistä nopeammin.
  ++ Normaali kasvu (ei sanktioita).
  ++ Pakon edessä tuotekehittelyyn ohjautuneet resurssit.
  ++ Suhteellinen etumatka USA:n savupiipputeollisuuden ansiosta.

  Tykkää

 2. Lääkeyhtiö AstraZeneca keskeyttää koronavirusrokotteen kliinisen
  testauksen – koehenkilö sai vakavia sivuvaikutuksia

  Euroopan komissio on tehnyt AstraZenecan kanssa sopimuksen mahdollisen
  koronavirusrokotteen ostoista

  Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-11534460

  AstraZeneca on yhtiö, jolle on jo myönnetty vastuuvapaus haittavaikutusten suhteen

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s