KANSALAISALOITE: ulosotto kuriin!

AvoinMedia pyytää kaikkia allekirjoittamaan kansalaisaloitteen Tärkeästä asiasta, joka lainsäädäntöön oikaistuna helpottaisi monen vähävaraisen, huono-osaisen ja/tai koronakuritetun elämää.
AM:lla ei ole tekemistä aloitteen alkuunpanon kanssa. Aloitteen teksti julkaistaan seuraavassa sellaisenaan kuin se on kansalaisaloite-palveluun 1.1.2021 jätetty.

Ulosoton suojaosuuden korottaminen ja
ulosottovirkailijan provisiopalkkioiden poistaminen 

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/7746

Muutosehdotus ulosoton suojaosuuksien korottamisesta niin, että alle tuhannen euron tuloista ei ulosmitata ollenkaan. Ulosmittausmäärät alkavat vasta tuhannesta eurosta ylöspäin niin, että 1100 euron tuloista ulosmitataan 5,00 % (55e) ja progressiivisesti nousten 3000 euron tuloista vasta 33,33 % (999e).

1500–2000 euron tuloista kuitenkin ulosmitataan vain 25 %. 3000 euron tuloista noustaan progressiivisesti 5000 euron tuloihin niin, että 5000 euron ja sitä suuremmista tuloista ulosmitataan puolet. 

Ulosottovirkailijan provisiopalkkioiden poistaminen saamistaan ulosotoista.

Perustelut

Tarkoitus on helpottaa suurimman velallisten ryhmän mahdollisuuksia pystyä hoitamaan ulosotossa olevat velkansa niin, että jäljelle jäävillä tuloilla on edes jonkinlainen mahdollisuus toimia itsenäisenä kevytyrittäjänä. Kevytyrittämiseenkin kun tarvitaan kuitenkin alkupääomaa, että pystytään toiminta aloittamaan ja sitä ylläpitämään.

Nykyiset ulosotto-osuudet ovat aivan liian korkeita verrattuna tämän ajan hintakehitykseen. Laskelmissa ei ole otettu riittävän hyvin huomioon kaikkea kohtuulliseen peruselämiseen kuuluvaa, ainoastaan välttämättömimmät asumis- ja elämiskulut. Mutta heti kun kengännumerokin on suurempi, ei tarjoustuotteita enää välttämättä löydy.

Moni tarvitsee tänä päivänä monenlaisia tietoteknisiä laitteita ja ohjelmia, auton pitäminen on työttömälle kohtuuttoman kallista, mutta julkiset kulkuneuvot eivät palvele kaikkialla. Kaikille ei sovi kerrostalo- tai rivitaloasuminen harrastusten vuoksi, ja myös ulosoton jälkeen jäävien varojen on riitettävä edes jonkinmoiseen harrastustoimintaan, muuhunkin kuin television katseluun ja kävelyyn.

Tämän ajan työmarkkinatkaan eivät juurikaan tarjoa enää työtä, jolla tulee toimeen, sillä nykyisten ulosotto-osuuksien vuoksi palkkaa pitäisi saada vähintään 2000 euroa kuussa, usein jopa 2500 e/kk. Palkkoja kuitenkin alennetaan nykyaikana jatkuvasti, joten ulosottovelallisen ainoa selviytymiskeino on omatoiminen yrittäminen, mikäli velkaa on niin paljon, etteivät kuukausittaiset tulot kunnolla riitä velkajärjestelynkään aloittamiseen.

Ulosoton suojaosuuksia korottamalla on velallisilla parempi mahdollisuus suoriutua veloistaan omatoimisesti, eikä niin että ainoa maksu ulosottovelkoihin on kerran vuodessa ulosmitattava veronpalautus.

Ehdota[mme] myös, että ulosottovirkailijan proviisiot saamistaan ulosotoista poistetaan, sillä se ei palvele ketään muuta kuin ulosottovirkailijaa itseään. Se houkuttaa ulosottovirkailijaa perimään velkoja, vaikkei velallisella olisi kunnollisia mahdollisuuksia suoriutua velanmaksustaan niin, että se olisi pitkällä tähtäimellä järkevää.

Velallinen voisi pienellä pääomalla huolehtia helpommin velan maksun jatkuvuudesta kuin että velalliselta heti perittäisiin kaikki perittävissä olevat rahat.

Jokaiselle pitäisi pystyä tekemään oma henkilökohtainen ulosottosuunnitelmansa, jossa entistä paremmin ja henkilö huomioon ottaen taattaisiin velallisen itsensä mahdollisuudet parempaan ansaintaan ja samalla sitä kautta nopeampaan velkojen maksuun.

KUVAKAAPPAUS (22.1.2021 klo 4:20) kansalaisaloitepalvelun sivulta
ALLEKIRJOITA 7746

Toimitus on muokannut tekstistä joitain kielioppi- tai kirjoitusvirheitä ja merkintätapoja sekä lisännyt korostukset.

Kuva: Higher Perspective. Kuvanmuokkaus: Johanna L
(korjattu 22.1.2021 klo 14:36)

2 comments

 1. Aivanko tyhjästä ulosottoon menneet laskut ovat tulleet vai olisiko ehkä niin,että jostakin on otettu toiselta osapuolelta lainaa taikka hyödykkeitä ITSELLE? Tässä artikkelissa ei ajatella sitä oikeasti kärsivää osapuolta lainkaan. Sitä jonka omaisuutta on ulosmitattavan hallussa ja josta ulosmitattavan henkilö on hyötynyt.?

  Tykkää

  • niin,paitsi,että on tehty täysin bisnestä tosta perinnästä,jolloin lyötyä lyödään,ja vaikkei ole kai mikään rikos se velka…ainakaan vielä,niin kyllä perintään joutumista kaikkine rajoituksineen,ja ”korkoineen” käytetään ihan rangaistuksena,ja ”tuomio” pidempi kuin monissa rikoksissa,joissa se tuomio sentään pienenee matkalla…toisin,kuin velallisella!
   ihan kannatettava tää aloite,mutta mutta tarvis kyllä saada ne velat vanheneen joskus….nythän lainan myöntäjiltä on vastuu täysin poistettu,kun saavat vuosikymmeniä periä korkoineen ja kuluineen.pitäis se riski kai niilläkin olla,ehkä sitten vastuullisemmin myöntelisivät lainoja

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s