Uusi-Seelanti: eutanasia mahdollinen koronapotilaille

DefendNZ -ryhmä kysyi Uuden-Seelannin terveysministeriöltä ”Onko sairaalahoitoa tarvitseva, vakavaa Covid-19-tautia sairastava potilas oikeutettu lain nojalla avustettuun itsemurhaan tai eutanasiaan, mikäli hoitava lääkäri arvioi heidän [selviytymis]ennusteensa olevan alle 6 kuukautta?

Kysymys juontuu vuonna 2019 hyväksytystä End of Life Choice Act -laista (EOLCA), joka sallii avustetun kuoleman. Terveysministeriön sivuilla kuvataan avustettua kuolemaa uudeksi terveyspalveluksi. Avustetun kuoleman palvelua on ollut saatavilla 7. marraskuuta 2021 lähtien.

Ministry of Health (MOH): Assisted Dying Service

DefendNZ perustelee kysymystään terveysministeriölle toteamalla, että Uuden-Seelannin kuvataan olevan Covid-19-tapausten ja sairaalaresurssien suhteen veitsenterällä, joten ei ole vaikeaa kuvitella tilannetta, jossa nopea ja määrällisesti suuri sairaalahoidon tarpeen kasvu saattaisi muuttua tilanteeksi, jossa ”painetta” ottaa käyttöön eutanasia ja avustetut kuolemat aletaan nähdä ongelman ratkaisuna. Uuden-Seelannin ulkopuoliset kommentaattorit ovat pitäneet tätä mahdollisuutta esillä jo ns. pandemian alusta lähtien.

Esimerkkinä DefendNZ mainitsee kanadalaisnaisen tapauksen, jossa ko. vanhahko henkilö sai luvan avustettuun itsemurhaan sillä perusteella, että hän halusi välttää uudet sulkutoimet. EOLCAn puuttuvat turvamekanismit voisivat johtaa siihen, että vastaavaa tapahtuisi Uudessa-Seelannissakin.

Terveysministeriön DefendNZ:lle antama vastaus ei ole hälventänyt huolia.

Terveysministeriö aloittaa vastauksensa toteamalla olevan olemassa selvät kriteerit, joihin sisältyy se, että henkilöllä on kuolemaan johtava sairaus, joka todennäköisesti johtaa heidän elämänsä päättymiseen 6 kuukauden sisällä. ”Terminaalinen sairaus on useimmiten pitkittynyt sairaus, johon ei ole tehokasta hoitoa. EOLCAn mukaan kelpoisuuden [avustettuun itsemurhaan tai eutanasiaan] päättää hoitava lääkäri (attending medical practitioner, AMP) sekä riippumaton lääketieteen harjoittaja. Kelpoisuus päätetään tapauskohtaisesti; tämän vuoksi terveysministeriö ei voi antaa lopullisia lausuntoja siitä, kuka on kelpoisa. Joissain olosuhteissa Covid-19 -potilas voi olla kelpoisa avustettuun kuolemaan.”

Terveysministeriön sivuilla kerrotaan kelpoisuuskriteereistä:

 • yli 18-vuotias
 • Uuden-Seelannin kansalainen tai vakituisesti Uudessa-Seelannissa asuva
 • sairastaa kuolemaan johtavaa sairautta
 • fyysisen kapasiteetin katoamisen edistyneessä vaiheessa
 • kokee sietämätöntä kärsimystä, jota ei voida helpottaa sellaisella tavalla, jonka henkilö kokisi siedettäväksi
 • kykenevä tekemään tietoisen suostumuksen avustetusta kuolemasta

DefendNZ arvostelee EOLCAn väljiä ja epämääräisiä, runsaasti tulkinnanvaraa sisältäviä muotoiluja, jotka mahdollistavat epäeettisen toiminnan.

DefendNZ on laatinut hallitukselle osoitetun vetoomuksen, jossa pyydetään tarkentavia lisäyksiä EOLCAan, raportointivelvollisuutta ja riippumattomien todistajien käyttöä eutanasia- ja avustettu itsemurhapäätöksiä tehtäessä.

Uuden-Seelannin koronatoimia johtava pääministeri Jacinda Ardern (työväenpuolue), joka kuuluu samaan Schwab Jugendiin – Maailman talousfoorumi WEF:in kouluttamiin poliittisiin johtajiin – kuin Sanna Marinkin (sdp), on nostanut ns. pandemian aikana nettoarvoaan, vaikka onkin epäselvää, mistä raha kasaan kokonaisuudessaan on tullut.

PÄIVITYS 30.12.2021 klo 10:03

Catholic Herald kertoo Uuden-Seelannin hallituksen maksavan lääkäreille 1000 [Uuden-Seelannin] dollaria jokaista lopetettua koronapotilasta kohti. Maan 16 000 lääkäristä vain 96 on kuitenkin tarjoutunut osallistumaan ohjelmaan, ja yhtä lukuun ottamatta kaikki maan 32 sairaalasta ilmoittivat, etteivät he salli eutanasiaa. Hallituksen maksamasta tapporahasta uutisoi Suomessa enemmän UMV-lehti.


Lähde

Scoop International (20.12.2021): MOH Says Kiwis With COVID-19 Can Be Eligible For Euthanasia – DefendNZ:in lehdistötiedote

Artikkelikuvana Twitterissä leviävä, tuntemattoman some-taiteilijan tekemä meemi, jota koristaa Jacinda Ardernin kuva: ”Muista varata joulun tehostepiikkisi. Jokaisella tehostepiikillä saat 6 kuukauden arvosta vapauksia!”

PÄIVITYS 2.1.2022 klo 19:53: Korjattu Uusi Seelanti > Uusi-Seelanti ja joitain typoja, muokattu artikkelimuotoilua

3 comments

 1. Ei piikkiä ei työtä eikä mitään, ota piikkiä tietyin väliajoin niin saat vähän ”vapauksia” = eli normaalia elämää.
  Eikä yksikään media kyseenalaista tai uutisoi tätä Suomessa?

  Tykkää

 2. Lääkäri saa 1000 dollaria jokaisesta suoritetusta eutanasiasta. Lehti lisäsi, että vain 96 maan 16 000 lääkäristä on kuitenkin tarjoutunut osallistumaan ohjelmaan, ja yhtä lukuun ottamatta kaikki maan 32 sairaalasta ilmoittivat, etteivät he salli eutanasiaa.

  https://mvlehti.net/2021/12/28/uusi-seelanti-maksaa-1000-dollaria-laakareille-jokaisesta-koronapotilaan-eutanaasiasta-avustetusta-kuolemasta/

  Nykyinen hoitoprotokolla ainakin USA:ssa koronapotilaille on remdesiviiriä ja hengityskoneeseen, joka tappaa suuren osan potilaista. Remdesivir tuhoaa munuaiset yli 23% potilaista, jolloin potilas hukkuu nesteeseen. Kun munuaiset on pysyvästi tuhottu remdesiviirillä, voidaankin päätyä eutanasiaan. Suurin osa potilaistahan on rokotettuja, jotka sairastuvat rokotteesta.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s