Rahaton ei osta

Yhdysvaltain asevoimien tutkimuslaitoksen ja ajatushautomon RAND Corporationin tutkijat Carter C. Price ja Kathryn A. Edwards ovat vertailleet tulonjakautumisen trendejä vuosina 1945–1974 ja 1975–2018.

Vertaisarvioidussa tutkimuksessa vertailtiin tulonjakoa ja talouskasvua Yhdysvalloissa. Yhdysvaltalaisen työntekijän mediaanipalkka on noin 50 000 dollaria vuodessa.

Mediaanipalkka = palkka, jota vähemmän tai enemmän ansaitsee tasan puolet palkansaajista

Inflaatiosopeutettuna kuluttajahintaindeksiin vertailu kertoi, että mediaanipalkkatasolla tai sen alapuolella työskentelevät ansaitsevat puolet vähemmän kuin mitä he saisivat, jos palkat olisivat pysytelleet samassa tahdissa talouskasvun kanssa. Toisella tapaa ilmaistuna:

Yhdysvaltalaisen työntekijän mediaanipalkka on noin 50 000 dollaria vuodessa.

Jos palkat olisivat pysytelleet samassa tahdissa talouden tuotannon kanssa, mediaanityöntekijä ansaitsisi nyt 90 000–102 000 dollaria vuodessa, riippuen siitä, miten inflaatio lasketaan.

Jos tulojen jakautuminen olisi ollut tasaisempaa toisen maailmansodan jälkeisenä aikana, tulonjaon alapäässä olevien amerikkalaisten työntekijöiden vuotuinen tulo olisi vuonna 2018 ollut 2,5 biljoonaa dollaria ($2,5 trillion) korkeampi, noin 12% bruttokansantuotteesta.

Poliittisilla päätöksillä tulonjakoa ohjattiin kuitenkin alhaalta ylös sillä seurauksella, että rikkain 1% imuroi itselleen 47 biljoonaa dollaria ($47 trillion) amerikkalaisten työntekijöiden ”osuudesta”.

Tutkimus havainnoi, että kaikilla työtä tekevillä kaikissa palkkaluokissa menisi paremmin, mikäli palkkataso olisi noussut samaa tahtia tuotannon kasvun kanssa.

Yhdysvalloissa verotuksen reiluuden puolesta promotoiva Americans for Tax Fairness -järjestö on laskenut amerikkalaisten miljardöörien kasvattaneen varallisuuttaan 792 miljardilla dollarilla (27%) korona”pandemian” ensimmäisten viiden kuukauden aikana.

Kuilu rikkaimpien ja köyhimpien kotitalouksien välillä on nyt suurempi kuin koskaan, selviää Census Bureau -tilastokeskuksen datasta. Yhdysvalloilla on neljänneksi korkein köyhyysaste kehittyneiden OECD-maiden joukossa.

Kun 1% katsoo alaspäin,
se näkee pelkkää paskaa.

Kun 99% katsoo ylöspäin,
se näkee pelkkiä persereikiä.


Kommentti

Kun yhdeksältäkymmeneltä prosentilta siirretään viitisenkymmentä biljoonaa dollaria rikkaimmalle 1 prosentille, Monopoli-peli alkaa loppua: peli loppuu, kun yksi pelaajista on haalinut kaiken rahan.

Rahaton ei osta. Järjestelmäkriisi on ilmeinen.

RS

Lähde

Price, Carter C; Edwards, Kathryn A. | RAND Corporation: Trends in Income from 1975 to 2018. https://www.rand.org/pubs/working_papers/WRA516-1.html

Kuvituskuvat: Pixy 1,2,3 (CC0), Pietro Zanarini (CC BY 2.0) via Flickr

Kuva: johnhain via Pixabay, Pikist (CC0)
Kuvanmuokkaus: Johanna L

2 comments

  1. Maailma on täynnä unissakävelijöitä, jotka eivät aivopestyinä näe, että ihmemaa, kultamaa lännessä on todellisuudessa ihmisarvoisten ideaalien irvikuva. Siellä ihmiset saavat olla paljolti oman onnensa nojassa, todella riistettyinä. Rahaa tuntuu kuitenkin riittävän lahjusrahoihin ympäri maailmaa omien kansalaisten hyvinvoinnin kustannuksella. NASA:n – siis verorahoilla – tukema Elon Musk on liihottavinaan mm. Bolivian köyhien tallaamisella voitetuilla litiumdollareilla milloin millekin taivaankappaleelle.

    Suomen virkamiesten CIA-koulutus Alexander Stubbin aloitteesta oli varmaankin hyväksytty korkeimmalta ulkopoliittiselta taholta täällä, olihan kyseessä EU – ulkopuolinen suhde. Sen hedelmiä korjataan tällä hetkellä. Suomessa kehitys ei ole mennyt miesmuistiin niin huonosti kuin nyt. Perussyy on luottamuksen menettäminen omaan itseen, omaan ajattelu-ja arviointikykyyn. Kyse on henkisestä pahoinvoinnista. Koko maa on todellisuudessa kuin mielisairaala… Ylilääkärinä häärii tohtori Y.L.E. yhdessä psykiatri T.H.L:n kanssa, joka on erikoistunut hypnoosiin.

    Tykkää

  2. Tohtori YLE kuulostaa ihan hittibiisin nimeltä, tykkään.

    Jonkin asteinen massapsykoosi tuntuu ajoittain leijuvan eetterissä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s