Lavastettiinko MV vihapuheella??

Edesmenneen Ilja Janitskinin seuraajana MV-mediaa lyhyen aikaa luotsannut Juha Korhonen näkee sivustolle kertyneen törkykommentoinnin olleen seurausta tarkoituksellisesta toiminnasta, jonka päämäärä oli tuottaa materiaalia myöhempään käräjöintiin.

Vainokäräjillä syytettynä ollutta, tuomiota odottavaa blogistia, teologian tohtori Juha Molaria on syytetty Ylen toimittaja Jessikka Aron ja Puolustusvoimille työskentelevän vanhemman tutkijan Saara Jantusen vainoamisesta.

Helsingin käräjäoikeus käsitteli tapausta kaksi viikkoa kestäneessä, Petra Springin tuomaroimassa oikeuden istunnossa. Kansliapäätöksen on määrä tulla 16.10.2020. Alunperin julkiseksi julistettu oikeudenkäynti muuttui yllättäen salaiseksi Reformi-Studion julkaistua julkisen ”asiakirjan”, Saara Jantusen kuulemisnauhoitteen, jolla Jantunen solvaa Molaria tuomarin puuttumatta asiaan.

Muita kummallisuuksia oikeudenkäynnin yhteydessä oli vainosyytteen vaihtaminen juuri ennen oikeudenkäynnin loppua törkeäksi kunnianloukkaukseksi. Syyttämisjärjestys oli alunperinkin outo: törkeä kunnianloukkaus, jonka toistuvuus-jatkuvuus tekisi siitä vainoa, eikä päinvastoin.

Puolustusstrategia vainossa ja törkeässä kunnianloukkauksessa on erilainen. Syytteen vaihtaminen johtaa epäoikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin, jossa vastaajan oikeusturvaa loukataan.

Molarin vainokäräjillä VKS Raija Toiviaisen nostaman vainosyytteen tueksi esitettiin myös MV-lehden artikkeleihin lähetettyjä lukijoiden kirjoittamia kommentteja. Juha Molari on kirjoittanut myös MV-lehdelle joitain artikkeleita, joten yhtenä hänen todistajanaan Vainokäräjillä oli lyhyen aikaa MV-lehden päätoimittajana toiminut Juha Korhonen.

MV-lehden perustaja, edesmennyt Ilja Janitskin tuotiin keväällä 2018 syöpäsairaana Suomeen vankeuteen silloisen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) allekirjoittamalla kansainvälisellä luovutuspyynnöllä. Tuolloin Janitskinin tilalle astui Korhonen.

Korhosen mukaan MV-median sivustoa hallitessa oli havaittavissa, että ”sairaat kommentit”, jotka voitaisiin luokitella ns. vihapuheeksi, ilmestyivät tarkoituksellisen toiminnan seurauksena. Korhonen kertoi myös, että kommentoinnin tuottajista kyettiin sivuston ylläpidon kautta saamaan ”hyvä käsitys”, nykyisin Janus Putkosen luotsaama Uusi MV-Lehti raportoi.

Korhosen mukaan MV-lehteä vastaan suoritettiin lavastus, jotta uutispalvelua vastaan kyettiin hyökkäämään myöhemmin oikeusteitse. Korhonen kiistää kaikki mahdolliset MV-Lehden ja Venäjän väliset kytkökset hänen ja Ilja Janitskinin aikana.

Nykyinen MV-Lehden päätoimittaja ja omistaja Janus Putkonen osaltaan vahvistaa, ettei mitään ns. ”Venäjä-kytköstä” ole edelleenkään olemassa UMV-lehdessä – eikä minkään muunkaan valtion kanssa. Kyseessä on edelleen riippumaton kansalaismedia.

Janus Putkonen UMV-lehdessä

Korhonen kiistää, että Jessikka Aroon tai Saara Jantuseen olisi suuntautunut mitään tarkoituksenmukaista mustamaalausta. Se, mitä on julkaistu, on ollut lähinnä reagointia jatkuviin, täysin perättömin väittein tehtyihin hyökkäyksiin MV-lehteä vastaan, Korhonen totesi käräjäoikeudelle.

”Nykyinen MV-lehden kommenttiosion maksumuuri on tarkoituksellista sivuston vastaista lavastamista vastaan tehty suojaustoimenpide”

Juha Korhonen käräjäoikeudelle

Kuuntele Juha Korhosen todistajavalan alla antama lausunto YouTubessa.

Edesmennyt Janitskin totesi Ylen mukaan Helsingin Sanomille helmikuussa 2018 ”vetäytyvänsä MV-lehden toiminnasta ja jättäneensä sen lopullisesti” koska oli ”kyllästynyt isänmaalliseen skeneen ja törkypaskaan, jota MV-lehdessä on julkaistu”. Törkypaskalla hän viittasi Ylen mukaan juuri MV-lehden juttujen kommenttiosioon.

Lokakuussa 2018 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Janitskinin (1v 10kk) ehdottomaan vankeusrangaistukseen yhteensä 16 eri teosta liittyen MV-lehden toimintaan. Johan Bäckman katsottiin syylliseksi Ylen toimittaja Jessikka Aroon kohdistuneeseen törkeään kunnianloukkaukseen, yllytykseen törkeään kunnianloukkaukseen sekä vainoamiseen.

Tuomitut määrättiin maksamaan vahingonkorvauksia ja hyvityksiä yhteensä noin 136 000 euroa, lisäksi vastapuolen oikeudenkäyntikuluja kymmenillä tuhansilla euroilla. Ylen toimittajien, Jessikka Aron ja Johanna Vehkoon sekä Puolustusvoimain tutkijan Saara Jantusen asianajaja Martina Kronström kertoi Aron olleen ”erittäin huojentunut” käräjäoikeuden päätöksestä.

Toivotaan, että tällä olisi vaikutusta siihen, että haluavatko ihmiset perustaa tällaisia valemediasivustoja ja haluavatko he oikeasti kommentoida miettimättä, mitä kirjoittavat ja kenestä kirjoittavat.

Martina Kronström Yle 18.10.2018

Sekä Bäckman että Janitskin valittivat hovioikeuteen. Koska Janitskin kuoli syöpään tämän vuoden helmikuussa, hänen osaltaan käräjäoikeuden tuomio jää voimaan. Hovioikeus määrää korvaukset ja oikeudenkäyntikulut maksettavaksi kuolinpesän varoista, Yle kertoo heinäkuisesta jatkokäräjöinnistä.

Helsingin hovioikeus tuomitsi Bäckmanin yllytyksestä törkeään kunnianloukkaukseen.

Hovioikeus hylkäsi syytteet toimittaja Jessikka Aroon kohdistuneesta vainoamisesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta

YLE 14.7.2020

[^ vaikka] syyttäjä korosti oikeudessa, että Bäckman käytti informaatiovaikuttamisen monia keinoja suunnitelmallisesti Aroa vastaan, jotta tämä ei voisi jatkaa työtään.

YLE 14.7.2020

Reformi-studio kohtaa Jessikka Aron Helsingin hovioikeudessa 23.10.2020 alkaen aamulla klo 9. Tilaisuus on julkinen. Aro vs. Reformi-studio -oikeustapauksessa Aro vaatii itselleen kritiikkisuojaa ja laajennettua lähestymiskieltoa Panu Huuhtaselle ja Tiina Keskimäelle sekä korvauksia samoilla perusteluilla, lähes identtisin sanoin kuin Molarilta.

Jessikka Aro haki Helsingin käräjäoikeudesta loppuvuodesta 2019 lähestymiskieltoa kahdelle ihmiselle. Hakemuksen mukaan kaksikko on vuodesta 2018 saakka kommentoinut Aron elämää ja työtä tavalla, jonka Aro kokee vakavaksi häiriköinniksi ja jopa vainoamiseksi. 

Oikeus joutui pohtimaan myös sananvapautta. Päätöksessä todetaan, että sananvapauslain mukaan verkkoviestien, ohjelmien tai kirjoitusten julkaisemista ei voida kieltää. Oikeus hylkäsi [Aron] hakemuksen. 

YLE 10.1.2020

Kuva: Lurens via Pixabay, Gan Khoon Lay (CC BY 3.0), Thays Malcher (CC BY 3.0) via Noun Project, Needpix (CC0), JohannaL (CC0)
Kuvanmuokkaus: JohannaL

4 comments

 1. Eikös MV-lehden uutisten kommentointi ollut facebookin alustalla ja vain ikkunoitu näkyviin sivulle. Jossain vaiheessa Facebook jopa eliminoi ylläpitäjän oikeudet, joten edes moderointi ei ollut madollista. Tällainen järjestely, jossa Amerikkalainen firma hallinnoi palvelua, joka on amerikkalaisella serverillä ja kuka vaan pääsee kommentoimaan sinne, ei voi mitenkään olla MV-lehden vastuulla.

  Vähän kuin jos nurmikkoa ajaessa näkisi ikkunasta, että naapurin ukko katsoo telkkarista lapsipornoa ja saisi siitä tuomion.

  Tykkää

   • Ei potilastakaan ammuta, että saataisiin finni pois otsasta. Janitskin ei mitenkään ollut vastuussa muiden kirjoituksista Facebookissa. Liitännäisen poistaminen on kuin kaivaisi tiet poikki ylinopeuksien estämiseksi. Ei tien pitäjä ole vastuussa kaahareiden teoista.

    Tykkää

   • ”Enempää en jaksa uhrata aikaani höpöblogiisi. Moi.”

    Ei pidä luvata jos ei kykene tai aio pitää lupaustaan (ystävällinen virnistys).

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s