Rokoteperäinen polio leviää Afrikassa

Polio on lähtenyt leviämään Afrikassa, uutisoi 21st Century Wire. Yhdistyneiden kansakuntien (YK) alainen Maailman terveysjärjestö WHO on joutunut myöntämään Afrikassa kiertämään lähteneen polion – tyyppiä cVDPV2 – olevan rokoteperäinen.

WHO on arvioinut epidemian riskin Afrikan sarvessa ja Keski-Afrikassa olevan korkea. Tšadissa ja Sudanissa alle kolmevuotiaita lapsia on halvaantunut, ja joitain poliotapauksia on ilmennyt Kamerunissakin. Rokoteperäinen epidemia alkoi viikko sen jälkeen kun WHO oli julistanut Afrikan mantereen vapaaksi polioviruksesta.

Terveysviranomaiset ovat ilmaisseet pelkonsa siitä, että polion uusi kanta “hyppää mantereelta toiselle” aiheuttaen laajan epidemian.

Epidemian siemen on lähtöisin Bill & Melinda Gatesin säätiön rahoittaman hankkeen (globaali aloite polion poistamiseksi: Global Polio Eradication Initiative, GPEI) kautta lapsille jaetusta suun kautta annettavasta poliorokotteesta. Suurin osa Afrikassa kiertävistä poliokannoista on rokoteperäisiä. Etiopia määräsi mOPV2-rokotteet tuhottaviksi vuonna 2019 rokoteperäisen epidemian puhjettua rokotekampanjan jälkeen, 21st Century Wire raportoi.

GPEI on käyttänyt 30 vuoden aikana 16 miljardia dollaria polion poistamiseen, ja oli suunnitellut saavansa polion poistetuksi Afganistanista ja Pakistanista – joissa esiintyy vielä villiä kantaa — vuonna 2019. Sen sijaan tapausten määrä nelinkertaistui. Joitain tapauksia ilmaantui myös naapurimaa Iranissa, viruksen lepokaudella. Rokoteperäisestä poliosta on tullut villiä kantaa suurempi ongelma Afrikassa.

Pakistanissa ja Afganistanissa monilta puuttuu puhdas, juokseva vesi, viemäröinti ja perusterveyspalvelut. Perusinfrastruktuurin kuntoon laittamisen sijaan on keskitytty rokotekampanjoihin.

Edes vankeustuomio ei ole saanut kaikkia vanhempia antamaan lapsiaan rokotettaviksi. Afganistanissa esimerkiksi epäillään kylissä kiertävien rokottajien keräävän tietoja Yhdysvalloille kauko-ohjattavilla robottilentokoneilla tehtäviä iskuja varten.

Bill & Melinda Gatesin säätiö on WHO:n suurimpia yksittäisiä rahoittajia, mutta säätiö rahoittaa WHO:ta myös useiden eri hankkeiden ja järjestöjen kautta. Säätiöllä on sijoituksia lääkeyhtiöissä, jotka puolestaan rahoittavat WHO:n rokoteohjelmia.


lähde

21st Century Wire (4.9.2020): UN Forced to Admit Gates-funded Vaccine is Causing Polio Outbreak in Africa. https://21stcenturywire.com/2020/09/04/un-forced-to-admit-gates-funded-vaccine-is-causing-polio-outbreak-in-africa

Kuva: Gerd Altmann (CC0) via Pixabay, Bicanski (CC0) via Pixnio, Sebastian Derungs (CC BY-SA 2.0) via Wikimedia Commons, Pikist (CC0), Needpix (CC0)
Kuvanmuokkaus: Johanna L

2 comments

 1. Rehellisyyden nimissä on varmaan syytä todeta, että alkuperäinen julkaisu kertoo rokoteperäisiä poliotapauksia olleen kaksi yksittäistä ja myöhemmin näytteistä löydetyt yksitoista, yhteensä 13 tapausta.

  Rokotetta on vuodesta 2000 lähtien annettu 3 miljardille lapselle. Sillä on estetty 13 miljoonaa poliotapausta taudin vähentyessä 99%. VDPV ilmeni 760 ihmisellä. Tämä siis koko ajalta. Vuoden 2015 jälkeen rokotteen rakennetta on parannettu tässä linkissä kerrotulla tavalla, eli se on vielä turvallisempi.

  https://www.who.int/westernpacific/news/q-a-detail/what-is-vaccine-derived-polio

  Tykkää

 2. Kiitän yksityiskohtien lisäämisestä.

  2011 THL etsi Tampereella poliota levittävää ihmistä, poliovirusta löytyi jätevesistä.

  2103 arvoitus oli edelleen auki. https://yle.fi/uutiset/3-6912548 Ylen uutisessa kerrottiin, että kantaja levitti kaikkia kolmea poliovirustyyppiä.

  ”[…] Tampereen jätevesistä on löydetty yli 70 polioviruskantaa, jotka ovat kaikki rokoteperäisiä. Viemäriin ulosteissaan virusta levittävät ihminen tai ihmiset eivät todennäköisesti edes tiedä asiasta, sillä he kantavat poliovirusta kroonisesti eivätkä ole saaneet tautioireita.

  Polioviruksia havaittiin Tampereen viemäreissä ensi kerran joulukuussa 2008 ja virusta on löytynyt jätevesinäytteistä siitä saakka.

  Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtava asiantuntija Merja Roivainen sanoo, että virus on lähtenyt liikkeelle yhden ihmisen saamasta elävästä rokotteesta. Rokote on peräisin yli 15 vuoden takaa, mutta tarkkaa ajankohtaa ei pystytä selvittämään. Ei siis ole varmuutta siitä, onko se esimerkiksi peräisin Suomessa 1985 tehdystä rokotekampanjasta.[…]”

  Rokoteperäisen polion leviäminen ei ole mitenkään uusi asia. Ylen uutisessa viitataan siihen, että se, että Tampereelta ei ole lähtenyt polioepidemiaa, johtuisi hyvästä rokotekattavuudesta. Ehkä.
  Toisaalta se saattaa johtua siitä, että luontaisen altistumisen kautta useimmille on tullut immuniteetti sekä siihen, että riittävä ja terveellinen ravinto, hyvä hygienia ja vastaavat tekijät ovat yhtä vaikuttavia polion torjunnassa kuin rokote, tai jopa vaikuttavampia.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s