Kovaa peliä Kataloniassa

AvoinMedia suomensi Espanjan peukalon alla elävän Katalonian kieltä ja kulttuuria edistävän sekä (erityisesti katalaanien) kansalais- ja ihmisoikeuksia puolustavan järjestön sähköpostiterveiset.

Àlex Miquel
/ Òmnium Cultural

Kirjoitan päivittääkseni tapahtumista Kataloniassa, joka ehkä sijaitsee kilometrien ja kilometrien päästä sieltä, missä elät. Mutta se, mitä tapahtuu katalaaneille nyt, saattaa vaikuttaa sinunkin tulevaisuuteesi.

Kuten ehkä muistatkin, Katalonian poliittiset vangit armahdettiin (kesäkuussa 2021, toim.huom) heidän vietettyään lähes neljä vuotta vankeudessa – syynä ihmisoikeuksien käyttäminen ja kansanäänestyksen järjestämisen puolesta toimiminen.

Espanjan harjoittama katalaanien sortaminen ei kuitenkaan ole ohitse. Yli 3500 ihmistä on viimeisten neljän vuoden aikana saanut kokea kostotoimia ajatustensa ja oikeuksiensa puolustamisen takia:

 • 1629 ihmistä loukkaantunut poliisiväkivallanteoissa
 • 1973 ihmistä syytetty rikosoikeudessa, 48 heistä tuomittu
 • 54 ihmistä joutunut Espanjan tilintarkastustuomioistuimen tutkittavaksi

Espanjan oikeuslaitos nosti rikossyytteet yhteensä 1973 ihmistä vastaan. Näistä kansalaisista 48 tuomittiin ja 879 on vielä syytettynä, vastassaan vankeustuomio tai miljoonasakot. Joidenkin kohdalla (991 ihmistä) oikeuskäsittely keskeytettiin ja 55 ihmistä vapautettiin syytteistä.

Seis poliittiselle sorrolle Espanjassa.
Katalonia tarvitsee demokraattisen ratkaisun.


ALLEKIRJOITA vetoomus osoitteessa:
https://www.omnium.cat/en/signforcatalonia

Minkä vuoksi heitä tutkitaan ja syytetään? Suurin osa heistä tuki vuoden 2017 kansanäänestystä tai osallistui (Espanjan) valtion sortotoimia vastustaviin mielenosoituksiin. Toisin sanoen: käyttivät perusoikeuksiaan.

Mitä heille tapahtuu, on tärkeää. Jos Euroopan instituutiot ja kansalaisyhteiskunta eivät toimi lopettaakseen tämän sorron, muutkin hallitukset, kuten omasi, saattavat rohkaistua toimimaan samoin aktivisteja ja poliittisia toisinajattelijoita kohtaan.

Huomenna voi olla sinun vuorosi. Toimi.

Kiitos tuestasi!

Jakoon!


Aiheesta lisää

Katalonia, Suomi ja EU

Parkkonen, Sami | Vastavalkea (6.10.2017)

”EU:n kannanotto Katalonian tilanteeseen paljasti kaikille kaikessa alastomuudessaan unionin kaksinaamaisuuden, epädemokraattisen ajattelun ja ylikansallisen näkökulman. Virallinen Suomi myötäilee unionin linjaa.”

Katalonia julistautui itsenäiseksi

Söyring, Riikka | Vastavalkea (28.10.2017)

”Katalonian itsehallintoalueen parlamentissa pidettiin salainen äänestys Espanjasta itsenäiseksi julistautumisesta […] Äänestys oli salainen Espanjan yleisen syyttäjän ilmoitettua pidättävänsä kapinoinnista syytettynä kaikki parlamentaarikot, jotka äänestäisivät Katalonian itsenäisyyden puolesta. Seitsemänkymmentä (70) kansanedustajaa äänesti itsenäisyyden puolesta ’Kyllä’ ja kymmenen (10) edustajaa ’Ei’. Tyhjiä ääniä annettiin kaksi (2).
[…] Äänten laskennan loputtua ja tuhansien katalonialaisten hurratessa kadulla tulosta, parlamentin katolla liehunut Espanjan lippu laskettiin alas. Katalonian erotettu presidentti [Carles] Puidgemont kehotti pitämään yllä ’arvokkuutta ja pasifistisia arvoja’ ja lausui tasavallan rakentamisen olevan ’meidän, teidän käsissänne.'”

Kovia tuomioita Katalonian itsenäisyysjohtajille
– korkeimmillaan 13 vuotta vankeutta

YLE (14.10.2019)

”Espanjan korkein oikeus on antanut kovat tuomiot Katalonian itsenäistymishankkeen johtajille neljä kuukautta jatkuneen oikeudenkäynnin jälkeen […] Kaikki tuomiot tulivat kansankiihotuksesta, minkä lisäksi osa johtajista sai tuomion julkisten varojen väärinkäytöstä ja tottelemattomuudesta. Muut kolme johtajaa todettiin syyllisiksi kansalaistottelemattomuuteen ja he eivät saaneet vankeustuomiota.”

Espanjan hallitus armahtaa itsenäisyyttä ajaneet katalaanit

Aamulehti (21.6.2021)

”Mielipidemittausten mukaan yli puolet (53 %) espanjalaisista vastustaa armahduksia […] Armahduksien arvostelijoiden mukaan Sanchezin ainut motiivi niihin on vallassa pysyminen, koska hänen hallituksensa on osin riippuvainen katalaanipuolueiden tuesta, jos se mielii saada lakialoitteitaan läpi.”

Katalonian separatistijohtaja pidätettiin Italiassa
– uhkana luovutus Espanjaan

Iltalehti (24.9.2021)

”Katalonian separatistijohtaja on ollut maanpaossa [Belgiassa] vuoden 2017 kansanäänestyksen jälkeen […] [Espanjan pääministeri Pedro] Sanchezin mukaan Puigdemontin on vastattava osallisuudestaan Katalonian vuoden 2017 itsenäisyysäänestykseen. Hän kertoo tämän olevan tärkeää katalaanien kanssa käytävien keskusteluiden kannalta.”

(Opinion) Spain’s Court of Auditors vs Catalan independence

Canetti, Tom | EU observer (6.7.2021)

Kuva: Adam Jones (CC BY 2.0) via Flickr

2 comments

 1. Monissa Euroopan maissa sekä Australiassa on voimassa ”väärinajattelijoiden” tukahduttaminen jota agendamedia auliisti tukee. Länsimaisissa ”sivistysvaltioissa” poliisi pahoinpitelee törkeästi mielenosoittajia hallitusten siunauksella, jopa vanhuksia ja lapsia on virkavallan uhrien joukossa. Tästä on löydettävissä massoittain videomateriaalia internetin lähteistä eri puolilta maailmaa.

  Tykkää

  • Yhteiskunnan säilymisen elinkelpoisuuden edellytys on väärien ajatusten tukahduttaminen. Valitettavasti tämä ei se toimi länsimaissa, vaan painvastoin väärää ajattelua tuetaan.

   Katalonisassa tuomioiden syys ei suinkaan ollut ”syynä ihmisoikeuksien käyttäminen ja kansanäänestyksen järjestämisen puolesta toimiminen”. Syynä oli Espanjan perustuslakien rikkominen pitämällä laittomat vaalit ja julistamalla Katalonia itsenäiseksi. Perustuslakien rikkominen on jopa tavallista länsimaissa. Espanja toimi asiassa kansallisesti, kun itselleen ja valtiolle vahinkoa aiheuttaneet tuomittiin.
   Henkilöt, jotka toimivat vahingoksi itselleen ja muille eivät ole rikollisia vaan typeryksiä. Rikollinen tuottaa vahinkoa muille ja hyvää itselleen ja voi olla älykäskin eikä näiden lukumäärä ole pieni.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s