Maskit ja sulut – sota koronaa vai kansaa vastaan?

Kris Elomaa

Kommentoin Ilta-Sanomissa 13. maaliskuuta julkaistun koronauutisen Maskiton aivastelija nousi bussiin Helsingissä nostoa kirurgian erikoislääkärin Ville-Veikko Elomaan Maskipakko vai sakko -blogikirjoituksen kommenttiosuudessa. Kommentista tuli sen verran pitkä, että päätin sitten nostaa sen ihan omaksi keskustelukseen.

Työskentelin itse Maskipakko vai sakko -blogin tieteellisessä taustatutkimuksessa nimenomaan kriittisen tutkimuksen näkökulmasta, jota minulle juurta jaksaen opetettiin Imperial College Londonissa, maailman kymmenen kärkeen lukeutuvassa huippuyliopistossa.

Päinvastoin kuin joku voisi ajatella, kriittinen ajattelu ei ole asioiden vaikeaksi tekemistä ja pilkun viilaamista. Se on nimenomaan tutkimusten systemaattista läpikäymistä ja niiden metodien, tulosten ja väestöön suhteutettujen johtopäätösten maalaisjärkeistämistä.

Maskipakko vai sakko osoittautui enemmänkin tausta-aineiston läpikäynniksi kuin viimeistellyksi kirjoitukseksi, ja on sävyltään kenties provosoiva, mutta siinä pääsee kuitenkin käsiksi siihen, missä tutkimusmaailmassa maskien osalta mennään, näin tieteellisen merkittävyyden näkökulmasta.

Maskiton aivastaja

Ilta-Sanomienmaskiton aivastaja” on jonkinlainen viimeisen vuoden aikana syntynyt ”korona-rikosnovelleihin” lukeutuva mediatrendi, johon olen törmännyt jopa CDC:n sivujen todiste-osastolla (evidence-base) kangasmaskien hyötyä markkinoivassa osassa.

Minun on mahdoton olla ajattelematta tätä tarinaa normaaliflunssan tai influenssan olosuhteissa, ja sitä mitä ihmiset ajattelisivat tällaisesta rikosjäljittämisestä näissä olosuhteissa. Olisiko se silloin totalitariaa vai hyvää tarkoittavan median ja valtion kansalaisten terveyden suojelemista?

Tämä on oleellinen kysymys, sillä katsottiin korona-tapausten muuttuvia määriä missä valossa halutaan, niin faktat ovat, että korona ei ole ruuhkauttanut meidän teho-osastojamme ja mediaani-kuolleisuusikä koronaan on tällä hetkellä Suomessa 83 vuotta.

Kyllähän ihminen aina johonkin kuolee, oli se vanhuus, sydänkohtaus, muistisairaus tai syöpä. Eihän liikalihavuus tai sydän- ja verisuonitauditkaan ole olleet syy ravintolasuluille, pikaruokaketjujen laittomuudelle saatika pakollisille lihavuusleikkauksille.

Toisaalta Saksan laaja ruumiinavaustutkimus koronakuolemista on osaltaan vahvistanut, että koronakuolleet ovat olleet vanhoja ja monisairaita eli koronan liittäminen kuolemaan on enemmänkin luontaista. Koronaan kuolleista 75 % oli yli 76-vuotiaita, 50% yli 83-vuotiaita, 20% vakavasti ylipainoisia, ja vain 7 henkilöä 735 kuolleesta eli alle 1% oli alle 50-vuotiaita.

Koronadiagnosoiduista kuolemista seitsemällä prosentilla ei ollut koronainfektiota lainkaan kuollessa, 84 prosentilla kuolleista oli virusinfektio, joka voitiin assosioida osaksi kuolinsyytä, mutta kuolleista 99 prosenttia oli monisairaita. Prosentuaalisesti Hampurin luvut voivat todennäköisesti muuttua uusien tutkimusten valossa, mutta selvä trendi on nähtävissä eli, että korona vaarantaa vain jo heikentyneestä immuniteetista kärsiviä.

Toisaalta maahanmuuttajien ja etenkin muslimitaustaisten suurta koronariskiä on pyritty selittämään etätöiden vähyydellä, mutta itse oletan, että taustalla on muita tärkeämpiä tekijöitä, kuten geneettiset taustat. Muun muassa Egyptissä tiedän koronan aiheuttaneen ongelmia myös terveelle ja suhteessa nuoremmalle väestölle eri tavalla kuin Suomessa vastaavanikäisille suomalaistaustaisille.

Koronan suhteen tulisi ennen kaikkea olla avoin. Median sekä politiikan tulisi pysyä visusti erossa tiedemaailmasta silloin, kun tiedettä ei oikeasti lueta sen vaatimalla kriittisyydellä.

Mediassa ja kommenteissa olen joskus huomannut, että yksittäisiä kauhutarinoita, kuten 29-vuotiaita koronaan kuolleita on haluttu nostaa esiin, mutta yhtä lailla nuoria ja terveitä on historiassa kuollut myös influenssaan, yhtenä esimerkkinä 21-vuotias personal trainer Pennsylvaniassa vuonna 2018.

Sitten esillä on yrittänyt olla vielä niin kutsuttu long-covid, mutta yhtä lailla pitkän aikavälin oireita esiintyy influenssan tuloksena. Asian ydin on siis se, että olemme yrittäneet luoda kaaottisempaa tilannetta koronasta kuin ehkä olisi oikeasti aiheellista.

Tosiasiassa tuon henkilön – maskittoman aivastajan – olisi pitänyt aivastaa kunnolla hihaan, kuten on aina suositeltu flunssa- ja influenssa-aikoina. Olkavarteen aivastaminen kuuluu mielestäni myös ihan yleisesti sivistyneeseen käyttäytymiseen. Aivastamalla olkavarteen pysäytät virukset omaan vaatekappaleeseesi ja vältyt riskiltä, että lennätät pisarapilveä ympäröiviin ihmisiin.

Kirurgimaski tai kangasmaski eivät estä aerosolien ja pienten sylkipartikkelien leviämistä lähiympäristöön. N95-maskit ovat parempia laboratorio-olosuhteissa, mutta niidenkään suhteen ei ole vahvaa näyttöä satunnaistetuista kontrolloiduista tutkimuksista (randomised controlled trials).

Transmission of COVID-19 virus by droplets and aerosols:
A critical review on the unresolved dichotomy
(13.6.2020)

Comparative effectiveness of N95 respirators and surgical/face masks in preventing airborne infections in the era of SARS-CoV2 pandemic: A meta-analysis of randomized trials (15.12.2020)

Onko meidät luotu maskit kasvoille?

Etenkin kangasmaskien ja kirurgimaskien haitaksi voi assosioida sen, että jatkuvasti kyllästät uloshengitysilmaa, taudinaiheuttajia ja kosteutta maskiisi ja täten lähinnä vaarannat terveyttäsi. Et siis hengitä puhdasta ilmaa keuhkoihisi ja ylipäänsä hengität heikommin. Vaikka toki maskin läpi saa hengitettyä, se haittaa hengittämistä siinä määrin, että raskaassa liikunnassa maskia ei tulisi WHO:n mukaan käyttää, ja keuhko-oireisille kevyempikin liikunta maskin kanssa voi olla haitallista.

Aiempana astmaatikkona voin sanoa, että minusta on kummallista, että muun muassa talouselämä ja keuhkolääkäri Tuula Vasankari uutisoi maskien olevan epämukavuudestakin huolimatta hyväksi lähes kaikille keuhkosairaille. Vaikka astma ei enää ole minua vaivannut vuosikymmeneen – kiitos tiukkojen elämäntapamuutosten – niin voin kokemuksesta sanoa, että jos nuorempana olisin joutunut allergeenien ja stressitilanteiden keskelle maski naamalla, niin vaaratilanne olisi syntynyt. WHO varoittaa, että maskit voivat vaikeuttaa hengittämistä.

Toisaalta eivät maskit tule ilman haittoja terveillekään. Kävin jokin aikaa sitten parturissa ja parturini valitteli jatkuvaa päänsärkyä, koska pitää maskia useita tunteja putkeen työssään. Hän myös ihmetteli, että miksi hallitus ei aikoinaan pistänyt täydellistä neljän viikon sulkutilaa pystyyn ja oltaisiin näin saatu korona taitettua myös niin kutsuttujen ”koronan tukahduttajien” näkökulmasta. Sen sijaan hallitus mielivaltaisesti sulkee kuppiloita silloin tällöin ja rajoittaa kokoontumisia ikään kuin tehdäkseen kiusaa koko kansalle ja ylläpitääkseen ongelmaa ihan vain ongelman vuoksi.

Päänsärky ja hengitysvaikeudet ovat yleisiä WHO:n määrittelemiä maskien haittavaikutuksia. Itse näen, että keuhkolääkärin kuvaama ”maskin epämukavaan oloon tottuminen” ei välttämättä ole merkki ”tervehtymisestä” maskin käyttöön vaan päin vastoin adaptoitumisesta sen suorityskykyä heikentävään olotilaan. Minun on pakko todeta, että en usko, että universumi on luonut meitä ihmisiä maskit naamalle. Nyt näyttää tosin pahasti siltä, että jopa Suomen kaltaisessa maailman puhtainta ilmaa hengittävässä kansassa pitää pitää maskia jo ladulla hiihtäessäkin, koska aina on riski, että joku voi hiihtää vastaan.

Maskien teho

Kangasmaskien on todettu lisäävän infektioriskiä kirurgimaskeihin verrattuna 13-kertaisesti ja samassa tutkimuksessa ne vaaransivat infektiolle jopa suhteessa vapaahtoisesti maskia pitäviin/pitämättömiin. Tutkijat asettivat kangasmaskien heikkouksiksi heikon suodatuskyvyn, maskien epähygienisen uudelleenkäytön sekä kosteuden sitomisen. Myös WHO neuvoo vaihtamaan maskin aina, kun se on kostunut.

Pohdin vain mielessäni, että kuinka moni maskia säännöllisesti pitävistä vaihtaa kirurgimaskin uuteen edes päivittäin tai huuhtelee kangasmaskin kiehuvalla vedellä sekä käyttää pesukoneessa?

On asiallista sanoa, että Ilta-Sanomien uutisartikkelin tapauksessa kirurginen maski – joka on siis tyypillisin kaduilla nähtävä maski kangasmaskien lisäksi – olisi ehkäissyt suurempikokoisten sylkipisaroiden leviämisen, mutta kirurginen maski ei edes laboratoriotasolla estä aerosolien leviämistä saati pienempien sylkipisaroiden leviämistä erityisen tehokkaasti.

Esimerkiksi bussissa kirurginen maski päällä istuva henkilö levittää koronaa hengitysilman ja pienempien sylkipisaroiden osalta edessä ja takana sekä sivulla oleviin penkkeihin aika lailla samalla tehokkuudella kuin jos maskia ei olisi. Lentokoneissa on simuloitu, että kirurgisen maskin kanssa aerosoli-ilma leviää edessä ja takana oleviin istuimiin.

Toki kirurginen maski vähentää laboratoriokokeissa ”viruskuormaa”, mutta on huomioitava, että näissä tutkimuksissa viruskuorma on määritelty usein hengittämällä/köhimällä yskälaatikoihin muutaman minuutin maskin käytön jälkeen – parhaimmillaankin vain noin kolmen tunnin käytön jälkeen. Tutkimuksissa lasketut ”suojatekijät” perustuvat vain viitteellisiin mallinnuksiin siitä, kuinka paljon maskin sisällä/ulkopuolella on partikkeleja.

Laboratoriotutkimukset vääristävät helposti maskin käytön todellisuutta. Tämä on todennäköisesti syy, miksi kontrolloituihin tutkimuksiin (RCT) perustuvissa meta-analyyseissä ei ole vahvaa näyttöä sille, että kirurgiset maskit tai edes FFP2/N95-maskit ehkäisisivät virusinfektioiden leviämistä.

Testing the Efficacy of Homemade Masks: Would They Protect in an Influenza Pandemic? (22.5.2013)

Professional and Home-Made Face Masks Reduce Exposure to Respiratory Infections among the General Population (9.7.2008)

Maskien heikkoa näyttöä kontrolloiduissa tutkimuksissa selittänee käyttäjien maskin käyttötottumukset. Kuten maskikriittisissä kirjoituksissa usein painotetaan, maski helposti lisää väärää turvallisuuden tunnetta. Toisin sanoen:

 1. sitä ei vahdella tarpeeksi usein, esimerkiksi vähintään 2 tunnin välein uusi puhdas maski
 2. sen kanssa uskalletaan mennä kahden metrin etäisyydelle ja lähemmäs toisista ikään kuin maski antaisi 100% suojan
 3. sen kanssa uskalletaan puhua päin naamaa
 4. sen kanssa puhutaan helposti lujempaa, jolloin myös pienet sylkipisarat voivat lentää pidemmälle
 5. sitä kosketellaan täysin tiedostamatta, jolloin syyllistymme mahdollisesti kosketuspintojen kontaminoimiseen.

Maskien yksi mielestäni suurin ongelma on se, että niitä kosketellaan ja asetellaan usein paljain käsin. Tämä vaarantaa meidät etenkin itsekontaminaatiolle, sillä suurella todennäköisyydellä hieromme omia silmiämme tiedostamatta maskin koskettelun jälkeen.

Toisaalta saatamme kuvitella, että maskit ovat ”puhtaita”. Maskithan nimenomaan sitovat sylkeä ja hengitysilmaa ja niiden mukana leviävää koronaa tai muuta tautia. Sikäli maskit ovat ”tautipesäke”, joita tulisi vaihtaa usein eikä niitä tulisi räpeltää. Itse olen huomannut jo 15 minuutin jälkeen, että maskit alkavat tuntumaan ”ummehtuneilta” ja haluan vaihtaa uuteen.

Taikauskoa vai tiedettä?

Olisi hyvä muistaa, että maskit eivät ole ”pyhä suoja” naaman edessä, jotka taianomaisesti estävät hengitysilman virtauksen sekä pysäyttävät kaikki roiskeet. Maskien läpi uloshengitettävä ilma sekä sisäänhengitettävä höyry sisältävät viruksia aivan kuten ilman maskia liikkuvat.

Vaikka suositut kirurgimaskit suodattavat pieniä ja suurikokoisia partikkeleita, ne on erityisesti tarkoitettu kirurgisiin toimenpiteisiin estämään potilaaseen lääkäristä putoavia sylkiroiskeita. Ne eivät tarjoa täydellistä suojaa, mutta pienentävät katastrofin (lue: sylkäiset haavaan) riskiä.

Miksi maskeista ja koronasta pitäisi keskustella kuin aikuiset? Tai pikemminkin, miksi tästä pitäisi keskustella kuin maailman viattomasti näkevät lapset, jotka osaavat kyseenalaistaa vanhempien (lue: hallitus) antamia joskus eriskummallisia ’käskyjä’?

No, nyt kun on ryhdytty jo jonkinasteiseen massapainostukseen maskien osalta, niin väistämättä tällainen painostus täytyy kyseenalaistaa. Tällä hetkellä maskien käyttö edustaa ”kulttia” – ei kriittisesti tutkittua ja yksilön saati yhteisön terveyttä oikeasti edustavaa hyötyä.

Henkilökohtaista syrjintää ja osoittelua

Minulle on aivan sama, haluaako henkilö pitää maskia vai ei, mutta se, että minua kohdellaan ala-arvoisemmin, jos en maskia käytä, on väärin. Nimimerkillä kokemusta, juuri eilen olin melko tyhjässä ruokakaupassa ilman maskia perheeni kanssa. Yllättäen asiakas, joka näki minun ja vaimoni kasvot vallan hyvin, käveli aggressiivisesti meidän läpi kylkeäni hipoen, heilutteli kättään naaman edessä ikään kuin olisimme haisseet raadolle ja torahti että ”pitäisi käyttää maskia”.

Ihmettelin, että miksi henkilön – jos hän siis koronaa oikeasti pelkäisi – täytyi kävellä kasvisosastolla kahden maskittoman ohitse, vaikka hän olisi muutamalla lisäaskeleella voinut kiertää meidät 3 metrin etäisyydeltä? Toisaalta kaupan kassalla mukavanoloisen myyjän piti vielä kuitenkin tokaista tiukkaan äänensävyyn, että ”suosittelemme maskin käyttöä” ikään kuin en varmasti jo itse tietäisi, että maskin käyttöä suositellaan.

Itse käyttäisin maskia, jos sen käytölle olisi tarve. Valitettavasti maski ei suojaa bussissa vieressäni olevia ihmisiä sen kummemmin kuin maskittomuus. Lähinnä suojelen itseäni ja muita siltä, etten koskettele ”tautimaskia”, koska en pysty pitämään maskia ilman, että hipelöisin sitä aina silloin tällöin.

Ymmärrän hyvin, että ihmiset pelkäävät koronan takia. Maskia tyrkytetään niin vahvasti, ja siihen liittyy ”lääkärimaailman imago”, että olisi jo aika paljon kysyä yksittäisen kansalaisen ymmärrystä maskien suhteen.

Maskit eivät kuitenkaan ole mustavalkoinen aihe, kuten ei mikään tässä maailmassa. Ja siksi niistä pitäisi saada keskustella avoimesti ja ihmisten tulisi saada avoimesti hyväksyä tai kieltäytyä käyttämästä maskia, etenkin, kun tilanne ei vaadi Lontoon metron kaltaista sylikkäin änkeytymistä.

Minä huolehdin siitä, etten tartuta muita omilla teoillani. Pesen käteni aina huolellisesti, pyrin pitämään turvavälin aina vähintään kahdessa metrissä jos tila sallii, ja jos jostain syystä aivastan, aivastan aina olkavarteen ja käännyn poispäin ihmisistä.

Maskien ainoaksi lääketieteelliseksi hyödyksi WHO on kirjannut suositusraportissaan sen, että maski saattaa vähentää riskiä tartuttaa muita silloin, kun on jo itse sairastunut koronaan, mutta ei vielä saanut oireita. Minun on tosin pakko sanoa, että turvaväli, käsihygienia ja omasta immuniteetista huolehtiminen säännöllisellä liikunnalla, mahdollisilla vitamiinilisillä ja yleisesti terveellisellä ruokavaliolla ovat parhaat lääkkeet virusinfektion kuin virusinfektion päihittämiseen.

Käänteispsykologiaa ja massan hallintaa?

WHO on todennut suosituksissaan maskin hyödyksi sen, että se ”vähentää maskia pitävien ihmisten stigmatoimista”, mutta mihin tässä on tultu, niin nimenomaan maskia pitämättömiä ihmisiä on alettu stigmatoimaan ja se on huolestuttavaa. Huolestuttavaa siksi, että ihmiset stigmatoivat tietämättä, miksi he niin tekevät. Meitä siis ohjataan kuin mitäkin uskonlaumaa, mutta: ”Kuka on profeetta?”

Näin ajatusleikkinä, jos Suomessa vallitsisi ebola tai mustan surman kaltainen rutto, niin viimeisen vuoden aikana tehdyillä koronatoimenpiteillähän olisimme jo todennäköisesti kaikki haudassa. Toisaalta se, että emme ole haudassa eikä edes vuoden 2020 kokonaiskuolleisuus noussut merkittävästi, kuvastaa koronan ”heikkoa vaarallisuusastetta”. Meillä on varaa olla täysin holtittomia, koska korona ei ole rutto eikä tapa kaikkia kantajiaan saati edes aiheuta vakavia oireita suuressa osassa.

Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, kuinka korona ei ole lisännyt vuotuista kokonaiskuolleisuutta Suomessa ja kokonaiskuolleisuuden lisääntyminen nimenomaan kertoisi, onko meillä vallinnut jokin ”normaalista” poikkeava tilanne. Tilanne, jossa salaperäinen tauti tappaa tuhansittain ylimääräisiä ihmisiä suhteutettuna vanhenevaan väestörakenteeseen ja muihin tauteihin.

Oikeassa kriisissä kaikki vaihtoehdot otetaan pöydälle

Olen ihmetellyt vallan suuresti, että jos korona on todellakin sellainen hätätila kuin annetaan ymmärtää, niin eikö silloin, aivan kuten sotatilanteessakin, kaikkien potentiaalisesti toimivien ratkaisujen tulisi olla puntaroituja niiden paremmuus- tai saatavuusjärjestyksessä? Eihän sota etene niin, että jos panssarivaunujen ontelopanokset loppuvat, niin rynnäkkökiväärit heitetään suohon ja antaudutaan. Sodat pyritään voittamaan tavalla tai toisella, kaveria jättämättä, mutta kuitenkin mahdollisimman vähin tappioin.

Koronan suhteen ei ole aloitettu valtakunnan mediamyllyä muun muassa D-vitamiinilisien väestötason lisäämisestä etenkin ulkomaalaistaustaisille ja muille riskiryhmille. On eriskummallista, että Suomen kaltaisessa harvaan asutussa maassa jaksamme painottaa maskien käytön perään, mutta vähävaloisena pohjolan perälänä emme keskitä resursseja muun muassa kansalaisten D-vitamiinitasojen mittaukseen ja riskiryhmien D-vitamiinitasojen kohottamiseen (vaikka näillä velkarahoilla).

Ivermektiinin käytöstä ei myöskään käydä mediatason keskustelua, vaikka siitä on positiivista näyttöä koronan hoitoon, ja siitä on puhuttu Yhdysvaltain senaattia myöten. On eriskummallista, että kriisitilanteessakaan emme pysty ottamaan kaikkia keinoja käyttöön senkään jälkeen, kun meillä on tieteellistä näyttöä niiden hyödyn puolesta. Sen sijaan markkinoimme maskeja, joille ei ole vahvaa tieteellistä näyttöä, vaan ainoastaan laboratorionäyttöä, joka tukee niiden hyödyn teoriaa.

Nyt olemme tehneet juuri sen, millä sodat varmasti hävitään, eli olemme

1) asettaneet vuoden ajan täysin tehottomia sulkutoimia eli sotineet kiväärein panssarivaunuja vastaan

2) käymättä minkäänlaista kriittistä ja vakavaa valtamediakeskustelua koronaa vastaan taistelemisesta muun muassa D-vitamiinin tai ivermektiinin osalta, vaan sen sijaan kituuttelemme maskien kanssa ja kiristämme vyötä toivottomilla sulkutoimenpiteillä. Lopputuloksena odotamme nyt rokotteelta jonkin sortin ihmettä, mutta totuus on, että jos tieteellistä keskustelua ei pikkuhiljaa aleta käymään, niin jotain poliittista voidaan aina keksiä, miksi sulkuja täytyy jatkaa.

3) sulkeneet ravintolat ihan vain varmuuden vuoksi, vaikka nyt meillä on tilastollista näyttöä siitä, että sulkutoimet eivät ole olleet niin tehokkaita kuin olisi voinut olettaa (esim. Iso-Britannia tai Belgia)

4) kriisitilanteen näkökulmasta huolestuttavasti jättäneet keskittymättä koronadiagnoosien tilastoinnissa

 • tehohoitokapasiteetin riittävyyteen (joka on siis enemmän kuin riittävä meidän tilanteessa)
 • koronadiagnoosien taudin vakavuuteen (tehohoito, vakava, lieväoireinen, asymptomaattinen)
 • koronakuolleisuuteen

Taloustieteen professori Paul Lillrank on antanut tästä erinomaisen haastattelun.

Onkin hyvä kysyä, onko valtio oikeasti suojelemassa meitä koronalta? Vai onko valtio autoimmuunitaudin lailla asetettu sotimaan itse kansaa vastaan?

Mielelläni otan rakentavia kommentteja vastaan keskusteluosiossa, ja olisi hienoa, jos keskustelijat pyrkisivät löytämään ratkaisuja ongelmiin muun muassa referoimalla ja analysoimalla eri tutkimusnostoja maskeihin tai muuhun liittyen, ja pohtimalla yleisesti ratkaisuja (ei juupas-eipästelyä) koronaexitiin.

Tällä hetkellä vallitseva ”myöten tai vastaan” -poliittinen ilmapiiri ei rakenna meidän yhteiskuntaa suuntaan tai toiseen, vaan päinvastoin ”hajota ja hallitse” on läsnä. Tuotantotalouden professori Paul Lillrank, taloustieteen dosentti Tuomas Malinen ja kirurgian erikoislääkäri Ville-Veikko Elomaa ovat kirjoittaneet valtavan hyviä ja maalaisjärkisiä artikkeleja Uuden Suomen blogeihin koronaan liittyen. Etenkin Paul Lillrankin viimeisin blogi Elämä vastaan elämä kiteyttää hyvin yhteen meidän hallituksen koronastrategian ongelmat


Kirjoitus on alunperin julkaistu 20.3.2021 kirjoittajan US-blogissa.
Kris Elomaa on Lontoon Imperial Collegessa koulutettu kliinisen tutkimuksen ja ravitsemustieteen maisteri.

”Faktantarkistus” sanailee mielikuvia

Artikkelin kuva on peräisin eläköityneen anestesialääkärin YouTube-videosta, jossa hän sähkötupakkasavun avulla demonstroi, kuinka hyödyttömiä maskit ovat estämään viruksen – esim. SARS-Cov-2:n – leviämistä. Aihe on siis sama kuin Elomaan kirjoituksessa. Maskit kun on tarkoitettu – ja kykeneviä – estämään vain SUURIA (sylki)pisaroita.

Facebookin faktantarkistusyhteisön – eli niitä ympäriinsä Facebookia, mm. WaybackMachinen linkin sisältäviin postauksiin ”tämä on pötyä, ei saa uskoa” -leimoja tuikkailevan verkoston – ”keskuskonttori” Poynter Instituten ”faktantarkistus”-sivusto PolitiFact kertoo otsikossaan ”Ei, savu-esitys ei todista, että maskit eivät toimi Covid-19:ä vastaan”.

Artikkeli otsikon alla ei kuitenkaan kerro muuta kuin esimerkiksi tämä Elomaan artikkeli ja Noelin video: maskit estävät vain suuria pisaroita. Sanakikkailulla ja asiasta sivuun peippaamisella – kuten korostamalla, että Noel antoi lääkärilupansa mennä vanhaksi eläkkeelle jäätyään – yritetään lukijalle luoda kuvaa maskien hyödystä virustorjunnassa.

Kuitenkin myös ”faktantarkistajien” artikkeli kertoo vain, että maskit estävät suurten (sylki)pisaroiden leviämisen ympäristöön. Korostetaan, että tietenkin savu läpäisee maskin, jonka läpi täytyy hengittää. Epidemiologian tohtori on otettu kertomaan, että ”kangas- ja kirurgiset maskit on tarkoitettu suojaamaan suuremmilta pisaroilta – jotka saattavat kantaa COVID-19:ä”.

PolitiFactissa kerrotaan lisäksi, mitä Noelin videolla tapahtuu, ja mitä Noel väittää (väittää-sanaa hoetaan useammankin kerran): ”COVID-19 leviää aerosolien mukana” ja ”90% aerosoleista ja viruksista menevät ’suoraan läpi’ maskeista”.

Tätä ei artikkelissa kumota, kerrotaan vain lisää, mitä Noel ”väittää” ja lopuksi toki, mitä CDC ”sanoo”, ”suosittelee” ja ”määrää”. Että sellainen faktantarkistuskumous.

Poynterin suurimpia rahoittajia ovat mm. NED, Open Society, Google, Facebook ja monet suuret (vallan)mediatalot.

Johanna / AM 22.3.2021

Kuva(kaappaus): Dr Ted Noel – Masks don’t work

PÄIVITYS 7 .5.2021: Korjattu ”imervektiini” > ”ivermektiini”.

23 comments

 1. Elomaa osuu naulan kantaan siinä, että muista taudin ehkäisykeinoista media ja terveyshallinto vaikenee.. esim. Kiinassa luontaislääketiede on 2000 vuotta Suomea edellä ja erilaisia kasveja suositellaan kansalle virusinfektioita vastaan.. Näimä lääkekasvit sisältävät mm. polyfenoleita joita voidan erottaa annosteltavaksi suurempina pitoisuuksina, jolloin ne ovat tehokkaampia. Mutta näistähän ei lääkeyhtiöt rikastu, joten se on ”väärää” tiedettä, vaikka ko. kasvien teho on tuhansien vuosien aikana tuhanteen kertaan todistettu. Näistähän ei saa edes keskustella julkisesti.

  Viranomaisten ja hallituksen toiminnassa haisee mätä ja kusetus. Suuri epäluulo herää poliitikkoja ja terveysviranomaisia kohtaan. Miksi kansaa huijataan? Jatkuva toistuva rokotus ja ennen kaikkea kallis testaus on miljardibusiness. Kuka rikastuu? Jäljet johtavat sylttytehtaille.

  Tykkää

 2. Hyvä kirjoitus, siitä Elomaalle kiitokset. Kuten kirjoittaja varovasti myönsikin, menevät virukset silmämunista lävitse. Aerosoli muotoisten virusten kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että ilmassa leijailevat virukset menevät silmistäsi lävitse mikäli osut niihin. Tästä johtuen tehokkaimmatkaan hengityssuojaimet eivät ole erityisen tehokkaita suojaamaan aerosoli muotoisilta viruksilta, kuten Covid-19. Hallituksen maskipakko selonteossa myönnettiin avoimesti, että maskeilla tuskin on suurta merkitystä tartuntojen määrään, mutta sillä on tärkeä ”signaalivaikutus”. Kenelle suomalaiset pakotetaan signaloimaan sakon uhalla? Konkurssin partaalla oleville yrittäjillekö halutaan kertoa – Olemme kaikki teitä vastaan! Vai signaloidaanko maskinvalmistajille tai kenties suuruudenhulluille poliitikoille? Alkaa tuntua siltä, että ekonomisti Malisen kritiikki oli aiheellista ja hallitustamme ohjaillaan ulkomailta.
  PS. Vihreä tee toimii Hydroksiklorokiinin tapaan sinkin soluihin siirtymistä edistävänä aineena. Pari kuppia päivässä asianmukaisen ruokavalion kera( tai hyvin maltillisten sinkki lisäannosten kera) kohottaa immuunivastetta viruksia vastaan. Tiheästi asutuissa Aasian osissa vihreää teetä on juotu pitkään ja kenties juuri sen takia, että sen juojat ovat selviytyneet virusinfektioista paremmin, siitä on tullut osa tapakulttuuria.

  Liked by 1 henkilö

  • Kuonokopan tarkoitus on osoittaa että kuulut uskonnolliseen kulttiin nimeltä Korona ja olet osoittanut kuuliaisuutta eliitille. Maskin tehtävä on myös dehumanisoida ihmiset kun et näe ilmeitä . Ehdollistamisen seuraavassa vaiheessa saat rokotepassin ja digitaalisen identiteetin jälkeen sirun jolla sinua kontrolloidaan täydellisesti. Marinin hallituksen toimet ovat sosiaalipsykologista kidutusta. Pyytäisin apuun Amnestyn, ellei se olisi Soroksen rahoittama.

   Tykkää

 3. Olipas laatuisa artikkeli, hattu nousi ja iso käsi heilahti.
  Jotenkin on sellainen tunne että meitä ollaan laittamassa kyykkyyn ja syvään sellaiseen, covid on vain työkalu jolla tätä tehdään. Saapa nähdä havahtuvatko ihmiset, jos ei niin gulagilla tavataan.

  Tykkää

 4. Paavon sivulla kommentoijat suurin osa juutalaisten aivopesemää roska sakkia! Ei ole mitään koronaa olemassa kontrolli väline valhe jolla siirretään loppukin ihmisten omaisuudesta juutalais vapaamuurari eliitille pilkka hintaan! Te lammas massat olette kujalla!

  Tykkää

 5. Toinen ”koronavuosi” jo pitkällä ja tekee mieli kysyä ex-pääministeri Lipposta mukaillen: ”Saako vitutukseen kuolla?” Mutta se olisi liiankin helppo kysymys, vastauksen tietää jokainen: ”Tietysti vitutukseen saa kuolla, kaikkeen paitsi koronaan saa kuolla.” Ja organisaatioillehan elämä kuuluukin, ainakin koronan jälkeinen elämä.

  Tykkää

 6. Tästä Koronnasta ja sen myötä maskituksesta on tietoa saatavilla runsaasti, niin että jokaisen pitäisi jo ymmärtää tämä suureksi kusetukseksi, jonka päämääränä on kaikkien rokotus. Kansalaisina voimme tämän vaarallisen vouhotuksen lopettaa rauhanomaisesti passiivisuurella, ensinnäkin elämällä normaalisti hengitäen ihmisoikeudella raitista ilmaa ilman maskia ja kieltäytymällä rokotuksista, sekä olla osallistumatta meille laadittuun ”demokraattiseen” komediaan, elikkä emme äänestä.
  Emme koskaan saavuta Itsenäisyyttämme takaisin ja pääse irti tästä hulluudesta jollemme jätä tuota ulkomailta ohjeistettua kansanpetturi ryhmittymää omaan saastekuoppaansa rypemään ja alja elää keskenämme jälleen Suomen Kansana Itsenäisessä Suomessa!

  Tykkää

 7. Tavoite on selvä, mutta askeleita on vielä aika paljon tavoitteen saavuttamiseksi. Asia kerrallaan. Evergivenin Suezin kanaalin sulku ei ole lainkaan ohi. Merkelin tehtävä on anteeksipyynnön jälkeen pitää saksalaiset nyt pois television äärestä. Evergreenin lastin purku olisi nyt käynnissä ja ohjia ei pitelekään deep state vaan the white hats.USAn sotilasjoukot ovat tulossa elleivät jo ole paikalla ja Venäjä lähestyy toiselta suunnalta. – kerrotaan.

  Saksa pysähdyttikin jo astra zeneca- rokotukset, mutta miksi Suomi silti jatkaa. Liekö sattumaa kun Astra ze neca nimikkeen takaa löytyy latinan kielen vastine : ase joka tappaa.

  Dr.Fuellmilchiä kannattaa nyt tarkkaan kuunnella.

  Tykkää

 8. Ei ole Suojunttilassa vielä tullut vastaan (Korjaa jos olen väärässä)…Joten olisiko Pa$kam£€dioilla tiedotuksen paikka..
  https://www.newstarget.com/2021-03-30-blue-masks-toxic-asbestos-destroys-lungs.html

  Suomelle toinen TÄYSIN irrelevanttii juttu Känädästä…Kyllä uutisoitiin..

  Olisiko TAAS liian Vakava asia kyseessä…Jolloin mieluummin uhrataan Käyttäjien terveys…Kuin Tunnustetaan Oma holtittomuus…

  Tykkää

 9. ”Oikeassa kriisissä kaikki vaihtoehdot otetaan pöydälle” …. pitää ihmetellä miksi venäläinen sputnik rokote ei kelpaa taisteluun ”vaarallista tappajaa” vastaan,ei taida ensimmäistäkään kuolemantapausta raportoitu,eikä kaiketi haittavaikutuksiakaan,ainakaan en ole kuullut.kuitenkin nämä hyväksytyt rokotteet sai pikapikaa luvat,painostuksenkin avustuksella,ainakin eu:ssa.tuhansia on kuollut rokotteen saatuaan,haittavaikutuksia pari sataatuhatta….ei ihan vaikuta,että vaarallista tautia vastaan taisteltaisi..

  sitten nää median tarinat,kun jos jossain päin maailmaa kuuluu,että joku perusterve työikäinen olisi kuollut,niin kyllä pidetään huoli,että kerrotaan kaikille,toisaalta ne runsaat sairaat ikäihmiset,jotka kuolleet,niin heistä ei kerrota mitään muuta,kuin koronaan kuolleita,ja lukumäärä.
  muutenkin nyt yhdistetään kaikkia flunssan pahempia oireita vain koronaan kuuluviksi,ja koska pelkokampanja ollut pitkään päällä,niin varmaan aiheuttaa ainakin osassa ihmisissä oireetkin tunteen vakavampina,kuin jos sairastaisivat taudin ilman tätä kampanjaa.
  myös erikoista se,kuinka mediat sai tietoonsa thl:n laskuharjoituksen,ja sen julkistivat,jolla vaalit siirrettiin…ettei vaan olisi tarkoituksella syötetty sitä ”tietoa”.muita ihan virallisia tietoja thl:n julkaisemana pidetään piilossa,jos ne ei sovi pelkokampanjaan.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s