Kun nauru karkasi… ūüėā

Miten lienee päässytkään käymään niin, että nauru pääsi irralleen juuri vakavamielisessä, monella kielellä vaikenevassa Suomen maassa? Epidemia levisi niin valtaisassa mitassa, että WHO:kin joutui toteamaan olevansa voimaton: naurun tartuttamien karanteenileireille ei piisannut enää tilaa edes Pohjois-Koreassa.

Alkuun koko asiaa ei edes huomattu, ei tunnistettu. Tartunnan ensioireet olivat liev√§t ja ilmeniv√§t yleens√§ vapaa-ajalla, yksityisesti ‚Äď perheen ja l√§heisten kesken.

Ihmiset alkoivat tirskahdella katsoessaan valtakunnallisen tv- ja yleisradiokanavan uutisia tai lukiessaan aamulla päivän lehteä ennen töihin kiirehtimistä. Pankkisektorin rahapula pilkautti hilpeän kikatuksen, tukipakettiuutinen tirskahduksen.

Taudin edetessä ihmiset eivät voineet enää hallita syvältä sisimmästä pursuavia naurun purskahduksia. Turskahduksia alkoi kuulua jo julkisissa liikennevälineissä ja kauppakeskuksissa, kun viihdykkeeksi tarkoitettu radio taustahälisi vakavaa asiaa maailman tapahtumista.

Työpaikkojen kahvitauoillakaan eivät tartunnan saaneet enää kyenneet hillitsemään itseään, jos joku alkoi kertoa, mitä talossa käynyt konsultti oli sanonut kehittämiskeskustelussa, vaan nauroivat ääneen pärskyttäen kahvit pitkin pöytiä.

VIRANOMAISET H√ĄLYTTYIV√ĄT siin√§ vaiheessa, kun eduskunnan yleis√∂lehterille alkoi ilmesty√§ ihmisi√§, jotka saivat hervottomia naurukohtauksia ministerin kertoessa hallituksen asettaneen komitean tutkimaan syrj√§ytymisen ehk√§isemist√§ tai perustellessa leikkaustarpeen v√§ltt√§m√§tt√∂myytt√§.

Aahaahaa… mä pissaan kohta housuun …aiai… hahhahhaa

kaikui yleisölehteriltä häiriten kansanedustuslaitoksen keskittymistä yleiseen etuun

Toimiin tartuttiin. Ensialkuun kiellettiin pääsy täysistuntosalin yleisölehterille ja varmemmaksi vakuudeksi palkattiin erään luotettavan hallituspuolueen eräiden jäsenten omistamasta turvallisuusalan yrityksestä vartijoita estämään naureskelijoiden pääsy tiloihin, joissa päätetään kansakunnan kannalta tärkeistä asioista.

Naurajat jäivät ulos, mutta näkösälle. Alkuun tukkeutui eduskuntatalon viereinen puistikko nauravista ihmisistä, sitten Mannerheimintie. Bussiliikenteen reittejä jouduttiin siirtämään. Osa työmatkalaisista karkasi busseista kasvattamaan puistikon ja Manskin hekotuskuoroa.


TILANNE ALKOI olla kaoottinen. Helsingin Sanomat kieltäytyi kuitenkin huomioimasta ilmiötä vielä sittenkin, kun laumoittain naurajia parveili Hesarin toimitalon ulkopuolella. Huoliuutisten tuottaminen jatkui päättäväisesti Ylen ja muiden suuren rahan mediakonsernien kanssa sovitun yhteisen linjan mukaisesti. Päivän pelko -otsikointeja terävöitettiin uhkaavammiksi. Sanat paniikki, uhka, kriisi ja sota otettiin käyttöön urheilu-uutisissakin.

Asiantuntijoita, poliitikkoja, psykiatreja, yhteiskuntatieteilijöitä, NATOn ja EUn puhemiehiä sekä Yhdysvaltain suurlähettilästä haastateltiin. Kerrottiin aloitetun kansainvälisen tutkimuksen, joka yritti selvittää, oliko kyseessä jokin Venäjän pirullinen juoni epävakauttaa länsimaisia demokratioita.

Päivittäin muistettiin varoitella myös valeuutisten ja vihapuheen vahingollisista vaikutuksista.

Tästä kaikesta oli seurauksena että Pasilan, Tohlopin ja muiden valtamedian toimitusten ulkopuolelle kokoontui naurajia tuhatmäärin. Toimittajat eivät päässeet poistumaan rakennuksista ja kaikki asiantuntijahaastattelut piti hoitaa etänä.

Armeijan pioneerit määrättiin asentamaan Helsingin rautatieaseman eteen ja muihin näkyviin paikkoihin kaikkiin Suomen kaupunkeihin valtavan kokoisia näyttöjä, joiden kautta lähetettiin jatkuvaa uutisvirtaa maailman kuolemanvakavista tapahtumista. Kriisitiedotteita luettiin vartin välein.

HUOLIPUHE hirttosilmukaksi kiristyvästä taloustilanteesta ja nurkan takana vaanivasta globaalista lamasta, EU-johtajien murheesta Lähi-idän tilanteen suhteen ja Venäjän aggressiivisesta provokaatiosta säilyttää maarajansa uhkaavan lähellä NATOn rajoja aiheuttivat tartunnan saaneiden oireiden pahenemista niin, etteivät he voineet kuin kieriskellä naurusta.

Terveydenhuolto oli romahtamispisteessä, vaikka valtion hätärahoittamien kansalaisjärjestöjen vapaaehtoiset auttoivat naurajien kuljettamisessa Muonion taakse perustetulle karanteenileirille.

Sotatieteilijä ja trollinmetsästäjä tulivat julkisuuteen kertoen joutuneensa nauruhyökkäyksen kohteeksi somessa, sähköpostissa ja Maunulan bussissa. Sotatieteilijän ja trollinmetsästäjän julkinen uhriutuminen levitti tartuntaa niihinkin väestönosiin, jotka vielä toistaiseksi olivat kyenneet pysymään vakavina tilanteen vakavuuden edellyttämällä tavalla.

Tullin, lentokenttien ja laivaterminaalien henkilökunnat tiedottivat, ettei naurutaudin aiheuttama matkustajaliikenteen ruuhkautuminenkaan saanut väkeä pysymään stressaantuneena ja kiukkuisena. Jonoissa ja odotussaleissa nauraa räkätettiin aivan estoitta niin tuttujen kuin tuntemattomienkin kesken.

Maahantulo- ja maastapoistumismääräyksiä tiukennettiin, mutta se oli jo liian myöhäistä. Pian saatiin huomata, että Suomessa piipahtaneet turistit ja liiketoimiaan hoidelleet bisneshenkilöt olivat ehtineet saada tartunnan ja levittäneet sen omiin kotivaltioihinsa ympäri maailmaa.

Naurutautia ei käynyt enää salaaminen kansainväliseltä yhteisöltä. Koko Suomi määrättiin karanteeniin, mikä aiheutti maailman väestössä ennen näkemättömän valtavan naurupurkauksen. Japanissa mitattiin 7,2 Richterin asteikolla, Australiassa 6,3 ja Ruotsissa 5,5. Ruotsin vaatimattomat lukemat johtuivat fundamentalistisuvakkien suuresta määrästä väkilukuun nähden, selvisi myöhemmin.

Ep√§toivoinen Suomen hallitus pyysi apua EU-komissiolta hallitusmallin puolustussyhteisty√∂sopimuksiin vedoten ‚Äď turhaan. Nauruepidemia oli ehtinyt levit√§ jo Brysseliin. Kun p√§√§komissaari esiintyi televisiossa vedoten malttiin ja terveeseen j√§rkeen, belgialaiset unohtivat keskin√§iset riitansa ja aiheuttivat niin √§√§nekk√§√§n yhteisnaurun, ett√§ koko maan ikkunalasit s√§rkyiv√§t ja vaikeuttivat liikkumista kaduilla.

Komissio määräsi uutispimennon yli Euroopan unionin, mutta epidemian leviämistä ei voinut estää.

KANSAINV√ĄLINEN YHTEIS√Ė ryhtyi toimeen. Maailman terveysj√§rjest√∂ ja YK pitiv√§t h√§t√§kokouksen, jossa p√§√§tettiin kansainv√§lisesti sitovasta nauramisen kielt√§v√§st√§ sopimuksesta.

Yhdysvaltain presidentti otti roolinsa maailman poliisipäällikkönä haltuun ja määräsi NATOn valmistelemaan hyökkäyssuunnitelman naurun akselin kukistamiseksi. Kun käsky kävi, USAn ja NATO-maiden armeijat aloittivat liikekannallepanon.

Huippuh√§vitt√§j√§t ja muut sotateknologian ihmevempeleet j√§iv√§t kuitenkin kentille ja varikoille, kun Euroopan demokratiaa olisi pit√§nyt alkaa vahvistaa. Pommittajalent√§j√§t ja tukihenkil√∂st√∂ olivat saaneet tartunnan eiv√§tk√§ kyennyt naurultaan tarvittaviin toimiin.

Lentotukialus USS Democracy, Freedom & Liberty ajoi Maltaan tutkajärjestelmän seottua ja juuttui sinne. Järjestelmän valvonnasta vastuussa olleet olivat saaneet naurutartunnan Yhdysvaltain presidentin twiitistä, jossa kerrottiin:

‚ÄĚVapaus, l√§nsimaiset arvot, markkinatalous ja kansallinen turvallisuus ovat hy√∂kk√§yksen kohteena.‚ÄĚ

Kansalaisten internetyhteydet yritettiin blokata ja katkaista, mutta silti sosiaalisessa mediassa levisi kuvaa Maltan päällä könöttävästä lentotukialuksesta ja Bukarestin torilla joukkonauravista väenpaljouksista sekä vuodettuja nauhoituksia kansainvälisen yhteisön hätätilakokouksesta.

Vihre√§ liike reagoi antamalla julkilausuman naurun kasvihuoneilmi√∂t√§ kasvattavista vaikutuksista: nauraa r√∂h√∂tt√§v√§ ihminen turskuaa huomattavia m√§√§ri√§ hiilidioksidia ymp√§rist√∂√∂ns√§ n√§in vastuuttomasti vaarantaen hauraan ekologisen tasapainon ja edist√§en ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta.

Julkilausuma hekottelun vakavista ilmastonmuutosvaikutuksista oli se kamelin selän katkaissut korsi. Nauru valtasi kansanjoukot ja hallitukset kaatuivat dominonappuloiden tavoin joka puolella maailmaa.

Paljon, paljon my√∂hemmin ihmisist√§ oli tullut pitk√§ik√§isi√§. Vanha sanonta siit√§, ett√§ ‚ÄĚnauru pident√§√§ ik√§√§‚ÄĚ tuli osoitettua laajan empiirisen aineiston perusteella todeksi.

NAURUEPIDEMIAN SYNTYSYIST√Ą historioitsijat ja yhteiskuntatieteilij√§t p√§√§tyiv√§t siihen tulokseen, ett√§ (my√∂s uusliberalismina tunnetun) turbokapitalismin aiheuttama massaty√∂tt√∂myys ja k√∂yhyys olivat j√§tt√§neet ihmisille runsaasti vapaa-aikaa, mutta ei varallisuutta k√§ytt√§√§ sit√§ juuri muuhun kuin netiss√§ seikkailuun ‚Äď ja ajatteluun.

Kansalaiset olivat vapaan tiedon merillä seilaillessaan tutustuneet vaihtoehtoisiin näkökulmiin ja alkaneet pohtia asioita myös sen yhden tarjotun totuuden ulkopuolelta. Massatyöttömyys ja edustuksellinen demokratia yhdessä synnyttivät ihmisissä tarpeen vaihtaa mielipiteitä ja tukeutua vertaisverkostoihin.

Mikään ei ole hallituksille niin vaarallinen kuin ajatteleva kansalainen, jolla on kavereita

letkautti eräs äänekkäimmistä naurajista jälkeenpäin.

Suuren Naurun jälkeinen aika (Snjaa.) synnyttikin tukun uusia sananlaskuja. Maailmalla tunnetuin lienee:

Naurattaa niin perkeleesti, sanoi suomalainen herättyään.

Kirjoitus on julkaistu alunperin Vastavalkeassa 13.2.2017.

Keijo Kaarisade

P√ĄIVITYS 21.12.2021 klo 22:29

Kuva: Sarah Richter, Pexels, Tri Le, Pexels, Tr∆į∆°ng Ho√†ng Huy Ng√Ęn via Pixabay; Southbanksteve (CC BY 2.0) via Wikimedia Commons. Kuvanmuokkaus: Johanna L

24 comments

 1. Hieno dystopia! Mutta pit√§√§ muistaa ett√§ ”safe space” – tundrallekin siirrettyn√§ – tarkoittaa ironiasta vapaata tilaa. Tai sitten se ei tarkoita mit√§√§n.

  Tykkää

 2. Heh, heh.. viime aikoina onkin saanut nauraa ratketakseen kun on seurannut valtamediaa. Ihan kuin Pahkasikaa tai Mad-lehteä lukisi tai Kummelia katsoisi..
  Nauruhan pident√§√§ ik√§√§, joten el√§mme t√§t√§menoa ainakin satavuotiaiksi. ūüôČūüôäūüôą

  Liked by 1 henkilö

 3. Mist√§p√§ sit√§ tiet√§√§, etteik√∂ EU-tasolla jo suunniteltaisi naurun kielt√§mist√§ sen ase-luonteen (weaponized laughter ūüėÄ ) takia.

  Ainakin Suomen hallitus julkaisi vuonna 2019 54-sivuisen k√§√§nn√∂ksen Lundin yliopiston Ruotsin Myndigheten f√∂r samh√§llsskydd och beredskap (MSB) -viranomaiselle laatimasta oppaasta ‚ÄĚCountering Information Influence Activities: A handbook for communicators‚ÄĚ (Order No: MSB1263 ‚Äď Revised December 2018 ISBN: 978-91-7383-911-2) nimell√§ Informaatiovaikuttamiseen vastaaminen. Opas viestij√∂ille https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/161512/VNK_11_2019_Informaatiovaikuttamisen%20vastaaminen_web.pdf?sequence=1&isAllowed=y%EF%BB%BF

  Oppaan sivuilla 25 ja 31 kerrotaan satiirin ja parodian olevan hyväksyttäviä vain harmittomana viihteenä.

  Sill√§ ”[Informaatio]Vaikuttamiskampanja koostuu useista toimista, joista yksi on informaatiovaikuttaminen. Informaatiovaikuttamisen tulilinjalla ovat ensimm√§isin√§ yhteiskuntaa yhdess√§ pit√§v√§t sidokset, p√§√§t√∂ksentekij√∂ihin kohdistuvan luottamuksen rapauttaminen sek√§, yhteiskunnan toimivuus ja sen perusarvot, kuten demokratia, oikeusturva ja ihmisoikeudet. K√§yt√§nn√∂n keinoja ovat p√§√§t√∂ksenteon vaikeuttaminen informaatioh√§lyll√§, p√§√§tt√§jien leimaaminen kyvytt√∂miksi tai yhteiskunnallisten tilanteiden k√§rjist√§minen. Informaatiovaikuttaminen voi kohdistua my√∂s laajakantoisia taloudellisia vaikutuksia tuottaviin p√§√§t√∂ksiin.‚ÄĚ

  Asian voi nähdä toisinkin päin: valtion omiin kansalaisiinsa kohdistaman viestinnän tavoitteet ovat esimerkiksi päätöksentekijöihin kohdistuvan rapautuvan luottamuksen ylläpitäminen tuottamalla disinformaatiota päättäjien osaamisesta ja luotettavuudesta.

  Liked by 1 henkilö

  • Pohjois-Korean k√§ytt√∂√§ vertauksena voi moittia tai puolustella, mutta useimmat ymm√§rt√§v√§t sen suljetun yhteiskunnan synonyymina, oli oikeutettua tai ei.

   Satiiri ja sarkasmi ovat joissain kohdin hankalia, koska pitkiä selityksiä ja varaumia ei tekstiin sen luonteen vuoksi voi liittää.

   Tykkää

 4. Yle on ylittänyt itsensä miljoonakertaisesti. Radiota ei viitsi avata, kun aina ensimmäinen sana, minkä kuulee on corona. Kuulostaa jo papilliselta liturgialta. Ylen linja on muuttunut fundamentalistiuskovaisuudeksi. Rukoustuokioita on pitkin päivää. Corona tarkoittaa Jeesuslapsen pään ympärillä olevaa sädekehää katolisessa kirkossa.

  Tykkää

  • Mieheni sanoi samaa ūüėÄ ”Duuni on joskus kidutusta, koska siell√§ kuuluu Radio Nova. Uutiset k-paskaa ja kaikki musiikki kuulostaa Kaija Koolta”, mieheni totesi ty√∂p√§iv√§ns√§ j√§lkeen.

   Tykkää

 5. Olipa kerran.. kaksi sokeaa miestä ja elefantti.
  Yksi hapuili k√§rs√§√§ ja sanoi ”min√§ tied√§n mik√§ elefantti on!”.
  Toinen tarrasi h√§nn√§st√§ ja sanoi ”ei, min√§ tied√§n mik√§ elefantti on!”.
  Miehet perustivat kärsä- ja häntäpuolueet ja aloittivat tappelun.
  Miesten moksiessa toisiaan, norsu löntösteli jonnekin horisontin taakse.
  Ei korvaansa lotkauttanut.

  Antoine oli likinäköinen ranskalainen norsufilosofi ja kiljunkeittäjä.
  Hän oli joskus ohimennen nähnyt norsun kaukaa.
  Näkörajoitteinen havaintonsa oli, että otus saattaisi koostua sekä kärsästä, että hännästä.
  Humalispäissään ja varomattomuuttaan meni lausumaan käsityksensä ääneen kylän torilla.
  Sekä kärsä-, että häntäjengit pistivät Antoinea turpiin.

  Antoinen, hieman hampaattomia, päiväkirjapohdintoja isoista ja pienistä eläimistä:
  ——————————————————————————————————————————————
  Antoine Bechamp : ”The Blood and its Third Anatomical Element”
  [http://whale.to/v/bechamp_b1.html#CHAPTER_8_]

  (Elefantti on alku ja loppu. Kärsä ja häntä. Molemmat osa samaa otusta.):
  ”The MICROZYMA IS at THE BEGINNING AND at THE END of every living organization.”

  (Elefanttien k√§ytt√§mist√§ valeasuista. He on tooosi hyvi√§ piiloutumaan. Olohuoneessasi voi olla monta.(”vibrioniens”=pikkup√∂p√∂t) ):
  ”The essential biological characters of the MICROZYMAS ARE to be CREATORS OF CELLULES BY SYNTHESIS and OF VIBRIONIENS BY EVOLUTION.”

  (7-vuotinen norsunkuivausprojekti. Siemen jäi. Oikeissa olosuhteissa Рvuosi tai miljoona, hällä väliä, elefantit on kärsivällisiä Рsiemen aloitti uudestaan. Kaikki kiva alkaa aina kiljunteolla.):
  ”A kitten was killed and buried between two beds of pure carbonate of lime, and left in a cylindrical glass vessel, covered with a small quantity of paper in such wise that the air had free access to it, but its dust was excluded. The experiment lasted seven years. Every part of the body, except some fragments of bone, had disappeared. The carbonate of lime was perfectly white, so complete had been the work of destruction. Under the microscope, nothing was to be seen in the upper layers of the carbonate except microscopic crystals of aragonite of this carbonate; but in the beds adjacent to the place, and UNDERNEATH, where the KITTEN had been, and beneath, there WERE crowds of glittering MOTILE MICROZYMAS, such as are to be seen in the chalk of Sens, etc.
  And with this kind of artificial calcareous rock, containing the microzymas of an animal of the present day, I was ABLE TO REPEAT the experiments on FERMENTATION which I had made with the chalk of Sens and with other calcareous rocks…
  …I have learned that the MICROZYMAS OF an entire BODY, or of the liver, of the heart, of the lungs, of the kidneys, under the conditions of my experiment BECOME BACTERIA in the first phases of the phenomenon, these THEN DISAPPEAR, BECOMING AGAIN MICROZYMAS..‚ÄĚ

  Sen pituinen se.

  Minusta, paitsi nauru, myös eläinsadut ja kilju täytyy kriminalisoida. [NOEIOIKEESTI]

  Tykkää

  • Perinteisesti kilju laitetaan kuulemma k√§ym√§√§n muurahaispes√§√§n. Ilmeisesti optimaalinen paikka MICROZYMASin toiminnalle?

   Naurua on nykyään liian vähän, ivallisuutta ja ilkeyttä, vahingoniloa ja vahingoittamisen halua ihan liikaa.

   Vastakkainasettelua lietsotaan ihan tahallaan. Nyt my√∂s maskilliset vs. maskittomat –versiona.

   On kammottavaa, miten siihen menty helposti mukaan. Ja silti voin ymm√§rt√§√§ sen — itse√§√§n joutuu vahtimaan — miten se tapahtuu. Ihmiset nauttivat kiihdyksiss√§ olemisesta.

   Asioista etääntyminen, niiden tarkisteleminen kiihkotta ja illuusioitta ei ole ihan niin helppoa, miltä se kuulostaa, ihmisiä kun olemme.

   Kenties kuitenkin, jos jaksaa yrittää ja nähdä vaivaa, huomaa että se ponnistelu kannatti. Psyykkinen ja fyysinen olotila paranee, kun ei laukkaa hengästyneenä Yleinen hysteria -pilvessä.

   Hajaseutuasumisen etuja on nyt, ettei paniikkia hierota vasten kasvojasi kuten kaupungeissa tapahtuu.

   Kaupungissa olisin vaarassa muuttua √§rtyneen kautta kyyniseksi, tunnen itseni siin√§ kohtaa ūüėÄ

   Tykkää

  • Riikka. Muistaakseni harrastelit kanankasvatusta. Ehk√§p√§ olet joskus pohtinut munakana-asioita.

   ———————————————————————–
   Antoinella oli aikaa myös lintufilosofiaan.

   ”The vitellin microzymas of the egg of the fowl DO NOT PRE-EXIST in the ovule; they are the result of a substantial development, and of the proliferation of the ovular microzymas.
   To prove this, it will be sufficient to make the elementary analysis of the microzymas of the vitellus of the fowl’s egg, and of those of the ovules remaining in the Graafian vesicle, while these ovules are only a few millimetres in diameter. The following are these analyses:
   Vitellin Microzymas Ovular Microzymas
   Carbon 52.67% 50.63%
   Hydrogen 7.17% 7.36%
   Nitrogen 15.71% 15.67%
   Oxygen, etc. 1
   … It is thus evident that the microzymas of the ovule become vitellin microzymas by substantial development, while they multiply and the vitellus grows. In short, one may say that the OVULAR MICROZYMAS BECOME VITELLIN MICROZYMAS by maturing.” (vitellin=keltuainen, fowl=kanalintu, Graafian follicle=kyps√§ munarakkula)

   Siis. Ensin keltuaisen rakennusmiehiä ei ole. Sitten heitä ON. Aha. Notta hatusta tupsahti jänis. Taikuutta.

   ————————————————————————
   Seuraavaa voi kokeilla kotonakin.
   Ota kananmuna. Aseta huoneenlämpöön. Odota tooosi pitkään.
   Pitele nenääsi ja kopsauta muna rikki (kannattanee tehdä ulkoilmassa).
   PIlaantuiko muna? Miksi ihmeessä? Ota mikroskooppi.
   Näkyykö pilaantuneessa munassa hajottajapöpöjä? a) kyllä, b) ei.
   Jos a), niin mistäpä luulet heidän sinne ilmaantuneen? Munan a) sisä-, vaiko b) ulkopuolelta?

   Siis. Ensin purkumiehiä ei ole. Sitten projektiaikataulu kusee ja eräänä aamuna.. tontilla ON puskutraktoreita. Niin jotta pakokaasut oksettaa heikompaa. Tehokasta. Tarkoituksenmukaista.

   ———————————————————————-
   Antoinella oli yksi ystävä. Saksalainen nimeltään Gunther (tietysti). Myös Gunther oli näkövammainen. Räpäytti aina silmiään väärällä hetkellä.
   ‚ÄúIn the new formation of filum and head, atomic-physical and quantum-biological factors play a decisive role. This is visible from the sudden occurrences by the leap of these new formations. The formational processes of a filum with a head resulting in what is called the chondrit, OCCURS WITHIN THE SMALLEST FRACTION OF A SECOND, which is therefore not observable by the eye looking through the microscope; the NEW DEVELOPMENTAL FORMS ARE SUDDENLY THERE.‚ÄĚ

   Siis. Ensin petrimaljassa on p√∂p√∂j√§ mallia ”x”. R√§ps. Nyt he ON jo mallia ”y”. Ketter√§√§.

   ——————————————————————-
   Miten minusta näyttäisi.. ihan kuin.. yhdenlaisesta elämästä kehittyisi toisenlaista? Olosuhteisiin sopeutuen.
   Sopeutusaikataulua eivät rajoita 6-viikkoiset yyteet ja lupaprosessit. Se on niinku sanottu ja tehty.
   Kaikki tapahtuu avonaisten, mutta silti sokeiden silmiemme edessä. Tai noh.. Guntherin tapauksessa, suljettujen.

   Tiedämmeköhän ilmiölle hienoa nimeä?
   5p vihje: aivopesuloissa jaaritellaan kuralätäkkösattumuksista..
   3p vihje: ..ja ziljoonistabiljoonista vuosista..
   1p vihje: ..ja hirveänkamalanvaltavanhurjanisoista tyrannosaurauksista..
   Hmmpph. Ja mitä muuta se opettaja teille tänään valehteli? Tämänkin vahingon oikomisessa palaa taas aikaa ja tupakkia.

   Pieni.. vikkelä.. adaptiivinen.. tehokas.. tarkoituksenmukainen.. optimaalinen. Kuulostaako edes etäisesti AstraGatesPfizerZenecan DNA-pajan tuotoksilta?

   Ainoastaan yksi tehdas pystyy täydellisyyteen. Sen tehtaan Insinöörin edessä, vähäisempien apumekaanikkojen olisi syytä olla hyvin nöyrää poikaa. Ottaa lakki päästä ja vetää leuka rintaan.

   Jos lähdetään kehään ottamaan matsia, niin siellä käy näin: 1) Ammattilaisen kirppu väistää vaivatta ja 2) amatöörien Frankenstein potkaisee itseään leukaan. Taas kerran ja joka kerta. Tragikoomista näytelmässä on, että 1) kirppu ei haasta riitaa ja 2) amatöörit itse koostuvat kirppuista. Turhuuksien turhuus ja apinalauman viisauden multihuipentuma.

   ——————————————————————–
   ”Onko muurahaispes√§ optimaalinen paikka?”
   Ihminen ja savolainen olivat venheellä järvellä. Ihminen kysymään savolaiselta;
   -”Ylt√§√§k√∂ t√§ss√§ jalat pohjaan?”
   -”No jotokkiisa ylt√§√§.”
   Ihminen hyppäsi järveen ja painui uppeluksiin. Räpiköi pärskien takaisin pinnalle ja oli vihainen.
   -”Mit√§ helv..√§?! Sanoit jotta ylt√§√§ jalat pohjaan!”
   -”No jotokkiisa ylt√§v√§t. Mutta ei p√§√§s oo samaan aikaan pinnalla..”
   Melkein mukavana miehenä (ja ainoastaan puolisavolaisena) vastaan: No jotokkiisa. On se ERILAINEN paikka.
   Piirrustukset, ty√∂menetelm√§t ja tekij√§t ovat AINA optimaalisia. Jollekin tontille ja joihinkin tarvikkeisiin n√§hden. Joten jokainen tonttikin on AINA optimaalinen – jollekin tuotokselle. Sokeria, vett√§ ja l√§mp√∂√§ – optimituotos kiljup√∂p√∂. Tai niinku t√§ysammattilainen ja -savolainen kirvesmies asian er√§√§n kes√§p√§iv√§n p√§√§tteeksi kiteytti: ”aika hyvin tehty. t√§m√§nn√§k√∂isilt√§ miehilt√§”.

   Tykkää

   • Jo pahaisena pilttin√§ oivalsin: Ymm√§rr√§n, etten ymm√§rr√§ kaikkea.

    Ei ole ollut syytä muuttaa mieltäni sen havainnon suhteen.

    Minulla tosiaan on kanoja ja kukkoja. Niiden seuraaminen on kiehtovaa. Ryhmäkäyttäytymisessä muistuttavat monessa asiassa ihmisiä:D

    Tykkää

   • Lapsissa asuu paljon viisautta. Kanoista en ole aivan varma.

    Pikkupoikien kielelle.. Antoinen ja Guntherin sanoman voisi ehkä kääntää näin:
    ”mutsis ja faijas oli bakteerip√∂p√∂j√§ kun sinua teki”.

    Arvovaltaiset kuuntelijat ainakin kuulemansa em.provokaatioksi tulkitsivat ja siihen asianmukaisesti vastasivat. ūüôā

    Tykkää

   • No, min√§h√§n sanoinkin ett√§ kanat muistuttavat monessa asiassa ihmisi√§, viisaudesta en maininnut mit√§√§n ūüėČ

    Ihmisessä on paljon mikrobeja, voi sanoa että elintoimintomme on riippuvaista mikrobeista; elämme symbioosissa mikrobiomin kanssa; emme tule toimeen ilman sitä https://microbiomejournal.biomedcentral.com/

    Desinfiointi-into ei välttämättä ole terveydellemme hyväksi. Antoine ja Gunther ovat olleet jäljillä.

    Tykkää

   • Ei kai kukaan v√§itt√§nyt sinun lausuneen kanojen viisaudesta mit√§√§n.. ihan oman henkkoht ep√§ilyni esitin ūüôā

    IKEAn paketeista löytyy lastulevyjä, ruuveja ja kokoonpano-ohjeita.
    Heistä syntyy sitten symbioottinen huonekalu-organismi. Koostuen sekä ruuveista, että lastulevyistä.
    Asiakas itte valitsee mallin ja värin, itte pähkii ohjetta ja pyörittelee levyjä, itte roudaa paketin kolmanteen kerrokseen.
    Ihan kiva. Mutta hyvin kaukana täydellisyydestä on ruåttalaisten toimintamalli.

    Kun etsit√§√§n Ison Pajan k√§denj√§lke√§, etsit√§√§n T√ĄYDELLISYYTT√Ą.
    L√§hett√§m√∂lt√§ olisi hyvin puutteellinen suoritus j√§tt√§√§ pienenpienetkin ruuvit pois paketista – ”tottapa asiakas heit√§ jostain l√∂yt√§√§”.
    Puhdasta vittuilua olisi 52 kg -toimituspaketti – ”artisti maksaa ja asiakas kantaa”.
    Ei olisi viimoisen p√§√§lle mietitty√§ antaa elementtil√§j√§√§ ja ohjeliuskaa – ”kasaa kuule m√∂√∂belis ihan itte vaan, hehe..”.
    Ent√§p√§ jos jotain menee rikki? -”korjaa itte, jos osaat. jos et, kierr√§tys on sun vastuullasi. 52kg j√§telavalle. lajittele PP 05 ja poltettava j√§te erikseen.”
    Juueinäin.

    Täydelliseen avaimet-käteen toimitukseen kuuluu KAIKKI.
    1) Sisustussuunnittelu. Jos kartanoosi sopii norsu, saat Stor-Elefanttenin. Pienemp√§√§n lukaaliin mallisto ”Lilla-P√∂p√∂” passar just bra.
    2) Toimitus ja kokoonpano. Hyvin pieni valkokypäräinen mies saapuu. Luo työnjohdon. Työnjohto luo erikoistyömiehet. Erikoistyömiehet luovat kaikki ruuvit ja lastulevyt. Tarvittava materiaali imaistaan suoraan ympäristöstä.
    3) Ylläpito. Jos huonekaluusi tulee kolhu, luodaan remonttiryhmä. Piikkaavat vauriokohdan auki ja viskovat romut pihalle. Pakkeloivat ja parsivat. Maalaavat ja siivoavat.
    4) Kierrätys. Kun huonekalu muuttuu korjauskelvottomaksi, luodaan purkuporukka. Pistävät rakennelman atomeiksi moottorisahoillaan. Lopuksi purkutiimi purkaa itsensä. Sitten tuuli puhaltaa taikapölyhippusetkin pois.. kohti uusia haasteita, uusia olohuoneita.

    T√§ydellisyydess√§, asiakkaan vastuulle j√§√§.. niin mit√§? Ehk√§p√§ vain kirjahyllyn t√§ytt√§minen. Sohvalla istuminen. Turpansa kiinni pit√§minen. Taikuuden ihastelu. PALJON vaikeampia teht√§vi√§ kuin uskoisi. Asiakkaalla kun on palava halu esitt√§√§ mielipiteit√§ ja vaatimuksia, neuvoa ja auttaa ammattimiehi√§, ehk√§ jopa leikki√§ itse diy-raksa-ranea – ”kyll√§h√§n min√§kin..”

    Autokorjaamon ikkunassa oli kerran tuntihintoja. Nousevan taksan mukaan:
    ”ty√∂” – ”ty√∂, asiakkaan osilla” – ”ty√∂, asiakas katsoo vierest√§” – ”ty√∂, asiakkaan neuvoessa” – ”ty√∂, asiakkaan auttaessa”.
    Edes Pärnänen ei hinnoitellut vaihtoehtoa:
    ”asiakkaan oma ty√∂, asiakkaan pahoinpidelless√§ sek√§ henkil√∂kuntaa ett√§ itse√§√§n.”
    Kuulostaa aika kalliilta. Ehkäpä hänellä ei ollut tarpeeksi numeroita. Tai Pärnänen oli mukava mies, eikä osannut vaihtoehtoa kuvitellakaan.

    Tykkää

  • On t√§ss√§ koomisetkin puolensa. Ruotsikin ostaa nyt Puolasta hiilivoimas√§hk√∂√§ luovuttuaan ydinvoimasta ja siirrytty√§√§n vihre√§√§n energiantuotantoon: vuotuinen talvi ja pakkaset ”yll√§ttiv√§t” ūüėÄ

   Kiina porskuttaa eteenp√§in, koska heill√§ on ilmastosopimuksen takia ”lupa saastuttaa” vuoteen 2030 asti, saavat vedetty√§ melkoisen taloudellisen kaulan siin√§ ajassa.

   Viel√§ kun joku keksisi, miten ongelmaj√§te-tuuliturbiinit h√§vitet√§√§n turvallisesti niiden tultua elinkaarensa p√§√§h√§n…

   Tykkää

  • Ja Teksasissa, Louisianassa ja Missisippiss√§ parhaillaan, kun ilmastonl√§mpeneminen toi -18 asteen pakkaset ja j√§√§dytti tuuliturbiinit, sotki s√§hk√∂njakelun.

   3 miljoonaa ilman sähköjä pakkasessa, pakkasen takia, ja 20 kuollutta.

   Poloiset. Sielläpäin maailmaa ei juuri harrasteta talviasuttavaksi rakentamista.

   https://abc11.com/2021-winter-storm-weather-texas-south/10347414/?ut

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimiss√§. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimiss√§. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s