AvoinMedian lukija pohtii eri tapoja muodostaa (kansalais)mielipide ja vallanmedian vaikutusta prosessiin.
Kansalainen 0
Joillekin mielipiteen muodostaminen on elämänpituinen prosessi ja toisilla se on aina valmiina ampaisemaan suusta ulos. Kulmilla kiertää myös sitkeä huhu, jonka mukaan mielipiteen voisi joskus vaihtaa. Todisteita tällaisesta vaihto-operaatiosta ei tosin kukaan ole vielä nähnyt.
Pääosin valtamedian avulla luodut ajattelun köyhyys ja kyseenalaistamisen taakka ovat louhineet syvän kuilun mielipiteen ja valistuneen mielipiteen välille. Täytän monttua hiukan heittämällä pohdintani sen pohjalle. Pohdin siis mielipiteen muodostukseen vaikuttavia tekijöitä.
Mielipidehän voi muodostua jokaiselle eri tavalla oman kokemuksen, tietämyksen, kiinnostuksen tai vaikka vanhempiensa kertoman mukaan. Mielipide siis muodostuu hajanaisista, sekä usein vajavaisista tiedon murusista, mitä kullekin on matkan varrelta kertynyt. Aikaa syventymiseen ei tärkeänkään asian kohdalla työn ja perheen, sekä lukuisten muiden kiireiden takia vain ole riittävästi.
Mielipiteiden monogeenisyys kuitenkin paljastaa ylivoimaisesti suurimmaksi mielipiteiden muokkaajaksi ja muodostajaksi valtamedian. Monien luottamus tämän valtamedian kautta suodatetun informaation oikeellisuuteen ja täydellisyyteen on hämmästyttävää. Sokea luottamus voi olla joskus myös vaarallista.
Entäs valistunut mielipide? Mitkä kriteerit on täytettävä voidakseen olla valistuneen mielipiteen ylpeä omistaja?
Tuntien perehtyminen kyseiseen asiaan alan kirjallisuuden ja internetin kautta. Useamman asiantuntijan arvion kuunteleminen. Tilastojen tutkiminen, sekä niissä olevien ristiriitaisuuksien/epäselvyyksien syyn selvittäminen. Tapahtumien kulun ymmärtäminen. Jokaisen tiedonmurun etsiminen valheiden valtamerestä ja niistä kasattu toimiva ja looginen kokonaisuus.
Valistuneen mielipiteen muodostukseen tarvitaan siis ajan lisäksi myös vaivaa.
Kärjistetty, fiktionaalinen keskustelu mielipiteen ja valistuneen mielipiteen välillä:
Valistunut mielipide (VM): ”Miten voidaan sanoa sairaaloiden olevan täynnä, kun HUS:n alueen sairaaloissa on käynyt puolet vähemmän asiakkaita tänä kuin viime vuonna? Lisäksi viruksen takia sairaahoitoa tarvitsee vain harva. Yöpymisiä on myös huomattavasti vähemmän kuin aikaisempina vuosina.”
Mielipide (M): ”Joo, mutta kun ne tehohoitopaikat ei yksinkertaisesti riitä jos ravintoloita ei suljeta nyt ikuisiksi ajoiksi.”
VM: ”Ai, kuinka monta ihmistä on tehohoidossa tällä hetkellä?”
M: ”25 kpl.”
VM: ”Ok. No kuinka monta tehohoitopaikkaa on yhteensä?”
M: ”Ei mitään tietoa, mutta jos nyt ei ravintoloita saada suljettua ja kaikille maskipakkoa, käsidesikylpyä ja täydellistä eristäytymistä niin me kuollaan kaikki, mutta ensin äärirajat on teholla.”
VM: ”Miten tehopaikkojen riittävyys voi olla äärirajoilla, kun virallisien lukujen perusteella kapasiteetistä ei kertaakaan ole ollut edes puolia käytössä?”
Tässä kohtaa mielipide kaivaa jokerikortin valtamedian merkatusta korttipakasta.
M: ”Nyt taitaa valistuneella mielipiteellä foliopipoa vähän kiristää. Onko tullut käytyä vähän liikaa salaliittosivuilla?”
VM: ”Saattaa pipoakin kiristää, mutta selvitin silti tehopaikkojen kapasiteetin, tehopaikkojen keskimääräisen käyttöasteen ja sen, kuinka monta oli yhtäaikaisessa käytössä kevään 2020 aikana. Tämän perusteella tehopaikkojen äärirajat eivät ole näkyneet edes horisontissa.”
M: ”Niin niin, mutta meillä on rajoitustoimet purreet nyt hyvin. On vain kerta kaikkiaan pakko yhdessä pinnistää vielä kolme vuotta ja suljettava koko yhteiskunta ja vain sillä tavoin tehopaikat riittävät ehkä kaikille.”
VM: ”Tämä selvä. Siitäkin huolimatta, että toimet aiheuttavat kymmeniä kertoja enemmän uhreja ja muuta kärsimystä, psykologisista ongelmista puhumattakaan?”
M: ”Se on pieni hinta, kun kyseessä on monisairaisen ja elinikäodotteen ylittäneen ihmishenki. Meidän on suojeltava yhteiskuntamme heikoimpia.”
Tässä kohden valistuneinkin suosiolla luovuttaa.
Kuilu on siis syvä ja leveä. Yksinään syypää valtamedia tuskin tähän on, mutta avainasemassa joka tapauksessa. Monin tarkoituksellisenkin keinoin kaivettu monttu pitäisi kaikesta huolimatta täyttää.
Oman mielipiteen muodostuksen voi aloittaa ravistamalla valtamedian vaikut ajatushautomon käytäviltä pois. Vasta sen jälkeen valistunut mielipide aka salaliitto ja mielipide aka valtamedian otsikko voisivat kohdata ja kohdatessaan ymmärtää, mikä yhteinen ongelmamme on.
Kuva: moritz320, Couleur via Pixabay, YLE, Sanoma. Kuvanmuokkaus: Johanna L
Tuli kerran kirjoitettua artikkeli erään ystävän vierailun innoittamana. Vierailun aikana hän totesi olevan masentavaa kun nykyään yhä useammin sattuu, että ihmiset oikein alleviivaavat etteivät ole koskaan lukeneet jotain kirjaa/lehteä/artikkelia mutta siitä huolimatta heillä on siitä vankka, järkkymätön, luuloihin perustuva mielipide. ( https://vastavalkea.fi/2019/04/15/tietamattomyyden-demokratia-on-huono-juttu/ )
Luuloja, uskomuksia ja tapoja on vaikea murtaa. Se käy suoraan ihmisten identiteettiin, josta ne ovat kiinteähkö, mukaan vuosien mittaan minuuteen kasvanut osa, osa ”minää” itse asiassa.
Joten ”minälle” luulot, uskomukset ja tavat ovat ”tietoa”. Mutta koska ne ovat myös osa identiteettiä, niiden kyseenalaistaminen tuntuu monista hyökkäykselle henkilöä, ”minää” vastaan.
kun joku kutsuu toista tyhmäksi, hän usein itse asiassa tarkoittaa ”olet eri mieltä kanssani” josta sitten seuraa päätelmä ”kuulut eri ryhmään”. Toiset vievät tunnepohjaisen päättelynsä vaiheeseen ”kuulut eri ryhmään, olet vihollinen”. Osa ryhtyy tuo vaiheen jälkeen aktiivisiin toimiin kuten vaikkapa tehden ilmiantoja some-alustojen ylläpitäjille, yllyttäen muita toimimaan samoin ymv. Joku harva tapaus siirtyy fyysisiin keinoihin.
Huumorintaju on erinomainen varaventtiilli.
TykkääLiked by 1 henkilö
Näin se menee.. keskusteluun kykenemätön henkilö menettää malttinsa ja ottaa henkilöön tai asiattomuuksiin meneviä kommentteja mukaan keskusteluun. Natsi-kortti, foliohattu, salaliitto, korkki kiinni, rasisti jne..
Nämä ovat eräänlaisia luuseri-merkkejä. Eli kun perustellut argumentit asiasta loppuu.. käydään provokatiivisesti henkilön kimppuun. Olisko se jokin ajatteluun liittyvä system-error-puolustusmekanismi..
TykkääLiked by 1 henkilö
Olen samaa mieltä. Hävettä tämä alatyylin ”keskustelukultuuri” joka on omaksuttu, entisaikoina vaan rääväsuisiksi ja hunsvoteiksi lukeutuneet kehtasivat alentua nimittelemään ja toivottelemaan toiselle osapuolelle vastoinkäymisiä joutuessaan alakynteen väittelyssä.
Mutta sitä uutta ”sivistystä” saa nauttia myös julkisissa keskusteluissa esim. vaalien alla, kun vastapuolet eivät kunnioita toistensa puheenvuoroa, vaan huutavat sen päälle yrittäen provosoimalla sekoittaa toisen johdonmukainen ajattelukyky, ilmeisesti peläten omiin kykyihinsä selviytyä keskustelusta uskottavampana.
TykkääLiked by 1 henkilö
Julkinen coronatiedotus on peli. Siinä on harhautuksia, hyökkäyksiä, perääntymisiä, ohituksia, täsmäiskuja, kuolemia, kätkeytymisiä, yllätyksiä, shokkeja, pelkotilojen luomisia, poissulkemisia, hämäyksiä, hypnooseja, vangitsemisia.
Coronpelin suunnittelijat vaikuttavat viekkailta jesuiitoilta. Eivätkö he johdakin CIA:ta ja ovat samaten SUUREN rahan palveluksessa.
Sota ihmisyyttä vastaan on virtuaalipeli. Corona luo illusorisen casinomaailman, jonka nenästä vedetyt ihmisuhrit ottavat tosissaan.
Suunnitelman lopussa odottavat Mars – ja asteroidit, joihin louhitaan keinomaailma. Siis pako avaruuteen, mutta vain valituille. Lopputuloksessa maalla ei siis ole niin väliä. Avaruuskolonisaatio on jo pitkällä, kun USA:n avaruussotavoimat ovat julistaneet omistuksiaan aurinkokunnassamme.
TykkääLiked by 1 henkilö
Kyllä, puhut täyttä asiaa. Saatana myös puhuu minulle naapurin labradorinnoutajan kautta ja esimieheni on oikeasti liskoihminen.
TykkääTykkää
Juu, huussin peiliin viestejä ulkomaisilta tiedustelupalveluilta, kuolleita lintuja kylvävät polulleni…kirjoittaisikohan Hesari jutun, kuten tapana on..?
TykkääTykkää