Kun nauru karkasi… 😂

Miten lienee päässytkään käymään niin, että nauru pääsi irralleen juuri vakavamielisessä, monella kielellä vaikenevassa Suomen maassa? Epidemia levisi niin valtaisassa mitassa, että WHO:kin joutui toteamaan olevansa voimaton: naurun tartuttamien karanteenileireille ei piisannut enää tilaa edes Pohjois-Koreassa.

Alkuun koko asiaa ei edes huomattu, ei tunnistettu. Tartunnan ensioireet olivat lievät ja ilmenivät yleensä vapaa-ajalla, yksityisesti – perheen ja läheisten kesken.

Ihmiset alkoivat tirskahdella katsoessaan valtakunnallisen tv- ja yleisradiokanavan uutisia tai lukiessaan aamulla päivän lehteä ennen töihin kiirehtimistä. Pankkisektorin rahapula pilkautti hilpeän kikatuksen, tukipakettiuutinen tirskahduksen.

Taudin edetessä ihmiset eivät voineet enää hallita syvältä sisimmästä pursuavia naurun purskahduksia. Turskahduksia alkoi kuulua jo julkisissa liikennevälineissä ja kauppakeskuksissa, kun viihdykkeeksi tarkoitettu radio taustahälisi vakavaa asiaa maailman tapahtumista.

Työpaikkojen kahvitauoillakaan eivät tartunnan saaneet enää kyenneet hillitsemään itseään, jos joku alkoi kertoa, mitä talossa käynyt konsultti oli sanonut kehittämiskeskustelussa, vaan nauroivat ääneen pärskyttäen kahvit pitkin pöytiä.

VIRANOMAISET HÄLYTTYIVÄT siinä vaiheessa, kun eduskunnan yleisölehterille alkoi ilmestyä ihmisiä, jotka saivat hervottomia naurukohtauksia ministerin kertoessa hallituksen asettaneen komitean tutkimaan syrjäytymisen ehkäisemistä tai perustellessa leikkaustarpeen välttämättömyyttä.

Aahaahaa… mä pissaan kohta housuun …aiai… hahhahhaa

kaikui yleisölehteriltä häiriten kansanedustuslaitoksen keskittymistä yleiseen etuun

Toimiin tartuttiin. Ensialkuun kiellettiin pääsy täysistuntosalin yleisölehterille ja varmemmaksi vakuudeksi palkattiin erään luotettavan hallituspuolueen eräiden jäsenten omistamasta turvallisuusalan yrityksestä vartijoita estämään naureskelijoiden pääsy tiloihin, joissa päätetään kansakunnan kannalta tärkeistä asioista.

Naurajat jäivät ulos, mutta näkösälle. Alkuun tukkeutui eduskuntatalon viereinen puistikko nauravista ihmisistä, sitten Mannerheimintie. Bussiliikenteen reittejä jouduttiin siirtämään. Osa työmatkalaisista karkasi busseista kasvattamaan puistikon ja Manskin hekotuskuoroa.


TILANNE ALKOI olla kaoottinen. Helsingin Sanomat kieltäytyi kuitenkin huomioimasta ilmiötä vielä sittenkin, kun laumoittain naurajia parveili Hesarin toimitalon ulkopuolella. Huoliuutisten tuottaminen jatkui päättäväisesti Ylen ja muiden suuren rahan mediakonsernien kanssa sovitun yhteisen linjan mukaisesti. Päivän pelko -otsikointeja terävöitettiin uhkaavammiksi. Sanat paniikki, uhka, kriisi ja sota otettiin käyttöön urheilu-uutisissakin.

Asiantuntijoita, poliitikkoja, psykiatreja, yhteiskuntatieteilijöitä, NATOn ja EUn puhemiehiä sekä Yhdysvaltain suurlähettilästä haastateltiin. Kerrottiin aloitetun kansainvälisen tutkimuksen, joka yritti selvittää, oliko kyseessä jokin Venäjän pirullinen juoni epävakauttaa länsimaisia demokratioita.

Päivittäin muistettiin varoitella myös valeuutisten ja vihapuheen vahingollisista vaikutuksista.

Tästä kaikesta oli seurauksena että Pasilan, Tohlopin ja muiden valtamedian toimitusten ulkopuolelle kokoontui naurajia tuhatmäärin. Toimittajat eivät päässeet poistumaan rakennuksista ja kaikki asiantuntijahaastattelut piti hoitaa etänä.

Armeijan pioneerit määrättiin asentamaan Helsingin rautatieaseman eteen ja muihin näkyviin paikkoihin kaikkiin Suomen kaupunkeihin valtavan kokoisia näyttöjä, joiden kautta lähetettiin jatkuvaa uutisvirtaa maailman kuolemanvakavista tapahtumista. Kriisitiedotteita luettiin vartin välein.

HUOLIPUHE hirttosilmukaksi kiristyvästä taloustilanteesta ja nurkan takana vaanivasta globaalista lamasta, EU-johtajien murheesta Lähi-idän tilanteen suhteen ja Venäjän aggressiivisesta provokaatiosta säilyttää maarajansa uhkaavan lähellä NATOn rajoja aiheuttivat tartunnan saaneiden oireiden pahenemista niin, etteivät he voineet kuin kieriskellä naurusta.

Terveydenhuolto oli romahtamispisteessä, vaikka valtion hätärahoittamien kansalaisjärjestöjen vapaaehtoiset auttoivat naurajien kuljettamisessa Muonion taakse perustetulle karanteenileirille.

Sotatieteilijä ja trollinmetsästäjä tulivat julkisuuteen kertoen joutuneensa nauruhyökkäyksen kohteeksi somessa, sähköpostissa ja Maunulan bussissa. Sotatieteilijän ja trollinmetsästäjän julkinen uhriutuminen levitti tartuntaa niihinkin väestönosiin, jotka vielä toistaiseksi olivat kyenneet pysymään vakavina tilanteen vakavuuden edellyttämällä tavalla.

Tullin, lentokenttien ja laivaterminaalien henkilökunnat tiedottivat, ettei naurutaudin aiheuttama matkustajaliikenteen ruuhkautuminenkaan saanut väkeä pysymään stressaantuneena ja kiukkuisena. Jonoissa ja odotussaleissa nauraa räkätettiin aivan estoitta niin tuttujen kuin tuntemattomienkin kesken.

Maahantulo- ja maastapoistumismääräyksiä tiukennettiin, mutta se oli jo liian myöhäistä. Pian saatiin huomata, että Suomessa piipahtaneet turistit ja liiketoimiaan hoidelleet bisneshenkilöt olivat ehtineet saada tartunnan ja levittäneet sen omiin kotivaltioihinsa ympäri maailmaa.

Naurutautia ei käynyt enää salaaminen kansainväliseltä yhteisöltä. Koko Suomi määrättiin karanteeniin, mikä aiheutti maailman väestössä ennen näkemättömän valtavan naurupurkauksen. Japanissa mitattiin 7,2 Richterin asteikolla, Australiassa 6,3 ja Ruotsissa 5,5. Ruotsin vaatimattomat lukemat johtuivat fundamentalistisuvakkien suuresta määrästä väkilukuun nähden, selvisi myöhemmin.

Epätoivoinen Suomen hallitus pyysi apua EU-komissiolta hallitusmallin puolustussyhteistyösopimuksiin vedoten – turhaan. Nauruepidemia oli ehtinyt levitä jo Brysseliin. Kun pääkomissaari esiintyi televisiossa vedoten malttiin ja terveeseen järkeen, belgialaiset unohtivat keskinäiset riitansa ja aiheuttivat niin äänekkään yhteisnaurun, että koko maan ikkunalasit särkyivät ja vaikeuttivat liikkumista kaduilla.

Komissio määräsi uutispimennon yli Euroopan unionin, mutta epidemian leviämistä ei voinut estää.

KANSAINVÄLINEN YHTEISÖ ryhtyi toimeen. Maailman terveysjärjestö ja YK pitivät hätäkokouksen, jossa päätettiin kansainvälisesti sitovasta nauramisen kieltävästä sopimuksesta.

Yhdysvaltain presidentti otti roolinsa maailman poliisipäällikkönä haltuun ja määräsi NATOn valmistelemaan hyökkäyssuunnitelman naurun akselin kukistamiseksi. Kun käsky kävi, USAn ja NATO-maiden armeijat aloittivat liikekannallepanon.

Huippuhävittäjät ja muut sotateknologian ihmevempeleet jäivät kuitenkin kentille ja varikoille, kun Euroopan demokratiaa olisi pitänyt alkaa vahvistaa. Pommittajalentäjät ja tukihenkilöstö olivat saaneet tartunnan eivätkä kyennyt naurultaan tarvittaviin toimiin.

Lentotukialus USS Democracy, Freedom & Liberty ajoi Maltaan tutkajärjestelmän seottua ja juuttui sinne. Järjestelmän valvonnasta vastuussa olleet olivat saaneet naurutartunnan Yhdysvaltain presidentin twiitistä, jossa kerrottiin:

”Vapaus, länsimaiset arvot, markkinatalous ja kansallinen turvallisuus ovat hyökkäyksen kohteena.”

Kansalaisten internetyhteydet yritettiin blokata ja katkaista, mutta silti sosiaalisessa mediassa levisi kuvaa Maltan päällä könöttävästä lentotukialuksesta ja Bukarestin torilla joukkonauravista väenpaljouksista sekä vuodettuja nauhoituksia kansainvälisen yhteisön hätätilakokouksesta.

Vihreä liike reagoi antamalla julkilausuman naurun kasvihuoneilmiötä kasvattavista vaikutuksista: nauraa röhöttävä ihminen turskuaa huomattavia määriä hiilidioksidia ympäristöönsä näin vastuuttomasti vaarantaen hauraan ekologisen tasapainon ja edistäen ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta.

Julkilausuma hekottelun vakavista ilmastonmuutosvaikutuksista oli se kamelin selän katkaissut korsi. Nauru valtasi kansanjoukot ja hallitukset kaatuivat dominonappuloiden tavoin joka puolella maailmaa.

Paljon, paljon myöhemmin ihmisistä oli tullut pitkäikäisiä. Vanha sanonta siitä, että ”nauru pidentää ikää” tuli osoitettua laajan empiirisen aineiston perusteella todeksi.

NAURUEPIDEMIAN SYNTYSYISTÄ historioitsijat ja yhteiskuntatieteilijät päätyivät siihen tulokseen, että (myös uusliberalismina tunnetun) turbokapitalismin aiheuttama massatyöttömyys ja köyhyys olivat jättäneet ihmisille runsaasti vapaa-aikaa, mutta ei varallisuutta käyttää sitä juuri muuhun kuin netissä seikkailuun – ja ajatteluun.

Kansalaiset olivat vapaan tiedon merillä seilaillessaan tutustuneet vaihtoehtoisiin näkökulmiin ja alkaneet pohtia asioita myös sen yhden tarjotun totuuden ulkopuolelta. Massatyöttömyys ja edustuksellinen demokratia yhdessä synnyttivät ihmisissä tarpeen vaihtaa mielipiteitä ja tukeutua vertaisverkostoihin.

Mikään ei ole hallituksille niin vaarallinen kuin ajatteleva kansalainen, jolla on kavereita

letkautti eräs äänekkäimmistä naurajista jälkeenpäin.

Suuren Naurun jälkeinen aika (Snjaa.) synnyttikin tukun uusia sananlaskuja. Maailmalla tunnetuin lienee:

Naurattaa niin perkeleesti, sanoi suomalainen herättyään.

Kirjoitus on julkaistu alunperin Vastavalkeassa 13.2.2017.

Keijo Kaarisade

PÄIVITYS 21.12.2021 klo 22:29

Kuva: Sarah Richter, Pexels, Tri Le, Pexels, Trương Hoàng Huy Ngân via Pixabay; Southbanksteve (CC BY 2.0) via Wikimedia Commons. Kuvanmuokkaus: Johanna L

24 comments

  1. Hieno dystopia! Mutta pitää muistaa että ”safe space” – tundrallekin siirrettynä – tarkoittaa ironiasta vapaata tilaa. Tai sitten se ei tarkoita mitään.

    Tykkää

  2. Heh, heh.. viime aikoina onkin saanut nauraa ratketakseen kun on seurannut valtamediaa. Ihan kuin Pahkasikaa tai Mad-lehteä lukisi tai Kummelia katsoisi..
    Nauruhan pidentää ikää, joten elämme tätämenoa ainakin satavuotiaiksi. 🙉🙊🙈

    Liked by 1 henkilö

  3. Mistäpä sitä tietää, etteikö EU-tasolla jo suunniteltaisi naurun kieltämistä sen ase-luonteen (weaponized laughter 😀 ) takia.

    Ainakin Suomen hallitus julkaisi vuonna 2019 54-sivuisen käännöksen Lundin yliopiston Ruotsin Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) -viranomaiselle laatimasta oppaasta ”Countering Information Influence Activities: A handbook for communicators” (Order No: MSB1263 – Revised December 2018 ISBN: 978-91-7383-911-2) nimellä Informaatiovaikuttamiseen vastaaminen. Opas viestijöille https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/161512/VNK_11_2019_Informaatiovaikuttamisen%20vastaaminen_web.pdf?sequence=1&isAllowed=y%EF%BB%BF

    Oppaan sivuilla 25 ja 31 kerrotaan satiirin ja parodian olevan hyväksyttäviä vain harmittomana viihteenä.

    Sillä ”[Informaatio]Vaikuttamiskampanja koostuu useista toimista, joista yksi on informaatiovaikuttaminen. Informaatiovaikuttamisen tulilinjalla ovat ensimmäisinä yhteiskuntaa yhdessä pitävät sidokset, päätöksentekijöihin kohdistuvan luottamuksen rapauttaminen sekä, yhteiskunnan toimivuus ja sen perusarvot, kuten demokratia, oikeusturva ja ihmisoikeudet. Käytännön keinoja ovat päätöksenteon vaikeuttaminen informaatiohälyllä, päättäjien leimaaminen kyvyttömiksi tai yhteiskunnallisten tilanteiden kärjistäminen. Informaatiovaikuttaminen voi kohdistua myös laajakantoisia taloudellisia vaikutuksia tuottaviin päätöksiin.”

    Asian voi nähdä toisinkin päin: valtion omiin kansalaisiinsa kohdistaman viestinnän tavoitteet ovat esimerkiksi päätöksentekijöihin kohdistuvan rapautuvan luottamuksen ylläpitäminen tuottamalla disinformaatiota päättäjien osaamisesta ja luotettavuudesta.

    Liked by 1 henkilö

  4. Hieno tarina! Ainoa seikka, joka hiukan pisti silmään, on ingressissä oleva viittaus Pohjois-Koreaan. Jotkin viralliset totuudet tuntuvat istuvan sen verran lujassa, ettei niistä pääse irti edes tällaisen jutun kirjoitaja.

    Liked by 1 henkilö

    • Pohjois-Korean käyttöä vertauksena voi moittia tai puolustella, mutta useimmat ymmärtävät sen suljetun yhteiskunnan synonyymina, oli oikeutettua tai ei.

      Satiiri ja sarkasmi ovat joissain kohdin hankalia, koska pitkiä selityksiä ja varaumia ei tekstiin sen luonteen vuoksi voi liittää.

      Tykkää

  5. Yle on ylittänyt itsensä miljoonakertaisesti. Radiota ei viitsi avata, kun aina ensimmäinen sana, minkä kuulee on corona. Kuulostaa jo papilliselta liturgialta. Ylen linja on muuttunut fundamentalistiuskovaisuudeksi. Rukoustuokioita on pitkin päivää. Corona tarkoittaa Jeesuslapsen pään ympärillä olevaa sädekehää katolisessa kirkossa.

    Tykkää

    • Mieheni sanoi samaa 😀 ”Duuni on joskus kidutusta, koska siellä kuuluu Radio Nova. Uutiset k-paskaa ja kaikki musiikki kuulostaa Kaija Koolta”, mieheni totesi työpäivänsä jälkeen.

      Tykkää

  6. Olipa kerran.. kaksi sokeaa miestä ja elefantti.
    Yksi hapuili kärsää ja sanoi ”minä tiedän mikä elefantti on!”.
    Toinen tarrasi hännästä ja sanoi ”ei, minä tiedän mikä elefantti on!”.
    Miehet perustivat kärsä- ja häntäpuolueet ja aloittivat tappelun.
    Miesten moksiessa toisiaan, norsu löntösteli jonnekin horisontin taakse.
    Ei korvaansa lotkauttanut.

    Antoine oli likinäköinen ranskalainen norsufilosofi ja kiljunkeittäjä.
    Hän oli joskus ohimennen nähnyt norsun kaukaa.
    Näkörajoitteinen havaintonsa oli, että otus saattaisi koostua sekä kärsästä, että hännästä.
    Humalispäissään ja varomattomuuttaan meni lausumaan käsityksensä ääneen kylän torilla.
    Sekä kärsä-, että häntäjengit pistivät Antoinea turpiin.

    Antoinen, hieman hampaattomia, päiväkirjapohdintoja isoista ja pienistä eläimistä:
    ——————————————————————————————————————————————
    Antoine Bechamp : ”The Blood and its Third Anatomical Element”
    [http://whale.to/v/bechamp_b1.html#CHAPTER_8_]

    (Elefantti on alku ja loppu. Kärsä ja häntä. Molemmat osa samaa otusta.):
    ”The MICROZYMA IS at THE BEGINNING AND at THE END of every living organization.”

    (Elefanttien käyttämistä valeasuista. He on tooosi hyviä piiloutumaan. Olohuoneessasi voi olla monta.(”vibrioniens”=pikkupöpöt) ):
    ”The essential biological characters of the MICROZYMAS ARE to be CREATORS OF CELLULES BY SYNTHESIS and OF VIBRIONIENS BY EVOLUTION.”

    (7-vuotinen norsunkuivausprojekti. Siemen jäi. Oikeissa olosuhteissa – vuosi tai miljoona, hällä väliä, elefantit on kärsivällisiä – siemen aloitti uudestaan. Kaikki kiva alkaa aina kiljunteolla.):
    ”A kitten was killed and buried between two beds of pure carbonate of lime, and left in a cylindrical glass vessel, covered with a small quantity of paper in such wise that the air had free access to it, but its dust was excluded. The experiment lasted seven years. Every part of the body, except some fragments of bone, had disappeared. The carbonate of lime was perfectly white, so complete had been the work of destruction. Under the microscope, nothing was to be seen in the upper layers of the carbonate except microscopic crystals of aragonite of this carbonate; but in the beds adjacent to the place, and UNDERNEATH, where the KITTEN had been, and beneath, there WERE crowds of glittering MOTILE MICROZYMAS, such as are to be seen in the chalk of Sens, etc.
    And with this kind of artificial calcareous rock, containing the microzymas of an animal of the present day, I was ABLE TO REPEAT the experiments on FERMENTATION which I had made with the chalk of Sens and with other calcareous rocks…
    …I have learned that the MICROZYMAS OF an entire BODY, or of the liver, of the heart, of the lungs, of the kidneys, under the conditions of my experiment BECOME BACTERIA in the first phases of the phenomenon, these THEN DISAPPEAR, BECOMING AGAIN MICROZYMAS..”

    Sen pituinen se.

    Minusta, paitsi nauru, myös eläinsadut ja kilju täytyy kriminalisoida. [NOEIOIKEESTI]

    Tykkää

    • Perinteisesti kilju laitetaan kuulemma käymään muurahaispesään. Ilmeisesti optimaalinen paikka MICROZYMASin toiminnalle?

      Naurua on nykyään liian vähän, ivallisuutta ja ilkeyttä, vahingoniloa ja vahingoittamisen halua ihan liikaa.

      Vastakkainasettelua lietsotaan ihan tahallaan. Nyt myös maskilliset vs. maskittomat –versiona.

      On kammottavaa, miten siihen menty helposti mukaan. Ja silti voin ymmärtää sen — itseään joutuu vahtimaan — miten se tapahtuu. Ihmiset nauttivat kiihdyksissä olemisesta.

      Asioista etääntyminen, niiden tarkisteleminen kiihkotta ja illuusioitta ei ole ihan niin helppoa, miltä se kuulostaa, ihmisiä kun olemme.

      Kenties kuitenkin, jos jaksaa yrittää ja nähdä vaivaa, huomaa että se ponnistelu kannatti. Psyykkinen ja fyysinen olotila paranee, kun ei laukkaa hengästyneenä Yleinen hysteria -pilvessä.

      Hajaseutuasumisen etuja on nyt, ettei paniikkia hierota vasten kasvojasi kuten kaupungeissa tapahtuu.

      Kaupungissa olisin vaarassa muuttua ärtyneen kautta kyyniseksi, tunnen itseni siinä kohtaa 😀

      Tykkää

    • Riikka. Muistaakseni harrastelit kanankasvatusta. Ehkäpä olet joskus pohtinut munakana-asioita.

      ———————————————————————–
      Antoinella oli aikaa myös lintufilosofiaan.

      ”The vitellin microzymas of the egg of the fowl DO NOT PRE-EXIST in the ovule; they are the result of a substantial development, and of the proliferation of the ovular microzymas.
      To prove this, it will be sufficient to make the elementary analysis of the microzymas of the vitellus of the fowl’s egg, and of those of the ovules remaining in the Graafian vesicle, while these ovules are only a few millimetres in diameter. The following are these analyses:
      Vitellin Microzymas Ovular Microzymas
      Carbon 52.67% 50.63%
      Hydrogen 7.17% 7.36%
      Nitrogen 15.71% 15.67%
      Oxygen, etc. 1
      … It is thus evident that the microzymas of the ovule become vitellin microzymas by substantial development, while they multiply and the vitellus grows. In short, one may say that the OVULAR MICROZYMAS BECOME VITELLIN MICROZYMAS by maturing.” (vitellin=keltuainen, fowl=kanalintu, Graafian follicle=kypsä munarakkula)

      Siis. Ensin keltuaisen rakennusmiehiä ei ole. Sitten heitä ON. Aha. Notta hatusta tupsahti jänis. Taikuutta.

      ————————————————————————
      Seuraavaa voi kokeilla kotonakin.
      Ota kananmuna. Aseta huoneenlämpöön. Odota tooosi pitkään.
      Pitele nenääsi ja kopsauta muna rikki (kannattanee tehdä ulkoilmassa).
      PIlaantuiko muna? Miksi ihmeessä? Ota mikroskooppi.
      Näkyykö pilaantuneessa munassa hajottajapöpöjä? a) kyllä, b) ei.
      Jos a), niin mistäpä luulet heidän sinne ilmaantuneen? Munan a) sisä-, vaiko b) ulkopuolelta?

      Siis. Ensin purkumiehiä ei ole. Sitten projektiaikataulu kusee ja eräänä aamuna.. tontilla ON puskutraktoreita. Niin jotta pakokaasut oksettaa heikompaa. Tehokasta. Tarkoituksenmukaista.

      ———————————————————————-
      Antoinella oli yksi ystävä. Saksalainen nimeltään Gunther (tietysti). Myös Gunther oli näkövammainen. Räpäytti aina silmiään väärällä hetkellä.
      “In the new formation of filum and head, atomic-physical and quantum-biological factors play a decisive role. This is visible from the sudden occurrences by the leap of these new formations. The formational processes of a filum with a head resulting in what is called the chondrit, OCCURS WITHIN THE SMALLEST FRACTION OF A SECOND, which is therefore not observable by the eye looking through the microscope; the NEW DEVELOPMENTAL FORMS ARE SUDDENLY THERE.”

      Siis. Ensin petrimaljassa on pöpöjä mallia ”x”. Räps. Nyt he ON jo mallia ”y”. Ketterää.

      ——————————————————————-
      Miten minusta näyttäisi.. ihan kuin.. yhdenlaisesta elämästä kehittyisi toisenlaista? Olosuhteisiin sopeutuen.
      Sopeutusaikataulua eivät rajoita 6-viikkoiset yyteet ja lupaprosessit. Se on niinku sanottu ja tehty.
      Kaikki tapahtuu avonaisten, mutta silti sokeiden silmiemme edessä. Tai noh.. Guntherin tapauksessa, suljettujen.

      Tiedämmeköhän ilmiölle hienoa nimeä?
      5p vihje: aivopesuloissa jaaritellaan kuralätäkkösattumuksista..
      3p vihje: ..ja ziljoonistabiljoonista vuosista..
      1p vihje: ..ja hirveänkamalanvaltavanhurjanisoista tyrannosaurauksista..
      Hmmpph. Ja mitä muuta se opettaja teille tänään valehteli? Tämänkin vahingon oikomisessa palaa taas aikaa ja tupakkia.

      Pieni.. vikkelä.. adaptiivinen.. tehokas.. tarkoituksenmukainen.. optimaalinen. Kuulostaako edes etäisesti AstraGatesPfizerZenecan DNA-pajan tuotoksilta?

      Ainoastaan yksi tehdas pystyy täydellisyyteen. Sen tehtaan Insinöörin edessä, vähäisempien apumekaanikkojen olisi syytä olla hyvin nöyrää poikaa. Ottaa lakki päästä ja vetää leuka rintaan.

      Jos lähdetään kehään ottamaan matsia, niin siellä käy näin: 1) Ammattilaisen kirppu väistää vaivatta ja 2) amatöörien Frankenstein potkaisee itseään leukaan. Taas kerran ja joka kerta. Tragikoomista näytelmässä on, että 1) kirppu ei haasta riitaa ja 2) amatöörit itse koostuvat kirppuista. Turhuuksien turhuus ja apinalauman viisauden multihuipentuma.

      ——————————————————————–
      ”Onko muurahaispesä optimaalinen paikka?”
      Ihminen ja savolainen olivat venheellä järvellä. Ihminen kysymään savolaiselta;
      -”Yltääkö tässä jalat pohjaan?”
      -”No jotokkiisa yltää.”
      Ihminen hyppäsi järveen ja painui uppeluksiin. Räpiköi pärskien takaisin pinnalle ja oli vihainen.
      -”Mitä helv..ä?! Sanoit jotta yltää jalat pohjaan!”
      -”No jotokkiisa yltävät. Mutta ei pääs oo samaan aikaan pinnalla..”
      Melkein mukavana miehenä (ja ainoastaan puolisavolaisena) vastaan: No jotokkiisa. On se ERILAINEN paikka.
      Piirrustukset, työmenetelmät ja tekijät ovat AINA optimaalisia. Jollekin tontille ja joihinkin tarvikkeisiin nähden. Joten jokainen tonttikin on AINA optimaalinen – jollekin tuotokselle. Sokeria, vettä ja lämpöä – optimituotos kiljupöpö. Tai niinku täysammattilainen ja -savolainen kirvesmies asian erään kesäpäivän päätteeksi kiteytti: ”aika hyvin tehty. tämännäköisiltä miehiltä”.

      Tykkää

      • Jo pahaisena pilttinä oivalsin: Ymmärrän, etten ymmärrä kaikkea.

        Ei ole ollut syytä muuttaa mieltäni sen havainnon suhteen.

        Minulla tosiaan on kanoja ja kukkoja. Niiden seuraaminen on kiehtovaa. Ryhmäkäyttäytymisessä muistuttavat monessa asiassa ihmisiä:D

        Tykkää

      • Lapsissa asuu paljon viisautta. Kanoista en ole aivan varma.

        Pikkupoikien kielelle.. Antoinen ja Guntherin sanoman voisi ehkä kääntää näin:
        ”mutsis ja faijas oli bakteeripöpöjä kun sinua teki”.

        Arvovaltaiset kuuntelijat ainakin kuulemansa em.provokaatioksi tulkitsivat ja siihen asianmukaisesti vastasivat. 🙂

        Tykkää

      • No, minähän sanoinkin että kanat muistuttavat monessa asiassa ihmisiä, viisaudesta en maininnut mitään 😉

        Ihmisessä on paljon mikrobeja, voi sanoa että elintoimintomme on riippuvaista mikrobeista; elämme symbioosissa mikrobiomin kanssa; emme tule toimeen ilman sitä https://microbiomejournal.biomedcentral.com/

        Desinfiointi-into ei välttämättä ole terveydellemme hyväksi. Antoine ja Gunther ovat olleet jäljillä.

        Tykkää

      • Ei kai kukaan väittänyt sinun lausuneen kanojen viisaudesta mitään.. ihan oman henkkoht epäilyni esitin 🙂

        IKEAn paketeista löytyy lastulevyjä, ruuveja ja kokoonpano-ohjeita.
        Heistä syntyy sitten symbioottinen huonekalu-organismi. Koostuen sekä ruuveista, että lastulevyistä.
        Asiakas itte valitsee mallin ja värin, itte pähkii ohjetta ja pyörittelee levyjä, itte roudaa paketin kolmanteen kerrokseen.
        Ihan kiva. Mutta hyvin kaukana täydellisyydestä on ruåttalaisten toimintamalli.

        Kun etsitään Ison Pajan kädenjälkeä, etsitään TÄYDELLISYYTTÄ.
        Lähettämöltä olisi hyvin puutteellinen suoritus jättää pienenpienetkin ruuvit pois paketista – ”tottapa asiakas heitä jostain löytää”.
        Puhdasta vittuilua olisi 52 kg -toimituspaketti – ”artisti maksaa ja asiakas kantaa”.
        Ei olisi viimoisen päälle mietittyä antaa elementtiläjää ja ohjeliuskaa – ”kasaa kuule mööbelis ihan itte vaan, hehe..”.
        Entäpä jos jotain menee rikki? -”korjaa itte, jos osaat. jos et, kierrätys on sun vastuullasi. 52kg jätelavalle. lajittele PP 05 ja poltettava jäte erikseen.”
        Juueinäin.

        Täydelliseen avaimet-käteen toimitukseen kuuluu KAIKKI.
        1) Sisustussuunnittelu. Jos kartanoosi sopii norsu, saat Stor-Elefanttenin. Pienempään lukaaliin mallisto ”Lilla-Pöpö” passar just bra.
        2) Toimitus ja kokoonpano. Hyvin pieni valkokypäräinen mies saapuu. Luo työnjohdon. Työnjohto luo erikoistyömiehet. Erikoistyömiehet luovat kaikki ruuvit ja lastulevyt. Tarvittava materiaali imaistaan suoraan ympäristöstä.
        3) Ylläpito. Jos huonekaluusi tulee kolhu, luodaan remonttiryhmä. Piikkaavat vauriokohdan auki ja viskovat romut pihalle. Pakkeloivat ja parsivat. Maalaavat ja siivoavat.
        4) Kierrätys. Kun huonekalu muuttuu korjauskelvottomaksi, luodaan purkuporukka. Pistävät rakennelman atomeiksi moottorisahoillaan. Lopuksi purkutiimi purkaa itsensä. Sitten tuuli puhaltaa taikapölyhippusetkin pois.. kohti uusia haasteita, uusia olohuoneita.

        Täydellisyydessä, asiakkaan vastuulle jää.. niin mitä? Ehkäpä vain kirjahyllyn täyttäminen. Sohvalla istuminen. Turpansa kiinni pitäminen. Taikuuden ihastelu. PALJON vaikeampia tehtäviä kuin uskoisi. Asiakkaalla kun on palava halu esittää mielipiteitä ja vaatimuksia, neuvoa ja auttaa ammattimiehiä, ehkä jopa leikkiä itse diy-raksa-ranea – ”kyllähän minäkin..”

        Autokorjaamon ikkunassa oli kerran tuntihintoja. Nousevan taksan mukaan:
        ”työ” – ”työ, asiakkaan osilla” – ”työ, asiakas katsoo vierestä” – ”työ, asiakkaan neuvoessa” – ”työ, asiakkaan auttaessa”.
        Edes Pärnänen ei hinnoitellut vaihtoehtoa:
        ”asiakkaan oma työ, asiakkaan pahoinpidellessä sekä henkilökuntaa että itseään.”
        Kuulostaa aika kalliilta. Ehkäpä hänellä ei ollut tarpeeksi numeroita. Tai Pärnänen oli mukava mies, eikä osannut vaihtoehtoa kuvitellakaan.

        Tykkää

    • On tässä koomisetkin puolensa. Ruotsikin ostaa nyt Puolasta hiilivoimasähköä luovuttuaan ydinvoimasta ja siirryttyään vihreään energiantuotantoon: vuotuinen talvi ja pakkaset ”yllättivät” 😀

      Kiina porskuttaa eteenpäin, koska heillä on ilmastosopimuksen takia ”lupa saastuttaa” vuoteen 2030 asti, saavat vedettyä melkoisen taloudellisen kaulan siinä ajassa.

      Vielä kun joku keksisi, miten ongelmajäte-tuuliturbiinit hävitetään turvallisesti niiden tultua elinkaarensa päähän…

      Tykkää

Jätä kommentti