Sote-uudistuksella ”demokratiarahaa” puolueille: suuri puoluetukivedätys

”Sote-uudistuksessa siirretään veroeuroja puolueille jopa tuhansia euroja aluevaaliedustajaa kohden. Valtakunnallisesti summat ovat suurimmilla puolueilla miljoonia euroja. Nämä rahat otettaisiin maakuntaorganisaatioille osoitettavasta rahasta ja niillä valtuustoryhmät hankkisivat esimerkiksi toimitiloja, laitteita ja asiantuntijapalveluita. Keskustan, kokoomuksen ja SDP:n puoluesihteerit pitävät tukea perusteltuna,” kirjoittaa Terhi Kiemunki (ex-ps) Kansalainen-sivustolla.

Kiemunki laskee Kuntaliiton elokuun lopulla julkaiseman, puolueiden välisiä voimasuhteita koskevan laskelman pohjalta, että esimerkiksi kokoomuksen 278 valtuustopaikkaa tarkoittaisi 5 000 euron tuella yhteensä 1 390 000 euroa vuodessa.

Koko tukipotti olisi 5 000 euron mukaan laskettuna runsaat 6,8 miljoonaa euroa vuodessa lisäkivaa puolueille.

Kuntaliiton laskelmassa paikkajako – yhteensä 1 369 aluevaltuutettua – menisi niin, että kokoomus saisi 278, keskusta 266, SDP 257, PS 215, vihreät 110, vasemmistoliitto 91, RKP 69, KD 47, vaaliyhdistykset 24, Liike Nyt 11 ja ryhmä muut 1 paikkaa.

Omaksedukskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk) sote-uudistuksesta vuonna 2019 toistamassa vuoden 2013 ”perusteluja”

Kiemunki kirjoittaa, että piilopuoluetukeen suhtautuvat kriittisesti ainoastaan KD, perussuomalaiset ja muutamat pienet ryhmät. ”Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ihmetteli jo syyskuussa pitämässään puheessa sitä, että ”piilopuoluetuen” jakamista on valmisteltu eri puolilla Suomea kaikessa hiljaisuudessa jo ennen kuin alueiden hallintomallista on päätetty. Hänen mukaansa erityisesti keskusta on kampanjoinut aluevaltuustojen mittavan valtuustoryhmärahoituksen puolesta.” Riikka Purran (ps) mukaan raha tulee valumaan vaali- ja kampanjatoimintaan. ”Puolueet eivät tarvitse uutta rahaa seminaareihin tai kansalaisten tapaamiseen, sillä puoluetuki on aivan riittävä ja siihen tarkoitettu. Muistuttaisin, että vallassa oleva hallitus kautensa alussa vasta nostikin puoluetuen määrää, Purra sanoo.”

”Uusien tukien lisäksi tulevat normaalit kokouspalkkiot. Näistäkin puoluemaksun kautta saatava puolueiden osuus tulee kasvamaan, koska alueille on tulossa useita lautakuntia.”

Purra kutsuu maakuntahimmeliä suuren luokan vedätykseksi. Maakuntalehdistön arvellaan pysyneen hiljaa mainosrahojen toivossa.

Kommentti

Keskustan puoluehallitus perusteli vuonna 2015 maakuntamallia muun muassa sillä, että isommilla alueilla demokratia menisi vain harvojen käsiin.

Nyt puolueet ohjaavat maakunta”uudistukseen” ja Sote-palveluihin suunnattua rahaa itselleen, tukeakseen omaa toimintaansa. Hallintomalli ”kevennetään” kaksikerroksisesta (kunnat+valtio) nelikerroksiseksi (kunnat+maakunta+erva+valtio) ”byrokratian purkamiseksi”. Malli siirtää valtaosan kuntien verotuloista ja valtionosuuksista maakuntakeskuksen hallinnoitavaksi, ja epäilemättä synnyttää tarpeen uudelle veroportaalle. Katoavien tulojen mukana katoaa kunnilta enin osa päätösvaltaa asioistaan.

— Mutta poliitikoille syntyy uusia hyväpalkkaisia hallintovirkoja.

Kiemungin mukaan Sote-uudistuksen suuri puoluetukivedätys on valmisteltu hiljaisuudessa. Tietenkin on. Muutoinhan puolueiden elatustuen korotuksen kustantavat veronmaksajat olisivat alkaneet panna hanttiin, ja ties vaikka äänestää eduskunnan ulkopuolisia ryhmiä tai pienpuolueita maakunta-vaaleissa.

Tosin Sanna Marinin (sdp/WEF) hallituksella on koeteltu konsti käytössään: pyydetään THL:ta asiantuntijalausunto koronatartuntamääristä ja siirretään vaalit.

Vuosi 2022 on vasta alussa. Arvelen, että jo kohta omaksedukskuntapuolueet nostavat omaa palkkaansa ”hintatason ja elinkustannusten yleisen nousun takia” — samalla kun leikkaavat opinto- ja toimeentulotuesta, työttömyysturvasta, eläkkeistä ja peruspalveluista. Jonkunhan täytyy maksaa.

Artikkelikuva via Eduskunta. Kuvankäsittely RS.

6 comments

 1. Näin pienessä maassa kolmet vaalit+eu vaalit, ja kaikissa aina samat tyypit.
  Mä en tule enää varmaan ikinä äänestää kun Ano Turtiaisen puoluetta.
  Siinäkin tietty voi pettymys tulla? mutta 200 ”kansanedustajaa” niin ainoastaan 1 on siellä edustannu kansaa jota kaikkien niiden pitäisi edustaa.

  Liked by 1 henkilö

  • Olen suhteellisen varma että Anon puolue ainoana syrjimistä vastustavana ja länsimaisia yksilönvapauksia kunnioittavana puolueena tulee olemaan vahvoilla äänestyskopissa. Tätä hulluutta seuratessa koen olevani suuressa kiitollisuuden velassa Riikka Söyringin lisäksi kaikille median edustajille ja poliittisille toimijoille jotka ovat tavalla tai toisella muistaneet puolustaa sananvapautta, oikeusvaltion ihanteita, ihmisyyttä ja länsimaisia yksilönvapauksia näinä hankalina biologisen sodan aikoina.

   Käänteisesti sanottuna mikään ei puistata niin paljon kuin nämä totalitääristä hallintoa ja poliittista vainoa ajavat punavihreät kommunisti-idiootit jotka suoranaisina natseina vaativat näitä epämääräisiä vaarallisia kokeellisia pakkorokotuksia väkisin kaikille. Voin vakuuttaa että tämän tyyppinen iholle tunkeva vainon- ja terrorin uhka muistetaan äänestyskopissa pitkälle vaalien ylikin.

   ”Syrjintä on kielletty Suomen perustuslain, Suomen solmimien kansainvälisten sopimusten (Oviedon sopimus, Unescon sopimus), Euroopan neuvoston tammikuussa tekemän päätöksen, sekä lääkärien Nürnbergin säännöstön mukaan. Syrjintä on Suomen laissa kielletty vielä erikseen yhdenvertaisuuslaissa mm. terveydentilan perusteella. Nämä syrjinnän kiellot koskevat myös yrityksiä. Terveydentilatiedot ovat lakien vahvasti suojaamia, mm. tietosuojalaki ja laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä. Terveystietoja ei pidä paljastaa ilman asianomaisen lupaa, eikä niiden paljastamista pidä asettaa yhteiskuntaan osallistumisen vaatimukseksi.”

   Liked by 1 henkilö

 2. Ei millään pahalla, mutta Ano Turtiainen on pillipiipari. Tiedätte varmaan sen, miten sadussa pillipiiparin seuraajille kävi.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s