HPV-rokoteuhrit surutta sensuuriin

Kirjoittaja on äiti, jonka tytär on sairastunut vakavasti THL:n rokoteohjelmassaan 10–12-vuotiaille suosittelemasta – käytännön koulumaailmassa liki pakollisesta – papilloomavirus-rokotteesta. Sairastuneiden lasten oireita ja kärsimyksiä on väheksytty terveydenhoidossa. Kun oireiden aiheuttaja tulee ilmi, lääkäri pahimmillaan pesee kätensä ASIASTA lähetteellä psykiatriselle.
Lasten Vanhempia on julkisessa keskustelussa vähätelty, hiljennetty ja sensuroitu. AVOINMEDIA JULKAISEE nyt HPV-rokotteen uhrin äidin vetoomuksen, JOKA – SAMAN KIRJOITTAJAN AIEMMAN, kymmeniä tuhansia kertoja luetun KIRJOITUKSEN TAVOIN – POISTETTIIN UUden Suomen ”Puheenvuoro”-BLOGIALUSTALTA. Ilmeisesti vallanmediassa puheenvuoro ei ole tarkoitettu kaikkien käytettäväksi.

Elina Vuorenmaa

Vuosikymmenen tärkein keskustelu nuortemme terveyteen liittyen esitettiin TerveysSummit-ohjelmassa. Lääkäri Olli Erkolan haastattelua seurasivat kiitollisina ainakin me jokainen vanhempi, jonka lapsi on sairastunut HPV-rokottamisen seurauksena.

Toivomme hartaasti, että tämä on lopultakin alku sille, että HPV-rokotteisiin liittyvien epäkohtien perusteellinen tutkinta käynnistettäisiin.

Toivomme vastuunkantajia niin kliinistä hoitotyötä tekevien lääkärien kuin tutkimustyössä olevien tahojenkin osalta. Odotamme myös, että rokotehaitat tunnustettaisiin virallisesti ja korvaukset jopa elämänikäisestä terveyden menetyksestä myönnettäisiin jokaiselle kärsineelle.

Meidän HPV-rokotteesta sairastuneiden nuorten vanhempien kirjelmöinnit ja kantelut tai valitukset eivät ole johtaneet tähän asti mihinkään. Vastaus on ollut aina yksiselitteinen toteamus, että rokote on turvallinen ja sairastumiseen johtuneet syyt ovat muualla kuin itse rokotteessa.

Olemme pitäneet vastausta erikoisena ja välinpitämättömänä, koska kukaanhan ei tässä maassa tutki yhteyttä rokotteen ja sairastumisen välillä. HPV-rokotteiden kliinisissä tutkimuksissakin on todettu osalla ilmenevän vakavia haittoja. HPV-rokotteista on markkinoille tulon jälkeen tehty enemmän haittailmoituksia kuin mistään muusta rokotteesta yhteensä.

Sensuuri aiheeseen liittyen on ollut rajua ja läpinäkyvää tähän asti. Aikaisemmat kritiikkiä ja kysymyksiä asiasta esittäneet asiantuntijatkin on tylysti vaiennettu. Lääkäri Erkolan haastattelun ennakkomainonta sai ilmiselvästi aikaan HPV-rokotekampanjoinnin kiihtymisen. Lääkärit kautta Suomen heräsivät ottamaan kantaa HPV-rokotteeseen.

Niin somessa kuin valtamedian lehdissäkin on liikkunut lääkäreiden kirjoituksia, videoita ja rajuakin kommentointia, joissa kiihkeästi puolustetaan HPV-rokotetta. Monet ovat syyttäneet somessa esiintyviä rokotetta kritisoivia kirjoituksia valheeksi. Eräänkin kommentin mukaan kaikki on vain pelonlietsontaa ja tietämättömien rokotevastustajien typeryyttä.

Yhtenä esimerkkinä haittojen vähättelystä tai paremminkin niiden täydellisestä sivuuttamisesta on Aamulehdessä 14.11.2020 julkaistu syöpätautien erikoislääkärien kirjoitus. Heidän mukaansa on huomattavasti helpompaa ja inhimillisempää estää syöpäsairauden kehittyminen rokottamalla kuin hoitaa syöpää.

Se, että he hoitavat syöpään sairastuneita, ei kuitenkaan ole osoitus HPV-rokotteen turvallisuudesta tai tehosta. Näiden lääkärien osalta kyse lienee tietämättömyydestä HPV-rokotteen vakavista sivuvaikutuksista ja niiden vaikutuksista nuoreen ja hänen perheensä.

THLn rokotepäällikkö työskenteli aiemmin jättilääkeyhtiö GlaxoSmithKlinen johtoportaassa – GSK toimittaa tuotteen kansalliseen HPV-rokotusohjelmaan

Taneli Puumalainen on brittiläisen jättilääkeyhtiö GlaxoSmithKlinen (GSK) entinen lääketieteellisten asioiden johtaja. Vuonna 2012 Puumalainen siirtyi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ylilääkäriksi ja vuonna 2014 THL:n rokoteyksikköön. Puumalainen toimii THLn ylilääkärinä ja sen Infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikön päällikkönä.

THLn kaupallisesta sopimuksesta rokotepäällikkönsä bisnesmaailmakytköksen kanssa hyvä esimerkki on kansallinen HPV-rokoteohjelma. Kriittisten – jopa epätoivoisten – mutta julkisessa keskustelussa kuulumattomien kansalaisäänien kyseenalaistamana THL suosittelee rokottamaan lapset – nyt myös pojat – väestössä hyvin yleisesti esiintyvää papillooma-virusta vastaan. 

GlaxoSmithKline on THLn ohjelmassaan käyttämän Cervarix-rokotteen myyntiluvan haltija ja valmistaja. HPV-rokote tytöille tuli kansalliseen ohjelmaan vuonna 2013, ja tänä vuonna THL on tuplannut Cervarixin menekin, kun myös pojat on otettu osaksi Suomen HPV-rokoteohjelmaa. GSK teki vuonna 2019 – oman ilmoituksensa mukaan – rokotemyynnillä voittoa reilut 8 miljardia EUR (7,2 miljardia puntaa). 

AvoinMedia 11.8.2020

Koko keskustelussa on mitä suurimmassa määrin kyse siitä, ylittävätkö rokotteen mahdolliset hyödyt niiden haitat – viattomien ihmisten kärsimyksen.

On selvää, että HPV-rokotteen hyötyjä ei ole toistaiseksi voitu osoittaa ja haittoja vähätellään rajusti. Jos katsotaan haittoja WHO tilastojen valossa, niin maailmanlaajuisesti on raportoitu HPV-rokotusten jälkeen 445 kuolemantapausta, yli 1000 syöpätapausta, yhteensä yli 300 000 sivuvaikutusta yli 81 000 raportissa.

Näitä ilmoitettuja vakavia sivuvaikutuksia ovat mm. vaikeat päänsäryt, ortostaatinen intoleranssi, uupumus, maha- ja suolistokanavan häiriöt, neuropaattinen kipu, motoriset ongelmat, ihomuutokset, näköhäiriöt, raajojen lihasheikkous, kuukautiskierron ongelmat kuten poikkeava kuukautiskierto sekä kivuliaat ja runsaat kuukautiset.

Osa vammautuu pysyvästi vuodepotilaaksi tai joutuu käyttämään loppuelämän pyörätuolia tai muita apuvälineitä. Vaikka suoraa yhteyttä rokotteeseen ei olisi voitukaan osoittaa, niin selvää on, että tilanne on hälyyttävä. Monet näistä vakavimmin sairastuneista nuorista tytöistä ja pojista menettävät koko loppuelämän terveyden ja moni on kärjistetysti verranut verranut omaan tai lapsensa kohtaloa pahemmaksi kuin syöpään sairastuminen.

Syöpään on kuitenkin olemassa toimivia hoitoja, ja ylipäätään syöpä on vakavasti otettava sairaus. Jokainen voi kohdallaan pohtia, olisiko kuolema inhimillisempää kuin kitua vuodesta toiseen pimeässä huoneessa kovissa kivuissa ja muissa vakavissa oireissa, täysin toisten avun varassa ja ilman mitään oireita lievittävää hoitoa.

Monet näistä potilaista ovat joutuneet epäinhimillisen kohtelun uhriksi ja ovat niin traumatisoituneita kokemuksistaan, että julkisesta terveydenhuollosta haetaan apua vain viime hädässä. Pitäisikö meidän vain sulkea silmämme asialta ja jättää nämä sairastuneet nuoret huomiotta ja teeskennellä, että ongelmaa ei ole?

Edellinen kirjoitukseni [Uusi Suomi -blogi]sivustolla samasta aiheesta tavoitti yli 70 000 lukijaa. Alle kaksi viikkoa kirjoituksen julkaisun jälkeen sain ylläpidolta varoituksen, että kirjoitukseni rikkoo keskustelun sääntöjä. Kirjoitus poistettiin vain tunti tuon varoituksen antamisen jälkeen. Koskaan ei selvinnyt, millä tavalla se rikkoi sääntöjä.

Sananvapauteen vedoten, toivon kirjoitukseni säilyvän [USn] kirjoitusalustalla.

Ei auttanut vetoamiset – vaan luulisi jo ymmärrettävän: kerran netissä, aina netissä.
Tallenne poistetusta sisällöstä löytyy TÄÄLTÄ. Kuvakaappaus otettu 1.12.2020 klo 1.03:23. (Johanna/AM)

Myös Avoin Tilannehuoneen ahkerat totuuden etsijät tallettivat tämän tekstin ennen kuin US ehti sen ”hävittää” interneetsin eetteristä. Kiitos heille!

OIKAISU 3.12.2020 klo 12:30: Toimituksen kirjoittamassa ingressissä alunperin ollut väärä tieto ”kirjoittajan kaksi lasta on sairastunut HPV-rokotteesta” on korjattu – kiitos tarkkasilmäiselle lukijalle! Kirjoittajan tytär on sairastunut HPV-rokotteesta ja toinen lapsi eri rokotteesta. AM-toimitus pahoittelee virhettä, joka johtui allek. väärinymmärryksestä. –Johanna

Kuva: Kate Williams kmw152 (CC0) via Wikimedia Commons

3 comments

 1. Se että maailman valta yritetään kaapata juuri lääketeollisuuden avulla ei ole mikään ihme: poliitikot ovat luovuttaneet vallan lääkäreiden käsiin lähes kaikissa asioissa, joihin liittyy vähäinenkin rahan jakaminen. Se johtuu siitä, että poliitikot eivät luota toisiinsa. Jokainen ajattelee, että tuo toinen poliitikko on samanlainen petturi ja selkäänpuukottaja kuin minäkin.

  Selkeästi poliittisin perustein myönnettävät etuudet edellyttävät „lääkärin todistusta“.
  – Kuka voi saada eläkkeen ilman lääkärin todistusta. Jos ei pysty esittämään lääkärin allekirjoittamaa syntymätodistusta, ei eläkettä myönnetä.
  – Kuinka moni asia vaatiikaan lääkärin todistusta, että se etenisi hallinnon portailla.
  – Kuinka monen lääkärin vuosityöaika meneekään sellaisten todistusten kirjoittamiseen, joilla ei hoideta saatikka paranneta mitään sairautta.

  Kun loppupelissä lääkärit ovat kuitenkin vallanhimoisia ihmisiä siinä kuin kuka tahansa muu henkilö, niin loppupelissä tuo valta vääjäämättä hakee rajansa.
  – Onko se sittenkin rajaton? En tiedä.

  Tykkää

 2. Rapsodia.fi on kääntänyt ja tekstittänyt suomeksi dokumenttielokuvan Vaxxed 2 (Rokotettu 2), jossa haastatellaan rokotevaurion saaneita lapsia ja heidän perheitään samoin kuin rokottamattomia lapsia ja heidän perheitään sekä lääkäreitä. https://rapsodia.fi/rokotettu-2-elokuva/

  Elokuva on todella rankka katselukokemus.

  Tykkää

 3. En ole koskaan ottanut influenssarokotetta, olen vähän alle 50 vuotias.
  Työkaverit ottavat sen joka vuosi, he ovat 20-60 vuotiaita.
  Joka ainoa heistä on kipeänä useamman kerran vuodessa, usein syynä on flunssa.
  Itselläni ei ole flunssaa koskaan. Siis ei koskaan. Kuumetta ei ole ollut kuin joskus teini-iässä viimeksi. Työkavereilla on usein kuumettakin.

  Voiko heidän sairastelunsa lähde olla tuo influnessa rokote jonka ottavat joka vuosi kuin aivopesty lammaslauma, ja julistavat miten ”suuri hyöty” siitä on. Mikä hyöty ? He ovat jatkuvasti sairauslomalla kuumeen tai flunssan takia.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s