Sanna ’LiibaLaaba’ Marin

Kokoomuksen äänenkannattaja Verkkouutiset translitteroi julkisuuteen palanneen pääministerin tv-haastattelun MTV:n kymppiuutisissa tiistaina 9. maaliskuuta.
Havainnollistelen tässä Sanna Marinin vastausten argumentoinnin tapaa kokoomuksen kuntavaaliehdokkaan tviitin värikoodausideaa lainaten.

Marinin haastatteluvastauksia ryhmittelin siis argumentti-kategorioihin. Väritystyö asetti melkoisia haasteita, sillä kansainvälisesti arvostetun valtiopäämiehen kielellinen rytmi ja asiainhoidon logiikka jäävät auttamatta tavallisen suoma(a)laisen talliaisen maalaisjärjellä osin mystisiksi.

Sanallisen samban rytmejä on värikoodein ryhmitelty suurinpiirtein seuraavasti:

Punaisella on poimittu argumentit ”uskotaan, toivotaan, ehkä, kenties, highly likely ja jos sittenkin” sekä rehellisen epävarmat konditionaalit.
Oranssilla on poimittu argumentit ”onhan tästä jo ennenkin ollut puhetta” ja ”näin tämä nyt itsestäänselvästi nyt tällä hetkellä on ja makaa”.
Keltaisella – joka näkyy kovin heikosti – Sanna vastaa suoraan ja reilusti siihen, mitä kysyttiin.
Vihreällä kerrotaan, kuinka lujaa ja sitkeästi hallitus painaa duunia, ottaa valtakunnan kokoista vastuuta – valmistautuu ja valmistelee.
Sinisellä katsotaan epävarmaan, tuntemattomaan ja vähän pelottavaankin tulevaan jämerin ottein – hallitusta ei yllätetä millään (jos ei sitten kiusallisilla kysymyksillä).
Indigon värissä sivutaan, ohitetaan ja toistetaan esitettyä kysymystä sekä siirretään vastuuta toimijoille, jotka pääministerille eivät kuulu ”meihin”.
Violetilla lakaistaan olemattomiin asioita, joita hallitus ei ole käsitellyt (itse) tai joihin vastauksen löytyminen vielä ottaa aikaa ja arviointia.

Aloitetaan keskustelu noista valmisteilla olevista liikkumisrajoituksista. Tänään menivät kiinni ravintolat, eikä tuon sulun vaikutuksia voida vielä tietää. Mihin perustuvat nuo uudet valmistellut rajoitukset?

MTV

Sanna Marin (SM): Kuten olen aikaisemmin kuvannut, niin hallitus tietenkin valmistautuu ja valmistelee toimia aivan kaikenlaisen tilanteen varalle. Tällä hetkellä tätä valmistelutyötä tehdään, tämän olen useaan kertaan jo tänä keväänä kuvannut. Ja juuri näihin kysymyksiin mitä tässäkin esitettiin, nyt haetaan vastauksia, eli minkälaisista toimista olisi sitten tarpeen vaatiessa kyse, minkä lailla liikkumista pitäisi rajoittaa, mutta korostan sitä, että hallitus ei ole asiaa vielä yhdessä käsitellyt. Ja tämän aika tulee myöhemmin, mutta valmistelutyötä toki tehdään.

(AvoinMedia huomauttaa: Kun kysyttiin perusteita uusille rajoituksille, Marin alkoi pohdiskella, millaisia rajoituksia he siellä hallituksessa oikeastaan ovatkaan tekemässä – tosin sekin asia on vielä käsittelemättä. Ehkäpä perustelut keksitään vasta, kun ollaan bingottu, mitä kaikkea kielletään.)

Mutta varautuu hallituskin siihen. Muun muassa työssäkäynnit ja kauppareissut siis sallittaisiin ja aika paljon muuta. Mitä tarkasti ottaen te haluatte siellä kieltää?

MTV

SM: Mikäli tautitilanne tästä pahenisi nopeasti ja merkittävästi, niin voi olla että meidän pitäisi ottaa uusia rajoitustoimia käyttöön. Ja kaikkien näiden rajoitustoimien osalta pyrimme siihen, että kontaktit saataisiin minimiin. Niin näiden ravintolarajoitusten osalta, jotka ovat tänään tulleet voimaan, kuin kaikkien niiden muiden toimien osalta jotka ovat käytössä. Eli haluamme kontakteja minimoida ihmisten välillä. Sillä tavalla voidaan estää tautia leviämästä, ja liikkumisrajoitukset voisivat pahassa tilanteessa välttämättöminä tulla kyseeseen, mutta tässä tietenkin tehdään erittäin tarkka harkinta ja katsotaan paitsi epidemiologista tilannetta niin laajasti myös sitä, että rajoitukset olisivat välttämättömiä, oikeasuhtaisia ja vastaisivat siihen tarkoitukseen mitä varten niitä otettaisiin käyttöön.

(AvoinMedia huomauttaa: Tässä Marin vastasi – tavallaan – kysymykseen peräti kahdesti. Pääministerin mukaan hallitus pyrkii ”siihen, että kontaktit saataisiin minimiin” ja haluaa ”kontakteja minimoida ihmisten välillä”. Tosin kysymys koski tulevia rajoituksia, mutta Marin onnistui vastaamaan vain jo voimassa olevien rajoitusten osalta.)

No, onko oikeasuhtaista mielestänne se, että tosiaan kaverilenkkeily saatetaan kieltää, samaan aikaan kun Viron rekkamiehiä ja monia muita tulee maahan ja heitä ei pakkotestata rajalla?

MTV

SM: Hallitus ei ole tätä kokonaisuutta vielä käsitellyt ja tässä on paljon yksityiskohtia joita valmistellaan. Omalta osaltani voin todeta sen, että tämä kysymys on avoinna, eli ei tällaista linjausta tai päätöstä olla tehty, mutta valmistelutyötä toki tehdään ja hallitus tulee asiaa käsittelemään.

No otetaan sitten pari sanaa tai ajatusta kuntavaaleista. Oikeusministeriön väitetään nukkuneen vaalivalmisteluissa. Tuliko brittimuunnos teille kaikille vähän yllätyksenä sitten kuitenkin?

MTV

SM: No me elämme nyt koronan kolmatta aaltoa. Suomi on onnistunut ensimmäisen ja toisen aallon osalta. Nyt me olemme tässä kolmannessa aallossa brittimuunnoksen takia. Ja tämä leviää tehokkaammin, se leviää nopeammin, ja se on mahdollisesti myös joidenkin arvioiden mukaan vaarallisempi kuin tämä aikaisempi viruskanta. Ja tähän pitää suhtautua hyvin vakavasti. Me näemme esimerkiksi naapurimaa Virosta, kuinka huonoksi tilanne on nopeasti mennyt. Ja juuri sen vuoksi näitä rajoitustoimia valmistellaan.

(AvoinMedia kysyy: valmistellaanko äärimmäisiä keinoja juuri sen vuoksi, että Suomi on jo tilanteessa, joka saattaa arvioiden mukaan olla pahempi kuin aiempi tilanne vai sen vuoksi, että naapurimaa Viro on jo nykyisessä tilanteessaan? Miksi Suomessa – hyvin harvaan asutussa maassa – tilanne kehittyisi samoin kuin eteläisemmässä tiheän asutuksen maassa?)

Tässä on on ollut kovaa keskustelua vaalien siirron perusteista. Kävikö niin, että oikeusministeriö teki tuon päätöksen THL:n laskuharjoituksen – aivan hurjan 11 000 tartuntaa per päivä – lukeman perusteella?

MTV

SM: No tämän kuntavaalikysymyksen, tämä on parlamentaarinen työ jota tässä on tehty, eli puoluesihteerit kaikista eduskuntapuolueista ovat tämän esityksen tehneet. Ja nyt hallitus tulee sen mukaisesti toimimaan ja viemään eduskuntaan asiasta esityksen. Oikeusministeriö on yhdessä puoluesihteerien kanssa tätä kokonaisuutta käsitellyt. Hallitus ei ole tätä asiaa neuvotteluissaan käsitellyt eikä hallituksen piirissä, koska tämä on parlamentaarinen kysymys, tämä ei ole hallitus-oppositio-kysymys. Mutta nämä THL:n mallinnukset tietenkin ovat arvioita siitä miten voisi käydä, jos rajoitustoimia ei ole, mutta nuo luvut, vaikka kuulostavat hurjilta, niin kyllä ne voivat Suomessakin olla todellisuutta, mikäli rajoitustoimia ei tehdä. Mutta juuri sen vuoksi me olemme liikkeellä että tällaiseen tilanteeseen emme ajautuisi.

(AvoinMedia kysyy: Eikö hallitus ja hallitus-oppositio-kysymykset ole osa parlamentaarista työtä? Eikö oikeusministeriö toimi ministerin – siis hallituksen – alaisuudessa? Millä perusteella ”hurjilta kuulostavat luvut” olisivatkin yhtäkkiä todellisuutta, jos toimia joita puoluesihteerit ja oikeusministeriö suosittavat, ei tehtäisi? Miksi ”kuntavaalikysymys” muuttuu rajoitustoimikysymykseksi?)

Mitä arvioitte, mikä kesäkuussa on ratkaisevasti paremmin kuin huhtikuussa, vai käykö niin että kesäkuukaan ei ole millään tavalla takaraja vaan vaaleja voidaan joutua siirtämään kauas tulevaisuuteen?

MTV

SM: Itse kyllä uskon, että tuo kesäkuun raja tulee pitämään

(AvoinMedia kysyy: minkä vuoden ”kesäkuun rajaan” Marin uskoo? 2021? 2025? Agenda 2030?)

…mihin se usko perustuu?

MTV

SM: …kesäkuussa meillä on se tilanne, että rokotuksia on annettu enemmän. Me olemme viime kesän osalta nähneet, että myös kausivaihtelu tulee avuksi. Ja nyt meidän pitää varmistaa se, että tämän kevään osalta pidämme tautitilanteen hallinnassa, joka edesauttaa sitä, että kesällä tilanne on paljon rauhallisempi kuin tällä hetkellä, ja entistä isompi osa kansalaisista uskaltaa myös tuolloin vaaleissa lähteä ääntänsä käyttämään. Eli kyllä tämä on myös demokratiakysymys, että mahdollisimman moni kokee, että voi myös osallistua vaaleihin.

(AvoinMedia kysyy: Entistä isompi osa kansasta mihin verrattuna? Edellisiin vaaleihin? Miksi vaaleihin osallistumista etänä ei kehitetty ajoissa, jolloin se ei olisi jäänyt pelosta kiinni?)

Saiko demokratia tässä jo lommon kylkeensä?

MTV

SM: Minä kyllä uskon että suomalainen demokratia kestää sen, että kuntavaaleja siirretään kaksi kuukautta eteenpäin. Ja uskon että puoluesihteerit ovat asiasta tehneet erittäin huolellista harkintaa.

(AvoinMedia kysyy: Onko suomalaisen yhteiskunnan demokraattiset perusrakenteet vaarannettu pääministerin henkilökohtaisen uskon varassa? Vai lopettiko pääministeri harkiten haastattelunsa siirtämällä potentiaalisen vastuun oman hallituksensa toimien haittavaikutuksista ”uskomattoman” heiveröiselle suomalaiselle demokratialle ja/tai puoluesihteerien – mahdollisesti – heikolle harkinnalle?)

Tämän artikkelin pohjatyön – pääministerin haastattelun translitteroinnin – teki Verkkouutisten toimittaja Juha-Pekka Tikka artikkelissaan Näin Sanna Marin ei vastaa kysymyksiin (10.3.2021) ja artikkelin toteutuksen tapaan idean antoi tviitissään (alla) Antti Vesala.

Molemmille herroille ruiskukkaiset kiitokset AvoinMedialta!


Huomautan

Kuntavaaleja siirrettiin puoluesihteerien päätöksellä. Tämän Marin vahvistaa.

Oikeusministeriö ilmoitti sivuillaan vaalipäivän muuttumisesta ENNEN kuin hallitus on tehnyt asiasta esitystä, ja eduskunta esityksen käsitellyt.

Hallituksessa ja OM:ssä ei selvästikään olla tietoisia oikeista, lainmukaisista toimintatavoista. Tai ei välitetä.

——–

Kansa EI ole vaatinut vaalien siirtoa, se tuli ihan puskista. Jos vaalien siirtäminen on demokratiakysymys, miksi hallitus yritti ohittaa eduskunnan työntämällä päätöksenteon puoluesihteereille?

——–
Miksi raja on auki, jos tautilanteen pelätään pahenevan? Miksi suljetaan suomalaisia yrityksiä, estetään suomalaisten liikkumista, mutta ei puututa rajan ylityksiin?

——–
Demokratian kestävyys EI ole kiinni kuntavaalien ajankohdasta vaan hallituksen ja eduskunnan toiminnan luotettavuudesta ja läpinäkyvyydestä. Se puuttuu.

Riikka / AM

Lähde

Kymmenen uutiset | MTV (9.3.2021)
(Pääministeri Marin päätti MTV:llä hiljaisuuden liikkumisrajoituksista: ”Voisivat tulla pahassa tilanteessa kyseeseen” – vastaa myös, tuliko brittimuunnos yllätyksenä)

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP (CC BY-ND 2.0) | Demarit via Flickr

PÄIVITYS 12.3.2021 klo 14:55: Lisätty kommentti ”Huomautan”

22 comments

 1. Oslossa määrättiin tiukat rajoitukset – koronamäärät lähtivät kasvuun. Olin tänään Turussa ekan kerran vuosikausiin. Ravintolat kiinni, isoon kirjastoon pääsi 10 ihmistä kerralla, kaikkialla vartijoita yms. Käytä maskia – pidä turvaväli tällä kertaa myös på svenska. Aivan kahelia touhua suht vaarattoman koronan vuoksi. Turusta jäi tosin muuten hyvä kuva. Erehtyminen on inhimillistä, jatkuva väärässäolo sosiaalidemokratiaa.

  Tykkää

 2. Olli, koronaan on kuollut miljoonia ihmisiä, kolminkertaisesti enemmän kuin kausi-influenssaan. Sen väittäminen vaarattomaksi on härskiä valehtelua. Olen itse asiassa sitä mieltä, että tällaiset sivustot jotka julkaisevat kaltaistesi vähä-älyisten dementtien suoltamaa vaarallista roskaa, tulisi sulkea yleisen turvallisuuden nimissä. Kun täällä muutenkin ihaillaan Kiinaa ja Venäjää niin kovasti olisi vain oikeus ja kohtuus että saisitte kokea sananvapauden heikäläisittäin.

  Tykkää

  • ja ainoastaan unohdat,että nyt koronaan kuolleita kahden flunssakauden ajan,ja toki on jatkuvasti koko ajan niitä lukuja laskettu ja kerrottu erittäin tarkkaan,jota ei sitten muuten ole tehty aiemmin.kuten myöskään näin tarkoin ”tutkittu”,ja kerrottu.
   ja koska nyt ei sitten omituisesti muuhun flunssaan enään kuole ketään,niin paljonkohan niitä on noissa koronaluvuissa mukana…koska koronakuolleeksi niin helposti voipi julistaa

   Tykkää

   • ”toki on jatkuvasti koko ajan niitä lukuja laskettu”……ja tuolla siis tarkoitin,että läpi vuoden on laskettu niitä lukuja

    Tykkää

  • Kertoo paljon argumenteista, kun niiden pohja ja perusta lepää tyhjien pilkkasanojen päällä. Jos olisi asiaa, pysyisi lie asiassa eikä olisi tarvetta henkilöönkäyntiin.

   Jätähän ”Jos, ei kun” kanssakommentoijien solvaaminen AvoinMedian sivuilla pois, sellainen ei kuulu tänne. Jos oikein kiristää, niin räksytä sitten vaikka toimituksen jäsenille – olemme vain iloisia, jos voimme auttaa lievittämään tuskaasi.

   Vai että ”näillä sivuilla” sitä ”ihaillaan” Kiinaa ja Venäjää… Heh, vae sellaista ”Jos, ei kun” näkee. Uskoa saa toki mihin huvittaa, vaikka sitten omiin kuvitelmiinsa.

   Yeisesti kehottaisin ihmisiä välttämään toivomasta pahaa ympäristöönsä – perusteeton ilkeys on kuin bumerangi, se löytää tiensä takaisin lähettäjänsä luo, muodossa tai toisessa.

   Valoisaa kevään odotusta sinullekin, (varmasti pohjimmiltasi) hyvä ”Jos, ei kun” !

   Tykkää

  • Joo, Ei kun..
   Yks Demarikusipää. Koronaan EI ole kuollut Miljoonia ihmisiä, siis moninkertaisesti enemmän kuin kausi-influenssaan. Sen väittäminen on härskiä valehtelua. Olet siis sitä mieltä, että sellaiset sivustot jotka julkaisevat Sinunkaltaistesi vähä-älyisten rottien suoltamaa vaarallista paskaa, tulisi sulkea yleisen turvallisuuden nimissä? No kun teillä Demokraatti.fiissä muutenkin ihaillaan Kiinaa ja Venäjää niin saatanasti niin olisi vain oikeus ja kohtuus että saisitte kokea Niitten sananvapauden heikäläisittäin.

   Tykkää

   • Hyvä ”Siperia opettaa”. Kuten totesin jo ”Joo, ei kun” -nimimerkille: kanssakommentoijien solvaaminen ei kuulu AvoinMedian sivuille. Tämä pätee myös, vaikka vastaisi ”samalla mitalla”.

    Solvauksista ja riitelystä tulee loppumaton kierre, joka jättää asiat ja niiden käsittelyn varjoonsa. Tätähän emme halua, emmehän?

    Tykkää

   • Taisi käydä totuus hermoille? Huono itsehillintä on merkki kehittymättömästä yksilöstä. Silloin ei kannata postailla varsinkaan humalassa.

    Olet täysin väärässä. Koronaan on kuollut maailmanlaajuisesti miljoonia ihmisiä. Et sinä saa faktoja muutettua keuhkoamisellasi.

    Tykkää

  • Jos, ei kun

   Taisi käydä totuus hermoille? Huono itsehillintä on merkki kehittymättömästä yksilöstä. Silloin ei kannata postailla varsinkaan humalassa.

   Olet TÄYSIN väärässä. Koronaan EI on kuollut maailmanlaajuisesti miljoonia ihmisiä. Et sinä saa faktoja muutettua keuhkoamisellasi.

   Tykkää

 3. A- ja B- flunssasta ei ole näkynyt mitään lukuja. – Tilastot kuitenkin käytännössä ilmeisen selvästi kertovat juuri näistä vuosittain kiertävistä flunssista, joissa on aina ollut coronaa 7-15 %. Valetestit sekä muista ! : vale – emävale – tilasto. Ja dollarit ropisevat niidenkin suomalaisten taskuun, jotka vailla omaatuntoa ovat sijoittaneet lääketeollisuuteen. Edunsaajia ei ole vain Englannin kuningashuone. Paatuneita Juudaksia on joka maassa.

  Tykkää

 4. 84% teholla olevista koronapotilaista on ylipainoisia. Monet sairaalahoidossa olevista koronapotilaista ovat siellä muista syistä. Maahanmuuttajat ovat kulttuurillisista syistä yliedustettuina koronatilastoissa Kun tilastoja osaa lukea oikein, koronaan lienee kuollut 100-200 ihmistä Suomessa. Puolet vuoden 2018 kausi-influenssan luvuista. Koronatoimet ovat siis ylimitoitettuja ja niiden motivaatio on poliittinen. Sulut, maskit ja rokotukset eivät toimi. Ulkonaliikkumiskielto maksaa miljardin viikossa pääkaupunkiseudun kaupoille. Jo nyt on päivänselvää, että koronatoimista on enemmän haittaa kun hyötyä etenkin pitkällä tähtäimellä. Jos tätä Marinin hallituksen pelleilyä jatketaan vielä esim. neljä vuotta, Suomi palaa kivikaudelle. Koronaa on käsiteltävä yhteiskunnan kokonaisedun näkökulmasta ja sen suhteellisesta vaarattomuudesta on kerrottava totuus.

  Tykkää

 5. Supersuosittu pääministerimme esiintyi Ykkösaamussa. Sannan mukaan rokotteista levitetään somessa väärää tietoa. Varmaan juuri tästä syystä Thaimaan pääministeri perui julkisen rokotuksensa televisiossa… Sanna totesi taattuun WEF-tyyliin että meidän täytyy elää enemmän sopusoinnussa luonnon kanssa. Luonnolla vaan on ikävä taipumus olla sodassa ihmistä vastaan. Tähän mennessä luonto on aina voittanut. Jotkut uskovat Gaia-hypoteesiin jonka mukaan maapallo on ikään kuin elävä organismi joka säätelee itseään. Pandemia voidaan näin katsoa Gaian tavaksi pitää Telluksen väestönkasvu järkevissä rajoissa. Joka tapauksessa eräs emeritusprofessori, joka kasvoi samoilla pihoilla kuin allekirjoittanut, on kertonut että 98% Suomen koronakuolemista olisi voitu estää. Joten ei aivan putkeen ole mennyt.

  Tykkää

  • Tuolla logiikalla rokotukset synteettisillä pitäisi välittömästi lopettaa, ja alkaa elää sopusoinnussa luonnon kanssa, tuli mitä tuli.

   Tykkää

  • Näin ei tapahdu. Marinilla on kansan vahva mandaatti ja hän on kyvykäs poliitikka.

   Sinun kuolemaasi ei muuten surisi edes omat läheiset.

   Hauskaa viikonloppua 😉

   Tykkää

  • Näin ei tapahdu. Marinilla on kansan vahva mandaatti ja hän on kyvykäs poliitikko.

   Sinun kuolemaasi eivät muuten surisi edes omaisesi. Ylipäänsä toisten kuolemaa toivovat ihmiset eivät ole kovin rakastettuja.

   Hauskaa viikonloppua 😉 Ja näköjään Avohoito-median sensuuri toimii vain yhteen suuntaan 😉

   Tykkää

  • Tästä kohdasta on poistettu nimimerkin ”Avohoito-media” kommentti, tai oikeastaan sen asiaton loppuosa. Kuvassa se osa kommentista, joka kuuluu sananvapauden piiriin.

   Poistettu osa on sisältöä, jota AvoinMedian sivustolle ei toisia kommentoijia kohtaan tule esittää. On eri asia toivoa pahaa pääministerille – julkiselle henkilölle, yhteiskunnan kehityksestä vastuussa olevalle päättäjälle – kuin kanssaihmisille.

   ”Avohoito-media” HUOM: jos jatkat tällaista (poistettu osa) kommentointia AvoinMedian sivuilla, sinut blokataan kokonaan. Tämä on viimeinen varoitus, seuraavasta menetät kommentointioikeutesi.

   Tykkää

   • Eli poliitikkojen kuolemaa saa toivoa mutta ei anonyymien toivottajien? OK, pidän jatkossa mielessä ”medianne” omalaatuiset ”säännöt”.

    Tykkää

   • Koska ”Avohoito-media” ei ehtinyt lukea viestiäni ennen kuin kommentoi asiattomuutensa uudestaan, blokkia ei vielä tule – eli viimeinen varoitus edelleen voimassa. Pidä ihmeessä mielessäsi, että täällä ei kanssaihmisiä kohdella kuten sinulla on tapana. Sinua on varoitettu jo aiemmin, varoituksia ei enää tule.

    Tykkää

 6. Voi hyvät ihmiset, eipä toivota kuolemaa kanssaihmisille, edes pääministerille.

  Pääministerin tekemisiä pääministerinä saa arvostella, ja kanssaihmisten _tekemisiä
  _ saa arvostella.

  Kuoleman toivotukset haiskahtavat fundamentalistisuvakkiudelle.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s