SATIIRI | Hallituksen esitys asumisturvallisuuden parantamisesta eduskunnalle (HE0666/2014)

Artikkeli on Euroopan unionin vapaan liikkuvuuden alueella maan alle kadonneista jäsenmaihin tulijoista, KELA-petoksista ja kaupallisesta yhteistyöstä kertovien uutisten sekä koronatoimien innoittama uudelleenjulkaisu vuodelta 2014.
Reaalitodellisuuden parodialuonnetta on vaikea tavoittaa edes satiirissa, edes todellisuutta laimentamalla. Maailma on Pahkasika.

Hallitus on antanut eduskunnalle lakiesityksen HE 0666/2014 vp asumisturvallisuuden parantamiseksi. Esityksessä ehdotetaan asumislakiin lisättäväksi säännökset, joiden mukaan asunnossa asuvilla tulee olla asunnossa sekä sen läheisyydessä liikkuessaan kuvallinen tunniste, josta käy ilmi asuinosoite sekä asunnon omistaja. Huolehtimisvelvollisuuden tehosteena olisi rangaistusuhka.

Lakiesityksen perusteluissa todetaan mm. tarve harmaan talouden torjunnassa hyväksi havaitusta sähköisestä kulkulupajärjestelmästä, jossa henkilökorttiin on ohjelmoitu kulkulupa asuntoon sekä sen piha-alueelle ja piha-alueella sijaitseviin yleisiin rakennuksiin kuten autotalli, kellari, ullakko, pyörävarasto, sauna ja pyykkitupa.

Kulkulupajärjestelmän sisältämät tiedot mahdollistavat myös käynnissä olevien muuttopuuhien, asuinalueella toimivien kotimaisten ja ulkomaisten asukkaiden sekä heidän lähipiiriinsä kuuluvien henkilöiden asumisehtojen ja asumisolosuhteiden reaaliaikaisen valvonnan. Kulkulupatiedot antavat myös verohallinnolle mahdollisuuden toteuttaa asumisen kokonaisvaltaisempaa valvontaa.

Esityksen vaikutukset

Miljardiluokkaa vuositasolla olevien taloudellisten menetysten lisäksi epäsuoria yhteiskunnalle aiheutuvia vahinkoja voivat olla asukkaiden epätasa-arvoisen kohtelun lisäksi esimerkiksi markkinoiden epävakauden aiheuttama taloudellinen turvattomuus ja asumisen epävarmuus. Myös kansainvälistyminen vaikuttaa sekä talouselämään että asumisrikollisuuteen usealla eri tavalla.

Osa harmaasta asumisesta keskittyy asuntojen aliurakointiin alivuokralaisia pitämällä.

Poliisin tutkimusten mukaan aliurakointiin liittyvää yritystoimintaa on siirtynyt jopa järjestäytyneen rikollisuuden käsiin. Asumisessa on havaittu myös valvontakeinojen riittämättömyyttä. Valvontaviranomaisilla ei ole mahdollisuuksia saada tietoa asunnoissa toimivista yrityksistä tai niiden työntekijöistä taikka itsenäisistä työnsuorittajista. Erityisesti alihankintatoimintaan näyttää liittyvän myös vähimmäistyöehtojen noudattamisen laiminlyöntejä ja pimeiden vuokrien maksua.

Osa laajempaa pakettia

Lakiesitys on osa laajempaa hankekokonaisuutta, jolla on tarkoitus parantaa suomalaisten ja Suomessa asuvien asumisturvallisuutta sekä asumistietoisuutta.

Asuntojen omistajilta tullaan lakiesityksen tultua hyväksytyksi vaatimaan ”Asu turvallisesti kotona” -passi. ASTKO-passi tulee pakolliseksi kaikille, jotka asuvat jossain. Loma-asuntojen ja loma-osakkeiden omistajilla sekä käyttäjillä tulee olla erillinen LOMASTKO-passi, asuntovaunulla tai -autolla liikkuville otetaan käyttöön AASTKO -passi ja telttailijoille TASTKO -passi. Alle 15-vuotiaille ei ehdoteta erillistä passia mikäli he asuvat ns. perheasunnossa huoltajiensa kanssa tai liikkuvat loma-aikoina huoltajiensa kanssa.

ASTKO -passiin sisällytetään erikseen hygienia-, tulityö-, ensiapu- ja raskaan ajoneuvon peruuttamiskykykortti.

Hallituksen esitys on osa komission valmistelemaa Euroopan unionin laajuista digitaalisen asumisturvallisuuden valvonnan, kasvun, vakauden, valvonnasta karkaamisen ja vapaan liikkumisen estämisen lakipakettia.

Ketä koskee?

Lakiesitys tulee toteutuessaan koskemaan kaikkia suomalaisia ja Suomessa asuvia ulkomaalaisia.

Hallitus esittää, että kaupunkien ja kuntien järjestämisvelvollisuuksiin lisätään velvollisuus järjestää kaikille alueellaan asuville kurssi ASTKO-passin suorittamiseksi. Senioriasujille sekä maahanmuuttajille järjestetään erityinen intensiivikurssi asumisturvallisuustietoisuuden optimoimiseksi sekä asukkaan asumisessaan tarvitsemien osaamisalueiden vahvistamiseksi.

Kaupunkilaisille ja haja-asutusalueen asukkaille tulee lakiesityksen mukaan erilliset, asumisalueintegroidut kurssiosiot. Mikäli joutuu vaihtamaan asuntoa esimerkiksi opiskelun takia paikkakuntaa muutettaessa, on muuttajalla velvollisuus hankkia ennen muuttoa ao. asumisalueintegroitu täydennyskoulutus. Passi tulee päivittää vuosittain ajantasalle asumisoikeuden menetyksen uhalla.

Passituksen valvominen kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön (STM) alle perustettavalle uudelle asumista valvovalle viranomaiselle, AVO:lle.

Peruspalveluministeri Sanna Surakka-Muovinen (oik-vas-kesk) kertoo antamassaan lausunnossa olevansa tyytyväinen hallituksen esitykseen. Surakka-Muovinen katsoo esityksen toteutuessaan merkittävästi parantavan suomalaisten ja Suomessa asuvien asumistietoisuutta, asumisturvallisuutta sekä viranomaisten mahdollisuuksia valvoa asumista.

Varoitus: Satiirin lukeminen voi vaarantaa mielenrauhasi


Kuva: MasterTux (CC0) via Pixabay, Pxfuel (CC0), Pikist (CC0), Pikist (CC0)
Kuvanmuokkaus: Johanna L

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s