Facebook-ryhmään Avoin Tilannehuone saapui tiistaina tieto, että kirjailija/blogisti Sande Parkkonen on tuomittu Facebookin yhteisönormien vastaisena sensuuri-rangaistukseen (3×30 pv, mm. vihapuheena ilmiannetusta blogitekstistä vuodelta 2017). Sande ilmoitti keskiviikkoaamuna, ettei rangaistus tullut toimeenpannuksi.
Keskustelussa – edellisestä ja YLEn Facebookin korkeimpana suomalaisena esittelemästä, kokoomuslaisesta EUn eliittitason kybertoimijasta – visuaalista huumoria viljelevän Fb-ryhmän ylläpitäjä kertoi, että suurempia selittelemättä hänen ryhmänsä oli poistettu kokonaan Facebookista. Taas.
Tiistaina 22. syyskuuta Facebook ilmoitti – nimensä mukaisesti kuvankäsittelyn (Photoshop, GIMP) keinoin tuotetun – huumorisisällön julkaisemiseen ja siitä nauttimiseen tarkoitetun ryhmän (Kuvankäsittelyn super-ammattilaiset, KKSA) ylläpidolle, että ryhmä suljetaan.
Muutamia kuvia Facebook vain ilmoitti poistaneensa ilman, että KKSAn ylläpito niitä ehti edes nähdä. Ryhmään jaettuun sisältöön oli ylläpidon puolesta ennakkotarkistus, jotta julki ei pääse väkivaltaa, rasismia tai pornoa. Joitakin kuvia, jotka ylläpito oli hyväksynyt, Facebookin oma, kasvoton ja nimetön moderaattori poisti yhteisönormien vastaisena.
Fb-sensori suvaitsi kysyä, hyväksytäänkö KKSAn ylläpidossa ryhmän sulkemispäätös vai halutaanko asiasta suoritettavan lisätarkastus. Asiasta Avoin Th -ryhmässä kertonut Arto Luhtavaara vastasi – totta kai – haluavansa. Alle puolen tunnin päästä tästä hän sai Facebookilta viestin, että KKSA sääntöjen vastaisena poistetaan kokonaan.
Facebook ilmoitti, että KKSA ”ei täytä vaadittavia yhteisönormeja” ja että ”toimenpiteisiin ei ole ryhdytty”. Viestissä ei kuitenkaan eritellä, mitä toimenpiteitä olisi pitänyt tehdä. Kun yhteisönormien vastaiset kuvat oli joka tapauksessa poistettu, ne eivät voineet olla syy tähän, ettei ylläpito ollut ryhtynyt… niin, mihin? Olisiko KKSA todella voinut tehdä jotain estääkseen ryhmän katoamisen?
Mielivaltaisesti, ilman tarkempaa selvitystä Facebookin anonyymit, tavoittamattomat sensorit voivat pyyhkäistä reilun yhdeksän tuhannen jäsenen huumoriryhmän – sekä näiden Facebook-käyttäjien mielikuvitusta, aikaa ja energiaa vaatineen työn yhteisen hauskanpidon eteen – olemattomiin. Luhtavaara pohtii tapahtunutta:
Ei mitään mainintaa, minkä kuvan/kuvien takia. Ei edes vihjausta, oliko liikaa paljasta pintaa, väkivaltaa vai vihapuhetta. Luulisi, että olisi voinut osoittaa jonkun rikkomuksen.
Ei edes mahdollisuutta lähettää viestiä heillepäin.
Tämä ei ollut Kuvankäsittelyn super-ammattilaisten ensimmäinen kerta tulla hävitetyksi Facebookista: viime marraskuussa KKSAn ensimmäinen versio – yli 47 000 jäsenineen – poistettiin samalla tavoin, kokonaan. On vaikea edes kuvitella sitä määrää nerokasta ja vähemmän nerokasta hauskuutta – ihmisten luomuksia – joka näin suuren ryhmän mukana on tuhottu.
Luhtavaara ei vieläkään luovuta KKSAn suhteen: jo keskiviikkoaamuna perustettiin uusi ryhmä samalla nimellä, säännöillä ja ylläpidolla. Sekä vuosi sitten että tämän syksyn poiston aiheuttaman turhautumisen myötä yksi ryhmän ylläpidosta jättäytyi pois. Nyt, uudelleen perustetun KKSAn ylläpitoa hoidetaan kahdella hengellä – jäsenmäärän taas kasvaessa värvätään lisäapua.
KKSAn toimintaan kuului ainoastaan jakaa itse tehtyjä huumorikuvia. On käsittämätöntä, että kaikessa hiljaisuudessa ja hyväksynnässä kasvottomat toimijat voivat näin radikaalin mielivaltaisesti rajata julkista keskustelua – ainoastaan itse nimettömyydessään tuntemiensa motiivien mukaan.
Osasin kyllä odottaa, että näin tulee tapahtumaan, koska vaalit on tulossa. Vaikka kaikkia poliittisia suuntia ivattiin melko tasapuolisesti, niin ehkä tuon nimettömän moden lempipoliitikko sai osakseen liikaa ihon alle ryömivää pilkkaa.
Luhtavaaralle KKSAn tuho ei tullut täysin yllätyksenä
YLE kertoo Facebookin palkkaavan lisää ”silmäpareja valvomaan keskusteluja” – siis sensuurityövoimaa – Suomen kuntavaalien alla. Facebookin EU-asioiden johtajaksi toukokuussa nimetty kokoomusvaikuttaja, EU-vaaliehdokas ja komissaari Jyrki Kataisen (kok) kabinetin kybertyöntekijä Aura Salla tiimeineen neuvottelee viranomaisten kanssa, mitä nämä toivoisivat Facebookin tekevän: ”Mitä turvataan, miten turvataan.”
Selittelemätön äänen hiljentäminen ja Aura Salla eivät ole yhdistelmänä ennennäkemätön. Vuonna 2017 talousoikeiston äänenkannattaja Kauppalehti esitteli silloisen EU:n komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin erityisneuvonantajan ”Suomen politiikan seuraavana supertähtenä”. Samana vuonna Salla kieltäytyi keskustelemasta kansalaisten sanan- ja mielipiteenvapauden turvaamisen varmistamisesta poliitikkojen linjanvedon jaloissa:

n. klo 23.10 kommentoin – – poliitikon kommentointia…
n. klo 00.45 minut oli blokattu arvoisan leidin toimesta.
eikö olisi ollut vähemmän noloa ihan vain vastata..? 😏”
– JL (21.11.2017)
Facebookin päättömästä, mielivaltaisesta sensuurista jatkuvasti tarinoita kuullen tulee mieleen kysyä, mitä ne ”Facebookin palkkalistoilla tai yhteistyökumppaneina nyt noin 35 000 tietoturva-asioiden parissa työskentelevää ihmistä” oikeastaan tekevät ja kenen vastuulla – ja valvooko sensorien oikeudenmukaisuutta ja tasapuolisuutta kukaan?
Keitä ovat he, jotka määräävät, miten ja mistä Facebookissa saa puhua?
PÄIVITYS 24.9.2020 klo 0:25: Korjattu Salla Aura > Aura Salla. Lisätty vuoden 2017 kuvaan lähde ja alkuperäinen selostus.
Kuva: KKSA
Itse en suostu olemaan osallisena mokomassa sensurointiautomaatissa , kuten en missään muussakaan vastaavassa, jossa epämiellyttävät totuudet jotka eivät sovi agendaan siivotaan pois silmistä.
TykkääTykkää
Minä en ole fb:ssa enkä vastaavissa koskaan ollutkaan. Päättelin jo alkuun, että ovat ideaalisia tiedustelupalvelujen profilointi-työkaluja. Snowdenin paljastukset sitten osoittivat että foliohattuni alla olin päätellyt oikein, heh.
Niin moni eilispäivän salaliittoteoria muuttuu tämän päivän faktaksi, että sitä joskus miettii, montako oikeaan osunutta salaliittoteoriaa tarvitaan ennen kuin ihmiset huomaavat Virallisen Totuuden olevan politiikan tekoa.
TykkääTykkää