Eristyssuluttajien epätoivo

Yli vuosi eristyssulkuja, ja dataa hyödyistä ja haitoista alkaa olla saatavilla. Eristyssulkujen puoltajien osalta tulokset virusten torjunnassa eivät näytä lupaavilta.

Yhdysvaltalainen taloustutkimusinstituutti American Institute for Economic Research, AIER, on julkaissut Jeffrey A. Tuckerin katsauksen ”Eristyssulku-paradigma on romahtamassa”.

Tucker kirjoittaa kongressiedustaja James Jordanin (R-OH) tivanneen koronatoimia johtavalta tri Anthony Faucilta selontekoa siitä, miksi kokonaan suljetussa Michiganin osavaltiossa on enemmän tautitapauksia kuin pitkään avoinna olleessa naapuriosavaltiossa, Wisconsinissa.

Fauci teeskenteli, ettei kuullut kysymystä, nähnyt kaaviota eikä ymmärtänyt; lopulta Fauci vain istui paikallaan mutisten jotain sulkutilojen toteuttamisen eroista, Tucker kirjoittaa.

Nyt, Tucker sanoo, eristyssuluttajilla on käsissään Texasin iso ongelma. Taloutensa avannutta Texasia varoiteltiin seurauksista. Texas on ollut nyt täysin auki 6 viikkoa; tapaukset ja kuolleisuus laskivat samana ajanjaksona dramaattisesti. Suljetulla Kalifornialla ja avoimella Floridalla on sama kuolleisuusaste. Yhdysvaltain eri osavaltioista on saatavissa vertailukelpoista materiaalia täyden eristyssulun ja avoinna pysytelleiden osavaltioiden tapauslukemista: Mitään yhteyttä sulkutilan ja taudin etenemisen välillä ei ole, havainnoi Tucker.

Koronakuolemat per miljoona asukasta Yhdysvaltain eri osavaltioissa 16. huhtikuuta 2021 mennessä. Punainen palkki = ei talvieristyssulkua. Sininen palkki = talvieristyssulku

Tucker ottaa esimerkiksi myös 23,5 miljoonan asukkaan Taiwanin, jossa eristyssulkua ei ollut lainkaan: 11 koronakuollutta, sekä avoinna pysytelleen Ruotsin, joka on pärjännyt muuta Eurooppaa paremmin. Eristyssulutuksella tai avoinna pysyttelemisellä ei ole yhteyttä taudin leviämiseen, Tucker kirjoittaa.

Tiedemiehet väittivät erisstyssulkujen olevan keino viruksen kontrollointiin ja vahinkojen minimoimiseen. Nyt tiedämme, että eristussulut ovat aiheuttaneet suunnattomasti oheisvahinkoa, mutta emme näe yhteyttä eristyssulkujen ja viruksen leviämisen estämisen välillä; eristyssulkuja puoltaneet tiedemiehet asettivat teoriansa todellisuuden koetukselle, ja teoria kaatui. Tämä on sellainen hetki, jossa tieteen paradigma romahtaa, Tucker kirjoittaa.

Thomas Kuhn selostaa tieteen alueella tapahtuvia paradigman siirtymiä teoksessaan The Structures of Scientific Revolutions (1962). Edistys tieteessä ei tapahdu lineaarisesti, suoraviivaisesti, vaan pikemminkin sysäyksittäin, uusien oikeaoppisuusmallien ilmaantuessa ja tullessa järjestelmällistetyiksi kunnes ne romahtavat liikojen, teoriaan sopimattomien ristiriitaisuuksien painolastin alla.

Kuvio on tällainen, Tucker kirjoittaa: ”On normaalitiede, jota ajaa arvoitusten ratkominen ja kokeileminen. Kun teoria tuntuu kykenevän sisällyttämään suurimman osan tiedossa olevasta, uusi oikeaoppisuusmalli ilmaantuu. Ajan mittaan saadaan uutta tietoa, joka on ristiriidassa teorian ennustaman tai selittämän kanssa, jolloin syntyy kriisi ja paradigma romahtaa. Siirrymme uutta paradigmaa ennakoivaan aikaan, ja sykli alkaa uudelleen.”

Idea uuden viruksen torjumisesta eristyssuluilla on ilmeisesti syntynyt Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa vuosien 2005-2006 tienoilla yleisestä terveystieteestä erkaantuneen pienen fanaatikkoryhmän toimesta, Tucker aprikoi. Pieni fanaatikkoryhmä väitti kykenevänsä hallinnoimaan viruksen käytöstä hallitsemalla ihmisten käytöstä: kuinka lähellä he seisoivat toisiaan, minne he matkustivat, mihin tilaisuuksiin osallistuivat, missä he istuivat ja kuinka kauan. He työnsivät eristyssulkujen ja rajoitusten mallia, jota he kutsuivat ”ei-lääketieteelliseksi interventioksi”, ja joka toimi ”kohdennetun, kerrostetun kapseloinnin” kautta, Tucker selostaa jatkaen kyseessä olleen keskiaikaisen mallin, jota oli kuorrutettu tietokonetieteellä ja epidemiologialla.

Alkuun, kun idea esiteltiin, kertoo Tucker, se kohtasi raivoisaa vastarintaa, mutta ajan myötä eristyssulku-paradigma sai nostetta — Bill & Melinda Gatesin säätiön rahoituksella — ja lisää käännynnäisiä akatemiasta ja julkisen terveydenhuollon puolelta. Seurasi artikkeleita ja konferensseja. Noin kymmenessä vuodessa kerettiläisyys muuttui kvasi-oikeaoppiseksi, ja idean kannattajia oli kylliksi vaikutusvaltaisissa asemissa, joten teoriaa päästiin kokeilemaan käytännössä [koronavirukseen]. Perinteellinen epidemiologia marginalisoitui.

Eristyssulku-ideologian kannattajien määrän kasvettua riittävän suureksi, siitä tuli vallitseva ideologia. Tätä voi pitää jopa hyvänä asian Tuckerin mielestä: ideologian kannattajat lupasivat parempaa epidemioiden hallintaa ja epäonnistuivat; eristyssuluttamis-ideologian kriisi ei ehkä vielä ole täällä, mutta se on tulossa. Faucin vaikeneminen kongressin kuulemisessa on kertova. Monet muut eristyssulkuintoilijat, jotka vuosi sitten riekkuivat sosiaalisessa mediassa ovat hiljenneet.

Kuhn puhuu tieteen kriisin jälkeen tulevasta ajasta jaksona, jona uusi paradigma alkaa syntyä, ensin hiljakseen ja sitten jo kanonisoituna ainoana oikeana mallina. Mikä korvaa eristyssulku-ideologian? Voimme toivoa, että se olisi sen ymmärtäminen, että kansanterveyden vanhat periaatteet palvelivat meitä hyvin, kuten ovat tehneet myös ihmisoikeuksien lakisääteiset ja moraaliset periaatteet — ja hallituksen vallalle asetetut rajoitukset, Jeffrey A. Tucker päättää tekstinsä.

Kesäkuussa 2021, sen jälkeen kun eristyssulusta ja maskeista luopuville osavaltioille oli ennustettu massakuolemia, tilanne on vakaa Our World in Data -sivuston kokoamien tietojen perusteella.

Tehtyjen testien määrä = musta viiva, vahvistetut tapaukset per miljoona henkilöä = punainen viiva, vahvistetut kuolemat per miljoona henkilöä = vihreä viiva

Osavaltiokohtaista tilannetta voi seurata tartuntatautivirasto CDC:n tilastoinneista HealthData.gov -sivulta.

Kommentti:

Yhdysvalloissa korona-ajan ylikuolleisuuden syitä on tilastoitu. Suurin ylikuolleisuus on ikäryhmässä 25-44 vuotta, muutos +26,5%. Noin kaksi kolmasosaa ylikuolleisuudesta ei liittynyt koronavirukseen. Esimerkiksi lasten itsemurhat ovat lisääntyneet.

Amerikkalaisen ylikuolleisuuden todennäköisiä, vaikuttavia syitä ovat ylipaino, monisairaudet ja omakustanne-vakuutuksiin perustuva terveydenhuoltojärjestelmä; köyhillä ja pienituloisilla ei ole varaa vakuutuksiin — eikä terveelliseen ravintoon.

Luonnoninfektion jälkeen suurimmalla osalla tartunnan saaneista on neutraloivia vasta- aineita ja T-soluimmuniteettia yli puolen vuoden päästä tartunnasta, joten Suomen tilanne vaikuttaa lupaavalle.

Lähde:

Tucker, Jeffrey A. | American Institute for Economic Research, AIER (19.4.2021): The Lockdown Paradigm Is Collapsing

Aiheeseen liittyy:

US Mortality Monitoring – Deaths, Excess, Z-Scores, Maps, Historical

THL (23.4.2021): Varmistetut koronatapaukset Suomessa (COVID-19)

Tammilehto, Olli (20.2.2021): Sulkutila on turha ja vahingollinen

Tierney, John | City Journal (21.3.2021): Death and Lockdowns

Reimann, Nicholas | Forbes (18.3.2021): Covid spiking in over a dozen states — Most with high vaccination rates

Artikkelikuva ”Prison Planet” by Mark Rain via Flickr

Kirjoitettu 22.4.2021, täydennetty 23.4.2021 ja 20.6.2021. Editoija Johanna Lehtonen on edelleen toipilaana, joten julkaisin itse. — RS

3 comments

  1. LOCKDOWNIEN takia ihmisten IMMUNITEETTI on heikko. Ensi talvena INFLUENSSA on tämän vuoksi suurempi ongelma kuin KORONA. ”Vaarallisella” influenssalla tullaan myös PEITTELEMÄÄN koronarokotteiden aiheuttamia ONGELMIA.

    Tykkää

  2. Näistä koronapiikeistä varoittavat lääkärit varoittavat jo nyt ottamasta influenssarokotetta, koska niissä on koronaviruksia, joka voi aiheuttaa rokotetulle ADE-efektin, eli ovat hengenvaarassa kun kohtaavat uuden koronaviruksen, joita muutenkin on n. 20% tavallisten flunssien aiheuttajista.

    Rokotetut ovat hengenvaarassa myös siksi, että piikin aiheuttamat vasta-aineet tuhoavat immuniteetin, koska rokotteen aikaansaama vasta-aine kykenee sitoutumaan makrofagi-2:een inaktivoiden eli tappaen sen. Makrofagi-2 on ehdottoman tärkeä omalle puolustuskyvylle, ilman sitä ihminen voi kuolla täysin harmittomaan virukseen tai bakteeriin.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s