SATIIRI | Marin ratkaisi hoitajamitoitusongelman!

Helsingin Sanomat uutisoi Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) huomanneen vasta Twitteristä, että sote-uudistuksessa kumottiin vahingossa kaksi lakia, kansanterveyslaki ja erityissairaanhoitolaki, kun korkeimmassa oikeudessa työskentelevä juristi, esittelijäneuvos Ville Hinkkanen tviittasi huomaamastaan virheestä:

STM:n hallitusneuvos Auli Valli-Lintu on kertonut HS:lle, että pienen kirjoitusvirheen korjaus tehdään eduskunnan vastaukseen ja julkaistaan säädöskokoelmassa.

Sosiaali­oikeuden yliopiston­lehtori Pauli Rautiainen Itä-Suomen yliopistosta on toista mieltä, ja kertoo HS:lle, ettei kumottua lakia voi palauttaa, vaikka onkin ilmeisen selvää, että asiassa on tapahtunut virhe.

”Vertaaminen minimaalisen pieneen kirjoitusvirheeseen ei ihan kestä päivänvaloa.”

Kyseiseen pykälään ei ole kirjoitettu yksityiskohtaisia perusteluja, mitä Rautiainen pitää hyvän lainvalmistelun laiminlyömisenä. Niitä kirjoittaessa tai viimeistään eduskuntakäsittelyssä olisi virhe todennäköisesti huomattu, HS kirjoittaa.

”Asia pitäisi korjata asianmukaisen eduskuntakäsittelyn kautta. Nyt kun kansanterveyslaki ja erikoissairaanhoitolaki eivät enää ole voimassa, niin hallituksen pitäisi valmistella hallituksen esitys, jolla ne saatetaan voimaan, ja antaa se valtioneuvoston yleisistunnon kautta eduskunnalle. Eduskunnan pitäisi se asianmukaisesti käsitellä ja säätää kumotut lait takaisin voimaan”, Rautiainen sanoo HS:lle.

Valli-Linnun mukaan eduskuntakäsittelyä ei tarvita; on tarpeetonta että eduskunta ennen kesälomia osallistuisi lakien säätämiseen, hallitus säätää ihan riittävästi.

Lisää avustajia saaduilla säästöillä

Sanna Marin torjuu oikeusoppineiden moitteet huolimattomasta lainvalmistelusta, mutta arvioi hallituksen erityissuuren avustajahoukkojoukon, 65 erityisavustajaa, olevan liian pieni. Lisää tarvitaan kiireesti, Marin sanoo vakavana.

– Totta kai se on itsestään selvää, että ministereillä ja hallituksella pitää olla tukenansa ja apunansa erityisavustajia. Ja myös valtiosihteereitä. Minun mielestäni on paljon tärkeämpää se mitä hallitus tekee, minkälaisia päätöksiä se tekee, on hyvä että hallituspuolueilla on resursseja niin että eri näkökulmia voidaan yhteensovittaa, Marin sanoo ja arvioi hallituksen suoriutumista lakien säätämisessä.

Minun mielestäni on paljon tärkeämpää se mitä hallitus tekee, minkälaisia päätöksiä se tekee.

— Sanna Marin

– Tämä hallitus tekee politiikkaa, joka on tavallisten ihmisten näkökulmasta, tavallisen ihmisten arjen näkökulmasta oikeudenmukaista ja sosiaalisesti parempaa kuin ehkä viime kausilla on ollut mahdollista, Marin korostaa.

Toisaalta Marin näkee hallituksen huonon lainvalmistelun paljastumisen virkamiehen kömmähdyksen sihteerin huolimattomuuden siivoojan tekemän kirjoitusvirheen ilmitulon tarjoavan upean mahdollisuuden vastata tulevaisuuden haasteisiin.

Nyt kun kansanterveyslaki ja erityissairaanhoitolaki on kumottu, eikä suomalaisilla ole enää peruspalveluita, ei tarvitse miettiä hoitajamitoitustakaan, Marin sanoo tyytyväisenä.

— Saaduilla säästöillä voidaan palkata hallitukselle lisää avustajia poliittisista nuorisojärjestöistä, mikä takaa, että suomalaiset saavat tulevaisuudessa entistäkin parempaa lainsäädäntöä, hehkuttaa vaikeasti vastattaville kysymyksille altistunut Marin ennen kiireistä poistumistaan vapaaehtoiseen karanteeniin.

Artikkelikuva: Sanna Marin Twitterissä 23.8.2017

6 comments

 1. Jos soteen on päässyt kirjoitusvirheitä, kaipa siellä on muitakin virheitä. Kirjoitusvirheet kun ovat niitä yksinkertaisimpia virheitä, joidsa ei paljoa tietoa ja älliä tarvita korjaamiseen.

  Tykkää

 2. Kyllä nyt viimeistään koko hallituksen tai ainakin ministerien pitäisi erota. Ovat rikkoneet perustuslakia niin monta kertaa, ja aina vaan tulee ilmi lisää rikkomuksia.

  Tykkää

  • Eivät eroa. Prof. Ari Salmisen suomalaista korruptiota koskevien tutkimusten mukaan ”Kukaan ei koskaan eroa”, se on osa ns. maan tapaa.

   ——-
   Itse mietin tätä Tartuntautilain viimeisintä, vielä hyväksymätöntä uudistusta. Mitä sen kanssa tehdään, koska hallituksen esityksessä viitataan kansanterveyslakiin, jonka juuri vahingossa kumosivat?

   Tartuntatautilakimuutoksia ei voi hyväksyä koska laki, johon viitataan perusteluna ei enää ole voimassa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s