K(oronak)idutuksen kartta

Ihmisoikeuksien toteutumista edistävän, kansainvälisen järjestön Amnestyn sivuilta löytyy psykologisen kidutuksen kartta. Näyttäisi siltä, että hallintojen koronatoimet vuosimalli 2020 on poimittu suoraan tästä:

 1. Eristys: sosiaalisesta toiminnasta, sukulaisista, ystävistä tms.
 2. Huomiokentän rajaaminen: jatkuva huoli-/pelkotietoisuus. Rangaistuksia toimien vastustamisesta ja oman pään mukaan toimimisesta. 
 3. Vastustajien saattaminen häpeään: tarkoituksena luoda tilanne, jossa toimien vastustaminen käy kalliimmaksi kuin totteleminen. 
 4. Uhrien uuvuttaminen, mikä vähentää (tässä tapauksessa kansalaisten) mentaalista ja fyysistä kapasiteettia toimien vastustamiseen.
 5. Uhkailu: vahvistetaan ahdistuksen ja epätoivon tunteita kidutu… eikun siis koronatoimien kohteissa. Korostetaan kuinka kalliiksi yhdenkin vangin tottelemattomuus voi käydä meille kaikille.
 6. Välillä vähän porkkanaa: ”Jos nyt kaikki tottelee, saatatte hetkeksi saada pikkusen lisää vapautta”. Näin pidetään yllä myös positiivista motivaatiota toimien noudattamiseen. Samalla varmistetaan, ettei psyyke pääse turtumisen kautta tottumaan uuteen normaaliin.
 7. Omnipotenssin osoittaminen: minne ikinä katsot, näet maskeja ja missä ikinä liikut, kuulet koronatoimista. Tämä antaa voimakkaan suggestion, että toimien vastustaminen on turhaa ja mahdotonta. Mikäli pienikin porukka lähtee toimimaan omatoimisesti, heitä vastaan hyökätään joka ikisen ison median voimin.
8. Triviaali simputtaminen
 • Uimahalliin saapuessa pitää pitää maskia parin minuutin ajan, ja sen jälkeen saa miltei nakuilla toisten lähellä vaikka tuntitolkulla.
 • Muskarissa ei saa laulaa. Lasten ruokajonossa ei saa jutella.
 • Kauppakeskuksissa saa olla vaikka minkälainen tungos (etenkin kapitalismin jouluna, mustana perjantaina), mutta äidin hautajaisiin et voi nyt osallistua.
 • Teatterit suljettiin, vaikka niissä on istuttu tiukoin turvavälein maskit naamalla – mutta voit mennä baariin karjumaan karaokea koko illaksi. 
 • Maskipakkauksissa jopa lukee, etteivät ne suojaa viruksilta, mutta silti niitä kuuluu käyttää.

Epäloogisiin sääntöihin alistamisen tarkoitus vahvistaa tottelemisen tapakulttuuria.

Asiasta voisi laittaa viestiä Amnestylle. Silmiemme edessä tapahtuu maailmanlaajuinen kampanja, joka täyttää kaikki sotavankien kidutusoperaation ominaispiirteet.

Bidermanin pakkotoimikartta

Amnesty International: Report on torture (1975)

Kommentti

Läpi käymisen arvoinen on myös kartan kolmas sarake: keinot. Puolieristäminen, kuolemanpelko, mysteeriset muutokset kohtelussa, lupausten antaminen, vastakkainasettelu, yhteistyön itsestäänselvyytenä olettamisen teeskenteleminen, täydellisen hallinnan uhrin kohtaloon osoittaminen, persoonallisen hygienian estäminen, yksityisyyden epääminen…

Niin. Millainen yhteiskunta on Suomi 2020, kun hallinnon koronan nimissä – kiireessä ja kenties vastoin perustuslakia – tekemät toimet osuvat yksiin psykologisen kidutuksen käsikirjaan pelottelusta ja ihmismielen hajottamisesta tahdottomaksi, yhteistyö”haluiseksi” pavlovin koiraksi?

Johanna / AM

Lähde

Avoin Tilannehuone – Kadonneen totuuden metsästäjät

Amnesty International (1975): Report on torture. Gerald Duckworth & Co. Ltd, London. https://www.amnesty.org/download/Documents/204000/act400011975eng.pdf

Kuva: Robin Amnesty Thailand (CC BY-SA 4.0) via Wikimedia Commons, ArtJane via Pixabay, Tmaximumge (CC0) via Pxhere, Pixy. Kuvanmuokkaus: Johanna L

11 comments

 1. Threats of death, endless isolation and non-return …
  https://www.who.int/westernpacific/emergencies/covid-19/information/covid-19-new-normal

  Uusi normaali:

  ”Recognizing that the virus will be with us for a long time, governments should also use this opportunity to invest in health systems, which can benefit all populations beyond COVID-19, as well as prepare for future public health emergencies. These investments may include:
  1) capitalizing on COVID-19 enhancements to surveillance, lab, risk communications and other core capacities,
  2) back casting to identify gaps and steer resources to future health needs like genetic sequencing and contact tracing with Information Technology,
  3) building on COVID-19 innovations to accelerate recovery and address other pressing health problems, and
  4) strengthening multi-sector collaboration to improve health services and reduce health inequity.”
  https://www.who.int/westernpacific/news/commentaries/detail-hq/from-the-new-normal-to-a-new-future-a-sustainable-response-to-covid-19

  Ikään kuin ihmiskunta ei olisi koko olemassa olonsa ajan elänyt virusten ja bakteerien kanssa; kehomme on virus- ja bakteerikolonia https://www.bbc.com/news/health-43674270

  Tykkää

 2. > Millainen yhteiskunta on Suomi 2020, kun
  > hallinnon koronan nimissä – kiireessä
  > ja kenties vastoin perustuslakia –
  > tekemät toimet osuvat yksiin psykologisen
  > kidutuksen käsikirjaan pelottelusta ja
  > ihmismielen hajottamisesta tahdottomaksi,
  > yhteistyö“haluiseksi“ pavlovin koiraksi?

  Elämme murrosvaihetta siinä miten suuria ihmismassoja hallitaan.
  – Demokratia ei enää toimi.

  Kansainvälisessä maailmassa, maailmankylässä, ei päätöksiä voida tehdä demokratian keinoja käyttäen, koska
  – enemmistö asuu ulkomailla. Aina.
  Jopa Kiinalaiset ovat vähemmistönä tässä maailmankylässä.

  Värivallankumoukset ovat nyt muotisana, kun valtionpäämiehiä valitaan,
  – mutta se ei ole pysyvä malli.
  – Värivallankumouksesta voi tulla pysyvä malli vain tyrannian maailmassa.

  Globaalin tyrannian pahin este on Kiina ja Venäjä. Siellä ihmiset vielä omakohtaisesti muistava, mitä on kommunismi.
  – Vaikka maan johto haluaisi siirtyä globaaliin tyranniaan, kansa ei suostu siihen.

  Itse veikkaan, että siirtymävaiheen yli selviävät maat, jotka tukeutuvat perinteisiinsä ja „viisaan johtajan“ -malliin.
  – Kiinan nykyisen puoluejohtajan toimikausi on ikuinen. Hän on tosiasiallisesti Kiinan Keisari. Maon dynastian jälkeen tuli Xi-dynastia. Joko Kiina on lopultakin löytänyt ikuisesti kestävän hallintomallin vai tulevatko taas ihmiset pilaamaan senkin.
  – Venäjällä on tsaari. Putin.
  – Turkissa on sulttaani. Erdogan.
  – Thaimaan kuningas on palannut maahan palauttamaan järjestyksen.
  – Esimerkkejä löytyy enemmänkin.
  Mikä on Suomen malli?
  – Tähän Suomen malliin liittyen minulla on blogialoitus, mutta ei ehkä tule koskaan valmiiksi.

  Ne maat jotka eivät tukeudu perinteeseen, niin …
  – niiden maiden johtajat valitaan „demokraattisesti“,
  – enemmistön äänillä,
  – ulkomaisilla äänillä.

  Tykkää

  • Miten niin Suomi ei tukeudu perinteeseen? Ruotsin vallan alta Venäjän vallan alle ja sieltä EU:n vallan alle. Voiko Suomi tiukemmin perinnettä vieraan vallan alla olemisesta enää noudattaa? Ikuisen ajopuun mallilla mennään, vaikka sitten manalan vallan alle.

   Tykkää

 3. Mistä tällaiset nykyiset yhteiskuntien massapsykoositilanteet ovat tuttuja ? Bolshevismin kaudelta v.1917 jälkeen Venäjällä, Hitlerin aikakaudelta Saksassa, Maotsetungin hirmuiselta valtakaudelta Kiinassa. Diktaattorit ovat johtaneet näitä järjestelmiä. Ihmisarvo on niissä menettänyt merkityksensä.
  Tämän ajan totalitarismia johdetaan lääketeollisuuden osakkeenomistajien norsunluutorni- hybriditaistelukeskuksesta. Sieltä Bill Gates juuri huikkasi, että rokotteen haittavaikutuksista ei voi tietää etukäteen. Mitä väliä ? Ihmiset on jo noiduttu ottamaan rokotus.

  Uskon , että ”tiedonvälitys” mediapoolissa perustuu suunnitelmalliseen sotastrategiaan ja siinä hypnoosimenetelmät ovat keskeisiä. Menossa on ”moderni” kolmas maailmansota.

  Tykkää

  • ”Sieltä Bill Gates juuri huikkasi, että rokotteen haittavaikutuksista ei voi tietää etukäteen. Mitä väliä ? Ihmiset on jo noiduttu ottamaan rokotus.”

   Eihän niistä ole tarkoituskaan tietää ETUkäteen 😉
   JÄLKIkäteen saadaan tietää, jos somesensuuri pystytään ohittamaan. Sen varaan en laske, että vastuulliset viranomaiset omatoimisesti, ilman painostusta, vetävät rokotteen pois levityksestä.

   Tykkää

 4. Kun coronapiikin haitat tulevat esiin, niin THL tietenkin kieltää yhteyden rokotteeseen. Näinhän se kävi sikainfluenssankin kohdalla. Kesti todella kauan puristaa tunnustus Terhi Kilveltä. Lapset ja vanhemmat olivat äärimmäisessä hädässä.

  Tykkää

 5. On syytä kuitenkin huomata että
  varsinaisesta kidutuksesta kaikki koronarajoitukset ainakin Suoomessa ainakin toistaiseksi erottaa se tosiasia, että yksilöiden kyky valita jokin muu vähintään yhtä relevantti näkökulma tapahtuvaan
  kuin että heitä kidutetaan,
  on valtava.
  Miksi kokea olevansa kidutuksen uhri? Miksi nähdä vallankäyttö kidutuksena? Varmaankin jotain mielekkäitä muutoksia politiikkaan koronan suhteen voidaan tehdä, mutta ehkä helpommin muusta lähtökoihdasta, kuin että nykyiset toimet ovat kidutusta.

  Tykkää

 6. saksassa huippulakimiehet ovat jo lähes puoli vuotta laittaneet kasaan suurta joukkokannetta ja
  syytelista on pitkä: alkaen WHO sta ja loppuen kansallisiin hallituksiin jotka ovat laittaneet eristykset,ulkonaliikkumiskiellot, maskit ym käytäntöön ja saattaneet miljoonia ihmisiä talousvaikeuksiin —-muuten. onko kukaan kuullut sanaakaan siitä? YLE jaksaa jauhaa illasta toiseen onko yksi sairastunut siellä tai täällä ….ja leviää ja kiihtyy siellä ja täällä …..mutta koska rokotteen tulemisella on kova kiire …asia tiedetään, mutta porukan rokottamisella kuitataan rahat ensin ja
  loppu on jokaisen omalla vastuulla —- ?

  Tykkää

 7. Epäloogisiin sääntöihin alistamisen tarkoitus vahvistaa tottelemisen tapakulttuuria.

  IL 3.1: ”Norja kieltää alkoholijuomien myynnin ravintoloissa koronatoimena…

  Yleisötilaisuuksissa enintään kymmenen ihmistä saa olla samassa sisätilassa, mutta jos kaikki istuvat, rajoitus on 200. Ulkotilaisuuksissa rajoitus on 200 ihmistä, mutta jos kaikki istuvat, rajoitus on 600.”

  https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/83df92b3-b42b-44f2-98d2-2ae44dc18601

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s