Fukushiman ydinonnettomuus ei saa unohtua!

Lehdistötiedote: tänä keväänä muistetaan kahta suurta ydinvoimalaonnettomuutta.

Tänään 11. maaliskuuta tulee kuluneeksi 10 vuotta maailman suurimmasta ydinvoimalaonnettomuudesta Fukushima Daiichi -voimalassa, Japanissa. Huhtikuussa Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta Ukrainassa tulee kuluneeksi 35 vuotta.

Japanin entisten pääministerien suhtautuminen ydinvoimaan on muuttunut: Virassa ollessaan molemmat pääministerit Naoto Kan ja Junichiro Koizum kannattivat ydinvoimaa. Nyt, maaliskuun 1. päivänä ulkomaan kirjeenvaihtajaklubille pidetyssä lehdistötilaisuudessa he kehottivat Japania lopettamaan ydinvoiman käytön. Maan pitäisi oppia Fukushiman vuosikymmenen takaisesta kriisistä ja siirtyä uusiutuvaan energiaan, ex-pääministerit katsovat.

Japanilla on paljon luonnollisia energialähteitä, kuten aurinkoenergia, vesivoima ja tuulivoima. Kan sanoi suurimman esteen kohti uusiutuvaa energiaa siirtymiselle olevan rakenteellinen: sähköyhtiöiden, valtion virastojen ja tutkijoiden vakiintuneet edut muodostavat ”ydinvoimakylän”.

Paikallistasolla ydinvoimaloita isännöivät kunnat nauttivat merkittävistä taloudellisista eduista, ja suhteet paikallispoliitikkojen sekä ydinvoima-alan pomojen välillä ovat toisinaan liiankin läheiset. Esimerkiksi vuonna 2019 paljastui, että Takahaman kaupungin johto oli lahjonut Kansain sähköyhtiötä jo vuosikymmenien ajan. Lahjonnan tavoitteena oli varmistaa, että voimalatoimintaa kaupungissa jatkettaisiin ja mieluiten jopa laajennettaisiin.

Japanin hallitus aikoo päästää Fukushiman laitoksen radioaktiivista saastunutta vettä Tyyneen valtamereen, mikä on herättänyt laajaa vastustusta.

Fukushiman prefektuurin kalastajayhdistys, koko Japanin kalastajaseuran tukemana, on toimittanut hallitukselle vastustavan lausunnon. Myös Fukushiman prefektuurin maatalousosuuskunnat ja metsäyhdistykset sekä 43 Fukushiman prefektuurin paikallishallintoa osallistuivat kampanjaan, ja 450 000 kansalaista eri puolilta Japania on allekirjoittanut vetoomuksen hallituksen suunnitelmaa vastaan.

Japanin kansalaiset Fukushiman prefektuurista ja muualta vastustavat voimakkaasti tätä suunnitelmaa. Saastunutta vettä on jo yli 1,24 miljoonaa tonnia. Veden haitalliset vaikutukset sen päätyessä ihmiskehoon herättävät kansalaisissa suurta huolta.

Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden 10-vuotispäivänä julkaistaan vetoomus – kansainvälinen allekirjoituskampanja – saastuneen veden päästöjen torjumiseksi ja vaaditaan ydinvoimaloiden välitöntä lopettamista.

24 maan yli 300 järjestön aloitteesta lähes 44 000 ihmistä 79 maasta on allekirjoittanut vetoomuksen. Mukana ovat allekirjoittaneiden lisäksi mm. People for Nuclear Disarmament (Australia), Wiener Plattform Atomkraftfrei (Itävalta), Reseau Sortir du Nucleaire (Ranska), Indian Social Action Forum (Intia) ja Beyond Nuclear (USA).

Viime lokakuussa Etelä-Korean hallitus esitti vakavan huolensa asiasta. Myös Kiina sekä muut Tyynen valtameren valtiot ovat esittäneet kovaa kritiikkiä Japanin hallituksen suunnitelmia vastaan.

Kymmenen vuotta Fukushiman ydinonnettomuuden jälkeen alueelta evakuoitujen ahdinko on pahentunut, ja yhä he kohtaavat stigmatisointia ja vihamielisyyttä. Hallitus pettää japanilaisia antamalla vääriä tietoja puhdistusohjelmien tehokkuudesta – Fukushiman prefektuurin alueella on edelleen säteilyriskejä.

Huhtikuussa 2012 hallitus muutti vuotuisen altistuksen säteilytasoa suositellun enimmäismäärän 20 millisievertiksi (mSv) vuodessa, mikä on sama kuin Japanin ydinvoimaloiden työntekijöiden vuotuinen keskiarvo normaaleissa olosuhteissa.

Kansalaiset ovat huolestuneita ja vastustavat hallituksen ohjelmaa uudelleensijoittaa evakuoituja alueelle niin kauan, kun säteily on korkeampaa kuin turvallisena pidetty taso ennen vuoden 2011 ydinonnettomuutta.

Naiset Rauhan Puolesta -liike
Naiset Atomivoimaa Vastaan -liike


AvoinMedia on vastaanottanut tämän 10.3.2021 päivätyn lehdistötiedotteen sähköpostijakelun kautta. Tiedotteen kieltä on muokattu voimakkaasti kielenhuolollisesti, sanoman merkitykseen millään muotoa kajoamatta – paitsi alkuun vaihdettu ajankohta ”tänään 11.3.2021”. Tekstilinkit ovat toimituksen lisäys.

Kuva: Uwe Hiksch (CC BY-NC-SA 2.0) via Flickr. Kuvanmuokkaus Johanna L

7 comments

  • Törmäsin tähän taustatietoja julkaisuun etsiessäni – ja tuli raskas huokaus.

   Lokakuussa 2018 YKn ihmisoikeuspuolelta: ”A UN human rights expert has urged the Japanese Government to halt the ongoing relocation of evacuees who are children and women of reproductive age to areas of Fukushima where radiation levels remain higher than what was considered safe or healthy before the nuclear disaster seven years ago.
   ’It is disappointing to see Japan appear to all but ignore the 2017 recommendation of the UN human rights monitoring mechanism (UPR) to return back to what it considered an acceptable dose of radiation before the nuclear disaster,’ he said.”
   https://www.ohchr.org/en/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=23772

   Saman vuoden maaliskuussa Ilta-Sanomat resonoi Financial Timesin lännen arvoyhteisöön soveliaampaa käsitystä: ”Ydinvoimalaonnettomuuden traagisimmat seuraukset eivät aiheutuneet säteilystä, vaan onnettomuuden psykologisista vaikutuksista, kirjoittaa Financial Times – – yhtään onnettomuuteen liittyvää syöpätapausta ole todettu, ei edes voimalan työntekijöiden keskuudessa.”
   https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005599944.html

   Tosin edelleen samana vuonna (syyskussa): ”Japan confirms first Fukushima worker death from radiation”
   https://www.bbc.com/news/world-asia-45423575

   Vuonna 2021 ”vasemmisto”lehti The Guardian resonoi YKn valkopesua: ”Fukushima radiation did not damage health of local people, UN says”
   https://www.theguardian.com/environment/2021/mar/10/fukushima-meltdown-did-not-damage-health-un-japan

   Tykkää

  • ”Lasten syöpätapausten lisääntyminen johtui tutkimuksiin käytetyistä ultraäänilaitteista.”

   Ja ylimääräisen harhaisuuden ehkäisemiseksi täsmennettäköön, että kyse sitten EI ollut siitä että ultraäänilaitteet olisivat aiheuttaneet syöpää, vaan siitä että kun tapaus Fukushiman seurauksena kaikki väestö on tutkittu ultralla – jota ei yleensä ole siinä laajuudessa tehty – niin on luonnollisesti löytynyt myös syöpätapauksia mittavasti enemmän, kuin mitä normaalitilanteessa olisi löydetty.

   Muuten jätän ottamatta kantaa miten uskottavaa on väite että syövät eivät olisi lisääntyneet. Normaalitilanteessa kun ei ole tuota laajaskaalaista skriinausta tehty niin ei ole suoraa vertauskohtaa. Miten lie vertautuneet syöpäkuolemiin, jollaisina skriinaamatta jääneet tapaukset ilmenevät mutta pitkällä viiveellä, sekä pitkät ajat piilevänä olemassaolleisiin syöpiin, jotka olisivat jääneet diagnosoimatta…

   Minun rahkeeni siis eivät ole riittäneet paneutua tähän asiaan, vaikka sinänsä kiinnostava onkin.

   Tykkää

   • Tai siis itseasiassa tuossa taidettiin ainakin osaksi puhua jostain kilpirauhasessa havaituista muutoksista, jotka eivät edes olleet syöpiä, ainakaan vielä/välttämättä.

    Kun en siis ehtinyt tuotakaan artikkelia tarkkaan lukea, pikavilkaisua vai.

    Oikeastaan ainoa syy mikä antoi tilanteessani tuolle linkille painoarvoa sen avaamiseksi, oli tuo äkkinäinen käsitys ultraäänilaitteiden aiheuttamista syöpätapauksista, mitä ne eivät aiheuta, toisinkuin röntgenlaitteet.

    Tykkää

   • Sinänsä hyvä tarkennus Henkalta, vaikka kuulostikin ehkä hivenen osoittelevalta tuo tarkennuksen motiivi: ”ylimääräisen harhaisuuden ehkäisemiseksi”.

    Eipä tullut edes mieleen, että joku ajattelisi niiden laitteiden aiheuttavan syöpää. Tuossa väitetään juurikin, että kaikki muutos-löydökset – muistaakseni puhe oli nimenomaan kilpirauhasesta – johtuvat laitteiden herkkyydestä eli tarkkuudesta, eli että ilman hightech-laitteita ei oltaisi löydetty niin mitään normaalista poikkeavaa.

    Sitten on tosiaan eri asia – ja jokaisen omassa harkinnassa – uskooko, että tämän mittakaavan ydinvoimalaonnettomuus ei tosiaan aiheuttaisi minkäänmoista terveyshaittaa kuten syöpiä edes niissä ihmisissä, jotka ovat olleet onnettomuuden ”vieressä”.

    Omaan korvaan kuulostaa ongelmien hautaamiselta taloudellisen hyödyn nimissä. Japani ei ole ihan se korruptoitumattomin valtio muutenkaan, käsittääkseni esimerkiksi suuri(n?) osa talouselämästä (ja sitä myötä poliittisesta elämästä?) on yakuza-sukujen käsissä.

    Tykkää

 1. Ydinvoimaa markkinoidaan edullisimpana sähköenergiana. Tämä ei pidä paikkaansa. Muihin sähköntuotantotapoihin verrattuna ydinvoima edellyttää: Ilmavalvontaa, Poliisin, Rjavartioston ja pelastuslaitosten muusta toiminnasta eroavia yhteistyö muotoja, niiden harjoittelua ja ylläpitoa. Lisäksi vielä tänäkin päivänä teknistä ratkaisuakin odotteleva loppusijoitus. Koska ydinvoimaloiden jätteet ovat vaarallisia jopa satojatuhansia vuosia, loppusijoituspaikoille on siis järjestettävä vartiointi. Koska ainakaan lähitulevaisuudessa ei liene oletettavissa, että oman henkensä uhallakin muita vahingoittamaan pyrkivät ihmiset katoavat, vahtivuoroja maksetaan ”hamaan tulevaisuuteen”. Ydinvoimaloiden todelliset kustannukset siis jaetaan eri ministeriöiden budjetteihin todellisten kustannusten piilottamiseksi ja loppusijoitusta ei ole ratkaistu edes teknisesti. Onnea yli 100 vuotiaalle Suomelle. Nyt vielä kun jaksetaan parisataatuhatta vuotta ”kivapuhetta ja tasa-arvoa” ja kasvavia viranomaisbudjetteja, niin kenties puolen miljoonan vuoden päästä ”ei vituta enää yhtään”, kuten Lapinlahdenlinnut aikoinaan totesivat.
  Monellekin toisi maaseudulla helpotusta oikeus valmistaa omat biopolttoaineensa. Tämä vaan ei mahdollista valtiolle kansalaisten ryöstämistä ja auta poliitikkoja luomaan tyrannimaisia, yksilöstä(aiheellisesti) piittaamattomia rakenteita.
  Kyllä, ampuisin alas lentokoneellisen vauvoja, mikäli ko. Kone yht’äkkiä muuttaisi kurssiaan kohti ydinvoimalaa. Entäpä itse?

  Liked by 1 henkilö

 2. Arto Lauri on varmaanki tuttu kaikille ja hän on selvittänyt, että ensisijaisesti ydinvoimalat ovat ydinaseisiin uraanista plutoniumia jalostavia laitoksia ja verhoksi tälle on kansoille rakennettu tarina sähköntuotannosta, joka on kustannuksiltaan negatiivista energiaa (tietenkin se salataan). Tässä yksi osoite niistä missä hän tuo esille vaietun karun todellisuuden tästä tuotannosta.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s