Laajan skaalan vaalisekaantumista

Washingtonissa, muutaman korttelin päässä Valkoisesta talosta pesivä CLS Strategies on jäänyt kiinni informaatiosodankäynnistä, jota se teki Yhdysvaltain tukemien oikeistohallitusten puolesta Latinalaisen Amerikan maissa.

Asiasta raportoi The Grayzonen Ben Norton. CLS Strategies -viestintäyrityksen nimi oli alunperin Chlopak, Leonard, Schechter & Associates, mutta se muutti nimensä vuonna 2014.

Lausunnossaan CLS kertoo ottavansa hyvin vakavasti esille nostetut huolet firman aiemmasta mainonnasta Latinalaisessa Amerikassa ja toimeenpanevansa sisäisen tutkinnan asiasta lakifirma Latham & Watkinsin avulla. Lausunto kertoo CLS:n tulevan määrittelemään askeleet ”korkeimman tason läpinäkyvyyden saavuttamiseksi” todeten perään, ettei CLS ole syyllistynyt siihen, mistä sitä syytetään:

Tärkeää on, että aiempien asiakkaidemme työtä Latinalaisessa Amerikassa, mukaan lukien alistavien hallintojen oppositiot, ei tehty ulkomaisten tahojen puolesta – työn rahoitti ja ohjasi asiakkaat maidensa rajojen sisällä. Näin CLSn työ siis eroaa suuresti vierasperäisestä vaikuttamisesta, jollaisesta Facebook ilmoitti. Mikä tahansa luonnehdinta CLSn työstä ”vierasperäisenä” on väärin.

CLS Strategies 4.9.2020
CLS Strategies esittelee kontekstissa kulmakarvoja nostattavia aiheita etusivullaan:
Dronet ilmaan” ja ”Taistelu ihmisoikeuksien puolesta Iranissa

CLS Strategies siis ilmoittaa, ettei ole sekaantunut vaaleihin vieraiden valtioiden puolesta, vaan toiminta on rahoitettu ja ohjattu kussakin maassa olevien asiakkaiden toimesta: tämä tekee siitä “ihan eri asian”. Etusivun esittelyssään (kuvat) CLS mainitsee toimintansa tärkeimpiä areenoita olevan ”hallintojen käytävät” ja ”julkinen mielipide”.

Tutkinta-apu, lakifirma Latham & Watkins on yksi Yhdysvaltain suurista poliittisista lahjoittajista. Poliittista rahankäyttöä Yhdysvalloissa tutkivan ja julkistavan tutkimusryhmän (Center for Responsive Politics) mukaan vuonna 2016 L&W oli 18. suurin vaalirahoittaja reilulla miljoonan dollarin panoksellaan, josta 80% demokraattipuolueelle.

Tällä hetkellä Latham & Watkinsin suurin tukikohde on demokraattien uudeksi presidenttiehdokkaakseen valitsema Joe Biden reilulla 200 000 dollarilla. Center for Responsive Politics huomauttaa, ettei yritys useimmiten lahjoita suoraan vaan raha tulee sen poliittiselta komitealta (political action committee, PAC) sekä työntekijöiden, omistajien ja näiden perheenjäsenten kautta.

Valetilejä ja valeuutisia

CLS Strategies solmi sopimuksen “strategisen kommunikaation” konsultaatiosta Bolivian äärioikeistojuntan kanssa. Juntta nousi marraskuussa 2019 Yhdysvaltain tukeman vallankaappauksen avulla valtaan maassa ja on sen jälkeen vitkaillut vaalien järjestämisessä milloin milläkin tekosyyllä, Norton kirjoittaa.

CLS myös käytti valetilien ja valesivustojen verkkoaan syöttääkseen propagandaa Venezuelan äärioikeisto-opposition ja Yhdysvaltain tukeman Juan Guaidón vallankaappausyrityksiä avittamaan.

HUOM Latinalaisessa Amerikassa ”äärioikeisto” tarkoittaa hivenen eri asiaa kuin Suomessa ja maamme julkisessa keskustelussa. Latinamerikassa termi viittaa surutta joukkomurhaaviin, kiduttaviin ja ylipäänsä äärimmäisen julmiin ja militaristisiin sekä yleensä sikarikkaisiin ja USAn tukemiin autoritäärisiin hallintoihin.

Samoin latinamerikkalainen vasemmisto tarkoittaa aivan muuta kuin USAn ja nykyisin pitkälti Suomenkin trendihyve-elehtelyyn keskittyvä ”koulutuslakko vaahdotetulla gmosoijamaidolla” -pöytye. Che Guevara lienee kuuluisin Latinalaisen Amerikan vasemmistolainen. YKlle pitämässään puheessa vuonna 1964 hän muun muassa julisti: ”Isänmaa tai kuolema!”

Johanna / AM

Muutamat CLS:n Facebookissa ja Instagramissa olleista valetileistä jopa esiintyivät tyytymättöminä venezuelalaisina sotilaina kehottaen armeijan henkilökuntaa ryhtymään kapinaan sosialisti-hallitustaan vastaan. Valesivustojen uskoteltiin olevan Venezuelan edesmenneen Hugo Chavezin ja Bolivian Evo Moralesin pettyneiden entisten kannattajien hankkeita.

CLS täytti sosiaalista mediaa Meksikon vasemmistolaista presidenttiä Andrés Manuel López Obradoria (jatkossa AMLO) ja hänen ”Kansallisen uudistumisen liike” -puoluettaan (Movimiento Regeneración Nacional, MORENA) koskevalla disinformaatiolla, Norton latelee jatkaen AMLOn olleen oikeistolaisen oligarkkiryhmittymän hyökkäilyjen kohteena. Oligarkkien kaunan aiheena on todennäköisesti AMLOn vuonna 2019 tekemä päätös verohelpotusten lopettamisesta maan suurimmille yrityksille.

Facebookissa CLS Strategies käytti muhkeat 3,6 miljoonaa dollaria mainoksiin edistääkseen propagandaansa, Norton kirjoittaa.

Alihankintahommia

CLS Strategiesilla on läheiset yhteydet Yhdysvaltain hallitukseen. Yritys työllistää entisiä hallintovirkailijoita kuten Barack Obaman (dem) aikana Valkoisen Talon Latinalaisen Amerikan maita koskevaa politiikkaa valvonut Mark Feierstein (dem). Feierstein on koordinoinut aktiviteetteja Latinalaisessa Amerikassa myös Yhdysvaltain kehitysyhteistyöjärjestö USAIDin puolesta.

Norton kuvailee USAIDia vallanvaihto-työkaluksi, joka toimii peitteenä CIAn salaisille operaatioille mainiten USAIDin olleen keihäänkärkenä vallanvaihto-operaatioille, joita Donald Trumpin (rep) hallitus on yrittänyt Venezuelassa.

Feierstein on työskennellyt myös toiselle Yhdysvaltain vallanvaihto-operaattorille, Kansalliselle Demokratia -instituutille (National Democratic Institute, NDI) auttaen Nicaraguan oikeisto-oppositiota haastamaan vasemmistolaista Sandinista-hallitusta. Obaman hallitukselle työskennellessään Feierstein valvoi vuonna 2012 Paraguayn vasemmistolaista presidenttiä Fernando Lugoa vastaan toteutetun vallankaappauksen.

CLS Strategies esittelee kontekstissa kulmakarvoja nostattavia aiheita etusivullaan:
Dronet ilmaan” ja ”Taistelu ihmisoikeuksien puolesta Iranissa

Pyöröoviporukkaa

CLS:n vanhempi neuvonantaja, David Romley, työskenteli aiemmin Yhdysvaltain merivoimien palveluksessa, ml. Pentagonin tiedottajana ja puolustusministeriön lehdistöattaseana. Ennen siirtymistään CLS:n palvelukseen Romley toimi kylmän sodan aikana perustetun, Yhdysvaltain ja NATOn rahoittaman ajatushautomon, Saksan Marshall -rahaston (German Marshall Fund) varajohtajana. Rahasto on ollut merkittävä toimija lietsottaessa Venäjän ja Kiinan vastaista uutta kylmää sotaa.

CLS:n perustajajäseniin kuuluu Peter Schechter, joka perusti washingtonilaisen ajatushautomon, Atlantic Councilin Latinalainen Amerikka -keskuksen. Atlantic Council, kirjoittaa Norton, on Yhdysvaltain, Ison-Britannian ja Euroopan unionin rahoittama, ja de facto sotaliitto NATOn toimija.

On jokseenkin huvittavaa, että Facebook, joka ilmoitti toukokuussa 2018 alkavansa yhteistyöhön Atlantic Councilin kanssa ”saadakseen reaaliaikaista tietoa syntyvistä uhkista ja disinformaatio-kampanjoista ympäri maailman” ja käyttävänsä sen digitaalisen tutkimuksen seurantayksikköä ”vaalien ja muiden arkaluontoisten tilanteiden aikana”, on nyt sulkenut CLS:n valeuutissivut ja -tilit. Facebook myös rahoittaa Atlantic Councilia.

Today [17.5.2018], we’re excited to launch a new partnership with the Atlantic Council, which has a stellar reputation looking at innovative solutions to hard problems.

Experts from their Digital Forensic Research Lab will work closely with our security, policy and product teams to get Facebook real-time insights and updates on emerging threats and disinformation campaigns from around the world.

This will help increase the number of “eyes and ears” we have working to spot potential abuse on our service — enabling us to more effectively identify gaps in our systems, preempt obstacles, and ensure that Facebook plays a positive role during elections all around the world.

Facebook will also use the Atlantic Council’s Digital Research Unit Monitoring Missions during elections and other highly sensitive moments. 

Katie Harbath / Facebook
Global Politics and Government Outreach Director

Eräs CLS:n perustajista, Robert “Bob” Chlopak, on työskennellyt sekä demokraattisen puolueen senaattori-kampanjakomiteassa (Democratic Senatorial Campaign Committee) että kongressi-kampanjakomiteassa (Democratic Congressional Campaign Committee).

The Grayzonen avustaja Alex Rubinstein paljasti Schechterin uran Washingtonin sisäpiiriläisenä osoittaen, kuinka CLS Strategies on työskennellyt Latinalaisen Amerikan oikeistojohtajien puolesta.

Schechterin entisiä asiakkaita CLS:ssa ovat Kolumbian ex-presidentti Alvaro Uribe, joka valvoi kuolemanpartioiden järjestämiä verilöylyjä, ja jota maan korkein oikeus nyt tutkii osallisuudesta ihmisoikeusrikoksiin yhdessä Meksikon entisen presidentin, huumekartelleihin kytketyn Enrique Peña Nieton kanssa.

Yhdysvaltain hallitus tiesi Uriben rikoksista tukiessaan häntä presidentiksi.

Yhdysvaltain tukema Institutionaaliseen vallankumouspuolueeseen (Partido Revolucionario Institucional, PRI) kuuluva Enrique Peña Nieto nousi presidentiksi vaalipetoskohun ja korruptiosyytteiden saattelemana vuonna 2012. Valtaannousun jälkeen ainakin kymmenentuhannen henkilön on arvioitu joutuneen pakotetun katoamisen uhriksi.

Nieto käytti vaalien voittamiseen äänien ostamista sekä hakkeriryhmän palveluksia. Elokuussa 2020 öljy-yhtiö Pemexin johtaja paljasti energiasektorin reformilla (tarkoittaa käytännössä yksityistämistä, toim.huom) kampanjoineen Nieton hallinnon valvoneen massiivista lahjontakampanjaa.

Vuosikymmen ennen kuin Bolivian juntta palkkasi CLS:n, yrityksellä oli sopimus Hondurasin konservatiivisen diktatuurihallituksen kanssa. Hondurasin hallitus nousi valtaan Yhdysvaltain tukemalla vallankaappauksella vuonna 2009. Maan armeija kaappasi vallan 28. heinäkuuta ja poisti vasemmistoon kallellaan olevan, vaaleilla valitun presidentin Manuel Zelayan maasta.

Zelaya on kertonut George W. Bushin hallituksen uhanneen häntä, koska hänellä oli läheiset poliittiset ja taloudelliset suhteet Venezuelan Hugo Chavezin kanssa. Vallankaappauksen jälkeen Hondurasista tuli maailman väkivaltaisin paikka. Hondurasia nykyisin johtavalla Juan Orlando Hernandezilla on läheiset kytkökset huume- ja asekauppaan veljensä Tony Hernandezin kautta.

Verkkosivullaan CLS kerskuu lobanneensa yli tusinan ulkomaisen hallituksen puolesta ja “hoitaneensa kampanjoita ja neuvoneensa virkamiehiä yli kuudella mantereella.”

CLS:n oman luetteloinnin sekä vieraiden puolesta toimivien rekisterin (Foreign Agents Registration Act, FARA) perusteella CLS on työskennellyt oikeistolaisen politiikan edistämiseksi Argentiinassa, Azerbaidjanissa, Boliviassa, Brasiliassa, Kolumbiassa, Ecuadorissa, Egyptissä, Hondurasissa, Keniassa, Meksikossa, Nicaraguassa, Nigeriassa, Perussa, Portugalissa, Serbiassa, Espanjassa ja Venezuelassa – kuin myös Maailmanpankille ja useille suuryrityksille.

Muuan CLS:n kumppanihenkilöistä, Juan Cortiñas, kehuskeli CLS:n verkkosivuilla edustaneensa oikeiston huippujohtajia ja suurimpia yrityksiä Latinalaisessa Amerikassa, mukaan lukien Venezuelan oppositio. Cortiñas työskenteli aiemmin kongressiedustaja Ileana Ros-Lehtisen (rep) lehdistösihteerinä. Ros-Lehtinen tunnetaan Kuuban vastaisen lobbaustyön avainhahmona.

Sen jälkeen kun valeuutisverkosto paljastettiin, kirjoittaa Norton, CLS on editoinut verkkosivujaan poistaen niiltä kompromettoivaa materiaalia, mukaan lukien Feiersteinin ja Cortiñasin urakuvaukset.

Peilaten

Kaikki tämä kuvastelee sitä, kuinka amerikkalaiset viestintäyritykset, Washingtonin sisäpiiriläiset ja ulkomaiset oppositioryhmät työskentelevät yhdessä edistääkseen oikeistolaista politiikkaa Latinalaisen Amerikan maissa ja lietsovat vastustusta vaaleilla valittuja vasemmistolaisia hallituksia kohtaan, Norton korostaa.

Ottaen huomioon CLS:n laajat kytkökset Yhdysvaltain demokraattiseen puolueeseen tämä valaisee molempien puolueiden yksimielisyyttä, mitä tulee vallanvaihto-operaatioihin ja tukeen korruptoituneille uusliberaaleille – kuolemanpartioihin ja huumekauppaan kytkeytyneille – poliittisille johtajille, huomauttaa Norton.

Kaikki tämä osoittaa, että ulkopolitiikan apparatsikit Washingtonissa tekevät itse juuri sitä, mistä syyttävät Venäjää ja Kiinaa: sekaantuvat muiden maiden vaaleihin yrittäen avustaa omat ehdokkaansa valtaan.

CLS Strategies esittelee kontekstissa kulmakarvoja nostattavia aiheita etusivullaan:
Taistelu ihmisoikeuksien puolesta Iranissa” ja Dronet ilmaan

Valetilit poistetaan

The Grayzone on raportoinut sosiaalisen median yritysten harjoittamasta, Yhdysvaltain hallituksen tukemasta, riippumattomiin mediajulkaisuihin ja Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa kritisoiviin tahoihin kohdistamasta sensuurista.

Käytännöllisesti katsoen kaikki Facebookin väitettyihin valetileihin kohdistamat puhdistukset on kohdistettu vieraiden valtioiden hallituksiin ja muissa maissa toimiviin yrityksiin. CLS Strategiesin valeuutisverkoston sulkeminen on kaiketi ensimmäinen kerta, kun Facebook on kohdistanut sensuurin amerikkalaiseen yritykseen.

Facebook julkaisi 1.9.2020 tiedotteen, jossa kerrottiin Facebookin poistaneen 55 valetiliä ja 42 sivua – mukaan lukien 36 Instagram-profiilia – jotka olivat koordinoidusti levittäneet valeita.

Valetilit esittäytyivät riippumattomina uutistoimijoina, kansalaisjärjestöinä ja poliittisina fani-sivuina. Jotkut sivuista esiintyivät “paikallisina kohdemaissaan”, Norton kuvailee. CLS:n valeuutisverkosto julkaisi Venezuelan poliittista oppositiota ja Bolivian [vallan kaapannutta] välikaishallitusta tukevaa sisältöä sekä meksikolaista Morena-puoluetta kritisoivaa sisältöä.

Seuraajina näillä valesivuilla oli 509 000 autenttista tiliä.

Bolivia-sivuilla promottiin vallankaappaushallituksen johtajaa Jeanine Áñezia, jonka äärioikeistolainen puolue sai 4 prosentin kannatuksen marraskuussa 2019 pidetyissä vaaleissa. Yhdysvallat tunnusti Áñezin presidentiksi.

Stanfordin yliopisto, joka teki selvityksen valetileistä, totesi Venezuelaan keskittyvien valetilien kannattaneen oppositiojohtajia, mutta muuttaneen tänä vuonna sävyä ja kääntyneen pois Guaidósta. Useimpia propagandasivustoja operoitiin Yhdysvalloista käsin, mutta mukana oli toimijoita myös Venezuelasta, Boliviasta, Ecuadorista ja Perusta. Stanfordin yliopisto identifioi yhdeksi Facebook-tilejä operoineeksi henkilöksi CLS:n toimitusjohtajan William Mooren.


Alkuperäinen, englanninkielinen artikkeli kuvailee tarkemmin valetilejä ja -sivuja tehden selkoa CLS:n käyttämistä erilaisista informaatiosota-strategioista. Vahva lukusuositus.

PÄIVITYS 14.9.2020 klo 7:40: Johannan välikommenttiin lisätty kappale latinamerikkalaisesta vasemmistosta

Kommentti

CLS Strategiesin tapa käyttää sosiaalista mediaa muistuttaa #Shadowgate -dokumenttielokuvassa kuvattuja varjonettioperaatioita mutta myös brittiläisen Valtiotaidon instituutin (Institute for Statecraft) Integrity Initiative -trolliverkoston käyttämiä menetelmiä. Integrity Initiativen asiakirjoissa kuvataan kuinka trolliverkostossa toimivat ”kaiuttavat” viestiä jakamalla heille osoitettua propagandamateriaalia, tykkäämällä toistensa propagandaa levittävistä viesteistä sekä uudelleentviittaamalla verkoston jäsenten tviittejä.

RS

Nicaraguaan viedään lumedemokratiaa

#Shadowgate
Mitä sinun ei haluta tietävän

Lähteet

Norton, Ben | The Grayzone (6.9.2020): U.S. govt-linked PR firm ran fake news networks for right-wing Latin American regimes. https://thegrayzone.com/2020/09/06/cls-strategies-facebook-propaganda-venezuela-bolivia

OpenSecrets | Center for Responsive Politics: Lawyers & Lobbyists, election cycle 2016. http://www.opensecrets.org/industries/contrib.php?ind=K&Bkdn=DemRep&cycle=2016

OpenSecrets | Center for Responsive Politics: Latham & Watkins. http://www.opensecrets.org/orgs//summary?id=D000000536

Hudson Institute: David Romley, Senior Advisor. https://www.hudson.org/experts/1308-david-romley

Harbath, Katie | Facebook Newsroom (17.5.2018): Announcing New Election Partnership With the Atlantic Council. https://about.fb.com/news/2018/05/announcing-new-election-partnership-with-the-atlantic-council

Kuva(kaappaus): CLS Strategies
Kuvanmuokkaus: Johanna L

Söyring, Riikka | AvoinMedia (20.8.2020): #Shadowgate – Mitä sinun ei haluta tietävän. https://avoin.media/2020/08/20/shadowgate-mita-sinun-ei-haluta-tietavan

Söyring, Riikka | Vastavalkea (16.3.2020): Nicaraguaan viedään lumedemokratiaa. https://vastavalkea.fi/2020/03/16/nicaraguaan-viedaan-lumedemokratiaa

Katso myös Vastavalkean Venezuela-arkisto

3 comments

 1. Eipä Suomi paljoa poikkea näistä Etelä-Amerikan vallankeikausmaista. Sama kauko-ohjaus täälläkin on päällä ja samasta lähteestä se tulee niin sinne kuin tänne.
  Sodan jälkeen arvostettiin täällä kansallista itsenäisyyttä. Minne tarve omaan harkintaan ja päätöksentekoon on kadonnut ? Henkinen degeneroituminen on tapahtunut tällaisessa manipuloidussa yhden totuuden populaatiossa. Keskustelukielto on myrkky, joka tappaa hitaasti. Sanomalehdistö ja sähköinen valtamedia valmistelee EUSSSR:ää. Näennäisesti absurdia, mutta niin totta.

  Tykkää

  • Eipä ole kauankaan kun luin juttua jossa lääkäri (!) ehdotti, että koronapandemian torjumiseksi kaikkien pitäisi olla pari kuukautta hiljaa. Puhuessa pisarat pärskyy, näetsen.

   Parin kuukauden telkkariton, mediaton hiljaisuuden retriitti tekisi varmaan monille hyvää. Saisi ehkä ajattelemaan.

   Sananvapauden rajoittaminen sen sijaan supistaa poliittisia oikeuksia.

   Hannu Salaman jumalanpilkkaoikeudenkäynnistä nykyisiin Auktoriteetinpilkkaoikeudenkäynteihin ei ole terve kehityssuunta.

   Tykkää

 2. Latinalaisen Amerikan maiden yhteinen media TeleSur uutisoi Meksikon presidentti Andrés Manuel López Obradorin (AMLO) pyytävänsä kansanäänestystä jotta saadaan lupa syyttää Meksikon entisiä presidenttejä Carlos Salinas de Gortaria, Felipe Calderónia ja Enrique Peña Nietoa; presidenttien immuniteetti (lue: vastuuvapaus) täytyy purkaa ennen syyttämistä.

  AMLO will seek a referendum to prosecute former presidents https://www.telesurenglish.net/news/AMLO-Will-Seek-a-Referendum-To-Prosecute-Former-Presidents-20200914-0019.html

  Voi kun meillä Suomessakin olisi tällaisia poliitikkoja ❤

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s