Agenttimme maailmalla: Tee-se-itse-uutiset ja tuunauskerhot (osa 2)

“Älä tyydy vain istuttamaan mediaan tarinoita, luo itse tapahtumia uutisoitavaksi!” – InCoStrat

AvoinMedian artikkelisarja länsimaiden informaatiosodasta on edennyt toiseen osaan. Ensimmäisessä osassa Agenttimme maailmalla: Britit rakentavat ’kansalaismediaa’ Syyriassa taustoitettiin alustavasti informaatiosodan menetelmiä, tekijöitä ja tilaajia.

Informaatiosotaa – strategista viestintää – on kohdistettu syyrialaisiin Syyrian sisällä ja ulkopuolella, Syyrian naapurimaihin mutta myös länsimaisiin mediankuluttajiin. Myös vallanmedian osallisuutta tarkoitushakuisen kerronnan levittämisessä sivuttiin.

Tässä artikkelissa tarkastellaan länsimaiden tukeman “maltillisen aseistetun opposition” ja länsimaiden keskinäisen yhteistyön verkostoja sekä mielikuvaohjailun avulla tehtyä “strategista kommunikaatiota”.

Aloita ajoissa, olet ensimmäisenä perillä

Wikileaksin julkaisemat diplomaattisähkeet osoittavat, että “Syyrian ohjelmointia” on harjoitettu vähintään vuodesta 2005, ja että “erinäisten lähetyskonseptien” oli määrä aloittaa toimintansa huhtikuussa 2009. Kaksi vuotta myöhemmin, 2011, alkoi Syyrian sisällissota.

“Jotkut [käynnissä olevat ohjelmat] saattaisivat, mikäli ne tulisivat julki, vaikuttaa yrityksiltä kaataa [Bašar] al-Assadin hallitus, vastakohtana käytöksenmuutokseen rohkaisemiselle.”

Diplomaatti Maura Connelly sähkeessä 09DAMASCUS306_a CIA:lle, Ranskalle, NSC:lle, Iso-Britannialle, Yhdysvaltain ulkoministerille ja Valkoiselle talolle.

Projekteja on monentyyppisiä, mutta yhdessä ne muodostavat verkoston, joka humanitääriseen kaapuun verhoutuneena toimii ylläpitääkseen konfliktia Syyriassa.

Kun päämäärä on yhteinen…

Brittidiplomaatti Alistair James Harrisin perustama, sosiaalisena yrityksenä esiintyvä Analysis, Research & Knowledge (ARK) työskenteli Turkkiin rekisteröidyn tytäryhtiönsä ARK FZC:n kautta vuonna 2011 yhdessä toisen alihankkijan, Tsamotan, kanssa auttaakseen kehittämään syyrialaisen “oikeuden ja vastuullisuuden komission”, Syrian Commission for Justice and Accountability (SCJA).

Vuoteen 2014 mennessä hanke sai rahoitusta Euroopan unionilta vakausinstrumentin (Instrument for Stability) kautta, Norjasta, Sveitsistä, Saksasta, Tanskasta mutta myös Yhdysvalloista Syrian Justice and Accountability Centre -keskuksen (SJAC) kautta. Hanke on kerännyt materiaalia oikeudenkäyntiä silmälläpitäen sitä päivää varten, kun Syyrian konlikti joskus päättyy.

Vuonna 2014 SCJA muutti nimensä kansainvälisen oikeuden ja vastuullisuuden komissioksi, Commission for International Justice and Accountability (CIJA). CIJA on Alankomaihin (Hollanti) rekisteröity voittoa tavoittelematon yksityinen organisaatio, joka “kerää, varastoi ja analysoi” Syyriasta ulos salakuljetettua tietoa, ja sen vuosibudjetti on 7 miljoonaa euroa.

CIJAn ja Tsamotan toimitusjohtaja, verokeidasvuotojen yhteydessäkin mainittu William “Bill” Wiley on sama henkilö. Wiley on toiminut mm. kansainvälisen rikostuomioistuimen (International Criminal Court, ICC) syyttäjänä ja CIJAlle rahoitusta kuljettaneen SJAC:n johdossa.

Ihmisoikeusrikos-todisteita Syyriassa keräävän Wileyn yritys Tsamota konsultoi kanadalaisia kaivosyhtiöitä välttämään ihmisoikeusrikossyytteitä Afrikassa – ja koulutti poliiseja “vapautetussa” Libyassa.

Vallanmedian raportointi Syyrian (al-Assadin) hallituksen rikoksista on usein perustunut riippumattomana järjestönä esiiintyneen CIJAn toimittamiin todisteisiin. Mutta CIJA ei ole riippumaton, se on Syyrian sodassa osallisina olevien, terroristeja rahoittavien länsihallitusten rahoittama ryhmä.

Länsihallitusten kaipaamia todisteita al-Assadin hallituksen rikoksista CIJA on saanut länsimaiden rahoittamalta “maltilliselta aseistetulta oppositiolta”, terroristeilta – maksamalla terroristeille asiakirjatoimituksista.

“Itsenäiset”, taloudellisesti riippuvaiset “neutraalit” toimijat

Turkin Gaziantepissa toimiva Syrian Media Incubator –mediahautomoprojekti on Ranskan ulkoministeriön median kehitys- ja yhteistyöoperoijan (Canal France International, CFI) hankeitsenäisen arabimedian muodostamiseksi ja tukemiseksi Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä”. Se sai myös Euroopan unionilta 1,2 miljoonaa euroa.

Syrian Media Incubator –projektin avulla perustettua al-Assadin hallituksen vastaista, “riippumatonta, neutraalisti uutisoivaa” Aleppo Media Centeriä rahoittavat Ranskan ulkoministeriö ja edellä mainittu CFI sekä amerikansyyrialaisten lobbausorganisaatio (Syrian Expatriates Organisation, SEO), joka myös koordinoi Aleppo Media Centerin toimintaa. CFI kuvailee Aleppo Media Centeria “varustukseksi [al-Assadin hallituksen] Damaskoksen propagandaa vastaan”.

Israelilaisella Times of Israel -julkaisulla on oma sivu Aleppo Media Centerin toimittamia uutisia varten. Israel on miehittänyt Syyrialle kuuluvia Golanin kukkuloita vuodesta 1967. Business Insider kertoo vuonna 2013 Israelin myös myyneen alueelta öljyoikeuksia newyorkilaiselle yhtiölle, jolla on eliittiyhteksiä – mm. neuvonantajanaan Dick Cheney, Yhdysvaltain varapresidentti George W. Bushin presidenttikausilta (2001–2009).

Aleppo Media Centerin perustajiin kuuluvat Zein Al Rifai ja Youcef Seddik. Kummallakaan Assad-vastaisella aktivistilla ei ole mitään terroristien, “maltillisen aseistetun opposition” kanssa työskentelyä vastaan. Molemmat tekevät yhteistyötä Syyrian kansallisen neuvoston (Syrian National Council) edustajiin ja Bilderberg-kävijöihin (myös vuonna 2012) kuuluvan Bassma Kodmanin ja tämän journalistisisaren, Hala Kodmanin kanssa.

Bassma Kodmani työskenteli Ford-säätiölle, kunnes hänestä tehtiin syyskuussa 2005 Yhdysvaltain ulkoasiain neuvoston (Council on Foreign Relations, CFR) arabeja koskevan reformialoitteen (Arab Reform Initiative, ARI) johtaja. Sujuvasti jo lokakuussa 2005 julkaistiin Damaskoksen julistus (Damascus Declaration), jolla ilmaistiin “opposition yhdistyminen vastustamaan al-Assadin tyrannimaista hallitusta”.

Kansallisen neuvoston edustajiin kuuluu myös Barada-tv:n omistaja-johtaja Osama Monajed. Barada-tv:n rahoitus tuli George W. Bushin hallitukselta Yhdysvaltain Lähi-itä-kumppanuusaloitteen kautta (US Middle-East Partnership Initiative, MEPI).

Syria Deeply 23.11.2015

Syria Deeply -sivustoa rahoittaa Ayman Asfari, joka jakoi Asfari-säätiön kautta 300 000 dollaria siemenrahaa Syyria-kampanjan perustamiseen, ja tämä Syria Campaign puolestaan oli mukana luomassa Valkokypärinä (White Helmets) tunnettua Syyrian siviilipelastusjärjestöä (Syrian Civil Defence, SCD).

Asfari-säätiön yhteistyökumppaneista löytyy uutistoimisto Reutersin ohella NATO-ajatushautomo Atlantic Council, jonka Syria Source-blogiprojektia Asfari-säätiö tukee.

Tunteisiin vetoavaa viestintää

Jokainen mainosmies ja rahanker(j)ääjä tietää eläinten pentujen ja hellyttävien ihmislasten kuvien avaavan kukkaron nyörit. Ihmisen käyttäytymisen tuntemusta on hyödynnetty tuotettaessa “strategisen kommunikaation tukea [Syyrian] maltilliselle aseistetulle oppositiolle”.

Vuoden 2014 alkupuolella brittien salainen palvelu MI6 perusti strategisen kommunikaation yrityksen nimeltään ”Innovative Communications & Strategies” (InCoStrat / In2Comms) tekemään Syyria-propagandaa Syyriassa ja Syyriasta. InCoStratia ei ole rekisteröity Isoon-Britanniaan vaan Yhdysvaltoihin, Washingtoniin. Toinen toimisto sijaitsee Istanbulissa, NATO-Turkissa, josta käsin hoidettiin Syyrian kansallisen liittouman lehdistötoimistoa.

InCoStratin yhteistyötuotantoa on esimerkiksi traaginen kuvatarina Välimeren ylityksessä turkkilaiselle rannalle kuolleesta nuoresta Aylan Kurdista. Demokraattien riveissä hajaannusta ennen maaliskuista ”loikkaamistaan” Bidenin taakse aiheuttanut Yhdysvaltain kongressiedustaja Tulsi Gabbard esitteli vuoden 2016 terroristien aseistamisen lopettavan lakiehdotuksensa lisäksi Aylanin tädin, joka sanoi:

Kansani on kärsinyt jo yli kuusi vuotta. Tulsi ymmärtää, että niin kutsuttujen ”kapinallisten” aseistaminen Syyriassa on vain lisännyt verenvuodatusta, kärsimystä ja pakolaisten määrää.

Tima Kurdi 28.2.2017

Toisessa länsimediassa levitetyssä kuvassa istuu tyynenä, äänettömänä ja ihmettelevänä “loukkaantunut”, pölynpeittämä Omran Daqneesh – ainoa hälinä videolla tulee aikuisista, jotka eivät hoivaa poikaa. Kuvan on ottanut “Syyrian hallituksen rikoksista raportoivan” Aleppo Media Centerin Mahmoud Raslan, joka viihtyi yhdessä CIAn, Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian aseistaman Harakat Nour al-Din al-Zenki -jihadistiryhmän kanssa.

Liikuttavan kuvan Omranista ottanut Mahmoud Raslan on sama henkilö, joka (19.7.2016) poseerasi 12-vuotiaan palestiinalaisen Abdullah Tayseer al-Issan kaulan katkaisseiden jihadistivideolla. Joidenkin lähteiden mukaan Getty-palkittu “journalisti-aktivisti” Mahmoud Raslan on henkilö, joka katkaisi 12-vuotiaan lapsen kaulan.

Ketä edustettiin?

Länsimaat perustivat Syyriaan rinnakkaishallituksen/varjohallituksen (SNC), jolla oli oma länsiapua nauttiva militanttissiipi, eri “oppositio”ryhmien kattojärjestönä toimiva Vapaan Syyrian armeija (Free Syrian Army, FSA).

FSA:n johdossa toimi vuodesta 2012 alkaen yhteinen sotilaallinen ylijohto, Joint Supreme Military Command (SMC). Persianlahden valtiot, Turkki, Yhdysvallat ja Euroopan unioni tunnustivat SMC:n ja varjohallitus SNC:n kapinan lailliseksi johdoksi. Tavoite oli yhdistää erilliset ryhmät presidentti al-Assadia vastaan – saavuttaa länsimaiden tavoite sijaistaistelijoita / palkkaterroristeja käyttämällä.

Syyskuussa 2013 osa kovan linjan jihadisteista hylkäsi Syyrian kansallisen liittouman (National Syrian Coalition for Revolutionary and Opposition Forces).

Alkuvuodesta 2017 Nour al-Din al-Zenki fuusioitui neljän terroristiryhmänJabhat Fatah al-Sham, Liwa al-Haq, Jabhat Ansar al-Din, Jaish al-Sunna – kanssa, uudeksi nimeksi tuli Hay´at Tahrir al-Sham, HTS (“Levantin vapautus”), ja muutkin ryhmät uudistivat nimiään.

Nimenmuutoksella pääsi pois terroristiryhmä-listoilta ja länsimaiden palkkalistoilla olevat strategisen viestinnän konsulttiyritykset pääsivät uudelleenbrändäämään terroristit urheina ja isänmaallisina tyrannian vastustajina. Uuden “tuotenimen” omaksuneille terroristeille rakennettiin määrätietoisesti salonkikelpoista julkisuuskuvaa.

Nimenmuutos on vain myyntikikka, uusi pakkaus: Hay´at Tahrir al-Sham luokitellaan asiakirjoissa edelleen al-Qaida-liittolaiseksi. Samoin asiakirjoista tulee selväksi, että alihankkijat puhuvat rehellisesti Syyrian sisällisodasta sijaistaistelijoiden avulla käytynä proxy-sotana – suora tunnustus sijaistaistelijoiden taustalla olevien tahojen geopoliittisista ja taloudellisista intresseistä alueella.

Samalla kun palkkaterroristien julkisuuskuvaa muokattiin myönteisemmäksi, pyrittiin viestinnällä vaikuttamaan myös eri ryhmittymien asenteisiin.

Miten?

InCoStrat kuvailee rakentaneensa yli 1600 journalistin ja avainvaikuttajan verkoston [tukemaan Ison-Britannian intressejä Syyriassa] ja toimittaneensa sopivia haastateltavia länsimaisille mediayhteistyökumppaneilleen – Reuters ja muut kansainväliset uutistoimistot, BBC, Al Arabiya News Channel, Orient, Qatarin hallituksen omistama Al Jazeera ja muut – joiden kautta levitetään koordinoidusti tarkoituksenmukaista kerrontaa.

Tehokas tuoteasettelu ei tuota vaikeuksia, ARK toteaa. Mielipideartikkeleita kirjoittaville toimittajille tarjotaan räätälöityä taustamateriaalia, ja kansalaisjournalistit vedetään mukaan verkostoon tuottamaan sisältöä.

InCoStrat kehuu työskentelevänsä suoraan suurimpien satelliitti-tv-kanavien johtajien, alueuutisten, printtimedian ja lehdistötoimistojen kanssa myyden Syyrian kansallisen liittouman, siis länsimaiden tukeman varjohallituksen viestintää. InCoStrat koulutti “maltilliselle aseistetulle oppositiolle” puhehenkilöitä viestimään medioille.

Jo olemassa olevan vallanmedian kanssa työskentely ei ollut ainoa tapa. InCoStrat paitsi koulutti omia journalisteja syöttämään tarinaa muille medioille, myös perusti omia medioita ja radiokanavia tekemään samaa. “Maltilliselle aseistetulle oppositiolle” kehitettiin oma multimedia-alusta, joka tuottaa kaikkea graafisesta suunnittelusta ihmiskohtalo-tarinoihin. Jos uutisoitavaa ei ollut, järjestettiin tapahtumista, josta uutisoida.

InCoStrat on toiminut Irakissa, Afganistanissa, Hondurasissa ja Libyassa hoitaen vastaavanlaisia operaatioita. Mutta InCoStrat ei ole ainoa yritys länsihallitusten asialla.

Alihankkijoihin kuuluva Albany Associates on “muodostanut liittouman, johin kuuluu M&C Saatchi, Enab Baladi ja ORB International”. Tarjolla on erittäin integroitunut lähestymistapa Syyrian maltillisen aseistetun opposition strategisen kommunikaation MOR-projektiin, josta Hänen Majesteettinsa hallituksen sijoituksille luvataan koko rahan edestä vastinetta.

Albany Associates Ltd: ”Kuinka toimitamme”

Vaikutus moninkertaistuu yhteistyöjärjestelyin (karmeaa jälkeä Haitilla tehneen) Chemonicsin hoiteleman, Yhdysvaltain rahoittaman paikallisprojektin ja IREXin ohjaaman radiokapasiteetin rakennusohjelman kanssa, Albany lupaa.

Länsimedian itsenäisenä, ruohonjuuritason mediatoimijana markkinoima Enab Baladi näyttää asiakirjojen perusteella olevan todellisuudessa brittialihankkijan kehittelyn tuote, jolla se on nostettu isoksi toimijaksi Syyriassa ja kansainvälisesti. Yhdysvaltain ja Ison-Britannian rahoittama Basma Syria -oppositiomedia-alusta menetti uskottavuutensa sen taustarahoituksen paljastuttua, ja se ajettiin sittemmin alas.

Kaksoisstandardien kitkeräntympeä löyhkä

Jokainen yritys pyrkii laajenemaan kokoon, jossa tuotto on maksimaalinen. Niin myös Syyrian ohjelmointiin palkatut alihankkijat.

Aina Syyrian vallankumouksen alusta, vuonna 2011, ARK on välittänyt yli 66 miljoonaa dollaria Syyrian vapautetuille alueille, mukaan lukien 19,7 miljoonaa dollaria johtamansa joukkorahoitetun integroidun turvallisuusohjelman (Integrated Community Security Program, ICSP) kautta.

Uusi ohjelma “oikeuden ja yhteisöturvallisuuden piiriin pääsy” (Access to Justice and Community Security, AJACS) on toistettavissa ja laajennettavissa uusille maantieteellisille alueille – mikäli lahjoittajat haluavat modiofioida ohjelman maantieteellistä ulottuvuutta vastauksena tapahtumiin paikan päällä.

ARK on – oman arvionsa mukaan – osoittanut kykenevänsä reagoimaan nopeasti esimerkiksi AJACS-sihteeristön huoliin ohjelman riskeistä, kuten lahjoitetun varusteiston joutuminen vääriin käsiin:

“Lahjoitettu varusteisto” vaikuttaa asiakirjojen perusteella olevan kaunisteleva ilmaus “maltilliselle aseistetulle oppositiolle” jaetulle aseistukselle.

Aseistusta jaettiin ja “oppositiomediaa” tuettiin isoilla rahoilla samaan aikaan, kun maksajakansakuntien väestölle tarjoiltiin talouskuria ja niukkuustyranniaa. Mediassa selostettiin päivittäin, miksi länsimailla on velvollisuus ottaa vastaan [länsihallitusten aseistamaa “maltillista oppositiota”] pakenevia syyrialaisia.

Median kertoma Suuri tarina oli hallitusten alihankkijoiden omaa tuotantoa. Pysähtyikö kukaan missään vaiheessa ihmettelemään, miten sharia-lakia kannattavien ryhmien aseistamisella ja imagonkiillotuksella edistetään naisten ja lasten oikeuksia tai demokratiaa Syyriassa?

Libanonin Hizbollahin pääsihteeri Sayyed Hassan Nasrallah totesi 29. syyskuuta 2020 Iranin PressTV:lle olevan olemassa operaation, joka tähtää Daeshin (ISIS) henkiin herättämiseen Syyrian ja Irakin sekä muilla alueilla. Nasrallahin mukaan tarkoitus on tarjota syy amerikkalaisten joukkojen alueella pitämiseksi.

Iranin vallankumouskaartin komentajan, “ISISin vihollisen numero yksi”, kenraali Qassem Soleimanin murha Yhdysvaltain tekemällä ohjusiskulla tammikuussa on helpottanut tehtävää.

Tarkoitus ei kaiketi olekaan edistää demokratiaa tai rauhaa vaan ylläpitää vaeltavan terroristin avulla geopoliittisia jännitteitä joiden varjolla muiden tonteille päästään kahmimaan kaikki, millä on jälleenmyyntiarvoa. Hankitaan sopiva hallitus. Länsimaat ovat hääränneet alueella jo yli sata vuotta.


PÄIVITYS 21.10.2020 klo 21:46: Lisätty Gabbardia ja Kurdia sekä Golan Heightsin öljyoikeuksien myyntiä koskevat kohdat sekä kielellistä ja tyylillistä muotoilua.

Pääasialliset lähteet:

InCoStrat, Innovative Communications & Strategies 2.2.24: Lot A, Invitation to Tender for the Provision of Strategic Communications in the Syria Region (Guerilla Campaign)

STATEMENT OF REQUIREMENT SYRIAN MODERATE OPPOSITION RESILIENCE (MOR) STRATEGIC COMMUNICATIONS PROJECT, Commercial Sensitive, (StratCom Project) (10.7. 2017)

InCoStrat, Lot A, Invitation to Tender for the Provision of Strategic Communications in the Syria Region 2.2.23

InCoStrat, Lot A, Invitation to Tender for the Provision of Strategic Communications in the Syria Region, 2.1.7 & 2.1.8

InCoStrat, Lot A, Invitation to Tender for the Provision of Strategic Communications in the Syria Region, 2.2.2 & 2.2.3

ARK, Analysis, Research & Knowledge: 2.1.7 [6] Coordination and Complementarity with Other Implementers and Initiatives

ARK: 2.1.8 [7] Client Liaison Arrangements

ARK FZC, 2.2.3 (Broadcast, Awareness, Media)

Albany Associates Ltd: Part A, Methodology (Syrian Moderate Opposition Resilience (MOR) Strategic Communications Project) (6.3. 2020)

Albany Associates Ltd: Support to Grassroots Media Activism in Syria

Syria Enclosure 1 ToC -toimintamallikaavio

Albany Associates Ltd :Enclosure 2 Strategic Framework Diagram “How we deliver”

CFI | THE NEW SYRIAN RADIO STATIONS Appraisal, challenges and outlook (kesäkuu 2015)

Muut lähteet

Paul McKeigue, David Miller, Jake Mason, Piers Robinson; Working Group on Syria Propaganda and Media (21.12. 2018): Briefing note on the Integrity Initiative

Hodge, Nathan | Armed Humanitarians: The Rise of the Nation Builders (15.2.2011)

Magdin, Radu G. | Russian Propaganda in the Context of the Syrian Crisis, pp 195- 211 (21.8.2020)

Press TV | Nasrallah: Operation underway to revive Daesh, justify US role in Mideast (29.9. 2020)

Kuva: ARK

ARK toimii Syyriassa paikallisesti rekisteröityjen yritysten sekä
rajat ylittävässä yhteistyössä naapurimaiden viranomaisten kanssa.

One comment

  1. Artikkeli on täynnä masentavaa tietoa. Tällaista pilaantunutta, hirviömäistä toimintaa ”länsi” harjoittaa vain tuhotakseen, välittämättä inhimillisestä kärsimyksestä. Tiedotus on sille sotaa, aseena on valheen tarjoaminen totuutena.
    Suomen kansalaiset eivät ole juurikaan paremmassa asemassa kuin ihmiset ”lännen” talouspakotteiden, media- ja tuomioistuinhyökkäysten kohteeksi joutuneissa maissa. Finland on Syyria, Afganistan, Irak, Jemen ja Ukraina. Suurin osa kärsimyksistä vaietaan tiedotusvälineissä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s