Valtamedian korvavalohoito koronadepressioon

Oletko masentunut? Pelkäätkö koronavirustartuntaa? 

Helpoilla kotikonsteilla voit kohentaa oloasi. 

Päivän media-annos tarjoaa – taas vaihteeksi – ensimmäisen kotikuuriin tarvittavan ainesosasen: naurun(Päätoimittajan tehtävä on kirkas, kirkkaampi…)

Iltalehti: Trump ehdotti siivousaineiden piikittämistä ihmisiin – asiantuntijat kiirehtivät varoittamaan kansalaisia hengenvaarasta
YLE: Trumpin idea UV-valosta ja desinfiointiaineesta koronapotilaiden hoidossa hämmentää — keuhkolääkäri: desinfiointiaineella tehdään itsemurhia
Kansan Uutiset: Trump ehdotti desinfiointiaineen piikittämistä koronan parantamiseksi

…ja tietenkin MTV:n perjantain (24.4.2020) kymppiuutiset (jolla ”synergiasopimus” CNN:n aka ”Clinton News Networkin” kanssa). Valitettavasti MTV:n tarkoitushakuisesti leikatut uutiset eivät näy VPN:n käyttäjille.

Kun olet aivan häkellyksissäsi vallanmedian uutisoinnista ja tunnet taas pelkotilojen kasvavan, käy kuuntelemassa, mitä Donald Trump oikeasti sanoi:

4/23/20 Members of the coronavirus task force hold a press briefing

Johtopäätös: todenmukainen uutisointi ei kuulu ”maailman 2. vapaimman” median päätehtäviin.

Oikeastihan… Valkoisen talon koronavirusryhmän torstaisessa lehdistöbriiffissä tri Bill Bryan, kotimaan turvallisuudesta vastaavan viraston (Department of Homeland Security, DHS) tiede- ja teknologiaosaston johtaja, kuvaili hallituksen uutta tutkimuslinjaa, joka on osoittanut että koronavirus ei selviä pitkään auringonpaisteessa (toisin sanoen sisäkaranteeni on idiotismia), lämpimämmissä lämpötiloissa eikä kosteassa (olisiko suomalaisten pelastus ollut sauna?) ja että desinfektioaineet ovat olleet tehokkaita koronavirusta vastaan.

Tähän torstaina kerrottuun viitaten Trump sanoi perjantaina (samoille median edustajille, jotka olivat torstaina Bryanin puhuessa paikalla), että on keskusteltu UV-säteilyn testaamisesta potilaisiin sekä onko mahdollista kehittää menetelmiä, joilla saataisiin (UV-)valoa potilaiden sisälle. Sitten Trump sanoo: “And then I see the disinfectant, where it knocks it [the virus] out in a minute. One minute. And is there a way we can do something like that, by injection inside, or almost a cleaning, cause you see it gets in the lungs.” (linkit käännösvinkkinä, myös valtamedian käyttöön…)

Ei millään muotoa selkeää ulosantia Trumpilta, mutta ei hän myöskään ehdotellut desinfiointiaineiden ruiskuttamista potilaiden sisuskaluihin, kuten vallanmedia asiasta uutisoi.

Kun ABC Newsin toimittaja Jonathan Karl kysyy lehdistötilaisuudessa tarkoittiko Trump valkaisuaineen ja isopropyylialkoholin ruiskuttamista potilaisiin Trump selvensi että “It wouldn’t be through injection” ei injektoimalla, ja että hän puhui “[about] cleaning, sterilization of an area”, alueen, myös sairastuneen alueen, lähinnä keuhkojen puhdistamisesta sekä desinfioinnin käytöstä [to] ”a stationary object.”

Yleensä valitettavasti on niin, että kun median uutisantia alkaa tarkistaa, saa huomata että on irrotettu lause tai kaksi viitekehyksestään (vertaa esim. parin vuoden takainen päiviräsäskohu) ja alettu kehitellä sen ympärille ”Pöyristykää tekin!” -narratiivia.

Tässä vaiheessa vallanmedian uutisoinnin tason aiheuttaman kiukun pitäisi jo alkaa kohottaa kehon lämpötilaa, ja ärtymyksen punan kuumentaa poskia. Muistattehan, että koronavirus ei pidä lämpimästä, ja että kuume on kehon puolustautumiskeino viruksia vastaan!

Mistä Donald Trump sitten puhui, mitä tarkoitti, ja mitä vallanmedian olisi pitänyt asiakkailleen katsojille-lukijoille kertoa?

Trump tarkoitti tämäntapaisia juttuja, joiden luulisi miellyttävän holistisen lähestymistavan kannattajia:

Valitettavasti linkin takaa ei löydy enää kuin nämä kuvakaappaukset, sillä YouTube (Google) poistaa kaiken tuontapaisen materiaalin nyt ”yhteisönormien vastaisena”.

YouTube CEO Susan Wojcickin mukaan YouTube sallii nyt youtubessa ainoastaan sellaisen materiaalin, joka ei ole ristiriidassa WHO:n antaman ohjeistuksen kanssa. Wojcicki kertoo sensuurin tiukentamisesta CNN:n Reliable Sources -ohjelman Brian Stelterin kanssa tehdyssä haastattelussa.

Sensuurin pitäisi nostattaa ruumiinlämpötilaanne raivo-lukemiin.

Heti kun olette herenneet puuskuttamasta kiukusta, menkää ihmiset ulos aurinkoon ja naurakaa vallanmedian jutuille. Naurakaa hohottamalla. Saatte ehkä samalle UV-säteilyä nieluunnekin. Siitä ei koronavirus tykkää. Eikä vallanmedia.

Älkää meitä uskoko. Tutkikaa, vertailkaa ja sitten ajatelkaa ihan itse!


Artikkeli on Avoin Tilannehuone -Fb-ryhmän joukkolähteistämisen tulosta, artikkeliksi koonnut Riikka Söyring.

Kuva: Free Images via Flickr (CC BY 2.0), Piqsels (CC0), Piqsels (CC0), Wallpaper Flare, some
Kuvanmuokkaus: Johanna L

2 comments

 1. 2 kk myöhemmin Iltalehdykkä: ”Uusi tutkimus: voimakas kesäaurinko tappaa koronaviruksen 34 minuutissa —
  Aurinko on hyvin tehokas viruksentuhoaja.”
  https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/72da6958-7dbc-4aed-adb4-5bac57b94e85

  ”Kun koronavirusta yskitään tai muuten levitetään niin, että se laskeutuu erilaisille pinnoille, kesäaurinko tekee siitä nopeasti selvää. Tämä selviää tutkimuksesta, joka on julkaistu Photochemistry and Photobiology -tiedelehdessä.

  Tutkimuksen mukaan virus leviää tehokkaimmin joulukuusta maaliskuuhun. Silloin se voi elää erilaisilla pinnoilla jopa päivän ja tartuttaa ihmisiä.

  Tutkijat selvittivät miten nopeasti auringon UV-B-säteilu tappaa viruksen eri vuodenaikoina, eri puolilla maailmaa. Voimakas kesäaurinko tuhoaa 90 prosenttia tai enemmän koronaviruksista 34 minuutissa, selviää tutkimuksesta. Sisällä pysyminen saattoikin olla haitallista […].”

  Tykkää

 2. Ultraviolettisäteilyä lähettävät ledivalot tappavat koronaviruksen tehokkaasti ja nopeasti, tutkijat havaitsivat
  https://tekniikanmaailma.fi/ultraviolettisateilya-lahettavat-ledivalot-tappavat-koronaviruksen-tehokkaasti-ja-nopeasti-tutkijat-havaitsivat/

  ”Israelin Tel Avivin yliopiston tutkijat ovat ensi kertaa osoittaneet, että koronavirus HCoV-43 voidaan tappaa tehokkaasti, nopeasti ja edullisesti ultraviolettivaloa säteilevillä ledeillä.

  Tutkijat uskovat, että uv-led-teknologiaa saadaan pian käyttöön sekä yksityisellä että julkisella sektorilla. Professori Hadas Mamanen johtaman tutkimusryhmän raportti on julkaistu Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology -tiedelehdessä.

  ”Havaitsimme, että koronavirus on melko helppo tappaa käyttämällä ultraviolettivaloa säteileviä ledejä”, Mamane kertoo tiedotteessa.

  Tutkimuksessa ei siis tutkittu uv-ledien kykyä tappaa SARS-CoV-2-virusta, mutta tutkijat uskovat menetelmän toimivan tehokkaasti myös sen, kuten monien muidenkin bakteerien ja virusten, kohdalla.

  ”Tapoimme viruksia käyttämällä edullisia ja hyvin saatavilla olevia ledejä… Tutkimuksellamme on kaupallisia ja sosiaalisia sovelluskohteita, sillä tällaisia ledipolttimoita voidaan käyttää kaikilla elämänalueillamme turvallisesti ja nopeasti.”

  Tutkijat havaitsivat koronavirusten tuhoutuvan 99,9-prosenttisesti alle puolessa minuutissa aallonpituudella 285 nm. Tällä aallonpituudella valoa lähettävät ledit ovat huomattavasti edullisempia ja paremmin saatavilla kuin 265 nm ledit, jotka tuhoavat viruksia aavistuksen tehokkaammin.

  Tutkijat esittävät, että uv-valoa säteileviä ledejä voidaan asentaa tuuletus- ja ilmastointijärjestelmiin, joissa ne steriloivat niiden läpi kulkevan ilman. Menetelmällä on mahdollista steriloida myös vesijärjestelmiä.

  Tällä hetkellä tilojen ja ajoneuvojen desinfiointi perustuu pitkälti fyysiseen ja kemialliseen puhdistamiseen, joten uv-ledejä hyödyntäville järjestelmille olisi tilausta, professori Mamane toteaa.

  Tutkijat painottavat, että ultraviolettivaloa hyödyntävät järjestelmät tulee rakentaa niin, etteivät ihmiset altistu säteilylle.

  Tutkimusraportin voit lukea tästä. Lisää aiheesta Tel Avivin yliopiston tiedotteessa.”

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s