Ravintosuosituskomitean 20 jäsenestä 19 jäsenellä kytkökset teollisuuteen

Cambridge University Press on julkaissut 28-sivuisen tutkimuspaperin ”Conflicts of interest for members of the U.S. 2020 Dietary Guidelines Advisory Committee”, joka selvittelee Yhdysvaltain hallituksen ravintosuosituksia laativan komitean kytköksiä teollisuuteen. Vertaisarvioidun tutkimuksen kohteena olivat kautta 2020-2025 istuvan komitean jäsenten kytkökset. Tutkimus tehtiin etsimällä arkistolähteistä kytkökset edunsaajaryhmiin.

Huonomuistiset jäsenet

Ravintosuosituksia laativa Dietary Guidelines for Americans -elin (DGA) on erittäin vaikutusvaltainen; asetukset määräävät, että DGAn laatimat politiikkasuositukset ovat kaikkien liittovaltion terveys-, ruoka- ja ravitsemusohjelmien perusta. Ohjelmien yhteisarvo on vuositasolla noin 100 miljardia dollaria.

Asetukset määräävät myös, että DGAn neuvoa antavan U.S. Dietary Guidelines for Americans Advisory Committee -komiteaan (DGAC) valituilla eikä heidän lähipiirillään saa olla asioiden puolueetonta käsittelyä estäviä taloudellisia kytköksiä. Yhdysvaltain maatalousministeriö USDAn on määrä käydä läpi komiteaan valittavien ehdokkaiden kytköksiä. Valinnan jälkeen DGACin jäsenten tulee raportoida kytköksistään (omistukset, tulonlähteet, lahjat, matkat jne) liittovaltion virastojen toiminnan eettisyyttä valvovalle virastolle (Office of Government Ethics, OGE), joka toimittaa materiaalin USDAn eettisen toiminnan virkamiehille.

Kansallinen tiedeakatemia National Academies of Sciences suositteli vuonna 2017 eturistiriitakytkösten ilmoittamista läpinäkyvyyden lisäämiseksi mutta ”komitean eturistiriitakytkösten ilmoittamista ei vaikuta tapahtuneen.” USDAn eettisen toiminnan virkamiehet nimittäin ilmoittivat, ettei yksikään DGACiin valituista 20 jäsenestä ilmoittanut valinnan estäviä kytköksiä…

… kun taas tutkijaryhmä havaitsi, että nykyisen DGACin kahdestakymmenestä jäsenestä (s. 822) yhdeksällätoista (95%) on yksi tai useampia eturistiriitakytköksiä (Conflicts of Interest, COIs) lääke-, elintarvike- ja maatalousteollisuuden suuriin toimijoihin (BigPharma, BigFood, BigAgra). Useat komitean jäsenistä istuvat politiikkasuositusten antamista suuntaviivoista hyötyvien yritysten johtokunnissa tai ovat saaneet tutkimusrahoitusta, puhuja- ja konsulttipalkkioita edunsaajayrityksiltä. Vain yhdeltä komitean jäseneltä ei löytynyt eturistiriitakytköksiä.

Aineistoa käytiin läpi yli vuosikymmenen ajalta, mikä paljasti teollisuuden pitkäaikaisen, kaiken läpäisevän vaikutuksen vaikutusvaltaisiin tutkijoihin.

Useilla teollisuuden toimijoilla oli kytkökset useampaan kuin yhteen DGACin jäseneen. Tällaisen yrityksen edunvalvontaa komiteassa hoitaa siten useampi henkilö. Yrityksillä on strateginen intressi rakentaa suhteita suositusten laatijoihin, ja tutkijoilla on intressi rakentaa suhteita urakehityksen kannalta hyödyllisiin maksaviin tahoihin. Pyöröovidynamiikka toimii molempiin suuntiin.

Conflicts of interest for members of the U.S. 2020 Dietary Guidelines Advisory Committee, Sivu 21.
Yritykset, joilla on eniten omaa väkeä DGACissa.

Eniten kytköksiä omaavien DGACin jäsenten nimet löytyvät sivulta 22, ja kytköskaaviot seuraavilta sivuilta.

Yhteenvedossa (s. 16) kytköksiä tutkinut ryhmä toteaa useimmilla DGACin jäsenistä olleen ja olevan pitkäaikainen eturistiriitakytkössuhde teollisuuteen, joilla on välitön intressi DGA/DGACin antamiin suosituksiin. Eettinen prosessi, jolla jäsenten kelpoisuus arvioidaan, perustuu valittavien jäsenten itseraportointiin, mikä on vastoin tiedeakatemian suosituksia läpinäkyvyydestä, eikä selvästikään toimi.

Valvonnan tulisi olla tiukempaa sen varmistamiseksi, etteivät piilotetut kytkökset vaikuta komitean antamiin suosituksiin. Myös USDAn ja OGEn DGA-prosessiin osallisten virkailijoiden omien kytkösten olisi syytä olla julkisia luotettavuuden luomiseksi.

Suomessa ruokasuosituksia laatii Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) vaihtuvalla jäsenistöllä.

Kommentti

Liittovaltion Dietary Guidelines for Americans -sivusto (DGA) kertoo että ”Ravintosuositusten tarkoitus on tarjota neuvoja siitä, mitä syödä ja juoda varmistaakseen ravintoaineiden riittävän saannin terveyden edistämiseksi ja sairauksien torjumiseksi. Suositukset on kehitetty ja kirjoitettu ammattilaisille, mukaan lukien poliittiset päättäjät, terveyspalveluiden tarjoajat, ravitsemusneuvojat ja liittovaltion ravitsemusohjelmien vetäjät. […]”

Vuonna 1977 perustetun DGAn onnistumisesta tehtävässään sivusto kertoo: ”Yli puolella amerikkalaisia on yksi tai useampia ennaltaehkäistäviä kroonisia sairauksia, joista moni kytkeytyy kehnoon ravintoon ja liikunnan riittämättömyyteen.”

RS

Aiheeseen liittyy:

Lääketeollisuuden piilotettu vaikutus politiikkaan

Kansanterveys kaupan — väestö edunsaajaryhmien pyöritettävänä

FDA-pomo avautuu valvojien ja valvottavien rahakytkyistä

Brought to you by Pfizer

Lähde:

Cambridge University Press (21.3.2022): Conflicts of interest for members of the U.S. 2020 Dietary Guidelines Advisory Committee

Artikkelikuva via Wikimedia + Wikimedia. ”Perhosenkeveää”-kuvan rakentaminen RS.

41 comments

 1. Olisit voinut kyllä jo otsikoinnissa korostaa sitä, että kyseessä on jenkkien komitea – ja jutussa ehkä myös sitä, miksi tämä havainto tai väite olisi relevantti meidän kannaltamme. Jos pystyt osoittamaan samantapaisen kytkentätilanteen kotoisessa ravitsemusneuvottelukunnassamme, niin palaa toki asiaan.

  Tykkää

  • Otsikossa pitää olla tekstinasia mutta otsikko ei saa olla liian pitkä.
   On tietenkin hyvä, jos asian voi tuoda lähelle (Suomeen, suomalaiseen) tai laajentaa (muut maat) vertailemalla, mutta en tehnyt sitä, koska tuo nimenomainen komitea sekä siihen liittyvät erilaiset lait ja säädökset oli sinälläänkin kiinnostava. Laki/säädös voi olla yhtä aikaa hyvä ja merkityksetön so. hyvyydellä ei ole väliä, jos sitä ei noudateta.

   Tykkää

 2. Siksi kasvisruoka on terveellistä ja pelastaa maailman, koska sillä voi tehdä globaalia bisnestä. Maidolla, lihalla, munilla ei.

  Tykkää

 3. Ravitsemus suositukset on tosin parempi vaihtoehto kuin nakkariruoka ja kohtalaisen edullisia.
  Mutta… itse olen nakannut ruoka pyramidin roskikseen. Ruoka suosituksista en käytä juurikaan viljavalmisteita (pasta, leipä), sokeria lisättynä ruokaan, rasvalevitteitä. Enkä laske kuitumääriä kun lähes kaikissa kasvikunnan tuotteissa kuitua (ja eskimot on säilyneet Telluksella hylkeellä ja kalalla).
  Mutta viljojen (vehnä, maissi,sekä esim. rypsi ja auringonkukka) viljely on helppoa suuressa mittakaavassa, vähän ihmistyötä. Vähillä panoksilla suurelle joukolle.

  Tykkää

 4. ”eskimot on säilyneet Telluksella hylkeellä ja kalalla”

  Eskimot eivät eläneet pitkään. Heidän ruokavalionsa on äärimmäisen vaarallinen. Esim. joskus kuulee väitettävän, että eskimoilla ei olisi ollut sydänsairauksia, koska he söivät niin paljon kalaa, valaita ja hylkeitä. Ja näistä he sitten saivat runsaasti sydäntä suojaavia omega 3-rasvahappoja. Tämäkin on pelkkä myytti:
  https://nutritionfacts.org/2018/07/12/the-eskimo-myth/

  Liked by 1 henkilö

 5. Eskimoiden muumioituneet jäännökset, jotka ovat peräisin 2 000 vuoden takaa, ovat osoittaneet laajaa valtimoiden kovettumista heidän aivoissaan, sydämissään ja raajoissaan. Tämä on suoraa seurausta lintujen, karibujen, hylkeiden, mursujen, jääkarhujen, valaiden ja kalojen syönnistä:
  Thompson RC, Allam AH, Lombardi GP, Wann LS, Sutherland ML, Sutherland JD, Soliman MA, Frohlich B, Mininberg DT, Monge JM, Vallodolid CM, Cox SL, Abd el-Maksoud G, Badr I, Miyamoto MI, el-Halim Nur el-Din A, Narula J, Finch CE, Thomas GS. Atherosclerosis across 4000 years of human history: the Horus study of four ancient populations. Lancet. 2013 Apr 6;381(9873):1211-22. doi: 10.1016/S0140-6736(13)60598-X. Epub 2013 Mar 12. PMID: 23489753.
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23489753/

  Tykkää

 6. Tässä ruotsalaisella väestöllä (22421 osallistujaa) tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että kasvipohjaiset ruokavaliot vähentävät kuolleisuutta sydänsairauksiin, syöpään ja muihin syihin. Niillä, jotka noudattivat eniten Lancet-ruokavaliota, joka sisälsi runsaasti hedelmiä, vihanneksia, palkokasveja ja täysjyvätuotteita sekä rajoitettua eläintuotteiden ja tyydyttyneiden rasvojen saantia, aleni kuolleisuus syöpään, sydänsairauksiin ja muihin syihin 25:llä. % verrattuna niihin, jotka eivät tarkkaan noudattaneet ruokavaliota.

  Stubbendorff A, Sonestedt E, Ramne S, Drake I, Hallström E, Ericson U. Development of an EAT-Lancet index and its relation to mortality in a Swedish population. Am J Clin Nutr. 2022 Mar 4;115(3):705-716. doi: 10.1093/ajcn/nqab369. PMID: 34791011; PMCID: PMC8895215.
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34791011/

  Tykkää

 7. Täysjyvävilja vähentää kuolleisuutta sydän- ja verisuonitauteihin, syöpään ja kaikista syistä johtuvaa kuolleisuutta:
  Benisi-Kohansal S, Saneei P, Salehi-Marzijarani M, Larijani B, Esmaillzadeh A. Whole-Grain Intake and Mortality from All Causes, Cardiovascular Disease, and Cancer: A Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. Adv Nutr. 2016 Nov 15;7(6):1052-1065. doi: 10.3945/an.115.011635. PMID: 28140323; PMCID: PMC5105035.
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28140323/

  Tykkää

 8. Norjalaisen Bergenin yliopiston tutkimus osoittaa, että kasvipohjaiset ruokavaliot voivat pidentää elämää 13:lla vuodella. Tämä edellyttää samalla lihan, sokerin ja roskaruoan vähentämistä. Erityisesti pavut, täysjyvävilja ja pähkinät näyttävät olevan yhteydessä pitkäikäisyyteen:

  Fadnes LT, Økland JM, Haaland ØA, Johansson KA. Estimating impact of food choices on life expectancy: A modeling study. PLoS Med. 2022 Feb 8;19(2):e1003889. doi: 10.1371/journal.pmed.1003889. Erratum in: PLoS Med. 2022 Mar 25;19(3):e1003962. PMID: 35134067; PMCID: PMC8824353.
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35134067/

  Tykkää

 9. Marked Man…Nuo Tutkimukset ovat siinä kohtaa vääristeleviä..Että Yksinkertaistavat Vaarallisella Tavalla Asiaa..

  Ihmiset Alkavat Nyt luulemaan että sen Porkkanan…Pottujen..Kaalin ja Täysviljan ym.. Syöminen Nyt sitten takaa sen..Pitkän Iän..

  Kun Ne Tämän Keinolannoite..Kasvimyrkky…Tehomaatalouden takia…Alkavat jo
  Olemaan..Syömäkelvotonta…Paskaa..

  Ainoa…TODISTETUSTI…Kestävä…Ruuantuotanto Muoto..ON…Permakulttuuri…Joka Perustuu…

  LAIDUNTAVIIN ELÄIMIIN…

  TÄMÄ…On se Syy…Miksi Nyt…Jatkuvasti…DEMONISOIDAAN…Näitten Hutkimuksien avulla..Lihatuotteiden Syöntiä…

  Jotta Tämä…Yhtälö…Saadaan Tuhottua..

  Ja Pakotetaan Ihmiskunta…Alkaa Tappamaan Itsensä…”Vapaaehtoisesti”…Niitten GMO…Myrkkytuotteilla…

  Maailma on jo TÄYNNÄ…Tutkimuksia…Minne Ollaan Menossa tällä Saralla…

  GMO..Roundup Ready tuotteet…TAPPAA…Pölyttäjät…

  Kasvimyrkyt kuten Glyfosaatti…Tuhoaa Maaperän ja lisäksi Juomaveden

  Keinolannoitetut..Jätti Sadot…Ovat ERITTÄIN Ravinneköyhiä..

  Monen GMO…Lajikkeet ovat jo ITSESSÄÄN…Ihmisille ja Eläimille…Myrkyllisiä..

  Ja Aiheuttavat Syöpää…ja Sterilisaatiota…

  Jne…jne

  Tykkää

 10. ”TÄMÄ…On se Syy…Miksi Nyt…Jatkuvasti…DEMONISOIDAAN…Näitten Hutkimuksien avulla..Lihatuotteiden Syöntiä…

  Jotta Tämä…Yhtälö…Saadaan Tuhottua..

  Ja Pakotetaan Ihmiskunta…Alkaa Tappamaan Itsensä…”Vapaaehtoisesti”…Niitten GMO…Myrkkytuotteilla…”

  Luonnollisesti myrkkyjä ja GMO:ta tulee välttää. Kyllä tuo lihansyönti vain on haitallista terveydelle. Yksi merkittävimmistä haitoista on aineenvaihdunnan sivutuotteena suolistoon syntyvä TMAO.

  https://consultqd.clevelandclinic.org/teasing-out-the-role-of-red-meat-and-tmao-in-cardiovascular-risk/

  Tykkää

 11. Tuhoaa Suolen..Syöpää...Sterilisoi...Syöpä...Sterilois..Tuhoaa Immuunijärjestelmän...Aiheuttaa Informaatiota.. sanoo:

  Andy
  2 HUHTIKUUN, 2022 6:27 PM

  Andy…Jos tutkit Vähän lisää..Huomaat että ne 2 viimeistä riviä..

  EI…Sovellu Ihmisravinnoksi…Jos Tarkoitus EI ole Vähentää…Tätä Ihmispopulaa

  Tykkää

 12. Vitun U$A….$aa…tanan…..GööG…le…..Gaydroidi….

  Aiheuttaa……Inflamaatiota…IN…flamaatiota..!!!!

  Tykkää

 13. Löytyykö Lääkäriltä vastaava siitä Kenellä on...esm. Eniten Glyfosaattia..kehossa ? sanoo:

  MM…Mitä Veikkaat…Tekevän..Enemmän Tuhoa Elimistölle…Lihapala…Vaiko Esm..Köyhässä maaperässä..Keinopaskalla lannoitettu…Gluteenilla ja Epicyte geenillä..Varustettu…Roundupissa kylvetty ja kuivatettu…Viljatuote ?

  Tykkää

 14. MM…JuutaLois tuubista pitäisi löytyä video…Jos Ei ole jo Sensuroitu (Todennäköisesti)..Jossa haastatellaan Yhtä Amerikkalaista.muistaakseni Narkkaria…(10 vuotta aikaa). Joka oli Viety Hospikseen Kuolemaan…Lääkärien toimesta..

  Kaveri ei sitä Kohtalo halunnut…Vaan raahautui lähimpään Metsään…Kuolemaan…Luonnon poveen..

  Siellä vetämässä viimeisiä Hengenvetojaan…Yhtäkkiä…Yks Häntä tarkkaillut Kettu…Toi Hänelle…RAAAN..Lihapalan…Omastaan…Ja oikein Tyrkytti..Sitä Hänelle..Ja joku Kosminen Viesti siitä Ketusta. Sai Hänet pistämään sen Suuhunsa…Ja Hän Söi sen..Vaikka Häntä Asia..Suunnattomasti Ällötti…

  Kaveri nukahti…Kun heräsi..Huomasi Olevansa..Vieläkin Elossa…Ja Vointi oli..Kummallisesti Parantunut..Raahautuikin…Kotiinsa takaisin…Ja Alkoi Syömään…RAAKAA Lihaa…

  Ja Vointi senkun Parantui…Immuunijärjestelmä vahvistui..Vatsa alkoi Toimimaan Uudestaan..Suoli Samoin…

  Kaikki Tämä…Lääkärien Valvonnan alla…

  Silloin Kun Videon katsoin…Oli Taas.. Elämänsä Kunnossa.

  Oli Sen jälkeen Alkanut Opiskella… jaTutkia Syytä…Ja Löysikin sen…Raaassa Lihassa olevat…Luontaiset Entsyymit…Olivat Syyt..Hänen Ihmeparantumiseensa..

  Oli senjälkeen Alkanut vetää luentoja tästä Aiheesta….Tutkijan paperit…Seinällä

  Tykkää

 15. Esm. Perunoihin liittyen (Suurimmalle osalle Peruselintarvike).

  Tositarina Naistutkijasta..Vuosien takaa..~8-10 v. takaperin..Teki Töitä…Yritykselle…Joka Kehitti..Uusia peruna lajikkeita…Naistutkijat tehtävä oli Tutkia…Niitten Uusien lajikkeiden vaikutusta (Turvallisuutta)…Koerotilla

  Hän huomasi Kauhukseen…Että Nehän Sterilisoi..Ja aiheutti Syöpää..Niille Rotille.

  Jolloin Hän otti yhteyttä Esimiehensä…Ja Ilmoitti tästä Asiasta..Jolloin. Esimies vinkkasi Hänet vähän sivummalle…Ja Sanoi Hänelle…(Käännös)…Sinun Pitää Ymmärtää…Täss Maapallolla..On LIIAN Paljon Ihmisiä..!

  Tästä Tyrmistynyt…Niin Selkärankainen Tutkija…Otti Yrityksestä…Lopputilin…Ja Tuli Omilla Kasvoillaan julkisuuteen…Kertomaan tästä Tapahtumasta…

  Olen Nähnyt tämän Haastattelun…Omilla Silmilläni !

  Tykkää

 16. En jaksa enää lukea ruokasuosituksia, syön sitä mikä maistuu eikä aiheuta välittömiä oireita. Muistan kuitenkin ajan, jolloin ei ollut ruokasuosituksia, erityisruokavalioita eikä allergioita. 60-luvun alun kansakoulussamme keittäjä toi edellisiltana omista lehmistään lypsämänsä maidon ja keitti siitä vellin. Marjapuuron marjat keräsimme me koululaiset. Haarukalla syötäviä ruokia ei ollut, leipä oli aina näkkileipää. Salaateista ja kasviksista ei puhuttu sanaakaan. Kotona söimme kuitenkin lanttupaistikkaita ja marjoja ja jältimme nauriita. Lanttupaistikkaat ovat vieläkin elämäni paras ruokamuisto. Kasvimaan olimme me lapset kitkeneet ja lannoitteena oli vain karjanlanta (eläimet söivät vain luonnonheinää, turnipsia, perunaa ja ehkä kaurajauhoja, jos oli vara ostaa). Olimme luultavasti Suomen historian tervein ikäluokka. Jaksoimme rakentaa hyvinvointivaltiota Suomessa ja aika moni ikätoverini Ruotsissakin. Suuri järkytykseni oli muutama vuosi sitten, kun ajoimme suuren perunaviljelyksen ohi. Perunaa ei ollut vielä nostettu, mutta perunanvarret olivat aivan kuolleita. Kaverini kertoi, että varret myrkytetään, jotta eivät tuki nostokonetta. En ole uskaltanut selvittää asiaa sen enempää. Sen ainakin tiedän, että mansikkapellot (ja luultavasti kaikki muutkin suuret kasvimaat) myrkytetään ennen taimien istuttamista niin että yhtään rikkaruohoa ei kasva. Tuotantoeläimet syövät säilöntäaineisia rehuja ja antibiootteja, mutta eläin on kuitenkin suuri puhdistuslaitos; sijaiskärsijä, jonka elinaika lyhyt. Sen vuoksi syön eläinperäisiä tuotteita (maitoa, lihaa ja voita).

  Tykkää

 17. En tarkoittanut että eskimoilla ollut terveelliset eväät, mutta syöneet mitä ollut tarjolla. Ja jatkaneet sukua. Todistaa kyllä sen että kuitu ei välttämätön.

  Tykkää

 18. ”Todistaa kyllä sen että kuitu ei välttämätön.”

  Kuitu on tärkeää siksi, että kun suolistofloora fermentoi kuituja, ne tuottavat hyödyllisiä yhdisteitä, kuten butyraattia, jolla on tulehdusta ja syöpää estävää vaikutusta. Lisäksi kuitu puhdistaa suolistoa. Vähän kuitua sisältävä ruokavalio heikentää bakteerien diversiteettiä:
  https://nutritionfacts.org/video/best-foods-for-colon-cancer-prevention/

  Tykkää

 19. Tohtori Denis Burkitt hoiti miljoonia potilaita Afrikan maissa vuosikymmenten ajan. Hän havaitsi, että länsimaissa yleiset sairaudet kuten ateroskleroosi, sepelvaltimotauti, aikuisiän diabetes, sappikivet, suolistosyöpä, rintasyöpä, peräpukamat, suonikohjut, divertikuloosi ja ummetus olivat harvinaisia Afrikassa. Hän havaitsi, että syynä olivat perinteiset kasvipohjaiset ruokavaliot, jotka sisälsivät runsaasti kuituja.

  ”… diseases like atherosclerosis, diabetes, gallstones, bowel cancer, breast cancer, hemerroids, varicose veins, diverticulosis — the countries who don’t get these diseases have a diet with far more starch, far more fiber, far less fat, far less sugar, far less salt. And the two major things we need are to eat more fiber and to eat less fat.” — Dr Burkitt

  Burkitt oli todennäköisesti ensimmäinen, joka ryhtyi tutkimaan kuidun merkitystä terveydelle.

  https://www.cambridge.org/core/journals/nutrition-research-reviews/article/denis-burkitt-and-the-origins-of-the-dietary-fibre-hypothesis/1DA569CF06DB93A4FF2DA54629A5D566

  Tykkää

  • Lehmän pieruista juohtui mieleen että mistä johtuu että naudasta tehty pahis!?!!
   Yksi syy varmaan että naudanlihan ja maidon tuotannosta hankala saada kovin teollista toimintaa.
   Korsirehua jota nauta tarvitsee vähintään 40% energia tarpeesta on hankala kuljettaa pitkiä matkoja toisin kuin sian, kanan tai broilerin tarvitsema. Niiden ruoka voidaan tuoda laivoilla vaikka toiselta mantereelta ja isot kasvattamot lähellä satamaa niinkuin esimerkiksi Alankomaissa.
   Lihanaudan ja lypsylehmien tuotanto suurissa yksiköissä mahdotonta.
   Mutta jos saadaan maitoa tehtyä keinotekoisesti kun Bill G. on nyt tehnyt, niin yksikön kokoa voidaan kasvattaa ja kun monopolisoidaan, niin hinnat…..!!!!

   Tykkää

 20. Runsas eläintuotteiden syönti aiheuttaa kolesteroliplakin kerääntymistä valtimoihin. The Lancet julkaisi 21. heinäkuuta 1990 tohtori Dean Ornishin johdolla tehdyn tutkimuksen, joka osoitti, että sydänsairaudet voidaan parantaa ilman lääkkeitä. Tutkimukseen valittiin potilaita, joilla oli plakkia, joka näkyi selkeästi angiogrammilla. Potilaat jaettiin kahteen ryhmään. Puolet ohjattiin kontrolliryhmään, jossa he saivat normaalia hoitoa, jota lääkärit määräävät sydänpotilaille. Toinen puoli aloitti kasvisruokavalion, jossa alle 10 prosenttia kaloreista muodostui rasvasta. Heitä pyydettiin myös harrastamaan kohtuullista liikuntaa ja suorittamaan stressinhallintatekniikoita. Muutamien viikkojen kuluessa elämäntapamuutosryhmässä olevilla potilailla 90 % rintakivuista väheni. Kuukauden kuluttua verenkierto sydämeen parani. Vuoden kuluttua, jopa pahoin tukkeutuneet valtimot olivat avautuneet uudelleen. Heidän kolesterolitasonsa putosivat merkittävästi. Noin 82 %:lla potilaista sepelvaltimon tukokset alkoivat hävitä vuodessa. Kontrolliryhmässä, joka sai tavallista lääketieteellistä hoitoa, ei juurikaan tapahtunut edistystä. Useimmilla potilailla rintakipu ei hävinnyt vaan paheni edelleen. Samoin plakkien määrä lisääntyi edelleen:

  Ornish D, Brown SE, Scherwitz LW, Billings JH, Armstrong WT, Ports TA, McLanahan SM, Kirkeeide RL, Brand RJ, Gould KL. Can lifestyle changes reverse coronary heart disease? The Lifestyle Heart Trial. Lancet. 1990 Jul 21;336(8708):129-33. doi: 10.1016/0140-6736(90)91656-u. PMID: 1973470.
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1973470/

  Tykkää

 21. Jostain luin että ihmisen laskeutuminen puusta alas ja aivojen koon kasvu olisi selittynyt sillä että ruokavalioon tuli lihaa.
  Eläinperäisen proteiinin pitäisi olla ravitsemuksellisesti parempaa kuin kasvisperäisen.
  Yhdessä dokkarissa oli kasvisruoka kokeilu ja se mikä oli välitön vaikutus, oli että tarpeilla piti käydä tiuhaan (siis se isompi hätä).

  Tykkää

 22. ”Jostain luin että ihmisen laskeutuminen puusta alas ja aivojen koon kasvu olisi selittynyt sillä että ruokavalioon tuli lihaa.”

  Ei ihminen tullut puusta alas. Koko tarina ihmisen evoluutiosta on huuhaata. Ihmiset on saatu uskomaan yhteen totuuteen toistamalla sitä vuodesta toiseen. Samalla sopivasti salataan kaikki tieteelliset todisteet, jotka sotivat evoluutioteoriaa vastaan. DNA:n mitokondrio-testit ovat osoittaneet, että nykyihminen on 200 000 vuotta vanha. Ihmisellä oli silloin kehittyneet aivot ja monimutkainen hermosto, jotka erottavat meidät kaikista lajeista. Me emme ole apinan jälkeläisiä emmekä neanderilaisten jälkeläisiä ( Igor V. Ovchinnikov, Anders Götherström, Galina P. Romanova, Vitaliy M. Kharitonov, Kerstin Lidén, and William Goodwin. “Molecular Analysis of Neanderthal DNA from the Northern Caucasus,” Nature, vol. 404 (2000), pp. 490–493).

  Lihansyönti ei kehittänyt aivoja. Tosin tässä tutkimuksessa oli kyse Homo erectuksesta:
  Barr WA, Pobiner B, Rowan J, Du A, Faith JT. No sustained increase in zooarchaeological evidence for carnivory after the appearance of Homo erectus. Proc Natl Acad Sci U S A. 2022 Feb 1;119(5):e2115540119. doi: 10.1073/pnas.2115540119. PMID: 35074877; PMCID: PMC8812535.

  Tykkää

 23. Runsaasti kuitua sisältävä ruokavalio voi vähentää riskiä sairastua dementiaan:
  Yamagishi K, Maruyama K, Ikeda A, Nagao M, Noda H, Umesawa M, Hayama-Terada M, Muraki I, Okada C, Tanaka M, Kishida R, Kihara T, Ohira T, Imano H, Brunner EJ, Sankai T, Okada T, Tanigawa T, Kitamura A, Kiyama M, Iso H. Dietary fiber intake and risk of incident disabling dementia: the Circulatory Risk in Communities Study. Nutr Neurosci. 2022 Feb 6:1-8. doi: 10.1080/1028415X.2022.2027592. Epub ahead of print. PMID: 35125070.
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35125070/

  Erityisesti liukoinen kuitu vaikuttaa vähentävän riskiä. Liukoisen kuiduin lähteitä ovat mm. kaura, ohra, vehnä, pavut, linssit, pähkinät, siemenet, jotkut hedelmät, vihannekset ja marjat (esim. sipuli, valkosipuli, purjo, banaani, omena, päärynä, viikuna, nektariini, aprikoosi, porkkana, mustikka, mansikka ja vadelma).

  Tykkää

 24. Boikotoin myös makeutusaineita. Niillä menee vatsa sekaisin. Nyrkkisääntö sopivaan ruokavalioon on vessapaperin kulutus, jos kuluu paljon niin jotain sopimatonta.
  Kaupoista löytyvät uudenajan kasvistuotteet on aika paljon muokattu tehtaissa, (prosessoitua?) Ja niihin voitu lisätä, väriä, makua yms ja hintaa.

  Tykkää

 25. Keinotekoiset makeutusaineet ovat myrkkyä. Valkoinen sokerikin on parempi vaihtoehto. Sokeri sentään muuttuu elimistössä glukoosiksi. Suurin osa kasvipohjaisista lihankorvikkeista on prosessoitua roskaa. Erityisen haitallista niissä ovat kovissa lämpötiloissa kuumennetut, prosessoidut kasviöljyt. Toisaalta, tutkimuksissa on havaittu, että lihankorvikkeet ovat joiltakin osin parempia vaihtoehtoja kuin eläinproteiini.

  https://nutritionfacts.org/video/plant-based-protein-are-pea-and-soy-protein-isolates-harmful/

  Tykkää

 26. Kasvipohjaiset ruokavaliot vähentävät riskiä sairastua aggressiiviseen eturauhassyöpään:
  Loeb S, Fu BC, Bauer SR, Pernar CH, Chan JM, Van Blarigan EL, Giovannucci EL, Kenfield SA, Mucci LA. Association of plant-based diet index with prostate cancer risk. Am J Clin Nutr. 2022 Mar 4;115(3):662-670. doi: 10.1093/ajcn/nqab365. PMID: 34791008; PMCID: PMC8895206.
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34791008/

  Tykkää

 27. Punainen liha ja prosessoitu liha lisäävät riskiä sairastua syöpään:
  Farvid MS, Sidahmed E, Spence ND, Mante Angua K, Rosner BA, Barnett JB. Consumption of red meat and processed meat and cancer incidence: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. Eur J Epidemiol. 2021 Sep;36(9):937-951. doi: 10.1007/s10654-021-00741-9. Epub 2021 Aug 29. PMID: 34455534.
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34455534/

  Tykkää

 28. Suunniteltu nälänhätä – Viljatoimitukset rautateitse pysäytetään osittain Amerikassa
  Mike Adams

  Olemme oppineet, että yhdysvaltalaiset rautatieyhtiöt ilmoittavat juuri nyt ylivoimaisesta esteestä ja irtisanovat sopimuksia, jotka koskevat velvollisuuttaan toimittaa satoja tuhansia rautatievaunuja irtotavarana karja- ja maitotalouksille Amerikassa. Tällä hetkellä kymmeniätuhansia maitoeläimiä näkee nälkään muutamassa viikossa, ja viljavarastot loppuvat monilta alueilta muutamassa päivässä. Tärkeää on, että jos lypsyeläimet teurastetaan viljan puutteen vuoksi, kestää useita vuosia, ennen kuin meijeritoiminta palautetaan nykyiselle tasolle.

  Sano hyvästit edulliselle maidolle, juustolle, jogurtille ja heraproteiinille.
  Älä unohda, että tämä vaikuttaa myös äidinmaidonkorvikkeeseen.

  Tämä kaikki tehdään tietenkin tarkoituksella massakaaoksen ja kansalaislevottomuuksien aikaansaamiseksi.

  https://www.naturalnews.com/2022-04-06-he-planned-starvation-grain-deliveries-by-rail-to-be-partially-halted.html

  Tykkää

 29. Vähän oikaistuna yksi lehmä tuottaa 10’000 litraa maitoa vuodessa. Joku muu tietänee montako ihmistä sillä litramäärällä ruokitaan (maitotuotteet). Jos ruokaa lehmille vähän niin lahtipenkkihän se odottaa. Mutta teurastamoilla oma kapasiteetti ja toinen kylmäsäilytystilat.
  Lehmän ruoasta 40-60 % koostuu viljasta ja loppu korsirehua.
  Lehmän tiineysaika 9kk ja vastasyntyneestä kehittyminen maitoa tuottavaksi kestää kaksi vuotta.

  Tykkää

 30. Hiilihydraattipitoinen ruokavalio on myrkkyä? Ei nyt sentään. Japanin Okiwana oli aikoinaan paikka, jossa elivät maailman pitkäikäisimmät ihmiset. Perinteinen Okinawan ruokavalio koostui pitkälti hiilihydraateista, noin 85 % kaloreista tuli hiilihydraateista. SIinä missä muualla Japanissa pääasiallinen hiilihydraattien lähde oli riisi, Okiwanalla se oli purppurabataatti.Toiseksi eniten hiilihydraateista he söivät riisiä ja sen lisäksi vehnää, ohraa ja muita viljoja. He söivät myös runsaasti vihanneksia ja palkokasveja, varsinkin soijaa. Okinawalaiset syövät eniten soijaa maailmassa. Noin 9 % kaloreista tuli proteiinista ja 6 % tuli rasvasta. Eläintuotteita vähän. Alle 1 % kaloreista tuli lihasta ja 1 % kalasta. Yksi kananmuna joka toinen kuukausi.
  https://nutritionfacts.org/video/flashback-friday-the-okinawa-diet-living-to-100/

  Tänä päivänä okinawalaiset syövät paljon lihaa ja noudattavat yhä enemmän länsimaalaista ruokavaliota, mikä on näkynyt sairaustilastoissa. Yhdysvaltain sotilastukikohdan läsnäolo on johtanut siihen, että Okinawalla taitaa olla asukaslukuun suhteutettuna eniten pikaruokapaikkoka maailmassa.

  Tykkää

 31. Toinen esimerkki hiilhydraatteja syöneestä terveestä väestöstä on Tarahumara-intiaanit Meksikossa. Heidän perinteisessä ruokavaliossaan hiilihydraattien osuus kaloreista oli 75 %. Rasvan osuus oli 12 % ja proteiinin osuus 13 %. Sydän- ja verisuonitaudit olivat tuntemattomia heidän keskuudessaan. He noudattivat pääasiassa whole foods plant based diet-ruokavaliota ja söivät vain vähän lihaa.

  Connor WE, Cerqueira MT, Connor RW, Wallace RB, Malinow MR, Casdorph HR. The plasma lipids, lipoproteins, and diet of the Tarahumara indians of Mexico. Am J Clin Nutr. 1978 Jul;31(7):1131-42. doi: 10.1093/ajcn/31.7.1131. PMID: 665563.
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/665563/

  Liked by 1 henkilö

 32. Hiilareita monenlaisia….teollisessa tuotannossa sokeriakin halvempi makeutusaine glukoosisiirappi (muistelen sen niminen) ja aika epäterveellinen. Valkea vehnä ei hyvä.
  Muutoinkin teolliset valmisruoat…..ei hyvä…jos ei viitsi lukea sisällysluetteloa, niin sen pituus jo kertoo että parempi jättää hyllyyn.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s