AvoinMedia 1v – yhteisön lapsi

AvoinMedia täytti yhden vuoden huhtikuussa 2021. Mikä on tarina AvoinMedian perustamisen taustalla? Mikä on AvoinMedia?

AvoinMedia on yhteisön yhteinen lapsi. AvoinMedia pantiin alulle Facebookissa olevassa Avoin Tilannehuone – Kadonneen totuuden metsästäjät -ryhmässä käydyissä keskusteluissa ja niiden pohjalta. Oli ilmeistä, että vapaamediakenttään mahtuisi uusi tulokas ja että sille oli olemassa sosiaalinen tilaus.

Oli tarvetta medialle, joka tarjoaisi lähdeviitaten, virallistietoon ja alkuperäisiin asiakirjoihin nojaten tietoja, joita ainoastaan suomea lukeva yleisö ei ehkä muutoin kuulisi. Oli tarvetta medialle, joka paikkaisi vallanmedian uutisoinnissa olevia alueita ja aukkoja sekä esittelisi lukijan tutkittavaksi erilaisia tulokulmia asioihin ja ilmiöihin – tekisi maailmasta vähemmän mustavalkoisen kuin millaisena se uutisissa näyttäytyy.

Avoin Tilannehuoneeseen voi kuka tahansa voi liittyä, kaikki on julkisesti kaikille – myös ryhmään kuulumattomille – esillä ja kuka tahansa ”saa sanoa”. Ryhmäläisistä monet lyhentävät nimen teehooksi (Th). AvoinMedian juttuja jaetaan ryhmässä muiden lähteiden joukossa, ja niistä keskustellaan – myös AvoinMediaan löytyy ryhmästä monenlaista näkökulmaa.

AvoinMedia (AM) on kahden tavallisen naisen, Johanna Lehtosen ja Riikka Söyringin (allekirjoittanut) pyörittämä omakustanne-mikrotoimitus, jolla on haave kansalaistorin mikrofonista: moniäänisen keskustelun aloittajasta ja alustasta.

Minun näkökulmastani AvoinMedia on Tilannehuoneen ja toimituksen, lukijoiden – joista moni kaiketi Tilannehuoneesta – ja kommentoijien muodostaman yhteisön yhteinen lapsi. Yhteistä lasta hellitään, torutaan, kasvatetaan neuvoilla ja erilaisia näkökulmia pohtimalla, kaikki yhdessä.

AvoinMedia on kollektiivi ja interaktiivinen symbioosi, jossa keskustellaan yhdessä geo- ja talouspolitiikasta, yhteiskunnallisista epäkohdista, moraalista, etiikasta ja vastuusta. Ihan kaikesta auringon alla. Yleensä sopuisasti ja asiassa pysyen. AvoinMedia-kollektiivi on kansalaisyhteiskunnan henkisen ja moraalisen tilan, yhteishengen ja mielipiteiden mikroilmasto.

Lukijoita AvoinMedialla on ollut ensimmäisen toimintavuotensa aikana eri puolilta maailmaa. Keskusteluun on osallistuttu, AvoinMedian juttuja ja kommentteja on luettu eri puolilla maailmaa: Suomi, Yhdysvallat, Iso-Britannia, Ruotsi ja Norja, Itävalta, Venäjä, Viro, Ranska, Saksa ja muu EU-alue, mainitakseni seutuja, joissa lukijoita on useista sadoista useisiin tuhansiin. Suomessa lukijamäärä on ylittänyt kymmenentuhatta, sivustolla käynnit ylittävät kaksisataa tuhatta.

Sanan ja mielipiteen vapaus

Sanan ja mielipiteen vapauden tila on muutamien viime vuosien aikana alkanut vajota surkuteltavaan tilaan. Vallanmedian vaikeista aiheista vaikenemisen ohella aktiivinen kiellettyjen aiheiden ja mielipiteiden sensuuri BigTechin some-alustoilla on eräs Avoimessakin keskusteluttaneista asia-aiheista.

Mitä omituisimmin perusteluin – jos niitä sensuurin uhrille edes viitsitään esittää – joutuu suljetuksi ulos keskustelusta BigTechin fatwantarkistajien ja moderaattorien toimesta tai some-alustoilla ahertavien erilaisten ajatuspoliisi-ryhmien ja näitä liehakoivien ”oikeamielisten” ilmiantajien takia.

Sanan ja mielipiteen puhdasoppisuutta sosiaalisessa mediassa vaalii ”tiedostavien ja tietoisten” suorittama vapaaehtoisvalvonta ”väärien” mielipiteiden – kuten ilmasto-, gender- ja maahanmuuttopolitiikan kritiikin – torjumiseksi. Erilaisuuden sietäminen jää teoriatasolle.

(Kolmannen) Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen sekä oike(ut)usministeriö Anna-Maja Henrikssonin (rkp) johdolla ovat ahertaneet maalittamis- ja vihapuhelakien rakentamisessa. Kriittiset ovat epäilleet lakien tarkoituksena olevan estää poliitikkojen, virkamiesten, viranomaisten ja vallanmedian toimittajien – ja sitä reittiä vallanmedian – toiminnan julkinen arviointi.

Koronatoimilla on perusteltu perus- ja ihmisoikeuksien rajoittamista, sekä estetty virallistotuutta kyseenalaistavan materiaalin lukemista ja levittämistä internetissä. Poliittiset mielenilmaukset on kielletty ”pandemiaan” ja kansanterveyteen vedoten, vaikka moni seikka ”pandemian” ja tilanteen hoitamisen suhteen on omiaan herättämään kysymyksiä.

Kiellettyjen aiheiden ohella on alkanut näkyä halua kieltää sanoja ja ajatuksia; sanat ovat ajattelun työkalu. Kun sallittuja sanoja alkaa olla vähemmän, haittaa se ajattelua. Kun sallittuja sanoja alkaa olla vähemmän, sallittuja ajatuksia on vähemmän.

Johtuuko koronatukimedian levikinlasku lukijoiden aliarvioinnista? Levikit ovat olleet laskusuunnassa jo aikaa ennen koronaa. Vallanmediat ovat yrityksiä, Yle valtion. Yritykset toimivat yritysten tavalla, ottavat rahaa sieltä missä se on saatavissa, eikä niitä pidä siitä liikaa moittia. Kunhan muistaa lukiessaan, että vallanmedia pyrkii sana- ja mielipidemonopoliin – se on osa yritysmaailman ansaintalogiikkaa – ja kysyy itseltään: ”Mitä näkökulmaa minulle myydään? Kuka myy? Miksi?”

Myös nyt. Aina.

Totuuden monopolia ei ole kenelläkään

Keskustelu on yksi aidon demokratian ajovoima. AvoinMedia-kollektiivi on osa laajempaa – niin kotimaista kuin kansainvälistä – moniäänistä, moniulotteista, mielipideilmastoltaan kirjavaa vapaamediakenttää.

Käyty keskustelu on yksi vapaamediakentän kylvämistä ja vaalimista erilaisista siemen-varianteista, joka vipuaa yhteiskuntaa reilumpaan suuntaan.

Keskustelu jatkukoon!

Kiitos ja anteeksi!

Riikka on kirjoittanut tämän Avoimen yksivuotissynttäri-artikkelin ajalla 22.4–2.5.2021. AvoinMediaa säännöllisemmin seuraavat lienevät huomanneet, että huhtikuu 2021 on julkaisujen puolesta ollut kovin hiljainen, ja monet julkaistut artikkelit ovat tulleet ulos myöhässä, kuten myös tämä. Teehoo taas on joutunut pärjäämään (tai luultavammin saanut olla) jokseenkin keskenään, ilman ylläpidon marmatusta tuplatoistoista ja yp-kaulimen jytinää huonosti käyttäytyvien some-kalloihin.

Pysähdykseen AvoinMedian toiminnassa on yksi syy – minä (elikkäs Johanna). Editointi eli artikkeleiden julkaisun tekninen puoli, asettelu ja kuvitus on minun hommaani, ja kun en ole hommiani hoitanut, tuli yksivuotiaan vapaamedian juhlakuukaudesta vähän vähemmän juhlakas. Selkeää selitystä saamattomuuteeni ei ole, lyhyesti asiaa voisi varmaan kuvata termillä ”henkilökohtainen kriisi”. Älkääden siis röllit vallan innostuko bonareita hakemaan. 😉

Maaliskuun lopulla henkkoht. elämässäni tapahtui isoa huonoa, ripe hyvääkin – kaikkinaan outoutta. Hengelliset, lihalliset, sosiaaliset ja käytännön asiat hämmensivät, kasautuivat, menivät solmuun ja aiheuttivat lamauksen. Välillä en päiväkausiin saanut edes konetta auki. Koville vaikuttaisi ottavan edelleen, vaikka pahimman saamattomuuden yli kait tuli jo rämmittyä. En siis lupaa hirrrmuisesti nyt rykien korvata aikaa (hukkaan) mennyttä, mutta…

Minullakin on näkökulma AvoinMediaan. Kun myös näen Avoimen yhteisöllisenä tuotoksena, jättäessäni toimitukselliset hommani näin tekemättä koen laiminlyöväni tuhansia suomalaisia: lukijoita, teehoolaisia, kirjoittajia, Riikkaa… Kun näen Avoimen potentiaalin tiedon- ja sananvapauttajana, koen laiminlyöväni koko Suomen (rahvasta) kansaa. Olen pahoillani. Sen voin luvata, että motivaation puutteesta en Avointa laiminlyö enkä sitä ole hylkäämässä. (Joskus vain ei jaksa.)

Vaikka sota ei yhtä miestä kaipaa – vaan massoittain tykinruokaa – tällä hetkellä lienen jokseenkin olennainen AvoinMedian toiminnalle. En näe itseäni kummoisena tiennäyttäjänä tai totuudentorvena, vaikka tyylini ilmaista asiat (kuulemma) onkin himpun verran jyrkkä, jopa ylimielinen. Mutta koen itseni onnekkaaksi voidessani Avoimen kautta olla mukana edistämässä suoma(a)laisen elämänmenon parhaita ominaisuuksia: rakkautta totuuteen ja vapauteen.

Eikä Avoin käy sotaa, päinvastoin. Ahkerasti Avoimessa – somessa ja lehdessä – levitetään sanaa: ylhäältä, siis globaalisti korruptoituneen finanssi/rahavallan (mediansa mukaan lukien) ja sitä palvelevan poliittisen eliitin institutioituja (strategisen) viestinnän kanavia pitkin tulevaa ”totuutta” – pelon, vihan ja sodan lietsontaa – ei kannata niellä purematta, totella kuin pavlovinhurtta kelloa. Minun näkökulmastani Avoin on rauhan vallankumouksen airut.

Johanna Lehtonen 6.5.2021

Kuva: Danko8321 (CC BY-NC-SA 2.0) via Flickr, AvoinMedia

15 comments

 1. Onnittelut AvoinMedialle! Olette yksi harvoista sananvapauden saarekkeista joita on enää jäljellä Suomessa. Myös journalismin taso on päätä pitempi kuin vallanmedialla. Keep up the good work!

  Liked by 1 henkilö

 2. Näillä resursseilla…teemme kaiken, mihin kykenemme. Rakkaudesta lajiin. kanssaihmisiin ja elämisen arvoiseen elämään.

  Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta! mennään.

  Tykkää

 3. Onnittelut Avoimelle Medialle ! Teitä todellakin tarvitaan. Tutkiva journalismi on haudattu ja valtamedia rummuttaa ohjattuja otsikoitaan. Nyt jos koskaan on tuotava totuutta, näkökulmia ja moninäkökulmaista keskustelua esiin. Saatamme elää jopa merkittävää murroksen vaihetta. Vaihtoehtomediat nostaa lukijamäärää, samaan aikaan valta-valhemediat menettää levikkejään kokoajan enemmän. Great awakening on alkanut.

  Voimia toimitukseen ! Keep up the good work. On ollut ilo lukea artikkeleitanne. Laatu journalismia!

  Liked by 1 henkilö

 4. Onnea Avoin media. On uroteko puolustaa sananvapautta ja Vapautta yleensä, joka päivä päivältä ajetaan ahtaammalle. 10 000 lukijaa ekana vuonna ja sitten kun mäårä ylittää 100 000 alatte olla uhka establishmentille.. taidatte olla sitä jo nyt. Mutta hienoa että Teissä on rohkeutta pysyä Totuudessa.Vielä kerran Onnea.

  Liked by 1 henkilö

  • Ainakin Fb varjobännää juttujamme 😀

   Ehken eivät sitä tekisi, ellei kollektiivissa käytyä keskustelua koettaisi uhkaavaksi.

   Tykkää

 5. Onnittelut ja Onnea Avoimelle Medialle!
  On todella tarvetta tiedoituskanavasta jonka kautta Kansa saa tietoa Suomen kielellä, toivoa täytyy, että tämän löytäisi yhä suurempi lukijakunta.

  Liked by 1 henkilö

 6. Koko joukko valtamedian parhaita journalisteja ovat siirtyneet muualle. Eivät edes nimekkäimmät nestorit kuten Seymour Hersh enää saa juttujaan julkaistua. CNN ja BBC ovat ideologinen farssiosasto, jota kukaan vähänkään asioista perillä oleva ei ota vakavasti. Samalle osastolle ovat siirtyneet myös ennen niin maineikkaat New York Times ja Washington Post. Nykyään ideologia tunkee päälle niin, ettei niitä jaksa seurata edes hupimielessä. Jonkun on kuitenkin tehtävä likainenkin työ. Erinomainen esimerkki median paljastamisesta on saksalaisen juristin Thomas Röperin perustama anti-spiegel.ru jonka maalitauluna on nimenomaan hänen kotimaansa johtava puppugeneraattori Der Spiegel, jonka jutut tulevat suoraan tiedustelupalvelun ytimestä. Englanniksi mainittakoon nuoremman polven foorumi thegrayzone sekä mainio aussi Caitlin Johnstone.

  Sensuuri on voimistunut pitkin harppauksin. Ajatelkaamme jatkuvaa paasausta muka vastuullisesta mediasta, samalla kun johtavaa valheiden paljastajaa Julian Assangea näännytetään hengiltä brittivankilassa, jonne hänet armollisiseti on teljetty maan oikeuslaitoksen päätöksellä, koska se piti lähettämistä USA:han kärsimään 175 vuoden tuomiota liian ankarana. Ilmeisesti brittituomari katsoi, että 150 vuotta olisi sopivampi määrä totuuden kertomisesta. Interventiota Suomen presidentin tai pääministerin toimesta ei tarvitse odottaa.

  Mutta ei media ennenkään ole ollut kansojen puolella. Sen omistavat mahtisuvut ja se elää sensaatioista joista sota on kaikkein rumin. Median rooli oli merkittävä kun Euroopan kansoja yllytettiin sotiin naapureitaan vastaan 1914. Ja jos se sota olisi vältetty, olisi voitu välttää myös seuraava, Sotaan lähdettiin innolla ja rummut päristen kunnes syksyllä huomattiin, ettei se ollut sellaista mitä oli luvattu. Niinpä Saksan, Ranskan ja brittien sotilaat huomasivat, että heidät oli pantu teurastamaan toinen toisiaan, vaikka he olivat käytännössä kuin veljeksiä. Viisastuneina he jouluna 1914 järjestivät yhteisen joulunvieton juoksuhaudoissa, joissa vaihdettiin tupakkaa, juomia ja ruokia. Ja jalkapallot otettiin esille ja pelattiin. Kun asia tuli kenraalikunnan tietoon pääsi piru irti, tämähän ei käy laatuun, ei ollenkaan.. Jatkossa suunnattiin tykkitulta sopivin annoksin jos oli pelkoa siitä, että sotamiehet veljeilisivät.

  Olkoon siis Avoin media se kenttä, jossa pelaavat ne, jotka ovat oivaltaneet, ettei yläkerran käskyihin ole luottaminen. Pallot esiin ja peliä, Kansojen intressit ovat yhteiset ja toiset kuin median miljardöörien ja näiden käskyläisten.

  Liked by 1 henkilö

 7. Kimppu ruusuja toimitukselle uskomattoman upeasta työstä ! Miten kauan Avoin Media saa julkaista totuuksia, jää nähtäväksi. Jos sanat suljetaan tässä formaatissa, löytyy varmasti uusia väyliä.
  Sveitsiläinen merkittävä vaihtoehtomedia, bitteltv/ einfach anders, muutti Sansibarin saarelle Tansaniaan ja toimii nyt sieltä käsin Dliven kautta setvien etupäässä saksankielisen alueen totalitarismin kasvua. Ken Jebsen-toimitus halusi ensin vain muuttaa maalle Berliinistä, mutta on nyt siirtymässä kokonaan ulos Saksasta. Ken käy oikeusprosessia, jossa kanava yritetään sulkea perustuen siihen, ettei ko. julkaisun kommenteissa ole lähdeviitteitä. Eihän niitä ole valtalehdissäkään!
  Poliisivaltio on alkanut vahvasti syntymään myös Suomen maaperälle ja mieleen nousee väkisin vuosi 1933, mistä lähti kehittymään euroopanlaajuinen katastrofi.
  Nimenomaan nyt tarvitsemme vapaata ajattelua ja mielipiteenvaihtoa !

  Liked by 1 henkilö

  • Hiljattain luin saksalaisoikeuden tuomarista, joka päätti maskipakon laittomaksi. Poliisi tuli, tutki kodin, auton ja toimiston sekä vei tietoliikennevälineet mennessään.
   Toivottavasti maan tuomarikunta tunnistaa oireet ja herää siihen, mikä kehityskulku on meneillään!

   Sananvapauspäivä ja sen juhliminen tuntuu groteskille nykyään.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s