Facebook: WaybackMachine disinformaatiota

Wayback Machine on internetin arkistointipalvelu, joka tallentaa pitkin webbiä kaikenlaisia nettisivuja. URL-osoitteen (se http-alkuinen) perusteella WaybackMachinesta voi etsiä tietyn sivun kaikki nettiarkistosta löytyvät versiot päivämäärittäin ja kellonajoittain.

WaybackMachinelle voi myös ehdottaa sivuja tallennettavaksi – mikä kannattaa, jos pelkää sensuurin iskevän.

Tämän URL-osoitteen Facebook leimasi disinformaatioksi: https://archive.org/web

Postasin Facebook-ryhmään ”Avoin Tilannehuone – Kadonneen totuuden metsästäjät” aloituksen, jossa neuvottiin WaybackMachinen käyttöä. Yllätyin melkoisesti, kun huomasin aloitukseni leimatun ”vääräksi informaatioksi” (false information) Facebookin itsenäisen faktantarkistajan toimesta. Siis anteeksi mitä?

Itselleni WaybackMachinen käytön on opettanut Tampereen yliopiston journalistikoulun vieraileva professori Hanna Nikkanen oppitunnilla vuonna 2016 mainiten, kuinka kätevä nettiarkisto on huijausten paljastamiseen – vaikka sivua muokkaa, nettiarkiston versiot pysyvät sellaisina kuin ne ovat tallennushetkellä olleet.

Luonnollisesti katsoin, miksi ihmeessä nettikansaa kauan ja uskollisesti palvellut WaybackMachine esitetään ”Facebookin itsenäisten faktantarkistajien” toimesta disinformaationa – valeuutisina, siis. Facebookin selitys vie kreikankieliseen artikkeliin (1.3.2021), jonka otsikko google-kääntyy englannin kautta seuraavasti:

”Viimevuotinen kuva terveysministeriöstä esitellään ajankohtaisena”

”Περσινή φωτογραφία από το Υπουργείο Υγείας παρουσιάζεται ως πρόσφατη”

Siis koska miljardien ja miljardien nettitallenteiden joukosta on mahdollista jakaa yhtä kuvaa Kreikan terveysministeriöstä vuosi sitten, Facebook ilmoittaa käyttäjilleen globaalisti, että koko nettiarkisto on ”väärää informaatiota”! Testasin postaamalla pelkän WaybackMachinen osoitteen, ja tulos oli sama:

Aivan uskomatonta!

Nyt mustamaalataan yhtä netin läpinäkyvyyttä vuosien varrella roimasti edistänyttä palvelua – esimerkiksi AvoinMedia on löytänyt tutkimuksilleen usein apua juurikin WaybackMachinen valehtelemattomista, muokkaamattomista arkistoista. Sensuurin uhrit ovat löytäneet hengentuotoksensa nettiarkistosta koskemattomana – sittenkin!

Onko juuri tämä ongelma? Myös valtaapitävien menneet, päivänvaloa (enää) kestämättömät tekoset ovat saattaneet jäädä muistiin valtavaan nettisivujen kirjastoon – ja ne löytää, jos tietää URL-osoitteen tai löytää etsimänsä google-hakutuloksista toiminnolla ”kopioi linkki”. URL-osoite (eli linkki) pysyy samana, vaikka sivua muokataan tai se poistetaan.

Onhan siinä mahdollisuus, että vaikkapa joku kansalaisjournalisti löytää ilmoittamattomia muutoksia vaikkapa virallistiedossa terveystoimiin liittyen…


4 comments

  1. Algoritmien hallitsema mielivaltainen nettisensuuri on päässyt otsikoihin viimeaikoina muutenkin. Esim Google sensuroi ”rasistisena” shakkivideon. Tämä FB:n toiminta taas voi olla ”normaalia yritystoimintaan liittyvää julkisen tiedonvälityksen rajoittamista”… Wayback Machine on disinformaatiota, koska vanhat synnit voidaan kaivaa esiin mm. Faktantarkastajista. Ylen käyttämä Vehkoo tulee mieleen…

    Tykkää

  2. Facebookin strategiasta vastaa Mark Zuckerberg, perustaja ja chairman sekö CEO. COO Sheryl Sandberg toimi Bill Clintonin hallinnossa, globalistien McKinseyssä sekä YK:n alaisessa Maailmanpankissa. Molemmat ovat globalistien hallitseman Harvardin yliopiston kasvatteja. Harvard on keskeinen vaalirahoittaja. McKinsey-yhteys löytyy myös Facebookin hallituksesta: Nancy Killefen. Toinen jäsen Susan Desmond on Bill & Melinda Gates Foundationin CEO. Teknomiljardööri ja Bilderberg-jäsen Peter Thiel on myös Facebookin hallituksessa. Enää ei tarvitse ihmetellä että Facabook on kallellaan tiettyyn suuntaan…

    Tykkää

  3. George Orwellin kirjassa 1984 (1949) historiaa kirjoitetaan koko ajan uudelleen vallanpitäjille sopivaksi. On Totuusministeriö, väärin ajattelun estävä uuskieli jne. Oseanian diktaattorin ympärillä pyörii henkilöpalvonta. Isoveli valvoo kansalaisia. Vapaus on vankeutta. Aldous Huxleyn Uljaassa uudessa maailmassa historiaa ei tunneta. Eikä kulttuuria. Perhekäsitettä ei ole eikä uskontoa. Henry Fordia toki palvotaan. On totalitaarinen yhtenäisvaltio. Alfat ja beetat. Villit asuvat reservaatissa. Soma-huume. Huxley katsoi että totalitarismiin siirrytään monopolikapitalismin ja konsumerismin kautta. Hän lienee saanut idean kirjaan veljetään, joka puuhasi maailmanhallitusta YK:ssa. Globalisti Julian Huxley oli biologi ja UNESCOn ensimmäinen johtaja sekä British Eugenics Societyn presidentti. One World oli hänen päämääränsä. World Citizenship, World Community. Julian Huxley perusti ympäristöjärjestö WWF:n 1961. WWF vaikutti taustalla 92 Riossa ja 97 Kiotossa. WWF:n rahoitus: Euroopan komissio, World Bank (YK) USAID, globalistien Coca-Cola jne. Vapaamuurari prinssi Philip toimi WWF:n presidenttinä 1981-96. Hänen kuten Bill Gatesin agenda on depopulaatio. Philip osallistui Bilderberg-kokouksiin 1965 ja 1967, Charles 1986. Näitä asioita on syytä pitää mielessä nyt kun puhutaan poikkeusolojen pystyttämisestä ilman kunnollista syytä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s