Bayer ja Monsanto – tuhon fuusio

 

Syksyllä 2016 kahden jättimäisen ja toimintatavoiltaan megalomaanisen tuhoisan yrityksen toimitusjohtajat pääsivät maireina tarjoamaan osakkeenomistajilleen hyviä uutisia: Bayer AG ja Monsanto fuusioituvat.

Toimintojensa yhdistämisen lisäksi nämä ylikansalliset teollisuusjätit ovat viime aikoina kunnostautuneet kansalaisaktivismin tukahduttamisen ja infosodan – kaupallisen propagandan – merkeissä.

Verkkolehti The Anti-Media kertoi tiistaina, että avoimen ja vastuullisen ruoantuotannon puolesta Yhdysvalloissa toimiva järjestö, U.S. Right to Know, on haastanut Monsanton oikeuteen. Järjestön mukaan yhtiö on palkannut trolleja – siis kansalaiskeskustelijoina esiintyviä infosotureita – vaikuttamaan sosiaalisessa mediassa ja muualla internetissä Monsantolle epäedullisia käsityksiä vastaan. Yhtiötä on syytetty myös itselleen edullisen ”tieteellisen tutkimuksen” tuottamisesta omista myyntiartikkeleistaan.

Korporaatiovaltaa vastaan ja vastuullisten kulutusmahdollisuuksien puolesta taisteleva SumOfUs-verkkoyhteisö kertoo Bayerin vaatineen saksalaiselta tuomioistuimelta yhtiön vuosikokouksen ulkopuolelle kerääntyneiden mielenosoitusten kieltämistä – ja voittaneen jutun. Oikeusasiakirjojen mukaan Bayer oli viitannut rauhanomaisiin mielenosoittajiin ”terrorismiuhkana”.

 

Monsanto

Monsanto on tullut tunnetuksi härskinä ylikansallisena toimijana, joka 1980-luvulta asti on pyrkinyt – ja pelottavissa määrin onnistunut – syrjäyttämään maanviljelyksen luonnollisen siemenkierron. Monsanto kehitti geenimanipulaation avulla viljahybridin, joka on vastustuskykyinen Monsanton itsensä 1970-luvulla patentoimalle torjunta-aineelle, jonka kuluttajat tuntevat nimellä Round Up.

Maanviljelijät ovat saaneet tuta, ettei Monsanto hyväksy patentoimiensa hybridisiementen luonnollista käyttöä. Monsanto on tullut tunnetuksi etenkin Yhdysvalloissa siitä, että se haastaa oikeuteen kaikki, joiden pelloilta löytyy yhtiön siemenistä luonnollista tietä kasvanutta viljaa – riippumatta siitä, onko alkuperäisen sadon siemenet ostettu Monsantolta vai ovatko ne levinneet tuulen mukana naapuripelloilta. Myös Intian pienviljelijöiden itsemurha-aalto on yhdistetty Monsanton siemenmonopolin taloudellisiin vaikutuksiin.

Kauppalehti kertoo vuonna 2015 tutkimuksesta, jonka mukaan glyfosaatti, Round Upin sisältämä kemiallinen yhdiste, aiheuttaa todennäköisesti syöpää. Tutkimuksessa oli mukana muun muassa Maailman terveysjärjestö (World Health Organization, WHO). EU:n kemikaalivirasto (European Chemical Agency, ECHA) kuitenkin ilmoitti äskettäin, että glyfosaatti ei ole karsinogeeninen eli syöpää aiheuttava, vaikkakin muun muassa haitallinen vesistöille.

(Toim.huom. Käsittääkseni Euroopan turvallisuusviranomaiset tekevät tutkimuksensa ja päätelmänsä lähinnä myrkkyteollisuuden itsensä tuottaman aineiston perusteella.)

Euroopan unionin komissio haluaa – epäilemättä Monsanton villin lobbauksen seurauksena – vimmatusti glyfosaatin käytön jatkuvan Euroopassa. Glyfosaatin käytön puolestapuhujalta vaikuttava Maaseudun tulevaisuus on varmasti oikeassa sanoessaan, että ”päätöstä ohjaakin tieteen sijaan politiikka”. Glyfosaatin kieltämiseksi Euroopan unionin jäsenmaissa on käynnissä EU-kansalaisaloite, jonka voi allekirjoittaa Stop Glyphosate -sivustolla.

 

Jo vuonna 2005 ympäristöjärjestö Greenpeace oli huolissaan Monsanton suunnitelmista laajentaa luonnon – elämän – patentoimista florasta faunaan. Tarkemmin ottaen silloin oli puhe sioista. Monsanton(kin) aiheuttamista uhkista pahin kuitenkin lienee mehiläisten sukupuutto tuloksena torjunta-aineiden raskaan käytön yleistymisestä.
Monsanto on muuten juurikin se sama firma, joka toimitti Yhdysvaltain hallinnolle Vietnamin sodassa kylvettäväksi myrkkyä nimeltä Agent Orange. Myrkkyä kylvettiin vihollisen, Vietkongin, hallinnoimille alueille kasvillisuuden – eli voitokkaiden sissitaistelijoiden piiloutumismahdollisuuksien – tuhoamiseksi. Sissit pysyttelivät kuitenkin lähinnä maan alla, mutta siviiliväestö sekä Yhdysvaltain omat sotilaat altistuivat vakavia terveyshaittoja aiheuttavalle kemikaalille.

Vielä tänäkin päivänä Vietnamissa viattomat ihmiset – lapset – kantavat Yhdysvaltain järkyttävän tuhoisien sotataktiikoiden seurauksia: edelleen syntyy epämuodostuneita lapsia, joiden sikiövaiheen mutaatiot johtuvat Agent Orangen levittämisestä ympäristöön puoli vuosisataa sitten.

 

 

Kuva: Ruddy Turnstone

 

 

Bayer AG

Pääasiassa lääketeollisuuteen keskittyvä, mutta käytännössä melkoisen usealla alalla tuottoa takova, alunperin saksalainen firma Bayer omaa – jos mahdollista – vielä moraalittomamman toimijan maineen kuin Monsanto.

Kuten Monsanton tapauksessa, suurin Bayerin toiminnan luoma uhka nykypäivänä lienee mehiläisten sukupuuttoon häviämisen edistäminen. Myös suurin osa artikkelin alussa mainituista, Bayerin ”terroristeiksi” kutsumista mielenosoittajista on mehiläiskasvattajia, jotka taistelevat yhtiön – Shellin jalanjäljissä – kehittelemien neonikotinoidien valmistamisen lopettamiseksi.

Neonikotinoidit, maanviljelyksen apukeinona käytetyt neuroaktiiviset hyönteismyrkyt, ovat nikotiinin synteettisiä johdannaisia. Neonikotinoidien vaarallisuudesta ravintokasviemme korvaamattomille pölyttäjille, mehiläisille, on jo laajalti näyttöäTech Timesin mukaan muiden muassa Harvardin yliopiston tutkimus esittää Bayerin markkinoimien neonikotinoidien todennäköisesti aiheuttavan mehiläisten joukkokuolemia.

Mehiläisten sukupuutto ei ole mikään pikkujuttu – hunajan tuotannon lisäksi nuo pikkupörriäiset ovat korvaamattomia ravintokasviemme pölyttäjiä. Bayer ei tunnu kuitenkaan olevan huolissaan mehiläisten kohtalosta: The Guardian kertoi viime syksynä, että yhtiö salasi omien tutkimustensa todenneen yhteyden Bayerin tuotteiden runsaan käytön ja mehiläisyhteiskuntien tuhon välillä.

 

Se, ettei Bayer ole kiinnostunut mehiläisten kohtalosta, ei yllätä, kun tuntee yhtiön historian – myös ihmisten henki on tälle ylikansallisten yhtiöiden mallikappaleelle halpa. Sen lisäksi, että Bayer on kuuluisa Aspiriinin tuomisesta markkinoille vuonna 1899, yhtiö oli ensimmäinen heroiinin kaupallinen tuottaja. Testiryhmänä toimivat yhtiön omat tehdastyöläiset. Myös tuotteen nimi – heroiini – on Bayerin käsialaa ja on paradoksaalisesti johdettu sanasta ”sankarillinen” (heroic).

Vuonna 1925 Bayer fuusioitui viiden muun yrityksen kanssa muodostaen yhtiön nimeltä IG Farben, jonka farmaseuttista osastoa (IG) Bayer johti. Natsien ylläpitämä keskitysleiri Auschwitz oli osa IG Farbenia, joten Bayerin ei tarvinnut miettiä eläinkokeiden eettisiä ongelmia, vaan se osti – hinnasta tingaten – keskitysleirivankeja koekaniineikseen. Bayer raportoi kirjeessään Auschwitzin SS-upseerille Hossille:

Kokeet on suoritettu. Kaikki testihenkilöt [150 naisvankia] kuolivat. Otamme lähiaikoina yhteyttä samanlaisesta toimituksesta samalla hinnalla.

Toisen maailmansodan jälkeen, vuoden 1946 oikeudenkäynneissä IG Farbenin 24:stä syytetystä 13 tuomittiin sotarikoksista. IG Farben hajotettiin, ja Bayerista tuli jälleen oma, erillinen firmansa. Jos joku nyt kuvitteli, että paha sai palkkansa ja Bayer joutui siistimään toimintaansa, ei voisi olla enempää väärässä.

The New York Timesin mukaan Bayer oli yksi neljästä yhtiöstä, jotka myivät 1980-luvulla HI-viruksen saastuttamaa veriplasmaa verenvuototautia (hemofilia) sairastaville. Saastunut plasma aiheutti Yhdysvalloissa 6000–10 000 HIV-tartuntaa. Yhtiöitä vastaan nostetun joukkokanteen aikana noin yksi AIDSiin sairastunut uhri päivässä menetti henkensä.

Huolimatta siitä, että Bayerin tytäryhtiö Cutter Biological oli saanut tiedon tuotteen mahdollisesta saastumisesta, se möi vielä yli 100 000 plasma-annosta Latinalaiseen Amerikkaan ja Aasiaan. On mahdotonta tietää, kuinka suuri määrä HIV-tartuntatapauksia johtui vain ja ainoastaan Bayerin ja sen tytäryhtiön vastuuttomasta voitontavoittelusta.

 

Big Pharma tarvitsee syöpää?

Bayer on ylikansallisen lääketeollisuuden (Big Pharma) toimija, joka luonnollisesti kertoo kiiltävissä, kauniita ihmisiä kuvaavissa esitteissään etsivänsä parannuskeinoja ihmiskuntaa koetteleviin sairauksiin, kuten syöpään ja AIDSiin. Kuitenkin voi surutta väittää, että Bayer itse – puhumattakaan sen uudesta hirviömorsiamesta Monsantosta – on toimillaan aiheuttanut näille sairauksille uusia uhreja enemmän kuin on parantanut.

Itse asiassa Bayer ei ole parantanut ketään syövästä tai AIDSista, mutta on levittänyt näitä sairauksia – väitetysti – tuotontavoittelun huumassa. Lääketeollisuus kuitenkin ansaitsee näiden sairauksien oireiden ja vaikutusten hoidolla jatkuvasti niin valtavia omaisuuksia, että olisi naiivia kuvitella niiden haluavan hävittää oman kultasamponsa. Ei ole vaikea kuvitella, että tuotontavoittelun lisäksi motiivina on ollut uusien asiakkaiden hankkiminen.

 

Kirjoitus on julkaistu alunperin 3.5.2017 Vastavalkeassa. Toimimattomia tekstilinkityksiä päivitetty.


 

Facebookin Avoin Tilannehuoneessa: https://www.facebook.com/groups/tilannehuone/permalink/1362764280600162

…aiemmin: https://www.facebook.com/groups/tilannehuone/permalink/721407228069207 

 

Monsanto Intiassa: https://www.facebook.com/groups/tilannehuone/permalink/810478342495428 

Tiedejulkaisun päätoimittaja propagoi ’tieteen’ eli GMO:n puolesta, teehoolainen kirjoitti kommentaarin:
https://www.facebook.com/groups/tilannehuone/permalink/961949747348286 

Monsanton politiikan- ja tieteenteosta:
08/2017 https://www.facebook.com/groups/tilannehuone/permalink/770939049782691 
10/2017 https://www.facebook.com/groups/tilannehuone/permalink/798699883673274 
03/2017 https://www.facebook.com/groups/tilannehuone/permalink/689768631233067

Dicamba ja glyfosaatti:
05/2017 https://www.facebook.com/groups/tilannehuone/permalink/724382047771725
08/2017 https://www.facebook.com/groups/tilannehuone/permalink/769194579957138
10/2017 https://www.facebook.com/groups/tilannehuone/permalink/802340083309254
11/2017 https://www.facebook.com/groups/tilannehuone/permalink/810906175785978
02/2019 https://www.facebook.com/groups/tilannehuone/permalink/1080490012160925
04/2019 https://www.facebook.com/groups/tilannehuone/permalink/1119768514899741
05/2019 https://www.facebook.com/groups/tilannehuone/permalink/1131467377063188

hyönteis- ja lintukadosta:
10/2018 https://www.facebook.com/groups/tilannehuone/permalink/1005334129676514
05/2019
https://www.facebook.com/groups/tilannehuone/permalink/1131393000403959
09/2019 https://www.facebook.com/groups/tilannehuone/permalink/1216815411861717
02/2020 https://www.facebook.com/groups/tilannehuone/permalink/1349952178548039 

 


Lähteet

Turnstone, Ruddy & Lansom, Carolyn & Ipolito, Theresa | Toward Freedom (23.12.2016): If Those Who Forget the Past are Doomed to Repeat it, the Future Looks Grim: The Bayer-Monsanto Merger http://towardfreedom.com/archives/globalism/if-those-who-forget-the-past-are-doomed-to-repeat-it-the-future-looks-grim-the-bayer-monsanto-merger/

Wedler, Carey | The Anti-Media (2.5.2017): Monsanto Hired Paid Internet Trolls to Counter Bad Public Image, Lawsuit Claims http://theantimedia.org/monsanto-paid-internet-trolls/

SumOfUs (27.4.2017): Help beekeepers have their voices heard at Bayer’s annual meeting https://actions.sumofus.org/a/beekeepers-bayer?akid=29837.1681943.cVGkqO&donation_band=nondonor&rd=1&source=fwd&t=1

 

Kuva: Friends of the Earth Europe [CC BY-NC-SA 2.0] via Flickr

 

 

8 comments

 1. Bayer / Linklaters LLP 7.2: ”STATEMENT on the question of whether the members of the Board of Management of Bayer AG were acting in line with their duties under German stock corporation law when taking the decision to enter into, and to close, the ’Agreement and Plan of Merger’ with Monsanto Company, in particular concerning the liability risks arising from the glyphosate business”

  https://www.bayer.com/en/linklaters-statement-board-duties-monsanto-takeover.pdfx

  Tykkää

 2. U.S. Right to Know: ”Dicamba has been used by farmers since the 1960s but with limits that took into account the chemical’s propensity to drift and volatilize- moving far from where it was sprayed.

  When Monsanto’s popular glyphosate weed killing products, such as Roundup, started losing effectiveness due to widespread weed resistance, Monsanto decided to launch a dicamba cropping system similar to its popular Roundup Ready system, which paired glyphosate-tolerant seeds with glyphosate herbicides.

  Farmers buying the new genetically engineered dicamba-tolerant seeds could more easily treat stubborn weeds by spraying entire fields with dicamba, even during warm growing months, without harming their crops.

  Monsanto announced a collaboration with BASF in 2011. The companies said their new dicamba herbicides would be less volatile and less prone to drift than old formulations of dicamba.

  The Environmental Protection Agency approved the use of Monsanto’s dicamba herbicide ’XtendiMax’ in 2016. BASF developed its own dicamba herbicide that it calls Engenia. Both XtendiMax and Engenia were first sold in the United States in 2017.

  Monsanto started selling its dicamba-tolerant seeds in 2016, and a key claim by the plaintiffs is that selling the seeds before regulatory approval of the new dicamba herbicides encouraged farmers to spray fields with old, highly volatile dicamba formulations.

  The Bader lawsuit claims: ’The cause of such destruction to Plaintiff Bader Farms’ crops is Defendant Monsanto’s willful and negligent release of a defective crop system – namely its genetically modified Roundup Ready 2 Xtend soybeans and Bollgard II Xtend cotton seeds (’Xtend crops’) – without an accompanying, EPA-approved dicamba herbicide.'”

  https://usrtk.org/pesticides/dicamba-papers

  Tykkää

 3. Rapport 08/2017 ”Mitä tulee Roundupin syöpäriskiin, kaksi seuraavaa sähköpostia ovat erityisen mielenkiintoisia. Vuonna 2002 Monsanton tutkija kirjoittaa: ’Olemme melko turvallisilla vesillä glyfosaatin kanssa, mutta pinta-aktiivinen aine tekee meidät haavoittuvaksi. Olen ymmärtänyt, että tilanne on sama muissakin tutkimuksissa – glyfosaatti on OK, mutta valmis tuote (ja siten pinta-aktiivinen aine) aiheuttaa tuhon.’

  Samassa sähköpostiketjussa Monsanton tutkija kirjoittaa: ’Vaikka testivaatimuksia ei ole pantu toimeen moneen vuoteen, tämä hormoniongelma ei mene pois, eihän?’

  Sähköpostissa vuodelta 2003 Monsanton toksikologi kirjoittaa puolestaan, ’emme voi sanoa, että Roundup ei ole karsinogeeni…emme ole tehneet riittävästi kokeita tuotteella voidaksemme antaa sellaisen lausunnon. Tuotteen testaaminen ei ole läheskään sillä tasolla kuin aktiivisen ainesosan kohdalla. Voimme sanoa, että glyfosaatti ei ole karsinogeeninen ja tehdä siitä päätelmän, jonka mukaan ei ole syytä epäillä, että Roundup aiheuttaisi syöpää.’

  Myös Suomessa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (TUKES) on korostanut, että aktiivisella ainesosalla (glyfosaatilla) ja valmiilla tuotteella (Roundup) voi olla hyvin erilainen turvallisuusprofiili.

  Julkisuuteen tulleet sähköpostit paljastavat myös, miten Monsanto hyödyntää tutkijoita ja toimittajia valkopesussa ja tarvittaessa painostaa tieteellisiä julkaisuja poistamaan itselleen epäedullisia tuloksia.

  Valkopesusta hyvä esimerkki on tutkija Henry I. Millerin tapaus. Miller on GM-kasvien puolustuspuhuja, joka on avustanut Forbesia. Sähköposteista ilmenee, että Millerin nimellä Forbesissa julkaistu juttu, jossa Roundupista annetaan erittäin myönteinen kuva, on itse asiassa Monsanton kirjoittama.”

  https://www.rapport.fi/journalistit/jani-kaaro/monsanton-salaiset-paperit

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s