Oikaisupyyntö MTV:lle pakkotoimien uhrin kohtelusta uutisoinnissa

AvoinMedia julkaisee luvan kera MTV:n uutistoimitukselle lähetetyn oikaisupyynnön koskien julkisessa keskustelussa huomiota herättäneen pakkotoimitapahtuman uutisointia.

Vesa Raiskila

Hyvä Ville Eklund ja MTV Uutisten toimitus

Artikkelissa ”Poliisilta poikkeuksellinen toimenpide: Julkaisi korona-altistumisketjusta epäillyn joogayrittäjän kuvanMTV Uutiset on rikkonut journalistin ohjeita, erityisesti, muttei yksinomaan, ohjetta numero 21:

Jos selvästi tunnistettavissa olevan henkilön tai tahon toiminnasta aiotaan esittää tietoja, jotka asettavat tämän erittäin kielteiseen julkisuuteen, kritiikin kohteelle tulee varata tilaisuus esittää oma näkemyksensä jo samassa yhteydessä.

Julkisen sanan neuvosto (JSN)
Journalistin ohjeet

MTV Uutiset julkaisi uutisen [Merike] Sirelpuun tapauksesta ikään kuin hän olisi etsintäkuulutettu tai rikollisena tuomittu, ja vieläpä pyytämättä häneltä itseltään lausuntoa asiasta.

Sirelpuu on kertonut vetäytyneensä heti joukkoaltistumisesta kuultuaan omaehtoisesti karanteeniin maaseudulle. Hän kiistää kieltäytyneensä testistä, kuten asiaa Journalistin ohjeiden mukaisesti käsitellyt Petri Karvinen kirjoittaa Savon Sanomissa. Poliisit ilmestyivät Sirelpuun ovelle aivan yllättäen.

Teidän on hyvä tietää, että syytteitä ollaan nostamassa Sirelpuun kotiin väkisin, ilman minkään määräyksen esittämistä, tunkeutuneita henkilöitä sekä mm. vastoin hänen tahtoaan invasiivisen nenänielunäytteen ottamiseen osallisia henkilöitä vastaan.

Merike Sirelpuulla on herkästi verenvuotoa aiheuttava sairaus, ja kovakouraisen pidätyksen näyttävällä videolla – jonka äitinsä kohtelusta ymmärrettävästi järkyttynyt 11-vuotias tytär kuvasi – hänen miehensä kuuluukin hädissään varoittavan poliiseja, että jos veri alkaa vuotaa, ”se ei pysähdy”. Tämä sekä näytteen oton kielto nenän kautta oli asianosaisten tiedossa.

Testi otettiin ulkona, saamieni tietojen mukaan poliisiautoa vasten. Sirelpuu kuljetettiin eristykseen paikkaan, jonka nimeä tai sijaintia ei kerrottu hänelle eikä hänen omaisilleen.

Haluaako MTV Uutiset todella tukea Suomen muuttamista yhteiskunnaksi, jossa ihmisiä voidaan viedä kotoaan väkisin testattavaksi (ikään kuin kysymyksessä olisi jonkin mustan surman kaltainen tauti), välittämättä tiedossa olevista rajoituksista testien ottamiselle, ja kyyditä sitten päiväkausiksi pidätetylle ja hänen omaisilleen salassa pidettävään paikkaan? Aikuisten oikeasti?

MTV Uutisilla on edelleen mahdollisuus noudattaa Journalistin ohjetta numero 22:

Ellei samanaikainen kuuleminen ole mahdollista, voi erittäin kielteisen julkisuuden kohteeksi joutunutta olla tarpeen kuulla jälkeen päin. Jos näin ei tehdä, hyvään tapaan kuuluu julkaista hänen oma kannanottonsa.

Julkisen sanan neuvosto (JSN)
Journalistin ohjeet

Demokraattisen valtion medioissa on tärkeää noudattaa hyvää journalistista tapaa – tässä tapauksessa sitä, että tuodaan esiin toisenkin osapuolen näkemys. Muutoin kyseessä voidaan katsoa olevan myös kunnianloukkaus.

Miltä Teistä itsestänne tuntuisi, jos olisitte Meriken asemassa ja Teidät vietäisiin väkisin terveytenne vaarantavaan testiin, minkä jälkeen Teidät kyydittäisiin päiväkausiksi tuntemattomaan paikkaan ja sitten Teidät vielä leimattaisiin jo ennalta rikolliseksi nimen ja kuvan kera?

Mediakriittisin terveisin
Vesa Raiskila

Toimituksen päivitys

MTV Uutiset otti – ehkä onkeensa tästä oikaisupyynnöstä – ja ryhdistäytyi julkaisemalla Sirelpuun lakimiehen lausunnon asiasta. MTV Uutiset 5. maaliskuuta: Nyt puhuu koronakohussa ryvettyneen joogayrittäjän lakimies: ’Kunniallinen ihminen leimattiin hyvin vaaralliseksi henkilöksi’

AvoinMedia kannustaa kansalaisia toimimaan myös itse aktiivisesti eli lähettämään toimituksille palautetta epäasiallisesta uutisoinnista vaikkapa mallia ottaen tästä Vesan oikaisupyynnöstä. Yleisö – maksava yleisö – on se vaikuttaja, jota mediatalot kuuntelevat.

Johanna /AM

Kuva: Kuvakaappaus oikaisupyynnössä mainitusta videosta (josta poliisihenkilön tunnistettavuus hävitetty), MTV Uutiset, Piqsels (CC0). Kuvanmuokkaus Johanna L

PÄIVITYS 6.3.2021 ~ klo 15:30: ”Toimituksen päivitys”

9 comments

 1. WHO on myöntänyt julkisesti, että oireettomien ”taudinkantajien” tartuttavuus on äärimmäisen harvinainen. Wuhanissa, jossa testattiin 11 miljoonaa asukasta, oireettomia ”sairaita” löydettiin 300 ja näiden ei havaittu tartuttaneen ketään. Saksassa löydetyistä 900 oireettomasta ”sairaasta” 5 oli onnistunut tartuttamaan oman puolisonsa. Tätä taustaa vasten ”Korona positiivisen” papaija hedelmän havainnut, tunnetusti epäluotettava PCR testi ei kerro mistään muusta, kuin viranomaisten mielivallasta ja tyranniasta. Tosiasioihin perustuvat kriittiset kysymykset sivuuttaneet viranomaiset ja valtamedia eivät voi enää piiloutua tietämättömyyden verhon taakse. Toimintaa voi enää luonnehtia katkelmalla Lauri Viidan runosta: -Siinä sorkka sekä siipi toisiansa tervehtiipi.

  Tykkää

 2. tiihosen sivuilla kuuntelin äänitettä,kun lääkäri haastatteli….vai kuulusteli sirelpuuta,ja hiukan erikoiselta vaikutti,kun uteli kantaa koronaan,ja sitten rokotteisiin.aivan kuin olisi yritys saada tunnustusta väärinajattelijaksi,tai salaliittoteoreetikoksi.omituisilta kuulosti ne kyselyt lääkärin suusta

  Tykkää

 3. Hämmästyttää kummastuttaa pientä kulkijaa. Päivän Lehti väittää, että kyseisen hankilön jäljjiltäon kotoisin peräti kymmenen tartuntaa ja ainakin sata altistumista. Ja kuitenkin lääkäri on sittemmin todennut ettei hänellä ole altistumista, että eiku putkaan vaan. No eipä häntä pidetty putkassakaan pitkään kun jo onneksi pääsi pois. Liekö siksi pidetty putkassa, kun oli muka purrut polliisia ja polliisin altistuminen todettu olevan höpöhöpö.
  Sanovat tätä punahuulihallitukseksi, lie ne punaiset huule kyllä muualla kuin naamarissa:(
  Tulee mieleen menneiden vuosien erään tangon muunnellut sanat: Jo punertaa p….t Marjatan…

  Tykkää

 4. Aina vain paranee! Vaalit siirretään ja liikkumiseen tulossa rajoituksia. Meille kerrotaan että Sannan hallitus on hoitanut koronaa esimerkillisen hyvin. Suomi on kuulemma koronahoidon mallimaa. Miksi sitten THL ennustaa jopa 11 000 tapausta per päivä sopivasti juuri vaalipäivälle? Erittäin loogista, varsinkin kun rokotukset joiden piti parantaa tilanne ovat alkaneet. Jokin tässä ei täsmää.

  Tykkää

 5. Media se on tämän täysin yliampuvan hysterian luonut muutenkin.
  Taas yksi tapaus kun kävin kävelyllä ulkona niin tuli vastaan joku pariskunta kangasrätit naamalla ja alkoi huutamaan että vaarannan kaikkien ihmisten hengen kulkemalla ULKONA ilman jotain rättiä naamalla. Ne ihmisten kangasrätit ei edes estä mitään virus aerosoleja, yhtä hyödyllistä olisi pitää kalaverkkoa naamalla.
  Nettikeskusteluissa jotkut syyttää ilman kangasrättiä naamalla kulkevia murhaajiksi jotka pitäisi pidättää ja laittaa johonkin keskitysleirille. Iso osa ihmisiä haluaa ULKONAliikkumis kiellot, ja että kotoa saisi poistua vain viranomaisilta anottavalla luvalla joko negatiivisen testin kanssa tai rokotustodistuksella.
  Tämä on mennyt aivan sairaaksi, eikä se sairaus ole korona vaan joukkopsykoosissa olevien mielisairaus.

  Tykkää

 6. Mistä käsky Merike Sirelpuun pidätykseen lähti ? Terveyskeskuksesta tai Terveystalosta käsky poliisille ? Onko tämä mahdollista nykyhetkellä ja jos on, niin poikkeussäädöstenkö perusteella ?
  Terveystalo on ainakin uhannut lähettää poliiseja ihmisten perään ennenkin jo kauan ennen koronaa. Tällöin on tullut ilmi, mitä kautta todellinen valta toimii yhteiskunnassamme. On myös tullut ilmi mafia : häikailemätön veriveljeys kunnallisen ja yksityisen sairaanhoidon välillä tehtävänä ”pyhien” rappareiden jälkien peittely. Nykyajan fariseukset ovat lääkäreitä. He voivat vangita sinut, tuomita ja lopulta ilmeisesti teloittaa. Kuten 2000 vuotta sitten. Ja rahaa senkun ropisee taskuihin lääketehtailta, Juudaksen kolikoita.

  Tykkää

 7. Sirelpuu oli koronapositiivinen ja välttääkseen testiä siihen asti ettei tartunta enää näkyisi pcr:ssä hän yritti piiloutua mökilleen. Viranomaiset toimivat tartuntatautilain mukaisesti.

  Tykkää

 8. Historia toistaa itseään tämä on jo kuin 1930 luvulla muilutusten aikaan, ihmisten koteihin tunkeuduttiin väkivalloin ja raastetiin kansalaisia mukaan vastoin heidän omaa tahtoaan, (en kylläkään ole lukenut, että niihin tekoihin silloin olisi syyllistyneet virkapukuiset poliisit ja että olisivat vieneet naisia) sekä mielipiteistä rangastiin ja politiikka oli tukeutunut Neuvostoliiton vastaiseen liittoutumaan, minkä seuraukset sitten kaikki tiedämme.
  Kansanedustaja Ano Turtiainen on todennut, ettei luota enään poliisiin ja siihen yhtyy varmaan suuri osa valveutuneista kansalaisista jotka ovat seuranneet esim. Vapun tapahtumia Helsingissä.

  Merike Sirelpuulle voimmia ja tukea!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s