Suomalaisetko juntteja? Tietämättömiä olette te, viherlattetoverit!

Tietty, poliittisesti uus”vasemmistoon” ja ekohyve-elehtiväisiin eli vihr… virheisiin palautuva – tyypillisesti nuorista kaupunkilaisista, tai oikeammin kaupunkilaistuneista, naisoletetuista koostuva – ihmisryhmä on viime vuosikymmenen aikaan vaikuttanut melkoisen taajaan olleen avautumassa, kuinka ovat mielensä pahoittaneet suoma(a)laisen rahvaan junttiudesta.

”Eurooppalaisen sivistyksen” (eliittirahoitettujen agendayliopistoluentojen, joogamattojen, Tesla-kataloogien ja kurkkukauralattejen) ääressä urbanisoituneet uuden, globaalinkiiltävän maailmankansalaiset kokevat ahdistavana kansamme kamalanmoisen tietämättömyyden ja epäsivistyksen määrän.

On annettu ymmärtää, että ”suomalaiset on juntteja” eli tietämättömiä, sivistymättömiä jne. Näin väittävät – usein juuri ne, jotka eivät tiedä hevonkukun vertaa suoma(a)laisen kansan tietotasosta eivätkä sen enempää kotimaisen keskivertoväen elon tavasta tai sielunelämästäkään.

Se, ettei purematta niele kaikkea trendihyve-elehtelyä, mitä virallisessa narratiivissa (ilmasto)kampanjoidaan milloinkin, ei tarkoita tietämättömyyttä.

Se, ettei rakenna itselleen trendikkään tiedostavaa imagoa julistettavaksi somessa, ei tarkoita junttiutta.

Maailman lukevin kansa

Suomi on tilastojen kärjessä, kun vertaillaan esimerkiksi päivälehtien levikkejä suhteessa asukasmäärään.

Niin ikään vuosittain julkaistujen sanoma- ja aikakauslehtien nimikemäärissä asukasta kohden…

…puhumattakaan vuosittain
painettujen kirjojen nimikemäärästä…

…jossa vain pikkuinen Islanti peittoaa Suomen.

Suoma(a)laiset ovat siis kärkisijoilla niin sanoma- ja aikakauslehtien kuin kirjojen kuluttajina. Huomioitavaa on että siinä, missä edellisessä kanssamme kirkkaimmasta sijoituksesta ottelevat Japani, Ruotsi ja Norja, kirjojen lukemisessa edellämme olevien islantilaisten lisäksi olemme tasavahvoissa luvuissa tanskalaisten ja sveitsiläisten kanssa.

Summasummarum: viherlattetoverit ne hölmöjä ovat

Katajainen kansamme voi siis kopata tittelin koko maailman lukevimpana kansana, kun mukaan lasketaan niin painetut kirjat kuin monenmoiset lehdet.

Erikoisia juntteja me täällä Pohjolassa olemme!


Lähde

Herkman, Juha: Lukijakansasta some-kansaksi
/ Sanomalehti uudessa mediamaisemassa (toim. Katja Lehtisaari). Taloudellinen tietotoimisto TAT, 2014.

Kuva: Janne Karaste (CC BY-SA 3.0) via Wikimedia Commons; ulleo (CC0) via Pixnio; Mircea Iancu (CC0) via Stockvault. Kuvanmuokkaus Johanna L

5 comments

 1. Olennaista ei ole vain määrä vaan myös laatu, aika kevyttä kamaa meille tarjotaan ja siitähän ihmiset tykkäävät (dekkareita, seiskaa, iltapaskoja jne.). Hän osaa seitsemää kieltä, mutta onko hänellä mitään sanottavaa, taisi Lauri Viita tokaista. Ei yliopistoissakaan enää sivistytä vaan suoritetaan kiireen kaupalla tutkintoja. Historiattomuus (historiantajun ja tietämisen puute) on leimaa antavaa tälle ajalle. Pääomaa palveleva tekninen imperatiivi vie porukkaa ja yhteiskuntaa kuin pässiä narussa.

  Tuosta ”vasemmistosta” taidan olla samaa mieltä – mitään vasemmistoa, joka haastaisi nykymenon kiinnittämällä yhteiskunnan ja talouden rakenteisiin, ei enää ole eikä sen tilalla mitään muuta vakavasti otettavaa. Niinpä finanssikapitalismi voi porskuttaa mielin määrin tarjoten kasvua ja kulutusta, ja siitähän rahvas tykkää. Suomi on ns. porvarillistunut/amerikkalaistunut kovaa vauhtia ja kaikki puolueet ovat porvaripuolueita, lähinnä pientä eroaa on siinä, miten yhteinen kakku jaetaan. ”Systeemiin” eri kosketa pitkällä tikullakaan. Jos haluat tehdä itsesi naurettavaksi, esitä, että meidän pitäisi siirtyä toisenlaiseen talousjärjestelmään tms. Tämä meidän parlamentarismimmekin sopii liian hyvin vallanpitäjille ja omistavalle luokalle, jotta sitä tarkistettaisiin.

  Tykkää

 2. .. joka haastaisi nykymenon kiinnittämällä huomiota yhteiskunnan ja talouden rakenteisiin.. Varmaankin tarpeeton korjaus mutta onpahan tehty..

  Tykkää

 3. Virkistävä kirjoitus Johannalta. Mutta Suomen tilanne olisi luultavasti parempi jos suomalaiset OLISIVAT juntteja. Silläkin olisi hintansa mutta silloin vähät välitettäisiin korrektin eliitin kotkotuksista. Nyt välitetään liikaa kun masentunut maisteri on tyypillinen kiltin ja tottelevaisen kansan edustaja. Mutta karmeassakin tilanteessa voidaan aloittaa jostain, ”eliitin” ja ”vasemmiston” käsitteitä pitää todellakin repiä auki.

  Tykkää

 4. Viherlatte on kaiketi maitokahvi ilman maitoa, kauralitkun kanssa, jota ”kauramaidoksi” kutsutaan, vaikka maitoahan se ei sisällä. Onneksi en ole koskaan moista hirvitystä kokeillutkaan, olen autuaan ennakkoluuloinen uutuusruokia ja eineksiä kohtaan.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s