Onko kritiikki radikalismia?

Valtamedia käsittelee kriittistä kansaa tavalla, joka edistää yhteiskunnallista polarisaatiota. Samalla se ummistaa silmänsä katastrofeilta, joiden hintaa tulemme maksamaan vielä vuosikausia.

Samu Seppälä

Valtamedia on näyttänyt jälleen kykynsä laatujournalismin suhteen – alittaen riman mitä alhaisimmalta tasolta. Janne ”Rysky” Riiheläisen kirjoittama, YLEn 20.4. julkaisema1 kolumni ”Koronan kieltäminen kannustaa kapinointiin” alkaa voimakkaalla hyökkäyksellä niin sanottuja toisinajattelijoita kohtaan.

Heti ensimmäisessä alaotsikossa mainitaan seuraavaa: ”pieni, mutta äänekäs osa suomalaisista vastustaa koronan vastaisia varotoimia ja rajoituksia, ja se kiihottaa radikalismiin…” Voiko tämän kaltaisen aloituksen jälkeen lukijalta(kaan) odottaa neutraalia ja objektiivista lähestymistapaa?

Kyseinen kolumni on mielestäni ääriesimerkki siitä, miten valtamedialla ja sitä ”edustavilla” tahoilla on alttius luoda kansan keskuuteen kahtiajakoisuutta ja lisätä yhteiskunnallista polarisaatiota. Joskus tuntuu jopa siltä, että tämän kaltaisen kirjoittelun – on se sitten kolumni tai uutisartikkeli perinteisessä mielessä – on tarkoituskin edistää pahoinvointia yhteiskunnassa ja luoda vastakkainasettelua hajoita ja hallitse -tyylisesti.

Samaa voimme havaita mm. Riiheläisen tavasta käsitellä uutta, vast’ikään viralliseksi puolueeksi julistettua Kristallipuoluetta. Kolumnissa se leimataan puolueeksi, joka kalastelee ääniä ”koronankieltäjillä”. Hyvin äärimmilleen vietyä ajattelua ja leimaamista – ellei jopa puolueen maalittamista. Mitään todistustaakkaa ei tunnu tuollekaan väitteelle olevan: argumentti lepää täysin olettamusten ja arvailujen varassa.

Vaikka maalittaminen kohdistuukin usein yksittäiseen ihmiseen, pyritään sillä vaikuttamaan koko organisaation toimintaan tai päätöksentekoon… Viranomaisten tavoitteena on edistää avointa ja rakentavaa julkista keskustelua ja ehkäistä maalittamista, joka rajaa julkista keskustelua, toimintaa ja sananvapautta.

Sisäministeriö.fi (vastuualueet / poliisiasiat / viharikollisuus / maalittaminen)
Maalittaminen rapauttaa yhteiskunnan luottamusta

Sanavalinta ”koronankieltäjät” on myös tarpeellista ottaa pienen tarkastelun kohteeksi. Mitä mahtaa tarkoittaa ”koronankieltäjä”? Onko kyseessä nimitys kansanosalle, joka tarkastelee yhteiskuntaa laajemmin ja kriittisemmin aikana, jolloin viruksen – joka ei ole nostanut edes kokonaiskuolleisuutta2 – vuoksi yhteiskuntaa ja taloutta ajetaan kovalla kädellä alas?

Luulisi että kriittisille äänille nimenomaan on tilausta aikana, jolloin poliittisilla päätöksillä ajetaan kansaa kurjuuteen ja köyhyyteen vailla minkäänlaisia poliittisia tai terveydellisiä perusteita. On huomionarvoista, että koronaan liittyvissä kuolemissa kuolleiden mediaani-ikä on normaalilla tasolla aiempiin vuosiin nähden ja koronaan liittyvissä kuolemantapauksissa valtaosalla (yli 95%) oli yksi tai useampi pitkäaikaissairaus jo valmiiksi romahduttanut terveyden tasoa.3

”Koronankieltäjät” on siinä mielessä hyvinkin harhaanjohtava tapa käsitellä toisinajattelevia ja kriittisiä ihmisiä. Tämän kaltaisen kirjoittelun vuoksi suuret massat näkevät kyseisen ryhmän vain ja ainoastaan valtamediasta jo tutulla kuvailulla ”kulkutautimyönteiset”4. Näin on tietysti helppo leimata moniääninen kriitikoiden kirjo yhdeksi hulluksi laumaksi, jonka tarkoitus on vain levittää tauteja ympäristöönsä ja pelotella kanssaihmisiä.

Samaan aikaan kun media hyökkää kriittistä kansaa kohtaan, tapahtuu toisaalla yhteiskunnassa peruuttamattomia asioita. Tästä katastrofaalisena esimerkkinä lasten (alle 18-vuotiaat) tekemien henkirikosten ja niiden yritysten räjähdysmäinen kasvu (500 prosenttia) vuoden 2020 tilastoissa edellisvuoteen verrattuna.5 Nyt puhumme siis lasten tekemistä henkirikoksista ja niiden yrityksistä!

Muita esimerkkejä nuorten kasvavista ongelmista koronapandemian vuoksi on lisääntynyt huumeiden käyttö ja häiriökäyttäytyminen.6 Hälyttävää on myös nuorten henkisten voimavarojen huventuminen ja psyykkisten ongelmien kasvu korona-aikana.

Tuoreiden sosiaalibarometrien mukaan läheskään kaikille apua tarvitsevalle nuorelle sitä ei ole tarjolla. Tämä näkyy myös vanhempien jaksamisessa haastavan arjen keskellä, kun hoitoa ja ulkopuolista apua ei ole saatavilla.7

Olisiko median ja kaiken maailman kolumnistien sekä päättävien tahojen jo korkea aika hyväksyä se, että nämä ”koronankieltäjät” vastustavat rajoituksia ja yhteiskunnan alasajoa juuri tällaisten seuraamusten vuoksi? Vai onko heillä lainkaan moraalia?

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Riiheläisen kaltaiset kolumnistit ja vallan vahtikoirat (viittaan vallanmediaan yleiseen tapaan julkisessa keskustelussa) vauhdittavat kansalaisten henkisen sekä fyysisen pahoinvoinnin lisääntymistä.

Samalla he tulevat edistäneeksi yhteiskuntien alasajoa sekä miljoonien ihmisten putoamista sosiaaliseen ja taloudelliseen kuiluun ympäri maailman. Eikä Suomi tosiaankaan ole poikkeus tässä.


Kirjoitus on luovutettu AM:lle 25.4.
Julkaisu venyi editoinnin puoliloman takia, Johanna pahoittelee.

Kommentti

prkl… Nykyiset vallan vahtikoirat haukkuvat ”radikalismiksi” kansan korruption vastaisuutta sekä ihmis-, kansalaisoikeuksien ja perustuslaillisuuden puolustamista.

Epäilemättä on myös ”radikalismia” viettää vappua kokoontuen kadulle, kun punaista lippua vaalikarjalle vilautteleva, NATOn suojelema heikkojen naisten kansikuva-hallitus kerran kansaa kielsi ja vallesmannin pois komentamaan lähetti. Minkähän takia se Antti piti saada koronaksi poijjes pääpallilta? Klaus käski? Raharikas lääketeollisuus?

(Ihmettelempä vähäisempiäkin: kuinka moneen kertaan – ja kuinka monena agenda-varianttina – Rysky meinaa julkaista saman tekstin..?)

Johanna / AM

Viitteet

1 Riiheläinen, Janne | YLE (20.4.2021): Janne “Rysky” Riiheläisen kolumni: Koronan kieltäminen kannustaa kapinointiin

2 Lukka, Olli-Pekka | YLE (12.1.2021): Kokonaiskuolleisuus ei merkittävästi kasva, vaikka korona jylläsikin vuonna 2020

3 THL.fi (päivitetty 23.4.2021): Tilannekatsaus koronaviruksesta

4 Manninen, Tuomas | Ilta-Sanomat (12.4.2021): Kommentti: Kulkutauti-myönteinen on kuin kulkususi, mutta vaarallisempi

5 Hujanen, Miikka | Ilta-Sanomat (13.11.2020): Alaikäisten henkirikoksia ennätysmäärä –määrä moninkertaistunut viime vuodesta

6 Harju, Elli | Iltalehti (10.11.2020): ”Euron pillereitä” ja rahatukkoja – korona-aika pahentanut ongelmia: ”Nuorille ei tee hyvää olla liikaa keskenään”

7 Hytönen, Piia | FinFami (1.4.2021): Nuorten lisääntynyt pahoinvointi ajaa myös vanhemmat jaksamisensa äärirajoille

Kuva: ds_30 via Pixabay; Karen Arnold (CC0) via PublicDomainPictures.net; peter.more (CC BY 2.0) via Flickr; cogdogblog (CC BY 2.0) via Wikimedia Commons, internet via AM, YLE. Kuvanmuokkaus Johanna L

21 comments

 1. Kumpa kansa valistuisi edes sen verran, että kyyditsisi sen saastan, eli television , ulos kodistansa, niin ei sinne tunkeutuisi semmoiset riiheläiset ym. ohjeistamaan / rasittamaan heidän ajatusmaailmaansa. Itse tein sen silloin kun olisi tarvinnut ostaa dikiboksi tv-laitteen lisäksi (muistaakseni v.2006) ja eikä meillä ole todellakaan sitä toosaa kaivattu. Tämä nettimaailma antaa laajemman maailman katsomisen mahdollisuuden ja voi seurata myös viihdettä valitsemalla itse normaalin elämänkatsumuksen pohjalta tuotettuja tuotteita.

  YLE-korruptioveroa silti tietenkin joudumme maksamaan, mutta se on pieni pieru verrattuna mitä meiltä kansana verotetaan pitääksemme pystyssä EU-korruptioloisten ylöspidon.

  Siirtyminen passiiviseen vastarintaan sisältää myös YLEN ja muun valtamedian poikotoinnin. Miksi antaisimme tukemme kansanvihollisen valtaamalle taholle?!!!

  Tykkää

  • Kiitos Korvenkulkija kirjoituksestasi. Tein samoin aikanaan ja kertaakaan ei ole kaduttanut. P-puheita ja propagandaa saa halutessaan myös netistä, joskin niiden välttäminen käy myös kätevämmin.

   Tykkää

   • …tuo Tyyppihän syyttää jo puolet Kansasta…Putinisteiks…Venäjän kätyreiksi…Yhteiskunnan varoilla…Joka on suoraan Henkilöihin käyvä syytös…Valhe…

    ….Se että tuo Tyyppi itse on sekä Läski että Henkisesti hiiri…Voi jokainen Ihmnen todeta Omilla silmillään…

    Tuollaiset Tyypit eivät muuta Omaa toimintaansa…Niitä ”Kunnioittamalla”… Se Vain vahvistaa…Niitten Egoa..

    Tykkää

 2. Mitään asiallista keskustelua koronasta ja koronatoimenpiteiden hinnasta yhteiskunnalle ei Suomessa saa käydä. Esim. Tuomas Malisen kirjoituksia sensuroidaan Uudessa Suomessa. Mykkänen, Grahn-Laasonen, Marin ja Saarikko ovat WEF:n asialla. Koronan varjolla talousjärjestelmämme on tarkoitus muuttaa. Tämän vuoksi mitään KRITIIKKIÄ ei saa esittää.

  Tykkää

 3. Onko kritiikki radikalismia? Eittämättä on. Kritiikki radikalismina ei kuitenkaan ole demokratian näkökulmasta katsottuna terrorismia, jota fasismi ja natsisimi ovat. Jotkut teoreetikot sanovatkin että on olemassa vain ironia ja radikalismi, kolmatta säädyllistä vaihtoehtoa ei ole.

  Natsi-Saksassa kritiikki oli totaalisesti kielletty. Ryskyriiheläisten ja Marinin hallituksen puolueiden johtoryhmäläisten retoriikka muistuttaa jo aika tavalla noista ruskeapukuisista. Sinänsä Ryskyn lanseerama termi koronankieltäjät ei ole kovinkaan vahva sana ,koska mielleyhtymä perussuomalaiset on aivan liian lähellä. Tottakai sillä aikaansaadaan Halla-Aholle päänvaivaa puolueen menestymisestä kunnallisvaaleissa.

  Meillä hiljaisuutta kovasti rakastavilla suomalaisilla on ehkä jo geeneissä ettei vallanpitäjiä vastusteta ennenkuin
  sorto näkyy kaikille ilmiselvästi. -Ihan eduskunnassakin on näytetty että nyt tää saa jo riittää.

  Meille kaikille näkymätöntä vihollista joka nyt on digitaalinen teknologia ei tiedosteta vaarana.DIgitaalisen teknologian sokaisemina koronapiikillekin mennään ihan vapaaehtoisesti. Poliitikot eivät välttämättä halua vastaanottaa ilmaisjakeluja eikä 😊 maan johtoa pidä sentään vaarantaa (piikeillähän käyvät vain narkomaaniit, ja diabetestä sairastavat )joten annetaan kansan uskoa että he ovat samassa veneessä. Uskoohan moni vielä siihenkin että kuussa on käyty.

  Siinä ryskyriiheläisten strateegikot ovat päässeet kyllä todella helpolla että suomalaiset ovat ( yhä) suurelta osin sinisilmäisiä. Mutta liika ” toruminen” ei ehkä aina johdakaan toivottuun tuloksen. Suomalainen mies tai perussuomalainen mies saattaakin pahoittaa mielensä ja ryhtyä jo siinä vaiheessa kapinaan kuten ryskyläisetkin päättelevät.

  Oikeastaan amerikkalainen unelma on vielä elossa, mikä näkyy Trumpin suurena kannatuksena. Ainakin puolet amerikkalaisista ovat sitä vaalimassa. Mites meillä Savossa, Hämeessä, Lapissa, Uudellamaalla, Varsinais- Suomessajne..? Löytyykö meiltä itsenäisen Suomen vaalijoita, perussuomalaisia miehiä ja naisia tarpeeksi? Kunnallisvaalit saattavatkin olla Jussi Halla-ahon kohtalonkysymys, mutta myös koko Suomen

  Puoluetaustasta riippumatta perusuomalaiset ovat haluamme tai emme NYT se suurin joukko.

  P.S.
  Internetin pimennystä odotellen, .mihin nyt sitten vedotaankaan jotta Yhdysvaltain megavaalivilppi ei paljastuisi. -Puolueista ja puoluejärjestelmästä on silti päästävä Suomessa mitä pikimmin eroon.

  Tykkää

  • internetin pimennystä ei välttämäti joudu kauaa odotteleen,jos ajattelee tän plandemian tulemista pian event 201 jälkeen.
   kun WEF on simuloimassa heinäkuussa cyber polygon nimistä harjoitetta kyberhyökkäyksestä,että ihan mahdotonta ei olisi pian semmoisen sitten tapahtuvan,josta tietty syytetään jotain valtiota,joka yhdysvaltojen hampaissa,ja saahan sitä sitten kritiikinkin pois,ja muut poikkeavat näkemykset,jos sitten jotain alkaisi tapahtuun

   Tykkää

  • ”Onko kritiikki radikalismia? Eittämättä on. Kritiikki radikalismina ei kuitenkaan ole demokratian näkökulmasta katsottuna terrorismia, jota fasismi ja natsisimi ovat. Jotkut teoreetikot sanovatkin että on olemassa vain ironia ja radikalismi, kolmatta säädyllistä vaihtoehtoa ei ole.”

   Siksihän satiiri ymv. luokiteltiin vaaralliseksi poliittiseksi aseeksi 😀 https://vastavalkea.fi/2019/04/15/tietamattomyyden-demokratia-on-huono-juttu/

   Tykkää

 4. Suomen uusi virallinen IDEOLOGIA on Uusi Normaali. Se on ehdoton totuus. Sitä vastaan ei voi kapinoida. Uusi Normaali on aksiomaattinen fakta. Uusi Normaali luo VIRALLISEN TODELLISUUDEN. Vain psykopaatit, ääriryhmät ja kotimaiset terroristit eivät tätä ymmärrä. Uuteen Normaaliin liittyy KORONAKULTTI. Kyse on myös globaalin kapitalismin totalitaarisesta luonteesta. Suurin synti on vastustaa itse GLOBALISMIA! Sitä vastustavat mielipiteet tullaan kriminalisoimaan. Lisäbonuksena tulee digidiktatuuri. Et saa ostaa/myydä tai käyttää internetiä ja yhteiskunnan palveluja jos et ole vallanpitäjien mieleen. Jos toisinajattelet olet automaattisesti VÄÄRÄSSÄ! Valtiovalta, media ja suuri yleisö demonisoi sinut.

  Tykkää

 5. Tuo Netin sulkeminen on valitettavasti Yks seuraavista liikkeistä mitä tuo $ika€liitti aikoo toteuttaa…Totuus Covidirokotteista leviää nyt täällä kulovalkeana…Jolloin Ne ovat menettämässä otteensa Agendastaan…Ja tällä menolla Ikuisesti…Tuskinpa tyytyvät kohtaloonsa…

  Tykkää

   • eiköhän vielä ennen siruja tule,digitaalinen ID,koronahuijauksen jatkumona,kun on sillä saatu kansat nöyriksi ja tottelevaisiksi,ja varmaan sirut sitten tulossa…ja toivottavasti sitten viimestään tapahtuu herääminen ja vallankumous

    Tykkää

   • Orjuushan on jo käytäntönä meilläkin, enkä tarkoita tällä ITSENÄISYYTEMME aikojen orjuus käsitettä joka ilmeni esim. kansainvälisen laulun sanoissa ”Työn orjat sorron yöstä nouskaa…”, vaan tämän glopaalin ihanne maailman jalostamaa työttömyyskortistojen putsaus temppuja jotka aloitettiin pätkä-töihin suostuttelemisella porkkanana työpaikkojen- ja yrityksien säilyminen ja jolla on taamottu työntekijät nöyriksi alamaisiksi jotka suostuvat kaikkeen, kunhan minulla vaan säilyy työpaikka.

    Ihmisarvon halventamistahan se on kun työvoimatoimisto välittää työnantajille työhaluisia muutaman tunnin työtehtäviin viikossa ja josta palkaksi saa mitättömän korvauksen joka ei riitä edes työmatkakuluihin ja viellä useinkin työajat ovat satunaisia, niin että tämä työläinen joutuu olemaan tavoitettavissa puhelin taskussa odottaen hälytystä.

    Eikö tämä jo täytä orjuuden kriteerit puuttuu vaan se entisaikojen näkyvä piiskuri, sen toimen hoitaa useimmiten henkilön itsensä ottama toinen orjuusmuoto, elikkä velkaorjuus.
    Mahdollinen sirutus on sitten se kahle jolla ennen sidottiin kiviseinään.

    Ammattiliitot ovat osoittautuneen hillotolpikksi herrahissin tungoksesta pelastautuneille, ei niistä ole ollut tukea duunareitten ahdinkoon.
    Jos esim. 1970-luvulla olisi joku edes uskaltanut ehdotta tämmöistä työväen riistoa ja ulkomaalaisen halpatyövoiman hyväksi käyttöä, niin varmasti olisi seurannut yleislakko, puhumattakaan työväen ja ammattiyhdistysliikkeen reakointiin näihin yhteiskunnan omistuksissa olleiden teollisuuslaitosten lahjoittamisiin keinottelijoiden markkinoille.

    Tykkää

 6. Mainitsamallani vuosikymmenellä ymmärrys oli myös siinäkin selkeää (ei ollut koulunpenkki viellä turmellut perueviettejä), että normaalilla älyllä varustettu tuntee seksuaalista vetoa ainoastaan toista sukupuolta kohtaan ja jos jonkinlaista poikkeavuutta joisainkin ilmeni, elikkä niillä ei ollut ”kaikki kamarit lämpöisillä”, niin ei heidänlaisiltaan voinut odottaa täyspäisen ymmärrystä.
  Tämähän on juuri elämän perustus.

  Tykkää

  • Itse mietin, että he jotka katsovat oman luontonsa (tai mielipiteensä) olevan ainoa mahdollinen ”oikea ja hyväksytty” maailmassa toisten ihmisten olla ja elää – puolelta tai toiselta – ovat jo lähtökohtaisesti korottaneet itsensä jumalaksi, muiden yläpuolella ja menettäneet oikeutensa kommentoida ihmisyyttä (mitäpä kaikkitietävä jumalallisuus sellaisesta tietäisi…).

   Seksuaalisuus ei ole oma valinta (vinkkinä myös kaikille ”wannabe-bi”-trendihössöttäjille), ja jos on rehellinen itselleen eikä vahingoita omian halujensa toteuttamisessa muita, ei voi olla ”poikkeava” eikä varsinkaan ”väärin” – jokainen olkoot ylpeästi sitä mitä on, ja jokainen antakoot toiselle rauhan olla sitä mitä on.

   Turha valittaa homouden politisoinnista (vasemmalla ja vihreällä ei pitäisi asian kanssa olla mitään tekemistä), jos sitä viljelee itse ei-heteroita halventamalla… Ihmittelen loputtomasti, miksi muiden henkilökohtainen elämä niin muita voi kiusata – ihan vain olemassaolollaan. (Politisointi/trendivouhkaus ärsyttää ihan tasapuolisesti, seksuaalisuutta katsomatta…)

   Tykkää

   • Elämän perustarkoitus on lisääntyminen johon kaikki perustuu ja jos nuppi on niin sekaisin, että tuntee viettiä ja himoa samaa sukupuolta kohtaan, niin silloin on kyseenalaista antaa näin perusteellisen poikkeavalle mitään yhteiskuntaa koskevaa päätäntävaltaa.
    Siittä on kysymys, ei mistään yli-ihmisyyden tarpeesta.
    Se on näiden oma asiansa mitä harrastavat, vaan normaalin yhteiskunnan päättäjillä täytyisi olla normit kohdallaan.
    Esim. ei kädettömällekään voi antaa sellaista tehtävää jonka suoritukseen tarvitaan kädet, ei vaikka kuinka myötätuntoisia haluttaisiinkaan olla.

    Tykkää

 7. Jos on nuppi niin sekaisin, että kuvittelee voivansa määritellä elämän perustarkoituksen (filosofian ikuisia vastaamattomia kysymyksiä paitsi Linnunradan käsikirjassa liftareille ja itsensä kaikkitietäviksi jumaluuksiksi korottaneille) ja sanella kuka ihmisistä on syntynyt alemmaksi ja kuka ylemmäksi – olla niin oikeassa ja totuudellinen, että ei vain tiedä mikä on oikein, voi myös tuomita – niin eipähän ole paljon keskusteltavaa.

  Yhteisistä asioista päättämisessä ja sopimisessa ei pitäisi kiiman vaikuttaa. Ehkä seksivietittömät ja hedelmättömät joutavat samaan roskikseen, kun vain vastakkaista sukupuolta ja muksuja himoitseva voi olla päättämässä asioista. Tai ehkäpä se on se itsensä jumalaksi ja omat mielipiteensä ihmiskunnan kastijärjestelmäksi nostava, joka tulisi rajata ulos YHTEISTEN asioiden päättämisestä.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s