Ukrainan kriisi — valikoima poliittisia palasia ja näkökulmia

”Usein tärkein tieto tapahtumien ymmärtämiseen olisi se, mikä jätetään kertomatta.”

Tilanteesta Itä- ja Länsi-Ukrainaan jakautuneessa Ukrainassa ei ole puuttunut vauhtia ja vaarallisia käänteitä sen jälkeen, kun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenski antoi 24. maaliskuuta 2021 presidentillisen määräyksensä (№117/2021). Määräys ilmoittaa toimeenpantavaksi Ukrainan kansallisen turvallisuuden ja puolustusneuvoston päätöksen ”strategiasta Krimin autonomisen tasavallan ja Sevastopolin sataman uudelleen haltuunottamiseksi ja väliaikaisesti miehitetyn alueen uudelleen integroimisesta” Ukrainaan. Ukrainan sodanjulistus-aikeista oli viitteitä jo vuonna 2018 kun Anonymous-hakkerilegioona vuoti julkisuuteen tietoja brittiläis-natolaisen Integrity Initiative -ajatuspajan, tai trolliklusterin, toimista.

Toisin sanoen Yhdysvaltain, Euroopan unionin, Turkin, Ison-Britannian, Kanadan ja muiden kumppanien – siis käytännössä NATOn – kanssa neuvoteltuaan Kiova määrää kumottavaksi Krimin tasavallan irtautumisen Ukrainasta kansanäänestyksellä ja sen liittymisen Venäjän federaatioon. Määräyksen voi nähdä Kiovan sodanjulistuksena Venäjälle, Krimille ja Itä-Ukrainalle.

Joulukuussa 2021 Venäjä pyysi takeita siitä, että NATO ei laajene Ukrainaan. Sen jälkeen tilanne on kriisiytynyt lisää, ja moni pelkää sodan uhkaavan Eurooppaa. Yle raportoi nyt pelättävän Venäjän hyökkäystä [Länsi-]Ukrainaan, ja Itä-Ukrainan aloittaneen siviilien evakuoinnit Venäjälle: ”Kreml on jo aiemmin sanonut julkisuudessa Venäjän olevan erittäin huolissaan Itä-Ukrainassa viime viikolla kärjistyneistä yhteenotoista [itä-ukrainalaisten] kapinallisten ja [Länsi-]Ukrainan joukkojen välillä. Separatistit ovat kertoneet aloittaneensa mittavat evakuoinnit Donbasin alueelta perjantaina. Venäjän tiedustelupalvelu FSB:n johtaja kertoi [Venäjän federaation presidentti Vladimir] Putinille turvallisuusneuvoston kokouksessa, että alueelta olisi evakuoitu Venäjälle 70 000 ihmistä.”

Venäjän RT uutisoi Donbassin alueelta saapuneen Rostoviin satoja pakolaisia. Evakuoitavien määräksi arvioidaan 700 000 henkilöä.

Länsimedia hyperventiloi

Länsimedia on pitänyt hälyä jokaisesta Venäjän sotaharjoituksesta, odottanut kahdeksan vuotta Venäjän hyökkäävän Ukrainaan ja miehittävän alueen

(Muutama esimerkki: Foreign Policy, 2014: ”Russia Has 15,000 Crack Troops on the Ukrainian Border”; Defence News/AFP, 2015: ”Russia Expands Military Exercises To 80,000 Troops”; Vox, 2016: ”Russia is massing thousands of troops on Ukraine’s border. Here’s why we shouldn’t panic.”; Military Times, 2017: ”What’s Putin up to? The Russian military buildup in Europe raises tension.”; New York Times, 2018; ”Ukraine Asserts Major Russian Military Buildup on Eastern Border”; Defence One, 2019; ”EXCLUSIVE: US Intelligence Officials and Satellite Photos Detail Russian Military Buildup on Crimea”; UPI, 2020: ”Russia orders ’surprise’ military drill in Caspian, Black seas”; BBC, 2021: ”Russian ’troop build-up’ near Ukraine alarms Nato”).

Vuonna 2022 tahti on entisestään kiihtynyt, ei mene uutispäivää ilman Venäjä, Venäjä, Venäjä -juttuja. Washington Post julkaisi hiljattain artikkelin ”U.K. accuses Russia of scheming to install a pro-Kremlin government in Ukraine” jossa kerrotaan brittihallituksen syyttävän Venäjää aikeista vaihtaa [Länsi-]Ukrainan hallitus Venäjä-mieliseen, ja että brittihallituksella on todisteita siitä, että ”Venäjän tiedustelulla on kytköksiä lukuisiin entisiin ukrainalaisiin poliitikkoihin.” Tiedustelutiedon, johon brittien syytökset perustuvat, keräsi ja deklassifioi Yhdysvallat; Bidenin hallitus pyysi brittejä julkistamaan tiedot ja paljastamaan Putinin kavalat aikeet. Tiedustelutietoja ja todisteita ei ole julkistettu — muutenhan ne kyettäisiin arvioimaan kriittisellä silmällä.

Mediakerronnan yksitoikkoinen yksipuolisuus on häiritsevää. Ei mikään maailman valtio, ei edes Venäjä, toimi tyhjiössä. Kyse on aina liikkeistä ja vastaliikkeistä, ja niitä tekevät kaikki maailman valtiot.

(Tämän artikkelin tarkoitus on antaa lukijalleen tarkastelukulmia, joihin peilata Ukrainan tilannetta; työkaluja, joilla laajentaa perspektiiviä. Ajattelutyön joutuu suorittamaan jokainen itse.)

Mediakerronnan yksipuolisuutta voi tarkastella tarkoitushakuisena: esimerkiksi pitämällä yllä jatkuvaa kerrontaa Venäjän Ukrainan rajalla olevista joukoista, oikeutetaan uusien NATO-taistelujoukkojen muodostaminen Kaakkois-, Keski- ja Itä-Eurooppaan.

Yhdysvaltain entinen Neuvostoliiton lähettiläs Jack Matlock Jr analysoi Ukrainan tilannetta kirjoittaen kriisin olleen ennustettavissa, tulleen ennustetuksi täsmällisesti, tahallaan kiihdytetyksi mutta olevan helposti ratkaistava hitusella tervettä järkeä. Amerikkalaisille kerrotaan Venäjän keskittävän joukkojaan rajalle samaan aikaan kun [Länsi-]Ukrainan presidentti kehottelee olemaan panikoimatta, koska hyökkäystä ei ole odotettavissa, ja Ukrainan hallitus tekee selväksi, ettei sillä ole aikeita implementoida vuoden 2015 [Minsk1-]sopimusta, Matlock kirjoittaa. Ehkä olen väärässä — traagisesti väärässä — mutta en voi hylätä epäluuloa siitä, että todistamme näytelmää, jonka elementtejä media suurentelee, ja jolla on kotimaiset poliittiset tarkoitusperät, Matlock tunnustaa luetellen syinä irrallaan laukkaavan inflaation, Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin heikot kannatusluvut jne. Hän epäilee, että koska selviä voittoja kotomaan ongelmista ei ole näköpiirissä, nyt lavastetaan, että estettiin hyökkäys, jota ei tullut ja joka ei ole ollut Putinin suunnitelmissa.

Matlock ajattelee, että Putinin päämäärät ovat juuri ne, joista hän on puhunut vuoden 2007 Münchenin konferenssista asti: ”Emme uhkaa teitä tai liittolaisianne. Miksi kieltäydytte myöntämästä meille turvallisuutta, jota vaaditte itsellenne?” Kriisiytys olisi ratkaistavissa myöntymällä täysin järkeenkäypiin turvallisuustakuisiin, toteaa Matlock.

Matlockin Kuuban kriisiä ja kylmää sotaa muisteleva pitkä teksti on historiallisestikin kiinnostava, ja se kannattaa lukea kokonaisuudessaan.

[Länsi-]Ukrainan NATO-jäsenyys

Kesäkuussa 2020 Ukrainasta tuli – Suomen tavoin – ”tehostettujen mahdollisuuksien NATO-kumppani”, ja on spekuloitu Ukrainan ottamisella NATO-jäseneksi — mutta NATO ei voi hyväksyä jäsenikseen sotaa käyvää maata — tai jos yksikin jäsenmaa vastustaa hyväksymistä. Presidentti Joe Biden (dem) ilmoitti kesäkuussa 2021, että Ukrainan NATO-jäsenyys ”ei toteudu lähiaikoina.”

Saksan liittokansleri Olof Scholz (spd) on todennut, ettei Ukrainan jäsenyys ole agendalla. Saksa on myös estänyt Viroa lähettämästä kenttätykkejä Ukrainaan.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron (La République En Marche!/WEF) ajaa sotilaallisesti ja strategisesti kykynevää Eurooppaa, mikä Yhdysvalloissa nähdään Euroopan NATO-suhteen heikentämisenä. NATOn sisäinen kiista Ukrainan jäsenyydestä on jatkunut ainakin vuodesta 2008.

Länsimedia ja länsimaiset ajatushautomot esittävät pääsääntöisesti Venäjän vastustavan Ukrainan NATO- ja EU-jäsenyyksiä, koska ”Putin ei halua demokratioita kotiovelleen, tartunnan vaara olisi liian suuri.”

Länsimaiset demokratiat — Saksa, Ranska, Kanada, Uusi Seelanti, Australia — ovat viime aikoina keskittyneet tukahduttamaan väkivallalla ja erilaisin sanktioin hallitusten itsensä aiheuttamia sisäpoliittisia ongelmia kotipihoillaan, nimittäin koronatoimia, rokotepakkoja ja -passeja vastustavia mielenilmauksia. Ukrainan tilannetta voi sikäli tarkistella myös harhautuksena, jonka alle länsihallitukset hautaavat koronatoimien inhimilliset ja taloudelliset ”oheisvahingot”.

Nord Stream 2

Saksan asenne Ukrainaan liittyy osittain Venäjältä Eurooppaan tulevaan Nord Stream 2-kaasuputkihankkeeseen. Kaasuputken valmistuttua Ukrainaa eikä Puolaa ei enää tarvita kauttakulkumaana venäläiselle kaasulle, ja ne menettävät tuloja. Zelenski onkin ehdottanut Venäjältä Saksaan kulkevan Nord Stream 2 -kaasuputken sulkemista osana Venäjän vastaisia pakotteita.

Scholz on aiemmin sanonut, ettei kaasuputkihanketta pitäisi politisoida — mutta on sittemmin taipunut jäädyttämään hankkeen; sen jälkeen kun Putin lupasi, etteivät kaasutoimitukset katkea. Politisoimis-huomautus oli letkautus Yhdysvalloille; jos Nord Stream 2 peruuntuu, Eurooppa joutuu hankkimaan ”vihreän” kaasunsa kalliimpaan hintaan Yhdysvalloista. Hankkeen jäädyttämisestä on muitakin seurauksia. Eurooppalaiset yritykset ovat sijoittaneet Nord Stream 2:n, ja sen rahoituksessa on mukana 24 pankkia.

Jos hanke kaadetaan kokonaan poliittisen pelin takia, ja rahoittajapankeista on osa — kuten varmasti onkin — eurooppalaisia pankkeja, huudetaan kohta taas veronmaksajia pankkitukitalkoisiin. Kestääkö yhteisvelka-unioni EU paineen? Koronatoimetkin ovat maksamatta.

Yhdysvalloille ei sovi, että Saksa ja Ranska, saati sitten koko EU, eläisivät rauhanomaisesti talouden ehdoilla Venäjän kanssa.

Imperiumi-nostalgia

Poliittisesti tarkoitushakuisessa kerronnassa nostetaan yleensä esiin Venäjän imperiumihaaveet, jotka vaativat aluelaajentumisia. Venäjä on nyt jo maa-alueeltaan maailman suurin valtio, siihen suhteutettuna väkiluku, vajaa 146 miljoonaa vuonna 2020, kertoo että puolustettavaa pinta-alaa on jo nyt enemmän kuin väkiluku mahdollistaa. Tästä näkökulmasta aluelaajennushaaveissa ei ole järkeä.

Putin on kiistänyt imperiumi-haaveet, mutta todennut Ukrainan olevan ”Venäjän luoma valtio.” Nykyinen Ukraina syntyi Leninin ja bolshevikkien avulla. Ennen bolshevikkeja Ukraina oli lähinnä, nimensä mukaisesti, reuna-alue, jossa sijaitsi tsaristisen Venäjän ja Puolan aateliston valtavia maatiloja, joissa paikallisväestö oli maaorjina.

Krimin kaanikunta liittyi Venäjään 1700-luvulla, kun viimeinen kaani Sagin Giray jättäytyi Katariina II:n suojelukseen, ja serenissimus Grigori Potemkin alkoi uudisasuttaa Krimiä juutalaisilla sekä Italiasta, Isosta-Britanniasta, Turkista, Kreikasta ja Puolasta tulevilla maanviljelijöillä, käsityöläisillä ja pakkotyövangeilla. Tuolloin Potemkin perusti myös Etelä-Ukrainassa sijaitsevat Hersonin ja Nikolajevin kaupungit, Kiovan lähellä sijaitsevan Jekaterinoslavin (nyk. Dnipro) sekä Krimillä sijaitsevat Simferopolin ja Odessan kaupungit, ja Sevastopolin laivastoaseman.

Länsi-Ukrainan tavoite hankkia Krim takaisin NATOn avulla ei ole realistinen; Krim halusi irti Ukrainasta ja liittyä Venäjään jo 1990-luvulla. Krim sääti lain niemimaan itsenäisyydestä vuonna 1992, Ukraina ei tätä hyväksynyt.

Menetetyn suuruuden aika -manttelia voisi sovitella myös muiden päälle. Ovatko entiset siirtomaavallat Iso-Britannia ja Ranska, osmanikauden alueista haaveileva Turkki tai Yhdysvallat, jonka ulkopolitiikka on nojannut hegemonia-tavoitteisiin, luopuneet haaveilemasta?

[Länsi-]Ukraina

Ukraina esitellään länsimediassa ja poliittisessa keskustelussa usein Venäjän aggressioiden kohteena olevana ”demokratia-kokelaana.” Taka-alalle häivytetään Yhdysvaltain tukeman, vuoden 2014 Euromaidanin jälkeen maassa vallitseva, entisestään kasvanut korruptio, hallituksen suojeluksessa olevat ultranationalistit ja äärioikeisto, toisinajattelijoiden vaientaminen ja historian valkopesu.

On pakko häivyttää, koska NATO haluaa profiloitua länsimaisten arvojen ja demokratian puolustajana, aggressiivisesti laajentumaan pyrkivän sotaliiton sijaan.

Uudenlaiset turvatakuut

Ranskan presidentti Emmanuel Macron vieraili tapaamassa Putinia helmikuun alussa. Tapaamisen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa Macron kertoi keskustelun olleen merkityksellinen, ja että nyt on olemassa ”mahdollisuus löytää rauhanomainen polku Euroopalle”, mutta tämä ”vaatii uudenlaisia mekanismeja vakauden takaamiseksi Euroopassa”, esittäen, että alueen valtiot — Venäjä, Ukraina, Georgia, Moldova ja EU-maat — neuvottelevat keskenään innovatiivisista ratkaisuista ja uudenlaisista turvatakuista.

Macron mainitsi myös informoivansa Ukrainan presidentti Zelenskia siitä, että Minskin sopimuksen implementoiminen voisi johtaa edistymiseen konfliktin ratkaisemisessa. Olisi jo aika implementoida, siitä sovittiin 7 vuotta sitten.

Mitä Macron oikeastaan viesti? Euroopalle on mahdollisuus löytää rauhanomainen polku, kun alueen valtiot sopivat keskenään, ilman Yhdysvaltoja ja NATOa, uudenlaisista turvatakuista? Macron on aiemmin kutsunut NATOa aivokuolleeksi organisaatioksi.

Ranska ja Venäjä ovat sopineet ”työstävänsä yhdessä turvatakuita, ja jatkavansa molempia osapuolia hyödyttävää yhteistyötä” talouden, politiikan ja kulttuurin alueilla.

Venäläinen Sputnik International uutisoi Joe Bidenin uhanneen sulkea Nord Stream 2:n. Ranskan talousministeri Bruno Le Maire kommentoi, ettei se ole Yhdysvallat vaan Eurooppa, joka kohtaa seuraukset strategisesti merkittävän Nord Stream 2:n sulkemisesta; Le Maire näkee putken avaamisen eräänä pääkohtana ulos kriisistä Venäjän kanssa.

Yhdysvallat

Donald Trumpin (rep) kaudella aseapu Ukrainaan hiipui jonkin verran, mutta Biden on pannut vauhtia aseiden ja rahan jakeluun vakuuttaen Zelenskille Yhdysvaltain horjumatonta tukea. Päätellen Zelenskin ulostuloista — Zelenski on syyttänyt länsimaiden lietsovan sotaa — Kiovassa ei varauksetta luoteta Yhdysvaltain horjumattoman tuen vakuutuksiin.

Länsi on vienyt viimeisten 3 kuukauden aikana hyökkäys- ja puolustusaseita sekä ammuksia Länsi-Ukrainaan yli 1,5 miljardin dollarin edestä.

Yhdysvallat on menettämässä hegemonia-asemansa. Vuoden 2007-08 finanssikriisi alkoi murtaa Yhdysvaltain valta-asemaa maailman valtiaana, eikä tilannetta ole saatu korjattua. Yhdysvalloilla ei ole enää entisenlaista rahapoliittista valtaa, jolla painostaa liittolaisia. Painostus ja uhkailu vieroittavat liittolaisia. Lisäksi koronatoimet ovat lisänneet sisäpoliittisia ongelmia niin Yhdysvalloissa kuin liittolaismaissa.

Mielipidetutkimusta tekevä YouGov on selvitellyt amerikkalaisten asenteita Yhdysvaltain tukeen Ukrainalle. Kyselytutkimukseen vastanneista 55% vastustaa amerikkalaisjoukkojen lähettämistä Ukrainaan. 33% on myöntyväisiä siihen, että lähetetään joukkoja auttamaan mutta ei taistelemaan; 34% vastustaa tätäkin. Yksi neljästä kyselyyn vastanneesta amerikkalaisesta ei tiedä, onko Ukraina liittolainen vai vihollinen. 44% kyselyyn vastanneista amerikkalaista kannattaa Ukrainan NATO-jäsenyyttä ja 46% ajattelee, ettei ole hyvä idea luvata Venäjälle, että Ukrainaa ei oteta NATO-jäseneksi vaikka se estäisi Venäjää hyökkäämästä Ukrainaan (ks. tarkemmin ”Americans want to support Ukraine, but not with U.S. troops”).

”Presidentti Biden on tehnyt selväksi, että Yhdysvallat ei sekaannu asiaan omilla joukoillaan, jos Venäjä tekee invaasion Ukrainaan. Joten miksi siirtää joukkoja Itä-Eurooppaan? Vain jotta näytettäisiin kongressin sotahaukoille, että Biden pysyy lujana? Miksi, mitä vastaan? Kukaan ei uhkaa Puolaa tai Bulgariaa — ellei lasketa Syyriasta, Afganistanista ja tietyiltä Afrikan savannin alueilta saapuvia pakolaisia. Joten mitä 82. maahanlaskudivisioonan on määrä tehdä?”, entinen lähettiläs Jack Matlock Jr. kysyy.

(Erään mahdollisen vastauksen tähän kysymykseen on esittänyt Sande ”Räyhäblogi” Parkkonen, joka ehdottaa, että ”Muutama sata NATOn sotilasta Eestissä ei estä Venäjää tulemasta MUTTA niiden turvin voidaan vallata Tompean mäki, vaihtaa presidentti ja parlamentti, ja vallata lähetyskeskus. Sama Ukrainassa. Muutama tuhat NATO-sotilasta ei estä Venäjän hyökkäystä, mutta pystyy vaihtamaan presidentin, ottamaan Kiovan ja strategiset kohteet haltuunsa jne. Ja jos ennustaa pitäisi, niin tulemme varsin pian näkemään uuden vallankaappauksen Ukrainassa.

Presidentti Zelensky ei ole totellut ulkomaalaisia isäntiään, vaan on toistuvasti vaatinut länttä lopettamaan sodan lietsonnan. Ja kas kummaa, viime aikoina länsimediaan on alkanut ilmestyä Zelenskyn vastaisia kirjoituksia, joissa häntä nimitellään ”pelleksi”, ”populistiksi”, ”hoyhensarjalaiseklsi”, ”tietämättömäksi”, ”osaamattomaksi”, ”virheeksi” jne. Tämä on klassista hybridisotaa. jolla manipuloidaan yleisöä valmistautumaan presidentin syrjäyttämiseen. […] Samaan aikaan Yhdysvallat tuo lisäjoukkoja Eurooppaan varmistamaan etteivät sen alusmaat vahingossakaan lipsahda otteesta. […].”)

Presidentti Biden on ilmoittanut olevansa valmis tapaamaan Putinin, kunhan Venäjä ei valtaa Ukrainaa.

(Ks. myös ”NATO:n ex-komentajan sodanlietsonta-sähköpostit julki”)

NATO on Yhdysvaltain aseteollisuuden tärkein myyntimies.

Euroopan unioni

EU:n päätöksentekoa halvauttaa se, että jäsenmaiden (ja jäsenmaiden poliitikkojen oma) välitön etu usein eroaa siitä, mitä sanotaan EU:n yhteiseksi eduksi.

Yhdysvaltain Ukrainassa synnyttämää kriisiä sopii tarkastella liittolaissuhteiden ja talouden kautta. ”Jos Venäjä hyökkää Ukrainaan tavalla tai toisella, Nord Stream 2 ei etene,” poliittisten asioiden alivaltiosihteeri Victoria ”Fuck the EU” Nuland totesi ulkoministeriön lehdistötilaisuudessa 27. tammikuuta 2021. Tällaiset lausunnot nakertavat Yhdysvaltain ja sen liittolaisten suhteita.

Kaikki Euroopassa eivät ole niin hölmöjä, etteivät ymmärtäisi Yhdysvaltain pyrkivän haittamaan Euroopan kauppaa Venäjän, Kiinan ja Euraasian kanssa omaksi edukseen. Energiavaje on vahingoksi myös eurooppalaisen teollisuuden kilpailukyvylle. Saksan liittokansleri Olof Scholz piti Münchenin turvallisuuskonferenssissa (Münich Security Conference, MSC) puheen kuvaillen laajasti sitä, miten Eurooppa ja Saksa ovat diplomatian ja rauhan asialla, ja todeten lopuksi näkevänsä maailman olevan moninapainen maailma, jossa ei ole vain yhtä keskusta. Onko Euroopassa yksi reaalipoliitikko? Ei, puhe on puhetta.

Yhdysvaltalaisen tiedustelu- ja analyysiyhtiö Stratforin perustaja George Friedman analysoi vuonna 2015 Yhdysvaltojen perimmäisen intressin olevan Saksan ja Venäjän välisten suhteiden torpedointi, koska yhdistyneinä [Euroopan kaksi suurinta taloutta] Saksa ja Venäjä ovat ainoat Yhdysvaltoja uhkaavat voimat. Friedmanin mukaan ”Venäjän luonnonvarojen ja miesvahvuuden yhdistyminen saksalaisen pääoman ja teknologian kanssa pelottaa Yhdysvaltoja”.

EU on lähdössä mukaan talouspakotteisiin vaikka edellistenkään negatiivisista vaikutuksista kauppataseeseen ei ole toivuttu.

EU-komission ja Eurooppa-neuvoston julkistama esitys mahdollisista Venäjän-vastaisista pakotteista on kuitenkin paljolti näennäisesitys. Se esittää pakotteita Itä-Ukrainan separatistialueiden tunnustamisesta päättäneille, separatistitasavaltojen tunnustamisen puolesta äänestäneille Venäjän duuman jäsenille. Pakotteet sisältäisivät vienti- ja tuontirajoituksia Itä-Ukrainan ”kapinallisalueilta” (Mitä sieltä on tuotu Eurooppaan?). Myös Venäjän pääsy EU:n rahoitusmarkkinoille pyritään estämään.

Mutta onhan siinä oma viihdyttävä ironiansa, että vapaakaupan puolesta puhuvat Yhdysvallat ja EU ovat hanakoita langettamaan kauppapakotteita, kun joku ei alistu niiden tahtoon.

Venäjä puolestaan on edellisten pakotteiden takia suunnannut kauppaansa enemmän Aasiaan, eikä ole mainittavasti kärsinyt pakotteista; valtion velan suhde bkt:n oli vuonna 2020 vajaa 18% (EU:ssa 90,1%).

Kiina

Tässä yhteydessä on syytä huomioida myös se, että Venäjä ja Kiina ovat molemmat BRICS- ja SCO-maita, joilla on lisäksi kahdenkeskisiä talous-, energia– ja turvallisuuspolitiikkaan liittyviä sopimuksia. Venäjä kuuluu lisäksi CSTO:n (Collective Security Treaty Organization).

Yhdysvaltain aiempia strategioita muistuttava uusi indopasifisen merialueen strategia suunnittelee tukevansa Intiaa — jolla on rajakahinoita Kiinan kanssa; vahvistavansa Intian, Yhdysvaltain, Japanin ja Australian Kiinan vastaista liittoumaa; tukevansa Taiwanin puolustusta sekä toimivansa Etelä-Korean ja Japanin kanssa Pohjois-Korean riisumiseksi ydinaseista.

Tavoitteisiin on määrä päästä kasvattamalla Yhdysvaltain sotilasharjoitusten ja operaatioiden määrää ja laajuutta indopasifisella alueella, lisäämällä merivoimien kapasiteettia, ottamalla käyttöön edistyneempiä sodankäyntimenetelmiä, vahvistamalla kybersodankäyntiä, hyödyntämällä tekoälyn tarjoamia ja alueellisen merenpinnan alaisen sodankäynnin mahdollisuuksia sekä työskentelemällä kongressin kanssa Pacific Deterrence Initiative -aloitteen (PDI) rahoittamiseksi. Toteuttaminen vaatisi vähintään komponenttituotannon kotiuttamista Kiinasta Yhdysvaltoihin.

National Defense Industrial Association (NDIA): Vital Signs 2022 — The Health and Readiness of the Defence Industrial Base (s. 47). ”Älytaistelukenttä” vaatii nopeita verkkoyhteyksiä; 5G on sotilasteknologiaa. Kongressin kiinnostus biosodankäyntiin on lisääntynyt.

Kylmäkin sota Yhdysvaltain ja Kiinan välillä jakaisi maailman taloudellisesti, poliittisesti, ideologisesti ja sotilaallisesti kahteen blokkiin. Kylmä sota vaikuttaisi molempien osapuolien bruttokansantuotteeseen, väkiluvultaan vähäisemmässä lännessä enemmän. Kiinalle kiristyvä tunnelma Ukrainassa sopii, jos se sitoo Yhdysvaltain voimavaroja Ukrainan alueelle, mutta koska Kiina on sijoittanut maatalouteen Ukrainassa, vastatoimet on jo suunniteltu.

Sotilaallisessa yhteenotossa menettäjiä olisivat NATO-maiden ohella Venäjä, Ukraina ja Yhdysvallat, mikä heikentäisi niitä ja lisäisi Kiinan mahdollisuuksia hyötyä tilanteesta – esimerkiksi miehittämällä Venäjän Kiinan rajalla sijaitsevia alueita ”demokratian turvaamiseksi ja alueen vakauttamiseksi”.

Kiinan ulkoministeriön puhehenkilö Wang Wenbin ilmoitti lehdistötilaisuudessa 21. helmikuuta Kiinan asettavan pakotteita kahdelle Yhdysvaltain hallituksen suurimmalle asealihankkijalle, Raytheon Technologies- ja Lockheed Martin -yhtymille niiden [Kiinan] Taiwanin kanssa tekemien asekauppojen vuoksi. Pakotteiden laadusta ei toistaiseksi ole tietoa.

NATOn itälaajeneminen

Aina, kun NATOsta ja Venäjästä keskustellaan, nousee esiin myös se, lupasivatko länsimaat Neuvostoliitolle, ettei NATO laajene itäänpäin. Der Spiegel kirjoittaa helmikuussa 2022, että vaikkei mitään juridisesti sitovia sopimuksia ole, on selvää, että sekä Boris Jeltsinille että Mihail Gorbatshoville vakuutettiin monen länsipolitiikon ja diplomaatin suulla, ettei itälaajenemista tule tapahtumaan; Der Spiegelin mukaan kyse on paljolti siitä, kuinka pitävinä lännen antamia ”kategorisia vakuutuksia” pidetään.

RT 18.2.2022: West promised not to expand NATO – Der Spiegel.
RT on julkaissut hiljattain löydetyn muistion maaliskuulta 1991, joka vaikuttaa vahvistavan Neuvostoliitolle luvatun, ettei NATO itälaajene, ja jonka takia Puolalle, Tsekille ja Slovakialle ei voitu tarjota NATO-jäsenyyttä.

Vakuutuksia annettiin vastineena sille, ettei Neuvostoliitto vastusta Saksojen yhdistymistä.
Asiakirja löytyi Ison-Britannian kansallisista arkistoista.

Ks. myös ”NATO did promise Moscow it wouldn’t expand, former German defense official tells RT

Saksan entinen ulkoministeri Hans-Dietrich Genscher (Vapaa demokraattinen puolue) sanoi vuosia myöhemmin, että muodollisesta, lakiteknisestä näkökulmasta NATOn itälaajeneminen oli ihan ok, mutta ettei voida kieltää etteikö itälaajeneminen olisi vastoin 1990-luvulla [Neuvostoliiton kanssa] saavutetun yhteisymmärryksen henkeä.

Tähän on myös Venäjän presidentti Vladimir Putin (Yhtenäinen Venäjä -puolue) viitannut sanoessaan länsimaiden pettäneen Venäjää. Tämä on myös osasyy siihen, miksi Venäjä vaati joulukuussa 2021 länsimailta sitovia turvallisuustakuita — joita ei myönnetty, ja siksi tilanne on nyt, mikä on.

Tilanne nyt

Alkujaan Donetskin (DPR) ja Luhanskin kansantasavallat (Luhansk People’s Republics, LPR; yhdessä Luhansk and Donetsk People’s Republics, LDNR) julistautuivat itsenäisiksi jo toukokuussa 2014. Molemmat alueet ovat pääosin venäjänkielisiä.

Venäjän ei voi katsoa kiirehtineen, kun se nyt, 22.2.2022 tunnusti molemmat itsenäisiksi valtioiksi.

Venäjän lisäksi Kuuba, Syyria, Venezuela ja Nicaragua ovat tunnustaneet itsenäisyyden.

Sekä Donetsk että Luhansk allekirjoittivat Minskin rauhansopimuksen itsenäisinä intressi-osapuolina, joten se, että Venäjä nyt tunnusti niiden itsenäisyyden, ei vaikuta Minskin sopimukseen. Tämän on Venäjän pysyvä edustaja YK:n turvallisuusneuvostossa, Vasili Nebenzya, tuonut esiin. Tosiasiassa, itsenäisinä valtioina Donetsk ja Luhansk voivat niin halutessaan liittyä vaikka [Länsi-]Ukrainaan. Minskin sopimus mahdollistaa sen.

Tulitaukoja rikkonut [Länsi-]Ukraina ei ole implementoinut Minskin sopimusta; se ei selvästikään ajattele Donetskin ja Luhanskin palaavan Ukrainan yhteyteen.

Twitter.
Turvallisuusasioista kirjoittava kirjeenvaihtaja Christopher Miller tviittaa Venäjän lähettävän rauhanturvaajia Itä-Ukrainaan

Venäjän parlamentin ylähuone hyväksyi yksimielisessä äänestyksessä Itä-Ukrainan separatistitasavaltojen kanssa solmitut YYA-sopimukset. Parlamentin alahuone duuma hyväksyi sopimukset jo aiemmin tiistaina, kertoo Yle. Mainitsin aiemmin turvallisuusyhteistyöjärjestö CSTO:n. Järjestön sääntöjen mukaan (Artikla 19, kappale VI) Donetsk ja Luhansk voivat hakeutua jäseniksi halutessaan.

Kiina tuskin omista sisäpoliittisista syistään tunnustaa separatistisia alueita itsenäisiksi. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Kiina tarjoaisi muunlaista yhteistyötä ja/tai taloudellista apua.

Se, että Venäjä tunnusti Donetskin ja Luhanskin itsenäisiksi ei ole äkillinen ja erillinen tapahtuma, joka johtuisi nykyisestä kriisistä. Näen itsenäiseksi tunnustamisen osana uutta turvallisuusarkkitehtuuria, jota Venäjä ja joukko muita maita on rakentamassa; ajattelen, että Venäjä toivoi ja odotti länsimailta juuri tällaisia reaktioita kuin se sai. Nyt Donetskilla ja Luhanskilla on useamman maan tunnustus, ja sitä myöten oikeus pyytää turvallisuusapua haluamiltaan tahoilta. Venäjä pääsee laillisesti turvaamaan Donetskin ja Luhanskin venäjänkielisiä [Länsi-]Ukrainalta ja NATO:lta — ja sen se myös tekee.

Venäjä ja Kiina ovat molemmat odottaneet sanktioita, ja valmistautuneet niihin vuosia. Molemmat ovat mm. rakentaneet SWIFT:in rinnakkaisversiot, koska oli selvää, että rahaliikenne pyritään katkaisemaan. Jollain tekosyyllä sanktiot olisi määrätty, vaikka Venäjä ei olisi tunnustanut Donetskia ja Luhanskia. Onneksi Venäjällä on totuttu vuosikymmenien mittaan lännen asettamiin sanktioihin, tuskin se siellä moniakaan hetkauttaa. Tähän mennessä Venäjän vastaisista sanktioista ovat kärsineet eniten sanktioijat.

Seuraava kysymys on, määrääkö Venäjä sanktiot [Länsi-]Ukrainalle?

Lännen trollitehtaat ja Venäjällä toimiva viides kolonna joutuvat nyt painamaan pitkää päivää. Informaatioilmatila on täytettävä Venäjän uhkalla.

PÄIVITYS 24.2.2022 klo 03:01

Kremlin puhemies Dmitri Peskov on kertonut Luhanskin kansantasavallan johtajan, Leonid Pasechnikin ja Donetskin kansantasavallan johtajan Denis Pushilinin vedonneen Vladimir Putiniin [Länsi-]Ukrainan esittämien, siviiliväestöön kohdistuvien uhkausten vuoksi. Pentagonin puhemies John Kirby uskoi kuun alussa Moskovan suunnittelevan false flag -hyökkäystä oikeuttaakseen invaasion Ukrainaan. Biden on ohjeistanut hallitustaan kohdistamaan sanktioita Nord Stream 2:n eli käytännössä eurooppalaisiin yrityksiin ja pankkeihin Venäjän ohella.

PÄIVITYS 24.2.2022 klo 12:54 (samalla korjattu typoja)

Qatarilainen media AlJazeera uutisoi [Länsi-]Ukrainan pyytäneen NATO-Turkkia sulkemaan ilmatilan sekä Bosporin ja Dardanellien salmet venäläisiltä sotalaivoilta. Venäjän joukkoja lähestyy [Länsi-]Ukrainaa CSTO-Valko-Venäjän ja Krimin kautta, ja venäläisiä joukkoja on myös Odessan ja Mariupolin satamissa. Valko-Venäjän joukot eivät osallistu taisteluun. Itä-ukrainalaiset ovat ottaneet haltuunsa useita kaupunkeja.

AlJazeeran Kiovasta raportoiva Andrew Simmons kertoo, ettei Venäjä ole pommittanut Kiovaa vaan Kiovan lähellä. Venäjä on kertonut iskevänsä sotilas-, ei siviilikohteisiin. Pres. Zelenski on luvannut jakaa aseita jokaiselle, joka haluaa puolustaa Kiovaa. Ihmisiä suuntaa ulos Kiovasta, mutta mitään paniikkia ei ole.

Suomi on tarjoutunut ottamaan pakolaisia Ukrainasta. Tarkoittaa ilmeisesti länsi-ukrainalaisia, koska itä-ukrainalaiset aloittivat jo aiemmin Venäjälle siirtymisen. Evakuoinnissa on parhaillaan tauko.

NATO vahvistaa itäistä sivustaansa maa- ja ilmavoimilla. Wienistä raportoiva AlJazeeran toimittaja James Bays sanoo, etteivät länsijohtajat näe tilaa neuvotteluille Venäjän kanssa. Venäjän parlamentin alahuoneen puhemies Vyacheslav Volodin sanoo ainoan tavan välttää sota Euroopassa olevan Ukrainan demilitarisointi.

EU on ilmoittanut ”tiukimmista koskaan” pakotteista Venäjää vastaan. Venäjän ulkoministeriö kommentoi 23.2.2022 Yhdysvaltain asettamien pakotteiden (”Sadannet ensimmäiset pakotteet, jos kaikki lasketaan.”) olleen odotetunlaisia, ja kohdistuvan finanssisektoriin sekä Venäjän vastaavan niihin ”ei välttämättä symmetrisesti.”

On spekuloitu sillä, että Venäjä pommittaisi ukrainalaisia kaupunkeja, joissa on sanottu sijaitsevan Yhdysvaltain bioaselaboratorioita. Tällaisia kaupunkeja olisivat Kiova, Harkova, Odessa, Nikolajev, Dnepropetrovsk ja muutama muu kaupunki. Bioaselaboratorioista on jo jonkin verran artikkeleita, ajan mittaan saadaan toivottavasti lisää tietoja ja sitä myöten parempi kokonaiskuva.

PÄIVITYS 24.2.2022 klo 19:30

Tilannetta tarkkailemassa olevan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ETYJ/OSCEn raporttien perusteella Venäjän operaation alkamista edelsi Länsi-Ukrainan puolelta tullutta tulitusta Donetskin ja Luhanskin suuntaan. Erikoismonitorointiryhmä (SMM) ilmoittaa räjähdyksistä, ammunnasta ja käsiaseilla tulittamisesta useana päivänä Ukrainan suunnasta siivillikohteisiin alueella.

Asialla ovat todennäköisesti alueella taistelevat puolisotilaalliset, äärioikeistolaiset militiat.

Putin on ilmoittanut tyhjentävänsä alueen uusnatseista ja mafia-aineksesta.

World Financial Review on julkaissut artikkelin, jossa luetellaan 10 syytä sille, miksi Yhdysvaltain eliitti saattaisi haluta Venäjän hyökkäävän Ukrainaan. Artikkelin kirjoittanut Jack Rasmus toteaa massamedian kieltäytyvän harkitsemasta sitä, että Yhdysvalloille on etuja Venäjän provosoimisesta. Syyt ovat

 1. NATOn uudelleenyhdistäminen ja Yhdysvaltain hegemonian vahvistaminen; EU on puhunut omista puolustusjärjestelyistä; EU:n ja Kiinan välisen kaupan häiritseminen
 2. Saada Saksa perumaan Nord Stream 2, ja myydä tilalle jenkkikaasua
 3. Järjestää tekosyy, jonka avulla saa lähetettyä lisää joukkoja Liettuaan, Latviaan, Viroon, Puolaan ja Romaniaan
 4. Kiristää Ukrainalta lisää taloudellisia myönnytyksiä amerikkalaisyrityksille
 5. Kasvattaa poliittista tukea Moldaviaan tunkeutumiselle istuttamaan maahan nukkehallitus ja ajamaan Venäjä-myönteiset ainekset maasta
 6. Oikeuttaa Yhdysvaltain jatkuvat pyrkimykset epävakauttaa Kazakstan ja Valko-Venäjä
 7. Järjestää demokraattipuolueelle massiivinen ulkopoliittinen harhautus ennen vuoden 2022 välikausivaaleja
 8. Saada kongressilta hyväksyntä kasvattaa puolustusbudjettia entisestään (Toim.huom. Sen saa aina, aseteollisuus on suuri vaalirahoittaja Yhdysvalloissa, ja suurin osa kongressista sijoittaa aseteollisuuteen.)
 9. Luoda tekosyy Venäjä-mielisten jahtaamiselle Nicaraguassa, Venezuelassa ja Kuubassa
 10. Testata Yhdysvaltain aseistuksen suoritustehoa live-tilanteessa Venäjän aseistusta vastaan. Erityisen halukas Yhdysvallat on testaamaan kyberturvallisuusvälineistönsä suoriutumista.

Yhdysvaltain toiminnan tarkkaileminen on saanut Jack Rasmuksen uskomaan, että Yhdysvallat toivoo avointa konfliktia alueella.

PÄIVITYS 27.2.2022 klo 06:29

Saksan liittokansleri Scholz tviittaa Saksan lähettävän ”panssarintorjuntavälineistöä ja Stinger-ohjuksia ystävällämme Ukrainalle”; politiikkamuutoksen tehneen Saksan aseeton apu on muuttunut aseelliseksi.

NATOn pääsihteeri Jens Stoltenberg uhkailee Venäjää NATOn 5. Artiklalla: ”Kremlin tavoitteet eivät rajoitu Ukrainaan. Venäjä on vaatinut laillisesti sitovia takuita siitä, että NATO ei laajene enempää.” Ongelma on siis NATO:lta ja länsimailta pyydetyt turvallisuustakuut, ei Ukrainan tilanne.

Stoltenberg jatkaa toteamalla, että Venäjään kohdistettujen sanktioiden lisäksi ”meidän täytyy olla valmiita tekemään enemmän, vaikka se merkitsisi sitä, että meidän täytyy maksaa hinta.”

Yhdysvallat tuntuu saavan haluamansa sodan, joka käydään Euroopan alueella; Yhdysvallat, Kanada ja [niiden] eurooppalaiset liittolaiset ovat ”aktivoineet puolustussuunnitelmansa” ja siirtäneet joukkoja ”liiton itäiselle sivustalle.” NATO lupaa jatkuvaa tukea Ukrainalle, millä saatetaan varmistaa tilanteen pitkittyminen ja runsaat siviiliuhrit.

PÄIVITYS 27.2.2022

Olen saanut nyt tietoja Luganskista, paikan päällä olevalta etniseltä venäläiseltä. Hän on eräs, joka vieraili luonamme kesällä 2015. Ei ollut riemuissaan Putinin erikoisoperaatiosta, mutta ”kaupungilla liikkuminen on nyt turvallisempaa kuin vuosiin.”

Hän ei ole kirjoilla missään; kirjoilla oleminen on riski, koska silloin saattaa päätyä pyydystetyksi Länsi-Ukrainan armeijaan, ja joutua sotimaan omiaan vastaan; kaikki 18-55 vuotiaat miehet ovat riskiryhmää, ja siksi moni on paennut Venäjälle. (Länsi-Ukrainan ilmoittama 255 000 miesvahvuus, miljoona reservissä, on ilmeisesti osittain haamuarmeijaa. Ihmettelinkin, miksi Zelenski tarjoutui aseistamaan siviilejä kun armeijalle ilmoitetaan tuollainen miesvahvuus. Ukrainan korruptio mielessä: upseeristo luultavasti nostaa haamujen palkat.)

Hän painottaa, että mihinkään idän eikä lännen mediassa olevaan ei pidä uskoa, se ei ole tietoa, se on propagandaa. Länsi-Ukrainan armeijaan liitetyt äärioikeisto-militiat ovat tosiasia. Ukrainan siviilejä jauhetaan surutta NATOn, EUn ja Venäjän keskinäisen nokittelun myllyssä. Vielä: Länsi-Ukraina on sotinut kahdeksan vuotta itä-ukrainalaisia, omaa väestöään vastaan mutta ketään lännessä ei kiinnostanut ennen Venäjän erikoisoperaatiota.

Lisälähteitä:

Zelensky, Volodymyr (24.3.2021): УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №117/2021
In accordance with Article 107 of the Constitution of Ukraine, I decree:
1. To put into effect the decision of the National Security and Defense Council of Ukraine of March 11, 2021 “On the Strategy of deoccupation and reintegration of the temporarily occupied territory of the Autonomous Republic of Crimea and the city of Sevastopol” (attached).
2. To approve the Strategy of deoccupation and reintegration of the temporarily occupied territory of the Autonomous Republic of Crimea and the city of Sevastopol (attached).
3. Control over the implementation of the decision of the National Security and Defense Council of Ukraine, enacted by this Decree, shall be vested in the Secretary of the National Security and Defense Council of Ukraine.
4. This Decree shall enter into force on the day of its publication.
— President of Ukraine V.ZELENSKY

Ukrinform (24.3.2021): Zelensky enacts strategy for de-occupation and reintegration of Crimea

Zelensky, Volodymyr (20.10.2020): Address by President of Ukraine Volodymyr Zelenskyy to the Verkhovna Rada on the Internal and External Situation of Ukraine

US Government Printing Office (1997): The Debate on NATO Enlargement

Guyer, Jonathan | Vox (27.1.2022): How America’s NATO expansion obsession plays into the Ukraine crisis

Wiegrefe, Klaus | Der Spiegel (15.2.2022): Is Vladimir Putin Right?

Söyring, Riikka | AvoinMedia (1.3.2021): Tietovuoto: Reuters, BBC ja Bellingcat brittihallituksen Venäjä-vastaisissa salaoperaatioissa

Söyring, Riikka | Vastavalkea (9.7.2016): NATO:n ex-komentajan sodanlietsonta-sähköpostit julki

Yle (21.2.2022): Putin allekirjoitti asetuksen Itä-Ukrainan kapinallisalueiden tunnustamiseksi – ”Ukrainan liittyminen Natoon olisi suora uhka Venäjän turvallisuudelle”

Yle (päivittyvä artikkeli): Yle seuraa Ukrainan tapahtumia: Putin määräsi joukkoja Itä-Ukrainan kapinallisalueille

Yle Areena, Politiikkaradio (21.2.2022): Mitä tapahtuu Ukrainan rajalla ja miten se vaikuttaa Suomeen? Haastateltavana Puolustusministeriön entinen kansliapäällikkö Jukka Juusti, joka on yksi Suomen parhaiten informoituja henkilöitä.

Montefiore, Simon Sebag (2004): Ruhtinas Potemkin ja Katariina Suuri

Kremlin.ru (4.2.2022): Joint Statement of the Russian Federation and the People’s Republic of China on the International Relations Entering a New Era and the Global Sustainable Development

White House (2.4.2021): Readout of President Joseph R. Biden, Jr. Call with President Volodymyr Zelenskyy of Ukraine

White House (helmikuu 2022): Indo-Pacific Strategy of The United States

White House (20.2.2022): Statement from Press Secretary Jen Psaki

The Ministry of Foreign Affairs of the Russian Federation

Ministry of Defence of the Russian Federation

Defence World.net (16.6.2021): NATO Divided on Allowing Ukraine into the Alliance

National Defense Industrial Association (NDIA): Vital Signs 2022 — The Health and Readiness of the Defence Industrial Base

Söyring, Riikka | US-Puheenvuoro (16.3.2014): Ukrainan kultareservi kadoksissa

Söyring, Riikka | US-Puheenvuoro (20.3.3014): Ukraina ja uutisointi katseen kohdistajana

American Committee for US-Russia Accord, ACURA (14.2.2022): ACURA ViewPoint Jack F. Matlock, Jr.: Today’s Crisis Over Ukraine

NATO (16.2.2022): Press conference by NATO Secretary General Jens Stoltenberg following the first day of the Meeting of NATO Ministers of Defence

Collective Security Treaty Organization, CSTO

Vladimir Putin: Address to the Nation (video)

Munich Security Conference, Day 2 (video): Ei Itä-Euroopan aseistariisunnalle; Ukraina NATOon; Venäjä ei saa tehdä kauppaa EU:n kanssa; loppu Nord Stream 2:lle; eristetään Venäjä; maailmanjärjestys rakennetaan universaaleille liberaaleille arvoille

Artikkelikuva via Pixcove + Imgur.com, mibango > Äärioikeistolaisten Azov-pataljoonan ja Oikean sektorin kannattajat marssilla [Länsi-]Ukrainassa. Kuvan rakentaminen RS. (Lue lisää: ”Uusnatsit marssivat Kiovassa” ja ”Ukrainassa teloitetaan oppositiota”)

197 comments

 1. Sattumalta Uusi-Suomi tyrkytti tätä vanhaa kirjoitusta Ukrainan kriisin alkuajoilta. Tarkka ja tiivis kuvaus vuoden 2014 valheista ja sotapropagndasta, jonka päälle nykyinen tilanne on perustettu. WEF:in nuoret johtajat tuskin näitä valheita aikanaan ymmärsi tutkia ja nyt heille tarjotaan esikäsiteltyä kapeaa tietovirtaa jonkun virkakoneiston, lööppien ja sensuroitujen kommenttipalstojen läpi, eikä aikaa jää omaan perehtymiseen.

  https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/vladimiragopov/181278-yksi-ainoa-totuus-eli-suomen-media-ja-ukrainan-kriisi/

  Tykkää

  • hyvä kirjoitus oli…näkyi siellä kommenteista joku söyring myös.
   ja joku trolli varmaan,jo silloin levittänyt sitä valeuutista,joka taas ryhtynyt elään joissain otskoissa,että olisi kuljetettava krematorio venäläisillä sotilailla matkassa,jolla piilotetaan omat uhrit…ja kyseessä kuljetettava roskien poltto laite

   Tykkää

   • 59 minuuttia sitten Sputnik Newsssiin oli ilmestynyt uutinen:

    Von der Leyn: RT, Sputnik no longer to be able to spead their lies to Saw division in EU.

    Ja nyt ei voi enää päivittää sivuja..”cannot connect to website”, oli aamusella myös poikki

    Kuvakaappauskaan ei enää onnistunut. Täytyi turvautua kameratekniikkaan. Saksalaisissa on se vika, että liian monet heistä ovat hermoheikkoja, kuten se Germanwingsin pilotti. He ovat myös sairaan huonoja häviäjiä, kuten Lapin polttaminen osoitti. Ja myös kerrotaan sellaista, että kun saksalaiset sotalaivat nostivat ankkurininsa II maailmansodan loppumainingeissa Suomen meren poukamista, joissa sotalaivoja piileksi peitettyinä, niin he heittivät suomalaiset laivatytöt suoraan mereen. Kuitenkaan en ole koskaan kuullut mistään, että näitä ”laivatyttöjä” olisi kuollut.

    Jos Adolf Scholzin aseet yritetään toimittaa Ukrainaan ja Venäjä estää niiden saapumisen, olemme aika lähellä III maailmansotaa. Tätä ja vähän muuta taustaa vasten, Venäjä on siirtynyt ydinasevalmiuteen.

    Venäjän sotaopin mukaista on käyttää ydinsaseita ylivoimaista vihollista vastaan. Sellainen on mm. NATO – NATO:kuuluva maa, ehkä nyt myös Suomi.

    Olisi ollut hyvä jo aikoja sitten harjoitella sodanaikaista suojautumista.
    Eduskuntalon alla on ilmeiseti heille turvallinen tila. Ovat osanneet ennakoida hyvän aikaa sitten.

    Cum-Ex, Warburg-Bank, SPD-Filz: Mit Adolf Scholz regiert der kriminellste Kanzler aller Zeiten
    Adolf Scholz, kaikkien aikojen rikollisin kansleri

    Kohta ehkä myös sotarikollinen.

    Yhdistän vielä tähän samaan tämän aiemman jutun:

    Ukraine Shrinks Again, Stratetic-culture/ConsortiumNews
    February 23, 2022

    Se on näköjään alunperin ilmestynyt laatusaitilla Consortium-News.

    Tuskin olisi pahitteeksi, jos joku pätevämpi herättelisi kansanedustajia tämän tiimoilta ja/tai myös noita ConsortiumNewsin kirjoittajia:

    1)Etyjin suomalainen virkamies kertoi A-Studiossa valtavasta määrästä tulitaukorikkomuksia (vuorokaudessa satoja)
    mutta ei kertonut kuka tai millaisia, eikä kertonut mitään että Ukraina olisi valmistaunut hyökkäämään Donbassiin.
    ETYJ=OSCE ORG

    2)Consortium-Newsin kautta löytyi Zelenskyn puhe, jonka mukaan Zelensky aikoi palauttaa Donbassin pikkuvallat Ukrainalle (tai sellaista siitä voi ymmärtää)

    3) Saksalaisen sotilaan Schönbachin sanat suunnilleen: Turha enää yrittää vallata Krimiä takaisin

    4) Ja nyt viimeisenä tämä juttu, joka paljastaa valtavan petoksen, todennäköisesti salaliiton
    Ukraine Shrinks Again, Stratetic-culture/ConsortiumNews
    February 23, 2022

    Jonka perusteella voi ymmärtää:

    a) Ukraina on harkitusti hyökännyt Donbassin pikkuvaltojen kimppuun 17. helmikuuta 2022 alkaen
    b) Venäjä on tullut apuun ja mennyt pitemmälle eli
    c) Hyökännyt myös muualle kuin Donbassin ”kapinallisten” avuksi eli Kiovaan, jne

    Näyttää siltä, että ConsortiumNewssin kirjoittajat tietävät/tuntevat hyvin Etyjin=OSCEn ja ovat saaneet heiltä joko
    oikeaa tai (väärää tietoa) jonka perusteella ovat kirjoittaneet artikkeliin Ukraine Shrinks again tiedot Ukrainan hyökkäyksestä.

    Melko varmaa, että Suomen eduskunnan valiokunnissa tiedetään OSCE:n=Etyjen tiedot, koska siellä useita suomalaisia virkamiehiä.
    Tai he ainakin saavat tiedot heiltä halutessaan. Kyseessä alkaa olemaan sodan ja rauhan kysymykset pikkuhiljaa. Älkää odottako, että kansanedustajat osaisivat toimia/toimia oikein.

    Nyt puhutaan niin suurista valheista/petoksista, että Venäjä ei kovin paljon länsivaltoja arvosta. Heidän kynnys käyttää ydinaseita on varmaan todella pieni. Puhutaan myös taktisista ydinaseista.

    Me voimme olla listalla. Meillä ei ole suojana venäjänkielistä vähemmistöä kuten Ukrainalla tai Virolla.

    Marin älä enää valehtele kansalle, tiedät varmasti miten asiat ovat, ei ainakaan parempia aikoja ole luvassa!!!

    UPI:n kaveri jutteli hullun miehen strategiasta, sitä voisi kutsua myös hullun suomalaisen sammakon strategiaksi, joka odottaa kunnes sota puhkeaa ilman, että valmistautuu siihen mitenkään!

    Liked by 1 henkilö

   • juu,enkä tarkoitanut,että olisit se ”joku trolli”,vaan siellä joku jo silloin tota krematorio valetta levitti.
    mites mun edellinen kommentti täällä joutui ihan omalle sivulle???eli uudempiin…?

    Tykkää

   • ”mites mun edellinen kommentti täällä joutui ihan omalle sivulle???eli uudempiin…?”

    En tiedä. WP on perseillyt ja oikutellut taas pari päivää. Artikkelia kirjoittaessa sivu mm. puolittuu kahteen pystysuoraan osaan,

    Tykkää

   • Pikkuhiljaa siirrymme kirjoitusvaiheesta eteenpäin sodan ja rauhan kysymyksiin:
    UPI:n hullun suomalaisen sammakon strategiaa ei kannata seurata siinä toivossa että mitään ei tapahtuisi.

    International
    Wahnsinn! NATO entsendet 40.000 Soldaten an die Ostfront – Bundeswehr soll Einsatz anführen
    25. Februar 20224 Minuten Lesezeit

    Dann haben wir die direkte Konfrontation Russland gegen NATO

    Die Einsatztruppe, aufgestockt auf dem Warschauer NATO-Gipfel 2016, umfasst 40.000 Soldaten, darunter 13 700 Bundeswehrsoldaten.Wahnsinn:

    Wohin die Truppen verlegt werden, verriet Stoltenberg nicht. Er sprach lediglich vom “östlichen Bündnisgebiet”. Im Klartext: an der Front zu Russland SUORAA TEKSTIÄ, VENÄJÄN RINTAMALLE!! MITÄ TEKEMÄÄN SINNE
    VARMISTAMAAN ASEKULJETUKSET??

    Wird Russland es zulassen, dass diese Transporte in der Ukraine ankommen – oder werden Transportkonvois und Frachtflugzeuge unter Feuer genommen? Dann haben wir die direkte Konfrontation Russland gegen NATO – und der deutsche Michel hat sich, wieder einmal, von den Verrätern in der eigenen regierung mit hineinziehen lassen.

    Amerikas Präsident Joe Biden (79) versprach der Ukraine Militärhilfe in Höhe von 350 Millionen Dollar.
    Großbritannien liefert Munition, Panzer- und Flugabwehr-Raketen und medizinische Hilfe.
    Frankreichs Präsident Emmanuel Macron (44) versprach am Freitag Hilfe zur Verteidigung in Höhe von 300 Millionen Euro. Was genau im Hilfspaket steckt, verriet Macron in seiner Rede nicht.
    Die Niederlande schicken 200 Stinger-Rakete

    lähde anonymouse news

    ps. Naton panssarit lähestyvät Venäjää, Venäjä laittaa ydinaseita valmiuteen. Mutta UPI:n hullun sammakon strategia tarjoaa pelkkää puhetta, kun pitäisi alkaa valmistautua suursotaan.

    Suomi ei ole enää mikään neutraali lintukoto!

    Tykkää

 2. sensuuri iskee nyt kovalla kädellä,ei pääse enään RT:n sivuille…ilmeisesti eu-alueella…tor-selaimella pääsin.
  melkoisia toimia…kun ei nyt olisi merkki jostain tilanteen laajentamisesta huonompaan

  Tykkää

 3. Tykkää

 4. Natomaiden aseapujen pitäisi pikemminkin avata enemmän silmiä. Historioitsija Daniel Ganser sanoo (kirja tulossa Imperium Amerikka ) että jo 2014 Maidan oli USA:n Kiovan hallituksen vallankaappaus.

  USA vei CIA: n toimesta juuri äskettäin 10 000 amerikkalaista ” väliaikaisesti” pois Ukrainasta. Samoilla koneilla lähtivät myös Selenskyn hallituksen ministerit Yhdysvaltoihin.

  Venäjällä asuva Thomas Röper kertoo ” toisesta vallankaappauksesta”: Ukrainan natsit Banderan- joukot ovat ottaneet vallan ja Selenskyn täytyy tehdä , mitä natsit käskevät. Suuri kuva on tietenkin se että deep state/ globalistit taistelevat tässä taustamiehinä Venäjää (ja Kiinaa vastaan).

  Venäjä on ryhtynyt sotaan kuten monesti sanottu, demilitarisoidakseen ”Ukrainan” ja denatsikikaatio -tavoitteellaan vangitsemaan Banderan natsijoukot ja rankaisemaan erityisesti niitä natseja, jotka ovat Odessassa elävänä poltettujen ihmisten kuolemien takana.

  Selenskyn ydinaseilla uhkailu perustuu todennäköisesti natsien vallankaappaukseen.

  Liked by 1 henkilö

 5. Pystyykö joku Tietokone nörtti tutkimaan onko se ylläolevan videon…Katsojamäärä peukaloitu..

  Why is Ukraine the West’s Fault? Featuring John Mearsheimer

  Minulla on muistikuva että se oli yli 15 000 000 kertaa eilen…Nyt se näyttää 11 000 000…

  Tykkää

  • Uskomatonta porukkaa tämä poliittinen eliittimme, heidän ainoa tarkoituksensa on tuhota Suomen kansa. Kärnä haluaa toteuttaa Klaus Schwabin ja WEF:n agendaa riisumalla kansalaiset aseista.

   Tykkää

   • Kärnä oli myös yksi pääpaskiaisista kun Airiston Helmen tapaus lavastettiin, jotta perustuslain muutos pikaisena saataisiin varmasti läpi eduskunnassa. Tuolla tempulla laillistettiin kansalaisten nettivakoilu, joka jatkuu valtoimenaan tälläkin hetkellä. Temppu oli puhdas oppikirjaesimerkki valtiopetoksesta, johon sotkettiin mukaan kaikki virannomaishaarat ja poliittinen johto, jotta kukaan ei voi nostaa petosta esille joutumatta itsekkin tuomiolle.

    Perustuslain pikaiselle muutokselle pitäisi olla erityisen painava syy. Syy voi tietysti olla turvaluokiteltu niin, ettei siitä kansa tiedä, mutta nyt on jo mennyt niin paljon aikaa, että erityisen syyn olisi pitänyt tulla esille, jos sellainen oli olemassa. No kaksi asiaa on nyt tapahtunut, jotka oikeuttaisi perustuslain muutoksen pikaisena: Koronapandemia ja Ukrainan sota. Kummasta vai oliko molempien suunnitelmat olemassa jo tuolloin valtion johdon tiedossa? Ei olisi pitänyt olla. Entä kun koronatoimet nyt alkavan maailmansodan valossa näyttävät lähinnä väestönhallinnan kenraaliharjoitukselta kotiutuslentoineen, matkustusrajoituksineen, poikkeustiloineen, huoltovarmuushehkutuksineen, kenttäsairaaloineen, informaatiotilan sensuroimisineen jne.?

    Liked by 1 henkilö

  • kärnä kaipaa lisää siviiliuhreja otsikoihin….varmaan nykyisistä siviiliuhreista moni tulee itä-ukrainasta,,,,nyt nekin kelpaa laskea,kun kerrotaan vaan,että ukrainalaisia on uhrit.
   muutenkin alkaa vaikuttaan nämä läntiset arvot perustuvan lähinnä valkoiseen ylivaltaan,kun nyt ollaan kaikella mahdollisella tavalla tuomitsemassa sotaa,mutta etelämmässä lännen tuhoisempia sotia sitten ollaan vähintään hiljaa hyväksyen,usein niissäkin kyllä kaivetaan hyökkääjien eduksi jutut…jos nyt mainitaan yleensä niitä

   Tykkää

   • enkä ole näköjään ainoa,joka näkee valkoisen ylivallan asialla olevan ”arvojen” puolustajien,,,

    India’s Minister of State for Electronics and Information Technology Rajeev Chandrasekhar has lambasted journalists from the Western media for their biased views towards people from places other than Europe and the US.
    Quoting a series of tweets in which Western journalists used racial language while reporting from Ukraine, Chandrasekhar said, ”This thread about why some in Western media have seriously disturbing double standards.”
    In a video clip, a BBC anchor can be heard saying he respects the ”emotion” when Ukraine’s Deputy Chief Prosecutor David Sakvarelidze explained that the conflict with Russia and Ukraine is very emotional for him because he sees ”European people with blue eyes and blonde hair being killed.”

    [Thread] The most racist Ukraine coverage on TV News.

    1. The BBC – “It’s very emotional for me because I see European people with blue eyes and blonde hair being killed” – Ukraine’s Deputy Chief Prosecutor, David Sakvarelidze pic.twitter.com/m0LB0m00Wg

    A senior correspondent for CBS News stated that Kiev ”isn’t a place, with all due respect, like Iraq or Afghanistan, that has seen conflict raging for decades. This is a relatively civilised, relatively European…city, where you wouldn’t expect that or hope that it’s going to happen.”
    On BFM TV of France, an anchor said that European cities are facing cruise missile fire as though ”we were in Iraq or Afghanistan, can you imagine!?”
    A British ITV journalist considers the crisis ”unthinkable” as Ukraine is not a ”developing, third-world nation; this is Europe!”

    Not only did the TV news anchors or correspondents make such colourist, racial remarks, but print journalists also wrote similar articles.
    Daniel John Hannan, a British writer journalist, reckoned that Russia’s military action in Ukraine is an ”attack on civilisation” as they [Ukrainian] ”seem so like us” and have Instagram and Netflix accounts.
    ”War is no longer something visited upon impoverished and remote population,” Hannan, a former politician serving as an adviser to the UK Board of Trade since 2020, wrote in The Telegraph.
    As military operations rage in more parts of Ukraine, the UN refugee agency has reported that more than 368,000 people have fled Ukraine since Thursday. The agency fears that the conflict could see more than 5 million people seeking refuge in neighbouring countries like Poland, Hungary, Slovakia, and Moldova.
    While explaining the reasons for accepting refugees from Ukraine, a Polish journalist said, ”To put it bluntly, these are not refugees from Syria, these are refugees from Ukraine… They’re Christians, they’re white. They’re very similar [to us].”

    The ”implicit racial bias of some of the Ukraine coverage” has not gone down well with the Arab and Middle Eastern Journalists Association.
    The association condemned and categorically rejected ”orientalist and racist implications” towards the Middle East, Africa, and Asia.
    ”This type of commentary reflects the pervasive mentality in Western journalism of normalising tragedy in parts of the world such as the Middle East, Africa, South Asia, and Latin America. It dehumanises and renders their experience with war as somehow normal and expected,” it said in a statement.

    Liked by 1 henkilö

   • Perheeni ystäviin kuuluu elokuvaohjaaja vaimoineen. Vaimo on venäläinen. On lausunut jokseenkin siihen suuntaan attä ”Kiva kuulua kansaan, joka on syyllinen kaikkiin maailman ongelmiin. Aina.”

    Perheen erään toisen ystävän naisystävä on hänkin venäläinen. Tiedusteli eilen, uskaltaako hän nyt tulla Suomeen kun mediailmapiiri on mitä on.

    Joensuu on täynnä Venäjän federaatiosta tulleita opiskelijoita. Siis FEDERAATIOSTA, liittovaltiosta, jossa monella kansalla on ”yhteisnimi”, Venäjän kansalainen.

    Ihan kuten EU-maissa ”jokainen on Euroopan kansalainen.”

    Kieltäydyn omalta osaltani ottamasta vastuuta belgialaisista pedofiileistä, italiaiaisista pankeista, Saksan poliitikoista, Ranskan rasisteista, Kreikan rosvoparoneista jne vaikka ”me kaikki ollaan eurooppalaisia” ja sikäli myös ”kollektiivisessa vastuussa komission tekemisistä.”

    Tykkää

   • juu,rankkaa varmaan ollut venäläisenä olo ulkomailla,ihan järkyttävää rasismia ollu,ja epäluulojen kylvämistä…mutta ehkä on tulossa paremmat ajat venäläisille

    en tiedä miksi,mutta tuli noita baba vangan ennustuksia mieleen tossa eilen,ja vaikken sillain ihan moisiin usko,niin on niissä outoja juttuja,kun ajattelee,että se nainen kuoli -96,ja putin presidentiksi -99,mutta vladimir mainittu ennustuksissa paljon.
    tais olla jotain tämmöstä niissä,liian kauan on venäjä ollut uhrina/syyllisenä,sitten oli jotain vladimirista…ja että venäjän karhua ei pysäytä mikään,ja vladimirista tulee maailman johtaja.
    myös semmosta oli,että euroopassa ihmiset sulaa kuin lumi,vain vladimirin kunnia jää,venäjän kunnia…ja jotain oli vielä autioista euroopasta.
    ja semmosta joka nyt myös sopii jotenkin,etenkin jos suotuisasti tulkitsee,eli että v.2021 vahva lohikäärme valloittaa planeetan,joka sopisi kiinaan,talouden kautta.
    ja semmonen oli,että kolme jättiläistä yhdistyy/liittoutuu,ja punaista rahaa käyttävät,,,joka vois liittyä nyt pakotteisiin,joiden takia venäjä menossa swiftin jälkeen cips sydeemiin,ja jättiläiset voisi olla kiina,venäjä,intia
    vielä oli vladimir ennustus,jossa joutuisi murhayrityksen kohteeksi,oman turvallisuusmiehen tekemänä…että mikäli semmonen murhayritys nyt ilmaantuu,niin pitää alkaa tarkemmin lukee sen juttuja..:)
    kerrotaan kuitenkin,että reilu 80% olisi osunu ennustuksista…meenkin tästä teenlehtiä keitteleen

    Tykkää

 6. Kyllä mun näkemys alkaa olla, että Zelensky myi oman maansa ja sen kansan tarkoituksella taistelukentäksi ja ansaksi Venäjälle. Esittivät valmistautumatonta. Tekivät provokaatioita. Päästävät etenemään pitkälle ja kun linjat ovat ohuimmillaan ja joukot väsyneitä ja kuluneita, isketään joka mättään takaa panssarintorjuntaohjuksilla. On melko varmaa, että ne aseet, joita nyt luvataan toimittaa, ovat jo kätkettynä Ukrainassa. Ilmoitukset pitää vaan tehdä ennen kuin aseiden käyttö paljastaa niiden olemassaolon. Lähes yhtä varmaa on, että maahan on kätkeytynyt ulkomaisia erikoisjoukkoja huomattava määrä tehokkaine pimeänäkölaitteineen ja lämpökameroineen ja saaden tarkkaa realiaikaista tiedustelutietoa Venäjän liikkeistä. Tämä selittäisi myös sen, miksi Zelensky ja kumppanit esiintyy niin yli-itsevarmana.

  Ukrainassa on niin paljon aseita, että niitä jaetaan kadulla kaikille halukkaille, jopa sodankäyntiä varten vapautettaville vangeille. Kerrassaan typerää Suomen poliitikoilta esittää, että pitäisi kerätä metsästykivääreitä Suomesta ja lähettää Ukrainaan. No palvelisi se ainakin globalistien pitkän ajan tavoitetta riisua kansat aseista.

  Liked by 1 henkilö

 7. Kyllä mun näkemys alkaa olla, että Zelensky myi oman maansa ja sen kansan tarkoituksella taistelukentäksi ja ansaksi Venäjälle. Esittivät valmistautumatonta. Tekivät provokaatioita. Päästävät etenemään pitkälle ja kun linjat ovat ohuimmillaan ja joukot väsyneitä ja kuluneita, isketään joka mättään takaa panssarintorjuntaohjuksilla.

  — Samaa mieltä.

  ”On melko varmaa, että ne aseet, joita nyt luvataan toimittaa, ovat jo kätkettynä Ukrainassa. Ilmoitukset pitää vaan tehdä ennen kuin aseiden käyttö paljastaa niiden olemassaolon. Lähes yhtä varmaa on, että maahan on kätkeytynyt ulkomaisia erikoisjoukkoja huomattava määrä tehokkaine pimeänäkölaitteineen ja lämpökameroineen ja saaden tarkkaa realiaikaista tiedustelutietoa Venäjän liikkeistä. Tämä selittäisi myös sen, miksi Zelensky ja kumppanit esiintyy niin yli-itsevarmana.”

  — Samaa ajatellut minäkin.

  Kerrassaan typerää Suomen poliitikoilta esittää, että pitäisi kerätä metsästykivääreitä Suomesta ja lähettää Ukrainaan.”

  — Kärnä on typerä mies.

  ”No palvelisi se ainakin globalistien pitkän ajan tavoitetta riisua kansat aseista.”

  — Käynyt sama mielessä.

  Tykkää

  • Siinä tapauksessa EU-jäsenmaat antavat miehiä puolustamaan EU:n uusia ulkorajoja.

   EU-sääntöjen mukaan EU ei saa ottaa jäseneksi sotivaa maata. Mutta kerrankos se EU on sääntöjään rikkonut.

   Tykkää

   • eikös tässä rikota geneven sopimustakin,kun näitä pakotteita,ja kaikkea kieltoa ja sulkua pukataan joka laidalta,koskeen jo kaikkea venäläistä.kollektiiviset rangaistukset kai on kielletty,erityisesti koskee henkilöitä,jotka eivät ole mitään tehneet.

    Tykkää

   • A-siantuntija. Länsi järkeilee, että kaikkiin venäläisiin kohdistettu kollektiivinen rangaistus saa venäläiset suuntaamaan tyytymättömyyden johtoon joten vaihtavat hallituksen eli tekevät sen, mitä länsi on yrittänyt saada aikaan vuosia.

    Suuren mittakaavan värivallankumous ikäänkuin.

    Siksihän länsi haluaa olla maailmassa sääntöjen sanelijana, että voi niitä rikkoa.

    Tykkää

   • niin englannissa joku hallinnosta jo ehti lausumaan(jälleen kylläkin nimetön lähde kelpas medialle..),että pakotteiden tarkoitus on saada vallanvaihto,sen lausunnon sitten pääministeri kiirehti kieltään…
    ja mites sitten jos länsi onnistuisikin vaihtaan hallinnon mieleisekseen,sehän kuitenkin perustuu USA:n asema tekopyhyyteen,ja se vaatii aina vihollisen,ja suuren uhan.ehkä kiinaan sitten käynnistettäisiin entistä kovempi kampanja..en tiedä.
    epäilen kyllä mieluummin,että nyt epäonnistuu länsi suunnitelmissa,ja tulee sille vastavoima,jos alkaa yhdentymistä tapahtuun kiinan,venäjän,ja intian kesken,miksei brasilian,ja muitakin varmaan kiinnostaa vaihto-ehto nykyseen malliin.
    intia ei ole tuominnut venäjän toimia nyt,ja on vielä ollut siellä mediassa esillä,kuinka huonosti kohdeltu intialaisia ukrainan viranomaisten toimesta,kun yrittäneet maasta pois päästä

    Tykkää

 8. ”pakotteiden tarkoitus on saada vallanvaihto,sen lausunnon sitten pääministeri kiirehti kieltään…”

  Loogista on, että se on tarkoitus, ainakin yksi niistä.

  länsi onnistuisikin vaihtaan hallinnon mieleisekseen”

  Ehkä ei onnistu. Venäjällä on vielä elossa 1990-luvulla eläneitä, ja he kyllä muistavat sen ajan.

  Intia tulee pelaamaan omaa peliään, ja noukkimaan itselleen muutaman rusinan pullasta.

  Ei Yhdysvallat ole mitenkään salannut sitä, että Kiina on heille vihollinen.

  Tykkää

 9. En tiedä kenen tekemä ja tietämä Venäjän”siirto”” olisi se että heti kun Ukraina on ” purkissa”oletettavasti lähipäivinä, Venäjä katkaisee pian sen jälkeen EU: n ja Japanin hanat eikä ”uskalla” lähetä säiliöautoja ja laivoja kauppasaarron ja sen lisäksi mantereensaarron vuoksi liikkeelle.

  Swiftistä poissulkemisesta seurasi se ettei Venäjä voi ottaa vastaan rahaa. Rahan sijasta Venäjä ei voi muuta kuin vaatia ennakkonmaksamista kullassa. Euroopalla on tarpeeksi kultaa 3-4 kuukaudeksi.

  Venäjän energiavienti ei ole pelkästään maakaasua vaan myös raakaöljyä, poltto- ja voiteluaineita,hiiltä, vaihtoehtoisia polttoaineita ja sähköä.Länsikö pärjää ilman niitä?

  Kun bensan hinta nousee pilviin joukko- ja autoliikenne pysähtyy , no , ihan greandealin ja ilmastonmuutoksen kannalta huippujuttu . -Suomenkin vihreät hurraavat ja äänestysprosentti noussee roimasti

  Tykkää

  • Siihen asri kunnes älyävät, että maatalouskoneetkin tarvitsevat energiaa.

   LatAm-maat eivätkä kaikki Aasian maar kaikeri osallistu pakotteisiin, joten kauppaa käydään eri reittejä,

   Great Resetiä pukkaa. Yhdysvaltain talous samoin kuin EU:n on aika hauraassa kuosissa edelleen vuoden 2008 finanssikriisin jäljiltä, ja sen jälkeen sitä haurastutettiin lisää erinäisillä elvytystoimiveloilla.

   Tykkää

 10. Sputnikista vielä hiukan lukuja. Ehkä pitävät paremmin paikkansa kuin esim. Alfatv:n, jonka luvut jotenkin inflatorisia: (siellä kun ensin mainittiin jotain 5300 ven. kuollutta ja sittten vähän myöhemmin 4500.
  ( toimittaja Alfalla kertoili myös ukrainalaisesta lentäjä-ässästä…

  MoD: 498 Russian Servicemen Die During Special Operation in Ukraine
  1 hour ago (Updated: 25 minutes ago)

  1 hour ago (Updated: 25 minutes ago)

  The ministry added that 1,597 more Russian servicemen have been injured during the operation

  The spokesman also shared the latest information on casualties among Ukrainian servicemen and nationalist battalions: about 2,870 were killed and 3,700 injured

  Aika olisi tämänkin sodan loppua. Zelensky tekisi suuren palveluksen kansalleen jos antautuisi.
  Lännen asetoimitukset vain pitkittävät kriisiä…

  Tykkää

  • Siksihän ne aseet sinne Länsi-Ukrainaan toimitettiin, kriisin pitkittämiseksi.

   WashPostissa oli tässä jokin aika sitten juttu ”Opinion: Biden must show that the U.S. stands ready to support Ukraine, militarily if necessary” josta ei oikeastaan otsikkoa enempää tarvitse tietääkään — paitsi se, että kirjoittaja Michael Vickers sattuu olemaan hallituksen asealihankkija BAE Systemsin johtokunnan jäsen. Se osa oli jutusta ”unohtunut” pois.

   ”Michael G. Vickers, a former Special Forces officer and CIA operations officer, served as assistant secretary of defense for special operations, low-intensity conflict and interdependent capabilities (2007-2011) and undersecretary of defense for intelligence (2011-2015).”

   https://www.washingtonpost.com/opinions/2022/01/20/biden-must-show-that-us-stands-ready-support-ukraine-militarily-if-necessary/

   Tykkää

  • ← The Systemic Sources of Geopolitical Turmoil: Instability, Fragmentation, Resource Wars
   Obama Capitulates in Ukraine War: →
   Ukraine: The International War-Criminal Is Obama, Not Putin
   Posted on June 30, 2014 by Eric Zuesse.

   Eric Zuesse

   In February this year, the Obama Administration violently overthrew the freely-elected and Russia-friendly President of Ukraine, Viktor Yanukovych. We hired gunmen dressed to appear to be from the Yanukovych government firing into the “Maidan” crowd who were demonstrating against Yanukovych. This made it seem to be violence from him, not from Obama’s team. Obama further justified the overthrow by saying that Yanukovych was corrupt. But virtually all recent Presidents and Prime Ministers of that country have been corrupt. The Prime Minister who had preceded Yanukovych, Yulia Tymoshenko, was even in prison for it. Britain’s Guardian noted in 2004 that, “According to Matthew Brzezinski’s 2001 book Casino Moscow, which devotes a chapter to Tymoshenko entitled ‘The Eleven Billion Dollar Woman,’ she was guarded by an entire platoon of ex-Soviet special forces bodyguards.” However, during the Obama Administration’s 18-24 February 2014 coup in Ukraine (called not a “coup” but a “revolution” by the coup’s supporters), they got her freed from her 7-year prison sentence, and she immediately announced her campaign to become Yanukovych’s successor as President. She was widely regarded as Obama’s preferred person for that post, but instead the person that she chose to lead the interim government as Prime Minister became Ukraine’s leader (with the expectation that Tymoshenko would soon be elected and then take over), and Tymoshenko wasn’t elected, so Obama was faced with a predicament. Since the person whom she had placed in temporary control did Obama’s bidding, he has been allowed to stay on in the new permanent Ukrainian government, in his same official capacity, ruling Ukraine as the Prime Minister, just as he was during the “interim” government.

   The way to remove a democratically elected President (and/or Prime Minister) is by constitutional means; and a coup is not constitutional — not even in Ukraine, and it’s certainly not supposed to be the constitutional means in the U.S. Yet we immediately recognized the coup-government, because we had actually installed it.

   Obama’s agent planning and controlling the overthrow (besides the CIA, etc., providing essential support for it), was the Tymoshenko-backer Victoria Nuland, who told our Ukrainian Ambassador to choose (Tymoshenko’s friend) “Yats,” Arseniy Yatsenyuk, to become Ukraine’s leader, or Prime Minister, in the “interim government.” He’s the person who’s still the Prime Minster, even after the figurehead oligarch, Petro Poroshenko, became elected (over Tymoshenko) as Ukraine’s President, in the May 25th election, which was held only in the northwestern part of Ukraine, because Yatsenyuk’s troops were by that time (May 25th) bombing the nation’s southeastern parts, the parts where Yanukovych had won overwhelmingly the 17 January 2010 Presidential election, which was the last Ukrainian election when the entire country voted — the last election in a united Ukraine — the last actual Ukrainian national election.

   Yatsenyuk has been bombing the southeast allegedly in order to compel them to accept the legitimacy of the coup government. And Yatsenyuk continues bombing them, even to this day. It’s his policy, and it’s backed by Obama. It wouldn’t happen without him.

   In fact, almost immediately after Yatsenyuk became the leader of Ukraine, he sacked the existing three Deputy Defense Ministers, on March 5th, and replaced them with three rabidly anti-Russian neo-Nazis, who were committed to this bombing-policy. The person who was made the Minister of Defense, Mikhail Koval, has announced his intention to ethnically cleanse from southeastern Ukraine the “subhumans” who voted for Yanukovych, who will “be resettled in other regions,” meaning either Russia (if Russia accepts these Ukrainian refugees) or else concentration-camps inside Ukraine (and then perhaps death). “There will be a thorough filtration of people.” (That English translation has since been taken down; so, instead, try this and this.) Their property will be confiscated, and “Land parcels will be given out for free to the servicemen of the Ukrainian Armed Forces and other military formations, as well as to the employees of Interior Ministry and the Security Service of Ukraine that are defending territorial integrity and sovereignty of the country in eastern and southeastern regions of Ukraine.” That’s the euphemism for the ethnic cleansing, and mass-theft. In other words, Obama’s rulers of Ukraine are offering their soldiers the opportunity to grab legally the property of their victims. Ukraine doesn’t have the money to pay for all the soldiers that are needed to do this ethnic cleansing; so, they’re being promised war-booty, instead. Sort of like paying them by tips: but with the bigger tips going to the killers with the most (or biggest) scalps.

   When people in the area of the ethnic cleansing managed to shoot down one of the regime’s planes and its 49 soldiers who were in the process of perpetrating it, Yatsenyuk himself vowed revenge, by using similar language: “They lost their lives … in a situation facing a threat to be killed by invaders [i.e., by the residents, not by those troops from the northwest that they shot down] and sponsored by subhumans [presumably meaning Russians],” he said. “First, we will commemorate the heroes [the exterminators] by wiping out those who killed them and then by cleaning our land from the evil.” However, of course, that’s what he was already doing (“cleaning” the land), which is the reason why that plane was shot down in the first place: those troops were invaders and killers.

   A TV commercial has been running on Ukrainian TVs ever since the start of the bombing-campaign, in which the chief local agricultural pest (the Colorado beetle), which Ukraine’s far-right frequently uses in order to symbolize the country’s Russian-speakers, is portrayed destroying crops and then being exterminated as the solution to the problem in Ukraine. The symbolism used there is immediately understandable to Ukrainians, though (and this is one reason it’s used, since they are advised by our CIA) not so easily understandable to people outside that country. Propaganda like this helps to rouse the racist nationalist sentiment to make them “exterminators,” heroes to their fellow-racist-nationalist haters of people whose native language is Russian.

   Consequently, ever since May 2nd, when this extermination-program started with a bang, by an organized massacre of hundreds of regime-opponents via burning them alive in the Odessa Trade Unions Building, and then followed it up on May 9th by military actions throughout southeastern Ukraine, to kill the residents there, and then pursued it all over the region during the time since, thousands of residents in the region have been fleeing. This is the objective: to get rid of them, one way or another. Hitler called this “Lebensraum.”

   Consequently, whereas the post-coup election was held only in the northwest, maybe the next general election will be able to be held throughout the country, after enough Yanukovych-voters have been killed or otherwise disposed of.

   Obama is thus redefining “democracy.”

   All of this is being done so that the U.S. will be able to base nuclear missiles in Ukraine, only a ten-minute flight to Russia’s command-center, so as to be able to conquer Russia too fast for them to get their retaliatory weapons into the air, so that we’ll “win” a nuclear war against them, in a pre-emptive one-strike blitz-attack to prevent “Putin’s aggression,” as our propagandists call it. George W. Bush invented the pre-emptive war, in Iraq, on 19 March 2003. Obama’s would be a prelude to a nuclear war. NATO surrounds Russia with our weapons, and Ukraine would be the keystone of that NATO attack. NATO was supposed to end when the Soviet Union did, but that was a lie. Obama is serious about U.S. military dominance of the world.

   Perhaps the only way to stop this from happening would be to stop Obama, by prosecuting his war-crimes, which are clear and blatant. He installed and sustains a regime to slaughter and expel the residents of southeastern Ukraine. This prosecution and subsequent conviction would warn any future fascist who might somehow win America’s Presidency: if you try this, you too will be prosecuted for it. The world would be made much safer if he is held to account.

   Senate Republicans have introduced a bill to ramp up U.S. military aid to the fascist regime that Obama has installed in Ukraine, so they obviously wouldn’t want to prosecute him for that — maybe they’d prosecute him for his “false birth certificate,” or his “death panels,” but not for his fascism, since they are even farther to the right than Obama is (if that’s even possible).

   If the necessary action is to be taken against Obama, it thus will have to come from Democrats in Congress. And if they don’t introduce an impeachment resolution against him for it (and for his protecting Wall Street fraudsters, etc.), and prosecute him, for his real and serious crimes, then the Democratic Party will need to be replaced, just as the Whig Party was replaced by the Republican Party in order to end slavery.

   Prosecution of Obama should be easy if there’s any merit to today’s Democratic Party, because the Republicans in Congress would support any measure against him. If there’s no merit to today’s Democratic Party, then the Democratic Party itself should disband as a Republican clone, and be replaced by a new party, an authentically progressive party, just like happened to the Whigs before Lincoln. Then we would truly have a progressive party versus a conservative party — a real choice and a real democracy. If Obama is not prosecuted, then we merely have two conservative parties.

   If Democrats don’t take action and the Democratic Party is not replaced, then American “democracy” itself is gone — moribund — because Obama’s actions are even worse than George W. Bush’s, and this would be two Presidents in a row who need to be prosecuted but aren’t.

   Thus, this really is decision-time for America.

   The case is clear: ethnic cleansing is a war-crime, and it must be prosecuted. The neo-Nazis in Kiev are doing the bidding of their master in Washington. They are perpetrating war-crimes because he placed them in power to do what they’re now doing.

   Only America’s Democrats can stop this, if they will. And only Democratic voters can replace them, if they won’t.

   We should do it to prevent nuclear war, and also to restore honor to America.

   On June 30th, Gallup headlined “Americans Losing Confidence in All Branches of U.S. Govt.: Confidence hits six-year low for presidency; record lows for Supreme Court, Congress.” If anything can turn this around, prosecuting Obama for his blatant and massively dangerous criminality here — entailing genocide in preparation for a nuclear attack, no less — would be the best, the essential, first step in the effort. It would finally establish accountability, in a country that now catastrophically lacks it. It would be transformative, and it is necessary.

   ———-

   Investigative historian Eric Zuesse is the author, most recently, of They’re Not Even Close: The Democratic vs. Republican Economic Records, 1910-2010, and of CHRIST’S VENTRILOQUISTS: The Event that Created Christianity.

   Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
   This entry was posted in Business / Economics, General, Politics / World News and tagged Deep State, nuclear war, Obama, propaganda, Putin, Russia, Ukraine, War. Bookmark the permalink.
   ← The Systemic Sources of Geopolitical Turmoil: Instability, Fragmentation, Resource Wars
   Obama Capitulates in Ukraine War: →
   Washington’s Blog

   Home
   Business / Economics
   Energy / Environment
   Politics / World News
   Science / Tech
   General Interest
   RSS
   Overview

   Tykkää

 11. Meneekö käsikirjoitus siten että Länsi lähtee sotimaan ja reippaasti Ukrainaan. Kumma kun pitää vielä silmänlumeeksi vähän a-ohjelmissa keskustella: Kansalta ei kysytä mitään. Jotain tämänsuuntaista voisi hyvinkin tapahtua. Sen verran kiero presidentti ja pääministeri Suomessa. Hermoheikko Von Leyn, joka tärisee ja viittoilee kuin Aadolf puhuessaan on jo varmaan kertonut aikoja sitten että sotaa kohti… ja rautaa rajalle

  Halla-aholta pääsi sammakko suusta… kertoi mitä on sovittu…

  Zelensky on nyt tennispallo, tuleeko Niinistöstä pingispallo, aika näyttäää…

  Terv: Bidenin hyödylliset idiootit …

  Tykkää

 12. ”In This Together” -sivustolta löytyy moniosainen artikkelisarja U-valtion tilanteista. Yksi osa on vielä tekeillä, lupailee julkaisua reilun viikon kuluttua.

  Osa 1 on historiaa, osa 2 käsittelee nationalismia, osa 3 niitä yatsyja, ja tuleva osa 4 olisi globalismi- ja oligarkkispesiaali.

  ”Ukraine War! What Is It Good For? The Nazi Agenda (Part 3)”
  https://in-this-together.com/ukraine-war-part-3/

  Kirjoittaja Iain Davis tylyttää tuossa kolmososassa molempia/kaikkia osapuolia:

  ·· What is certain is that the Ukrainian people have been played
  ·· by two “great powers” engaged in a long-standing global confrontation.
  ·· Neither has any respect for democratic principles, international law
  ·· or the welfare of the Ukrainian people, regardless of their ethnicity
  ·· or international allegiance.
  ··
  ·· Both have exploited Nazis in their power struggle.
  ·· The U.S. NATO alliance have trained, armed and equipped Nazis
  ·· and elements within the Ukrainian government have deployed them
  ·· to ferment revolution and fight a bloody war.

  Tykkää

  • ”In-This-Together” -sivuston Iain Davis on tehnyt neljännen osan U-valtion tilanteita käsittelevään artikkelisarjaansa. Aiheita riittää:

   The Propaganda Environment, Bucha, The US Bio-lab Conspiracy Theory, The Rapid Response Mechanism & the Trusted News Initiative, Totalitarianism, Rampant Censorship And the End of Representative Democracy…

   ”Ukraine War! What Is It Good For? Propaganda (Part 4)”
   https://in-this-together.com/temp-ukraine-war-part-4/

   Kirjoittajan aikeena on näköjään laitella vielä parikin osaa, 5-6, joissa tarkoituksenaan olisi setviä globalistien toimia:

   ·· ”…to describe the globalist forces that are both ripping Ukraine apart
   ·· and propelling Russia to act.”

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s