Maailma: demokratiavaje vallitsee

Mielipiteitä demokratian tilasta ja sitä uhkaavien vaarojen laadusta on tutkittu 53 maassa.

Kyselyn takana on tekoälyn avulla trendijäljitystä tekevä saksalainen Latana yhdessä tanskalaisen, entisen NATOn pääsihteerin Anders Fogh Rasmussenin perustaman Alliance of Democracies -säätiön kanssa. Otanta käsittää 50 000 henkilöä.

Yhteistuotteen nimi on Democracy Perception Index Report 2021, laatuaan neljäs.

Tulokuilu ja sananvapauskato

Demokratiaa pitää tärkeänä 81% kyselyyn vastanneista.

Suurimpina uhkina demokratialle nähtiin:

 • taloudellinen eriarvoisuus (Economic Inequality)
 • sananvapauden tukahduttaminen (Limits on Free Speech)
 • epäreilut tai epärehelliset vaalit (Unfair of Fraudulent Elections)
 • vieraan vallan harjoittama vaalivaikuttaminen (Foreign Election Interference)
 • BigTechin valta (Power of Big Tech)

Yhdysvalloissa peräti 62% vastanneista näkee BigTechin vallan uhkana demokratialle.

Yhdysvaltojen vaikutusta (US’s Influence) pidetään suurempana uhkana demokratialle kuin Kiinan (China) tai Venäjän (Russia). Erityisen uhkaavana Yhdysvallat nähdään Kiinassa, Venäjällä ja Euroopassa.

”Sananvapauden loukkaaminen nähdään toiseksi suurimpana uhkana demokratialle. Suurin osa (53%) maailman ihmisistä on huolissaan sananvapauden rajoittamisesta.

Vaikka vähemmän demokraattisissa maissa huoli oli yleisempää (58%), myös demokraattisissa maissa sananvapauden toteutumisesta huolissaan olevien määrä (48%) oli merkittävän suuri.”

Demokrativaje

Neljäkymmentä prosenttia kyselyyn vastanneista – demokratioiksi luokitelluissa valtioissa elävistä – ei pidä kotivaltiotaan demokratiana. Luottamus kotivaltion demokratiaan on korkeinta Norjassa, Ruotsissa ja Sveitsissä – sekä yllättäen Kiinassa (71%). Venäläisistä vastanneista Venäjää demokratiana pitää 33 %. Unkarin, Nigerian, Iranin, Puolan ja Venezuelan väestö näkee kotimaidensa demokratiatilanteen heikkona. Suomalaisilta ei kysytty.

Koronastakin luonnollisesti kyseltiin sekä demokratian tilasta koronatoimiaikana. Vuonna 2020 jopa 70% vastanneista oli tyytyväisiä hallitusten toimintaan, vuonna 2021 lukema on pudonnut 58 prosenttiin. Suurinta tyytyväisyys on Aasian maissa. Yhdysvallat ja EU ovat vastaajien mielestä epäonnistuneet.

Maat, joissa kysely tehtiin

”Suurin osa ihmisistä ajattelee sosiaalisella medialla olevan vahvistava vaikutus demokratiaan – paitsi Yhdysvalloissa.”

Kyselyyn valittujen maiden joukossa on NATO-maita, NATOn kumppanimaita sekä maita, joissa on Yhdysvaltain sotilastukikohtia ja/tai Yhdysvaltain tukema hallitus. Olisi ollut mielenkiintoista ja kokonaiskuvaa laajentavaa tietää, mitä demokratian tilasta olisi sanottu maissa, joita Yhdysvallat tai sen NATO-kumppanit ovat pommittaneet 2000-luvulla.


Kommentti

Kööpenhaminassa järjestetään 10-11.5. 2021 Copenhagen Democracy Summit 2021, jonka puhujalista on kertova (kuva alla). Puhujiksi on valikoitunut vain Yhdysvaltain tukemaa ”poliittista oppositiota” sekä NATOn kannattajia.

RS

Kuva: Alliance of Democracies -säätiön tukijat (uudelleenasettelu AM)

6 comments

 1. Demokratia…, mikä on demokratia…? Sen sanan taakse ja siihen turvautuen tehdään tänäkin päivänä mitä julminta ja raakalasmaisinta politiikkaa päällepäsmäreitten (ulkoisesti ohjattujen sätkynukkejen) sanelemin pakottein kansan- ja maanriiston toteutumiseksi. Käytännössä maaseutu autioitettaan ”asukas haitan” vuoksi, vapaaksi tantereeksi ylikansallisille yrityksille saapua riisto ja saastutus puuhiinsa ja sen myötä myös pienyritykset ajetaan konkursiin pois ylikansallisten palvelualojen ym. ”jaloista” jättääkseen tilaa keskeisille markkinapaikoille .

  Kumpa kansa havahtuisi…! On aivan toinen juttu jos maassa toteutettaa todellista KANSANVALTAA ilma vaalivilppiä (joka on todistettu käytännöksi myös meillä Suomessa), mutta totuus on valitettavasti nykyään se, että äänestäessäsi tänä päivänä lukeudut niiden hyvä-uskoisten idioottien laumaan jodenka ääniin nämä huijarit sitten vetoavat.

  Demokratia eli kansanvalta on kansan valtaan perustuva valtiojärjestys. Demokratian perusajatuksena on, että hallintovallan edustajat nousevat kansan joukosta ja että hallintovalta toteuttaa kansan tahtoa.[1] Demokratia tulee sanoista demos (tavallinen kansa) ja kratos (valta, hallita).[2]
  Tämä ”utopia” löytyy Wikipediasta ja on osoittautunut mahdottomaksi ohjeeksi toteuttaa näille ammattivalehtelijoiksi korkeasti koulutetuille ”hillotolpan” tavoittelijoille!

  Tykkää

   • Venäjän ”ohjatulle demokratialle” – en tiedä onko paras käännös – virnistellään mutta ”edustuksellinen demokratia” ansaitsisi myös ainakin hymähdyksen. Professori Klinge vertaa aristokratiaan mutta se taas lienee liian kauniisti sanottu sotkuisesta nykymenosta. – – – Laitetaan sen verran vaalimainosta että toivon jokaisen AM-lukijan äänestävän, vaikka minimaalisinkin toivein.

    Tykkää

 2. Demokratiaan kuuluu OPPOSITIO. Onko meillä Suomessa TODELLISTA OPPOSITIOTA erityisesti mitä tulee ROKOTUKSIIN ja ROKOTEPASSIIN ja yleensäkin mitä tulee ylimitoitettuihin ja kalliisiin KORONATOIMENPITEISIIN? Ano Turtiainen on käynyt yhden miehen sotaa mutta entä muut? Jos ei ole kunnollista oppositiota niin elämme PUOLUETOTALITARISMISSA emme demokratiassa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s