Nohynekin väitteet kyseenalaisia

Vesa Raiskila on lähestynyt kirjeellä THL:n tutkijoita Hanna Nohynek, Mika Salminen, Markku Tervahauta, Henrikki Brummer-Korvenkontio ja Taneli Puumalainen tiedustellen, mihin Nohynekin MTV:n Uutisaamussa esittämä väite perustuu. Saamatta vastausta.
Nohynek sanoo MTV Uutisaamussa koronan olevan yli kymmenen kertaa tappavampi kuin influenssa, mutta että Suomessa influenssaan on kuollut kausittain enemmän ihmisiä kuin tällä hetkellä kuolee koronaan.
AvoinMedia julkaisee Vesa Raiskilan kirjeen THL:n väelle sellaisenaan.

Arvoisat THL:n tutkijat, katsoin parhaimmaksi lähettää teille tiedoksi Hanna Nohynekille lähettämäni kysymykset hänen eilen MTV:llä esittämästään väitteestä, että korona olisi yli 10 kertaa tappavampi kuin influenssa. Tätä eivät tue THL:n esittämät arviot eivätkä WHO:n julkaisemat tutkimukset.

Hyvä Hanna Nohynek,

Kerroitte 11.3. MTV Uutisaamussa, että koronaan kuolee yli kymmenen kertaa enemmän ihmisiä kuin influenssaan. Toteamuksenne on MTV:n videotallenteella kohdassa 6:15. THL:ltä arvioitiin Helsingin Sanomille jo maaliskuussa 2020, että ”korona tappaa kuin kausi-influenssa”. 

Lännen Median Joonas Kuikka toteaa loppuvuonna julkaistussa artikkelissaan ”Katosiko koronasta tolkku?” (ks. liite), että koronakuolleisuus ”lähestyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen jo keväällä arvioimaa 0,1–0,2 prosentin lukemaa”.

Myös WHO:n sivustolla loppuvuodesta julkaistussa vertaisarvioidussa tutkimuksessa esitetään lukuja, jotka eivät tue influenssaan verrattuna kymmenkertaista koronakuolleisuutta. Globaalisti kuolleiden osuus tartunnan saaneista alle 70-vuotiaista vaihteli alueittain 0,0 prosentista 0,31 prosenttiin keskiarvon ollessa 0,05 prosenttia:

For people < 70 years old, the infection fatality rate of COVId-19 across 40 locations with available data ranged from 0.00% to 0.31% (median 0.05%); the corrected values were similar.

Infection fatality rate of COVID-19 inferred from seroprevalence data
John P A Ioannidis 14.10.2020


Kun otetaan huomioon yli 70-vuotiaat, kuolleisuus nousee jonkin verran, tavallisen kausi-influenssan tasolle. 5.10. WHO arvioi, että jopa 10 prosenttia maailman väestöstä, tai 760 miljoonaa ihmistä, oli saanut koronatartunnan. Tuona päivänä koronaan liitettyjä kuolemantapauksia oli ollut reilut 1 042 000 (miljoona 42 tuhatta). Tästä laskettu tartunta- eli infektiokuolleisuus (IFR, Infection Fatality Rate eli kuolleiden osuus kaikista tartunnan saaneista) on 0,14 prosenttia, mikä on lähellä influenssan kuolleisuutta.

Perustuuko väitteenne koronan kymmenen kertaa suuremmasta tappavuudesta alkuaikojen tunnettuun sekaannukseen IFR:n ja CFR:n (Case Fatality Rate, tapauskuolleisuus) välillä?

28.2.2020 julkaistussa pääkirjoituksessa New England Journal of Medicine totesi koronan olevan todennäköisesti vaikutuksiltaan lähellä ärhäkkää kausi-influenssaa, mutta esitti kausi-influenssan CFR:n eli tapauskuolleisuuden 10 kertaa todellista alempana, kuten Ronald B. Brown toteaa PubMed-arkistosta löytyvässä artikkelissaan:

[…] the overall clinical consequences of Covid-19 may ultimately be more akin to those of a severe seasonal influenza (which has a case fatality rate of approximately 0.1%). (oma korostukseni)

Public Health Lessons Learned From Biases in Coronavirus Mortality Overestimation
12.8.2020

Kuten Brown toteaa, todellisuudessa kausi-influenssan tapauskuolleisuus eli CFR on 1 % eikä 0,1 %. Tämän massiivisen virheen seurauksena:

Congress was informed that the estimated mortality rate for the coronavirus was 10-times higher than for seasonal influenza, which helped launch a campaign of social distancing, organizational and business lockdowns, and shelter-in-place orders

Public Health Lessons Learned From Biases in Coronavirus Mortality Overestimation
12.8.2020

Influenssan tapauskuolleisuus esitettiin siis 10 kertaa alhaisemmaksi kuin se todellisuudessa oli, minkä seurauksena koronan tapauskuolleisuus näytti sitten 10 kertaa korkeammalta influenssaan verrattuna.[1]

Koronaa ei ole tietääkseni missään asiantuntijajulkaisussa esitetty enää kevään 2020 jälkeen kymmentä kertaa influenssaa tappavammaksi. Jos Teillä on mm. WHO:n loppuvuoden julkaisussa esitetystä kuolleisuudesta poikkeavaa tietoa, pyydän Teitä antamaan tälle lähteen. Muussa tapauksessa pyydän väitteen oikaisua.

Ystävällisin terveisin
Vesa Raiskila


Viitteet

[1]”On March 11, 2020, the US Congress House Oversight and Reform Committee received information from the National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) concerning the novel coronavirus, severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2), and coronavirus-disease 2019 (COVID-19).3 Based on the data available at the time, Congress was informed that the estimated mortality rate for the coronavirus was 10-times higher than for seasonal influenza, which helped launch a campaign of social distancing, organizational and business lockdowns, and shelter-in-place orders.

Previous to the Congressional hearing, a less severe estimation of coronavirus mortality appeared in a February 28, 2020 editorial released by NIAID and the Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Published online in the New England Journal of Medicine (NEJM.org), the editorial stated: “…the overall clinical consequences of Covid-19 may ultimately be more akin to those of a severe seasonal influenza (which has a case fatality rate of approximately 0.1%).”

[In other words,] Almost as a parenthetical afterthought, the NEJM editorial inaccurately stated that 0.1% is the approximate case fatality rate of seasonal influenza. By contrast, the World Health Organization (WHO) reported that 0.1% or lower is the approximate influenza infection fatality rate,5 not the case fatality rate.”https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7511835/

8 comments

 1. Tosiasiahan on etä perustellaan koronan vakavuutta sillä että ilman rajoituksia olisi kuolleita moninkertaisesti.
  Voi olla mutta samalla unohdetaan (tietoisesti), että influenssaan on ollut rokotteet pitkään, joitra suurin osa riskiryhmästä ottaa.
  Nohynek voisi kertoa mihin se influenssa on maailmalta kadonnut? Ei tarvitse kuin USA:n tilastoja katsoa niin se on täysin merkillisesti hävinnyt. Samoin on hävinnyt suurin osa sydäntauteihin, syöpään jne kuolemista, ja kuitenkaan kokonaiskuolleisuus ei ole noussut yhtään.

  Tykkää

 2. Ongelma tilastoissa johtuu siitä että koronaan kuolleet ja koronan kanssa kuolleet on niputettu samaan. Tällä tavalla saadaan luvut näyttämään paljon suuremmilta kuin ne todellisuudessa ovat. Koronalla tehdään politiikkaa. Luvut näyttävät aina sitä mitä vallanpitäjät haluavat.

  Tykkää

 3. Koronaan on kuollut 2 epidemian aikana Suomessa 5 kuukaudessa, 20 viikossa, 800 asukasta. Koronakuolleisuus on siten 50 viikossa, 0,5%. Influenssa epidemian aikana edellisinä vuosina on kuollut tilastojen mukaan 2%, 4 kertaa enemmän. Maskit toimivat hyvin.

  Tykkää

 4. Haa haa..Huo raa..Nohyekiltä on ihan turha odottaa mitään Vastinetta taikka Oikaisua..Sehän ei ole Vieläkään pyytänyt Anteeksi…Niiltä joille se aiheutti Elinikäisen vamman…Sikapiikillään

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s