Vaadi harkintaa hävittäjissä!

AvoinMedia julkaisee sähköpostilevityksestä Suomen valtioneuvostolle ja eduskunnalle joulukuussa osoitettavan vetoomuksen ”Aikalisä ja uusi harkinta hävittäjähankkeessa”. Marraskuun 29. päivään asti ehdit ilmottautua mukaan vetoomuksen allekirjoittajiin (ohjeet oranssissa laatikossa).

Puolustusministeriö valmistelee Suomen historian kalleinta asehankintaa.

Keskustelu ilmavoimien HX-hankkeesta on perustunut varsin yksipuolisesti sen omiin selvityksiin, jotka koskevat lähinnä hävittäjien ominaisuuksien ja suorituskyvyn vertailuja. Vähemmälle ovat jääneet arviot turvallisuuspoliittisista vaikutuksista ja vaihtoehdoista.

Hävittäjien hankinta maksaisi noin kymmenen miljardia euroa ja niiden ylläpito vielä enemmän. Kun on kyse näin valtavista summista, on syytä selvittää kaikki vaihtoehdot eri tahoilla kunnolla ja ilman sidonnaisuuksia.

Suomi on perinteisesti korostanut yhteistyöhön, sopimiseen ja diplomatiaan perustuvaa yhteisen turvallisuuden rakentamista. Asevaraisen turvallisuusajattelun voimistuminen ei ole etenkään pienten maiden etu. 

Koronapandemia, ilmastonmuutos ja talouskriisit kertovat siitä, miten tiiviisti hyvinvointimme ja turvallisuutemme kietoutuvat yhteen muiden maiden ja kansainvälisen kehityksen kanssa.

Asevarustelun sijasta on tarpeen ohjata voimavaroja ilmastotekoihin, terveydenhuoltoon, koulutukseen, sosiaaliseen turvallisuuteen ja maailmanlaajuisen eriarvoisuuden vähentämiseen.

Me allekirjoittaneet vetoamme valtioneuvostoon ja eduskuntaan: HX-hävittäjähankkeessa tarvitaan aikalisä, uutta harkintaa ja vaihtoehtojen selvittämistä.

Kokoamme vetoomukseen allekirjoittajia eri alojen asiantuntijoiden, tutkijoiden, taiteilijoiden ja kansalaisyhteiskunnan vaikuttajien keskuudesta. Toivomme, että voit tutustuttuasi tähän lyhyeen vetoomukseen liityt mukaan sen allekirjoittajiin.

Allekirjoita ilmoittamalla osoitteeseen HX.uusiharkinta@gmail.com 
29. marraskuuta mennessä.


Ilmoitathan myös ammatin, oppiarvon tai muun tittelin, joka tulee listaan nimesi yhteyteen. Jos haluat, voit myös jakaa tätä kutsua eteenpäin. Vetoomus on tarkoitus luovuttaa eduskunnalle ja julkistaa joulukuun alkaessa.

Terveisin Arja Alho, Yrjö Hakanen ja Paula Holmila

Helsingissä 9.11.2020

Arja Alho, päätoimittaja
Olli-Pekka Haavisto, kansalaisaktivisti
Elina Hemminki, tutkimusprofessori emerita
Paula Holmila, kulttuuritoimittaja
Jukka Kekkonen, professori
Marja-Leena Mikkola, kirjailija
Kalle Niskanen (MC Kajo), rap-artisti
Jussi Pakkasvirta, professori
Mika Rönkkö, kustantaja
Tove Selin, kestävän kehityksen asiantuntija
Ilkka Taipale, dosentti
Vappu Taipale, dosentti


Kuva: Ssgt David Nolan via Picryl (CC0)

4 comments

 1. Informaatioaikakaudella tällaiset vetoomukset ovat korruptoitunut tapa ilmaista mielipide.

  1) Niihin ympätään toisiinsa liittymättömiä asioita yhden hyvän varjolla.

  – Voin kannattaa pääasiaa (Hävittäjien hankinta), mutta lopultakin allekirjoitusta käytetään sen todistamiseen (on tarpeen ohjata voimavaroja ilmastotekoihin), mitä on sanottu jossakin sivulauseessa.
  – EU parlamentin „vetoomukset“ ovat oikein korruption tyyppiesimerkki.
  – Vetoomuksen laatija ei salli allekirjoittajan ilmaista oikeaa mielipidettään sivulauseessa sanotusta vaan päin vastoin käyttää sitä allekirjoittajaa vastaan.

  2) Annettu sähköpostiosoite on vastustettavan hankkeen kannattajan omistama.

  – Google omistaa gmail’in.
  – Googlen bisnes on kerätä ihmisten mielipiteitä ja liittää ne olemassa oleviin henkilöllisyyksiin, että eniten tarjoava tiedon ostaja (Joe Biden) voi sitten kohdistaa „uudelleenkoulutustoimenpiteitä“ (negatiivisen julkisuuden kampanjoita, kiristystä, viime kädessä drone-iskuja) näitä nimettyjä henkilöitä (maailmanhallituksen vastustajia) vastaan.

  3) Vain sähköpostiosoite verifioi kirjeen alkuperäisen tuottajan.

  – Kiertokirjeissä, joiden oikeellisuuden varmistamiseen on käytettävissä vain sähköpostiosoite ja joita copy-paste -menetelmällä levitetään ovat spammia.
  – Sähköpostiosoite vaihtuu jokaisen levittäjän muokkaamana kuin ketjukirje.

  4) Monta muuta syytä.

  – Nämä nyt aivan ensimmäiseksi tulivat mieleen.

  Tykkää

  • Arja Alhon oma ”sunkku-gate” ei ole vielä unohtunut. Ulf Sundqvist pelaili demarien varat, pankit ja kiinteistöt, ja Alho teki parhaansa puolustaessaan sunkkua. Lopputulos on tiedossa, eikä Arjakaan uponnut kokonaan, vaikka joutuikin sivuun liikkeestä. Kiva nähdä miten hän päätoimittajana suhtautuu kommenttiini.

   Tykkää

 2. Vuoristokarabahin sota osoitti että ilmaherruuden voittanut voittaa sodan. Joten toki hävittäjät ja natoon liittyminen voi meidät pelastaa.. tosin naton varaan ei paljon kannata laskea, muuta kuin että saadaan varmemmin sota omalle maaperällemme. Sota tosin käydään taktisin ohjuksin ja lentokentät ovat ensimmäinen kohde. Pirkkalaan näitä hävittäjiä kasataan yhteen paikkaan joka onkin helppo maali ydinohjukselle..

  Tällainen sohvakenraali kuin minä näkeekin asiat selvemmin kuin puolustusministeriö tai sotakorkeakoulu. Hävittäjät bunkkereihin korpiteiden varsiin eikä Suomen toiseksi suurimman asutuskeskuksen keskelle. Haloo nyt siellä naton hybridivirastossa.. järki käteen. Ja niillä miljardeilla jota jenkkihävittäjiin tuhlataan voisi kehittää omaa aseteollisuutta.. ilmatorjuntaan tarvitaan kirjaimellisesti lisää paukkuja kiitos.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s